di Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Selamlar, Hostink muhabbeti kendi aramizda bir geyik. Alinan eden olmasin lutfen =) Direkt olaya gireyim; is yerime ait linux sunucularda kullanilmak uzere bir takim takip ve mudahale script'i yazmam gerekti. Bunlar cpu ve ram kullanimini takip edip, gerektigi takdirde gerekli yazilimlari yeniden baslatacak ya da hafif saldirilari engelleyebilecek tarzda script'ler. Her biri ile tek tek ugrasmak yerine hepsini birden yapmami saglayacak bir php class yazmaya giristim. Sonrasinda yapilmasi gereken is neyse gidip 30 ayri komut vermek yerine 6-7 satirla isimi halletmeyi dusunuyorum -ki dusunmekle kalmayip yaptim aslinda. Devam edebilirsem bi 6 ay sonra open-source olmasa bile freeware olarak karsiniza gelebilecek bir proje oldugunu belirtmeden edemicem. Bugun ogleden sonra aklima gelen ve kisacik zamanda yapabildiklerim su sekilde; * Disk info * CPU load * Program/Process start,stop,restart ( bu cok kral oldu =P ) * Program/Process running check * Event logger. Aklimda olanlar * Quota check * Apache configuration wizard ( httpd.conf ayarlari icin ) * Apache manager ( virtual host'lar icin bi zimbirti ) * Account manager ( FTP, MySQL hesaplari hede hodo ) Varsa fikriniz zikriniz alayim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 bunların yarısnı yap, diğer yarısı da benden :) + mail spam yapanları görmek (günlük php ile atılan mail sayısı) + sitelerinde kaçar tane mp3, rar, zip, avi, flv gibi dosya barındırdıkları ve ortalama dosya boyutu (sunucuyu öldüren varsa bilelim) + son x günün ssh hatalı deneme girişleri sayısı (ssha ddos var mı) + son x günün ftp hatalı deneme girişleri sayısı (herhangi bir userın ftp şifresine atak yapılıyor mu) + anlık sunucunun toplam bw kullanımı (tahminimce linux ssh komutları ile yapılabilir ama baya bir uğraşmak gerekir heralde, refreshlenen bir iframede her 5 saniyede bir o anki bwyi göstererek yapılabilir) + aktif çalışan processler + reboot, apache mysql bind proftpd vs. vs. vs. restart butonları + / dizininden itibaren bir folder size graphic chart, en yüksek alan barındıran folderları graphic chart ile göstermek yani. (bir kere başıma gelmişti, joomla açığından servera 5gblik dvdrip film yüklemişler :)) + kimi zaman sql çalışıo gözükse bile hata olabiliyo, ondan bir test db'sine mesela 30 dakikada bir birşeyler update edip update successful mu diye kontrol eden bir cron, değilse otomatik service mysqld restart + ayınsı apache için de geçerli, localhosttan bir siteye girmeyi deneyip girildi mi diye kontrol eden bir cron sayesinde o da kontrol edilebilir. + kimler vbulletin, ipb yüklemiş gösteren bir sayfa (hani lisansınız var mı diye sormak için) bu / dizininden itibaren alan hesabı chartı (örnek, windows için bir program) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 + mail spam yapanları görmek (günlük php ile atılan mail sayısı) - evet lazim boyle birsey. lakin apache'de her v.host'a bir satir ekleyerek spammer'i direkt acik etmek de mumkun. + sitelerinde kaçar tane mp3, rar, zip, avi, flv gibi dosya barındırdıkları ve ortalama dosya boyutu (sunucuyu öldüren varsa bilelim) - bunu cok gereksiz buldum. sen limitleri yerinde verdikten sonra dosya boyutu onemsiz olacaktir. dahasi o kadarini kontrol paneli degil sen yap =) + son x günün ssh hatalı deneme girişleri sayısı (ssha ddos var mı) - bu mumkun. zaten log'laniyor otomatik olarak. + son x günün ftp hatalı deneme girişleri sayısı (herhangi bir userın ftp şifresine atak yapılıyor mu) - bu da ayni sekilde. + anlık sunucunun toplam bw kullanımı (tahminimce linux ssh komutları ile yapılabilir ama baya bir uğraşmak gerekir heralde, refreshlenen bir iframede her 5 saniyede bir o anki bwyi göstererek yapılabilir) - bunu da ekliyorum listeye. lakin pek gereksiz. sunucunu nereden alirsan al gayet detayli grafik veriyorlar. + aktif çalışan processler - bu mevcut + reboot, apache mysql bind proftpd vs. vs. vs. restart butonları - bu da mevcut + / dizininden itibaren bir folder size graphic chart, en yüksek alan barındıran folderları graphic chart ile göstermek yani. (bir kere başıma gelmişti, joomla açığından servera 5gblik dvdrip film yüklemişler smiling smiley) - barlarla gosterim olabilir pek tabi. lakin interval kullaniciya birakilmamali. + kimi zaman sql çalışıo gözükse bile hata olabiliyo, ondan bir test db'sine mesela 30 dakikada bir birşeyler update edip update successful mu diye kontrol eden bir cron, değilse otomatik service mysqld restart - bu aklimda lakin bir tabloya veri yazip silerek denemek cok efektif bir cozum degil gibi. + ayınsı apache için de geçerli, localhosttan bir siteye girmeyi deneyip girildi mi diye kontrol eden bir cron sayesinde o da kontrol edilebilir. - evet bu sart + kimler vbulletin, ipb yüklemiş gösteren bir sayfa (hani lisansınız var mı diye sormak için) - bu dosya adi ve icerisinde belli string bulacak sekilde global olarak konulabilir. ekledim gitti. yalniz lisans kismina senin karisman gayet gereksiz. tespit edilince haberdar edilirsin zaten Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 + mail spam yapanları görmek (günlük php ile atılan mail sayısı) - evet lazim boyle birsey. lakin apache'de her v.host'a bir satir ekleyerek spammer'i direkt acik etmek de mumkun. nedir o 1 satır merak ettim :) + sitelerinde kaçar tane mp3, rar, zip, avi, flv gibi dosya barındırdıkları ve ortalama dosya boyutu (sunucuyu öldüren varsa bilelim) - bunu cok gereksiz buldum. sen limitleri yerinde verdikten sonra dosya boyutu onemsiz olacaktir. dahasi o kadarini kontrol paneli degil sen yap =) elbette ama herşeyi de engellemeyi gereksiz buluyorum ben. kullanıcı mp3 dosyası yükleyebilmeli ama mp3 sitesi açmamalı. 1000 tane mp3 yüklediyse mesela sorun, ama 10 tane yüklesin. + son x günün ssh hatalı deneme girişleri sayısı (ssha ddos var mı) - bu mumkun. zaten log'laniyor otomatik olarak. yeap otomatik. zamanında o dosyaya çok dalmıştım, 300mb mi ne log oluşmuştu, sürekli atak yiyordum. ama o dosyayı da sürekli kontrol etmeyi hatırlayamıyor insan, servera da atak olduğunu 1 hafta sonra anlamıştım çünkü 100mbit hat var, sitelerde biraz yavaşlama olmuş, en sonunda arkadaşların dürtmelerine dayanamayıp kontrol etmiştim öyle gözüme ilişti :), ondan otomatik bir kontrol sistemi şart, istatistiklerde filan dosya boyutu gözükmeli en azıdnan. + son x günün ftp hatalı deneme girişleri sayısı (herhangi bir userın ftp şifresine atak yapılıyor mu) - bu da ayni sekilde. evet üstte dediğimin aynı şeklinde :) + anlık sunucunun toplam bw kullanımı (tahminimce linux ssh komutları ile yapılabilir ama baya bir uğraşmak gerekir heralde, refreshlenen bir iframede her 5 saniyede bir o anki bwyi göstererek yapılabilir) - bunu da ekliyorum listeye. lakin pek gereksiz. sunucunu nereden alirsan al gayet detayli grafik veriyorlar. dediğim gibi tek bir sayfadan kontrol etmek var herşeyi ayrı panellerden kontrol etmek var :) + aktif çalışan processler - bu mevcut + reboot, apache mysql bind proftpd vs. vs. vs. restart butonları - bu da mevcut + / dizininden itibaren bir folder size graphic chart, en yüksek alan barındıran folderları graphic chart ile göstermek yani. (bir kere başıma gelmişti, joomla açığından servera 5gblik dvdrip film yüklemişler smiling smiley) - barlarla gosterim olabilir pek tabi. lakin interval kullaniciya birakilmamali. sys admin olarak bunları kontrol etmekte fayda var. sen kullanıcıya en azından "böyle böyle dosyalar var sitenize, bunlardan haberdar mısınız? sizin dosyalarnız mı?" diye sormak gerekiyor bence. Çünkü benim başıma gelen şey joomladan bir binary dosya yüklemesiydi ve o binary dosya kendi http serverını oluşturuyordu ki böylece user bandwidth'inde gözükmüyordu ve ayrıca quotayı aşarak bulunduğu dizine gblerce dosya yükleyebiliyordu (allahtan open basedir ve permissionlar ayarlıydı) + kimi zaman sql çalışıo gözükse bile hata olabiliyo, ondan bir test db'sine mesela 30 dakikada bir birşeyler update edip update successful mu diye kontrol eden bir cron, değilse otomatik service mysqld restart - bu aklimda lakin bir tabloya veri yazip silerek denemek cok efektif bir cozum degil gibi. bence random olarak bir tabloya birşey update etmek ve sonra select ile o gönderilen random string doğru girilmiş mi diye bakmak gayet makul bir çözüm. + ayınsı apache için de geçerli, localhosttan bir siteye girmeyi deneyip girildi mi diye kontrol eden bir cron sayesinde o da kontrol edilebilir. - evet bu sart + kimler vbulletin, ipb yüklemiş gösteren bir sayfa (hani lisansınız var mı diye sormak için) - bu dosya adi ve icerisinde belli string bulacak sekilde global olarak konulabilir. ekledim gitti. yalniz lisans kismina senin karisman gayet gereksiz. tespit edilince haberdar edilirsin zaten Şimdi o müştersine göre değişir. adam 100 lira verir yıllık alır hostingini paşa paşa karışmazsın, veya linkimde görüldüğü gibi ücretsiz hosting alır kullanıcı, o zaman lisans sorarsın :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bonesoul Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 29, 2009 güzel bir proje, bir pre-versiyon görebilirsek bizde belki bişiler ekleyebiliriz.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2009 yapılmışı vardı :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 30, 2009 zgrw said: yapılmışı vardı :) link alabilirmiyiz o zaman :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2009 Guzel bir sey forumda arama :) linux diye arattim bu cikti. Guzelim, oturup yepyeni bir sistem yapacagina, guzel guzel kolay configure edilebilir CACTI ve/veya NAGIOS scriptleri yazsana ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Ağustos 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 14, 2009 evet cacti scripti istiyorum, hatta ben de yazayım yaz okuluda bitmişken... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 15, 2009 sharky said: Guzel bir sey forumda arama :) linux diye arattim bu cikti. Guzelim, oturup yepyeni bir sistem yapacagina, guzel guzel kolay configure edilebilir CACTI ve/veya NAGIOS scriptleri yazsana ? eheh. iyi guzel diyosun aslinda da su yukarida listeledigim kadarini yazmaya mecburdum zaten. oturdum yazdim, burda kalmasin ilerlesin istiyorum azcik. hani ufak kontrol paneli-vari birsey cikarsa VDS'lere, VPS'lere cakip catir catir satarim ben bunu =P r10 da yerli mali yurdun mali diye dalsam bile yeter sanki =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2009 Isin ticari kismi baska, insallah tutar da satarsin bol bol :) Netekim, kanitlanmis olan CACTI ve NAGIOS kullaniyor bu tur seyleri yapmak isteyecek insanlar. Alt tarafi her bir check icin minik bir script yaziyor CACTI ya da NAGIOS 'a, gerisi ile ugrasmiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar