theavicena Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 bu üniversite bölümleri hakkında bilgileriniz neler? paylaşırsanız sevinirim. ikisinden birisini seçicem. ing. olarak tabi. siz olsanız hangisini üste yazarsınız? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 Marmara Ingilizce Iktisat Mezunuyum. Kesinlikle Marmara Ingilizce Iktisat'i oneririm. Matematiksel ve istatistiksel olarak cok saglam bir background veriyorlar ve Hacettepe'den iyi oldugunu dusunuyorum. Tek sorun okulun burokratik isleyisi ve okulda pek aktivite olmamasi. Eger gercek anlamda kampus hayati istiyorsan Hacettepe'ye git derim ama Istanbul'da staj olanaklarin cok daha fazla. Yani kampuste olmasa da kampus disi cok fazla etkinlikte bulunabilirsin. Ozellikle Finans piyasalari tartismasiz Istanbul'da oldugu icin cok rahat bir sekilde staj olanagi bulabiliyorsun dort buyuklerde. Mesela bir denetim firmasinda Audit staji yapman sana cok sey kazandirir. Ankara'da dort buyuklerin ofisleri cok kucuk ve cok fazla departman yok. Tabii 4 buyuk dedigim EY, Deloitte, PwC ve KPMG. Bunlarin yaninda buyuk finansal kuruluslari ve diger olanaklari saymama gerek yok herhalde. Yani kesinlikle is hayatinin Istanbul'da olmasi Marmara'da okuman icin onemli bir etken olabilir diye dusunuyorum. Ikincisi yurtdisina mastera ve doktoraya adam yollama konusunda Hacettepe'nin Marmara kadar basarili oldugunu dusunmuyorum. Ozellikle bu sene Avrupa'da Mannheim'a, Sorbonne a ve daha bircok iyi universiteye ogrenciler gittiler. Ben gecen sene Kanada'da doktoraya kabul aldim. Su anda Kanada'da doktora yapiyorum master yapmadan - master yapip gitsek daha iyi olurdu tabii de-. Sanirim birilerini de seneye Amerika da top 20 ye yollamayi dusunuyorlar. Ama sana bir abi tavsiyesi olsun. Ilk sene inanilmaz calis, ODTU ya da Bogazici'ne ya da Bilkent'e (eger oluyorsa burslusuna tabii) gecmeye kas. Cunku tartismasiz Bogazici daha cok bilinen bir universite ve hem bir kampus hayati yasayip hem de is hayatiyla ic ice olabilirsin. Hem de Bogazici'nin verdigi ozel bir vizyon var onu kaparsin. Soyle bir mezun listesi var ama guncellenmiyor, bayagi sene once mezun olanlarin adlari yok, hatta son 1-2 senedir mezun olanlarin da yok: http://mimoza.marmara.edu.tr/~economics/webpage/Alumni.pdf Hatta okul tanitim topiginde soyle yazmisim: said: Marmara Üniversitesi - İngilizce İktisat. İngilizce İktisat'a Turkce Iktisat'in ikinci sınıfın sonunda geçiş yaptım.Alttan yedi tane ders verdiler. Onların hepsini verdim, ayrıca verdikleri normal dersleri de verdim. Bahçelievler kampüsünden Göztepe kampüsüne geçmek çok şeyi değiştirdi hayatımda. Bir kere hocalar ve asistanlar bu bölümde hem öğrencilerle hem de derslerle daha alakalı. Hocalarımız arasında Erhan Arslanoğlu, Hurşit Güneş gibi çoğumuzun bildiği simalar var. Gerçi Hurşit Hoca en fazla bir kaç derse geliyor ama gayet güzel anlatıyor. Derslerin çoğu İngilizce anlatıyor, bir kaç ders hariç bütün hocalar İngilizce sınav yapıyor aynı zamanda. Türkçe İktisat'a göre Matematiği aşırı ağır kaçıyor, ama bu yeni sistemde eskisi kadar zorlanacağını düşünmüyorum insanların. Mesela Matematiksel İstatistik diye efsane bir ders var. Bu sene birinci dönem sınıfın üçte ikisi kaldı, ikinci dönem de sınıfın yarısı sınava girmedi.İçerik olarak mesela bu derste,ikinci sınıf dersi olmasına rağmen hocamız, yurtdışındaki bazı üniversitelerin yüksek lisans istatistik müfredatını uyguluyor. Böyle dersler var, amaç ortalama yapmaksa işiniz zor. Türkçe bölümde olduğu gibi burda da malesef çan eğrisi yok. Mezun olunca iş imkanları güzel, Türkçe'ye göre çok çok daha iyi.Genelde Ernst & Young, PwC, Deloitte gibi denetim firmaları seminerlere geliyorlar, okulda ön mülakata falan alıyorlar. Bizim mezunları seviyorlar.Bu sene bayağı bir alım oldu. Sonuç olarak; Marmara Üniversitesi çok bürokratik bir okul, ödeneği çok fazla değil, binaları dökülüyor, transkript almak için taklalar atıyorsunuz ( mesela ben Göztepe'den transkript istediğimde Bahçelievlere onaya falan gidiyor çok uzun sürebiliyor geri gelmesi, çok uğraştırıyorlar ). Şahsen, zamanı geri alma olanağım olsaydı ÖSS ye bir sene daha hazırlanır gider, dünyada tanınan okullarda okurdum. Mesela IIBF'de Bilkent,ODTU,Koç, Sabancı veya Boğaziçi 'nde okursanız hem Marmara'dan daha iyi eğitim alma şansınız olabilir, hem olanaklarından daha iyi yararlanırsınız okulun. Hem de okulların exchange programlarıdır, anlaşmalı üniversiteleridir falan derken kendinizi daha rahat yurtdışında bulursunuz.Eğer vaktiniz varsa, bir sene daha denemeye değer derim. Basarilar, Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
