Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Biraz da matematik... (çok ilginç, okumanızı tavsiye ederim.)

karpuz

Öne çıkan mesajlar

matematik problemi olarak düşününce %50 olur.
ama 2/3 olmasının sebebi şudur ki
boş olan kapıyı ortadan kaldırmıosunuz.
yani onun boş olduunu bilip mutlaka diğer 2 sinden 1 ini seçeceksiniz, ama evrensel kümeden boş olduğu belli olan kapı silinip gitmediği için hala 3 olasılık olarak alıyorsunuz.
yani %50 şansınız war ama %33.333... lük 3 seçim olanağı war.
2/3 işte o yüzden.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Sosyal ağlarda paylaş

1.) olasılık dahılınde olasılık ıcermeyen seyler sılınıp gıder %100 ve %0 gibi ...
2.) %50 ihtimalle , %50 şans %50 gak guk ne dersenız hepsi aynı seydir ,
I.)a olayı % 50 olasılıkla olur ...
II.)a olayının olma sansı % 50 dir ...
I ve II aynı seydır ,olasılık ve sans da aynı seydır (sans genel olarak olumlu manada olayın olasılıklar dahılınde olma olasılıgıdır) ...
odul cıkma sansı %50 ıle ,odul cıkma olasılıgı %50 aynı laftır ...[signature][hline]Vampire Hunter Delucian ...
Türküm Doğruyum Calışkanım ...
Sosyal ağlarda paylaş

bi torbadan top çekip geri atmış gibi düşün. tekrar top çektiğin zaman aynı top gelme olasılığı 1/3 gelmeme olasılığı 2/3 tür.
ancak o yarışma programında perde tekrar kapanıyor, boş olduğunu biliosun,bunlara rağmen yine "aynısını seçme şansın olduğu için" onu da ewrensel kümeye katmak zorundasın.
elenip silinip gitmiyor yani,orda duruyo perde. seçebilirsin de istersen.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Sosyal ağlarda paylaş

yaf hocam 1000lik halini düşünün işte hala nesini anlayamadınız ben onu anlamadım..

olay 1 tek perde secmekle diger 999perdeyi birden secmekle aynı mantık..

998 perde elendikten sonra hediyenin yeri değiştirilmiyor ki..
sizin sectiginiz perdenin arkasındaysa kazanıyorsunuz (ki bunun şansı 1/1000)
diger 999 perdenin herhangi birinde ise kazanıyorsunuz işte..

Rus ruletinde her tetigi cekişten sonra risk yükselir. Oysa sizin mantıga göre ya boş ya dolu..
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sly-One, 11 Haziran 2004 02:01 tarihinde demiş ki:
öss sorusu çözüosan ewet.ama 3 perde de ortada we o şekilde bakınca doğru seçme olasılığın o kapının olasılığı + %50 dir. katman lazım.

iyide 1/3 2/3 ihtimallerin nedeni o degil
soruya gore, sunucunun eledigi bos kutular kaybolur biter. secemessin, secilcek biseyi yok. sadece kapali kutu secebilirsin :)
33.333% - 66.667% ihtimalin nedeni 100 kutulukta daha iyi anlasiliyor. dur quotelayim 100luk hakkinda yazilanlari[signature][hline]says the rhino...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
hassand, 10 Haziran 2004 09:04 tarihinde demiş ki:
ya soole dusunun dielim ki karsinizda 100 kapi var ve birinde araba var
sen birini seciosun ki senin o araba olan tutturma ihtimalin %1
sora adam kalannardan 98 ini acio hepsi bos
geriye kaldi bi kapi
eer fikrini deistirmessen hala o 100 kapinin icinde dooru kapiyi tutturduunu iddia etmis olursun ki sansin yine de %1 dir
ama deistirirsen arabanin kalan 99 kapidan birinde olduunu soolemis olursun ki bu da %99 ihtimaldir
e o 99 kapidan birinin de hangisi olduunu sunucu bize soolediine gore %99 ihtimalle arabayi aliriz:)
[signature][hline]says the rhino...
Sosyal ağlarda paylaş

diyorum ki sunucu perdeyi ya da kapıyı açıp açık bırakmıyor. açıp içini gösterip kapatıyor.
kısacası açılıp tekrar kapanan boş olduğu belli olan perde(kapı vs.)yi seçme şansın son seçiminde de VAR. seçeblirsin. silinmio kardeşim duruo orda. seçebiliosun.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sly-One, 11 Haziran 2004 02:16 tarihinde demiş ki:
diyorum ki sunucu perdeyi ya da kapıyı açıp açık bırakmıyor. açıp içini gösterip kapatıyor.
kısacası açılıp tekrar kapanan boş olduğu belli olan perde(kapı vs.)yi seçme şansın son seçiminde de VAR. seçeblirsin. silinmio kardeşim duruo orda. seçebiliosun.

secemiosun
soru bagimli hadise, bagimsiz degil
acilan bidaha kapanmiyor. zaten senin dedigin gibi olsa, dogru kutuyu secmek bos kutu gozuktukten oncede sonrada 1/3 olur, hic degismez. 1/3 - 2/3 sonuclari cikartilmaz[signature][hline]says the rhino...
Sosyal ağlarda paylaş

elenmiyo abi işte :p
bir tek o yarışmaya özgü birşey bu
ben de biliorum sizin dediğinizi.
seçme şansı war adamın yani yoksa aptal değil o kadar.
anlamıosunuz dimi ? =)
ne haliniz warsa görün be .çımı yırttım şurda hehe.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Sosyal ağlarda paylaş

said:
fizban, 11 Haziran 2004 01:05 tarihinde demiş ki:
98 tanesi elendiği zmaan yeni bir durum, yeni bir olasılık oluşuyor.

hayir iste eger sunucu bunu adam kapiyi secmeden once yapsaydi o zaman durum %50 olurdu
ama sectikten sora yapinca senin ilk andaki %1 sansin deismio
ve de arabanin senin secmediin kapilardan birinde olma ihtimali de %99
ve bu %99 luk olay gerceklestiinde yani sen ilk anda yannis kapiyi sectiinde kararini deistirdiin anda doru kapiyi secmis oluosun
ya da kararini deistirdiinde tek kaybetme ihtimalin ilk anda dooru kapiyi secmis olman ki bu da %1[signature][hline]My Command is Your Wish
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Silthanas, 09 Haziran 2004 23:14 tarihinde demiş ki:
ewet bunu ben de okumu$tum..

ilginc bir teori, yani ahlaki acidan bakinca %50 olmasi lazimken matematik boyle demiyor =)

walla burada ben silthanasın olaya ahlaki açıdan bakışına hayran kaldım ne diyeyim=)))[signature][hline]Halfmumi, 08 June 2003 06:13 tarihinde demiş ki:
açıkcası evlenince karım olursa o yöntemi uygulayacam.

Sosyal ağlarda paylaş

Bi yerde vardı ya bu bikaç sene önce tvde görmüştüm ve tam anlamıyla şok olmuştum...

Çok mantıksız geliyo ama bi perdeyi kaldırınca olasılıklar değişmiyor yüzde elli diyince sanki arabayı bulma olasılığını üçten ikiye indirmiş gibi oluyosun.

Össde çıkmasın yeter siz tartışın güsel güsel :)[signature][hline] Experience is the worst teacher; it always gives the test first and the instruction afterwards.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
CEDAY, 10 Haziran 2004 15:13 tarihinde demiş ki:
batilc 6kursun alan iki tabanca var, tekinde 5 tekinde 1 kursun var. hangisiyle rus ruleti oynamayı tercih ederdin??

%50 şans ya dolu ya boş dimi??

ne cevaplar yazılmış bilmiyorum ama (şimdi okuyacam) cevap vereyim dedim. evet yüzde ellidir. ancak eğer ilk kurşunu attıktan sonra ya bakarsak, 5 kurşunlu tabancada vurulma olasılığın yüzde yüz. ama 1 kurşunlu da yine yüzde elli ta ki 5 kere boşa sallayıncaya kadar.

hayat zaten %50lerden ibaret; mesela bi oyunu ya harda oyanabilirsin yada oynayamazsın. bi kitabı ya 1 günde okuyabilirsin ya okuyamazsın, yazılıdan ya 5 alırsın ya alamazsın, finallerden ya gecersin ya gecemezsin...[signature][hline]We Must Be The Ones Who Believe Illiuvatar
But In Fact There'sn't An Illiuvatar, So Resume Your Believes, Don't Be Astonished At Your Thoughts
Yeniden Baslasak , Patates mi yesek?
Delirtmeyin Beni
Sosyal ağlarda paylaş

aynı şekılde bu oranlama , topicin sorusunda da gecerli. eger elenenleri kafadan atarsak %50ye %50 olur. ancak durumu baştan itibaren düşünürsek ( ki bence bu yanlış ama artık ne oldugu kabul edilmiş) %33...

benzer şey rus ruletinde de geçerli ozaman ne diyim. 5/6 dan vurulma olasılığı dersek ve ilkinde vurulmazsak, ikinci atışta, ilk ihtimalleride katmış kabul edersek, bizim yine 5/6 ihtimalle vurulmamız lazım. ancak ikinci atışta vurulmama şansımız ancak bizim elimizi cevirmemize baglı...[signature][hline]We Must Be The Ones Who Believe Illiuvatar
But In Fact There'sn't An Illiuvatar, So Resume Your Believes, Don't Be Astonished At Your Thoughts
Delirtmeyin Beni
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mrsandman, 10 Haziran 2004 15:23 tarihinde demiş ki:

O zaman size bir soru:
Bir avcinin hedefi vurma olasiligi 1/3'tur.Mucahitin en cok 3 atista vurma olasiligi nedir????(Lutfen Aciklayarak cunku bence cok sacma)

Cevabini yarin vercem.

abi soruyu anlasam cevap veririm ama...?[signature][hline]We Must Be The Ones Who Believe Illiuvatar
Delirtmeyin Beni
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...