theavicena Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2009 aslında ilk sene kasıp başka bir üniversiteye geçme gibi bir hedefim de yok değil. bilgilendirme için teşekkür ederim :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 marmaranın türkeç ing farketmeden avrupaya geçiş rahat oluyor benim iki arkadaşım viyana üni den kabul aldı bu sene mezun olan biri de frankfurta kabul aldı (anne tarafından almanlık var ondan da olaiblir bu kolaylık) daha da bildiğim işte praw var kanadada mastersız doktora okuyan.. e kısmet olursa önümüzdeki sene ben de münihi kastıracağım doktora geçişi için (türk öğrencilere karşı büyük bir karşıtlık varmış bilemiyorum) böyle.. kafayı yemek istemiyorsan ingilizce yi zorla keza en azından ingilizce okuyanların kampüsü var türkçe bölümler kampüs müsveddesi bile olamaycak bir yerde.. (hocalar 10 numara o ayrı zaten beni tutan tek şey o wehe) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 @Bobacum: Marmara Ing. Iktisat ile Hacettepe Ing. Iktisat arasinda kalmis. Turkce bolumleri sanirim dusunmuyor. Ama gene de bilgilendirme icin tesekkurler. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 o zaman kafadan marmaraya gelsin işte hacettepede tıp, psikoloji, sosyoloji vs okunur benim kanımca ekonomi dedin mi istahbul ve marmara.. belki odtü.. yok yok iü marmara Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 hacettepe sosyoloji okunur mu yaa? hmm bak hiç düşünmedim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 şöyle söyleyeyim benim amca kızı okudu, birincişlikle bitirdi odtü de yüksek lisans yaparken lüksemburgdaki avrupa bankasından staj olanağı geldi, stajını yaptı şimdi ya avrupa bankasında çalışıyor ya da orayla alakalı başka bir yerde tam bilmiyorum sormadım etmedim 1.5 sene oldu o gideli ama yurt dışında belrili bir saygı gördüğü aşikar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 vay be. tabi tekil bir örnek bu. sanırım ünileri bölümleri felan ek$i'den araştırmak pek iyi bir fikir değil. çok eziyorlar 2-3 üni/bölüm hariç her yeri. hmm8-) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deacon Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2009 birinci olmuş bir insana göre bölümü değerlendiremezsin ama bu da bir gerçek. o uç bir örnek, kendini iyi geliştirmiş demek ki ve hatta birinci bitirmiş, bölüm iyi demek değil bu :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Abi ODTU Iktisat'i tercih ederim ben Marmara'ya kusura bakma ama. Teknik universitede muhendislik okunur da, iste iktisat bolumu dandik olur falan bunlar hep yalan dolan. Iktisat = Cok Saglam bir Math background. Onu da Marmara veremez. En fazla Ekonometri'yi Ingilizce Iktisat'ta saglam bir sekilde alirsin. MATH271: Mathematical Analysis I MATH272: Mathematical Analysis II MATH251 : Advanced Calculus I MATH252: Advanced Calculus II MATH219 : Intr.to Differential Equations MATH219: Intr.to Differential Equations Bu ve turevi dersler a-must-do undergradda. Cok cok zayif Marmara bu konuda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 bence iktisaatta ekonometriye gerek yok iktisat yoruma dayalı bir bilim sonucunda.. yani raaakmsal olarak sınırlanabilinecek bir şey yok ha o kadar ekonometriyi alırsın bankacı ya da finansal analist olursun eyvallah ama ben oldukça karşıyım.. o zaman madem o ekonometri işimize yarıyor neen ekonometri diye ayrıca bir bölüm var bence; iktisatçoı hipotezi teoriyi geliştirir ekonometrici ince hesabı kitabı yapar işletmeci serbest piyasada uygular, ve iktisatçıya geribesleme de bulunur, modelde görüş bildirir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 kaldı ki benim eniştem daha ortlaıkda marmara yokken iktisadi idari ilimler akademisindne mezun (o sırada kampüs sultanahmette) onlarda da bu kadar ağır matematik yokmuş daha çok toplum bilimi ağırlıklıymış yan iamrmarada ağırlıklı matematik olmaması oldukça doğal sosyal etmemler daha çok göz önüne alınıyor ama odtü itü tyü bunlar sayısal verilerden gidiyor ağırlıklı oalrak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Ildeniz iktisatta matematige gerek yok diyerek yeni bir cigir acti. Doktora icin konusacagim oncelikle; UCLA'e goz atalim hemen bakalim PhD programinda neler var: Microeconomics 200 - Mathematical Methods in Economics 202A - Dynamics and Growth Theory 203A - Probability and Statistics for Econometrics 203B - Introduction to Econometrics: Single Equation Models 203C - Introduction to Econometrics: Systems Models Simdi hemen Yale'e gecelim: Econ 502a Mathematics for First Year Economics Doctoral Students This course covers mathematical methods important in economic theory, including Kuhn Tucker theory, continuous time optimal control theory, dynamic programming, zero sum games and repeated sum games. Details of description to follow. 1/2 credit course. Ann Arbor'da ne demis hatta bak, boldlara dikkat: Econ 500 Quantitative Economics. A course designed for students in the MAE program. The use of mathematics enables economists to describe and solve complex problems that cannot be tackled effectively in any other way. A modern economist must know how to turn economic problems into mathematical problems, how to solve them, and how to interpret the results. The course will focus on general techniques of solving several important classes of mathematical problems frequently encountered in economics. In the first part of the course, we will learn the language of mathematics: how to manipulate mathematical objects such as sets, functions, graphs, derivatives, equations and matrices. The second part will describe the basic techniques of solving the systems of equations and finding the maxima of functions. The third part will introduce probability theory and elements of statistical inference. Mesela bu course Economic Theory areasinda veriliyor. http://econ.lse.ac.uk/study/programmes/phd/phdroutes.html Avrupa'da bile Ekonometriyi zorunlu kilmislar. Daha fazla ornek vermeme gerek yok. Ac bak, dunyanin en kaliteli universitelerinde cok saglam. Ayrica lisans egitiminde de US top schoollarin hepsinde Ekonometri verilir. Iktisat'in zilyon tane dali var, hepsine hakim olmak istiyorsan matematik bileceksin, istatistik bileceksin. Bence Turkiye'de adam gibi iktisat yuksek lisansi yok, kimse kusura bakmasin. Matematik olmadan iktisat olmaz. Nokta. Matematik ve ekonometri olmadan iktisati var etmeye calismak gercekten cok gulunc. Yok oyle birsey, kendini kandirma. Bobacum said: iktisatçoı hipotezi teoriyi geliştirir ekonometrici ince hesabı kitabı yapar Sana acilen acip Econometrica, Economic Theory, RAND Journal Of Economics okumani tavsiye ediyorum. Ac otur bak modellere, matematik ve istatistik olmadan anca behavioral seyler uretirsin. Ama butun delikanli macro ve micro modellemelerinin altinda quantitative methods yatar. Bu yasa gelmisin,iktisat doktorasina basliyor. Bunlari bence biliyorsun da kabullenmek istemiyorsun. Aksini dusunemem bile. Kac senedir taniyorum seni, KAL'lisin. Emre Akozluk yapma :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MD Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Beyler ekonomi de matematik ağırlığı konusu zaten tartışılan bir mevzu... Anglo-Sakson önderliğindeki ekonomi ağır bir şekilde matematiği kullandığı zaten Serdar verdiği örneklerle aşikar ama bütün resmi anlamak için bu yeterli olduğu söylenemez, söylsek o zaman bugün dünyada ekonomik kriz veya benzeri açıklamalar gelmezdi buradan İldeniz'in dediği ortaya çıkıyor. Sonuç olarak eğer ben akademisyen olucam,yurtdışında böyle bir kariyer yapacam demiyorsanız math ağırlığa gerek yok ama örneklerde verildiği gibi yurtdışında ekonomi ile ilgili birşey yapacaksınız zaten fazla söze gerek yok... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 ulan ben zaten matematik hiç olmasın demiyorum ki.. ama bu kadar ağır olmasına gerk yok diyorum bitti.. yani ağır ekonometriye iktisatçının kendisinin girmesine gerek yok.. hesabı kitabı oturur başkası yapar kaldı ki standart sapma diye vazgeçilmez bir şey var standart sapmasız zaten bir ön görü elde edemezsin fekat bu akdar ağır matematiğe gerek yok her şeyi formülize edemezsin, eknominin en büyük değişkeni ve belirleyicisi insan davranışlarıdır matematiksel hesaplamalar üzerine kurulan modeller bir gecede değişebilir yani bir şirket en azından yılalra göre kar larını oturup bir tabloda çıkarsa "iyi seneye bu kadar kâr elde ederim" diyemez anca "seneye bu kadar kâr elde etme ihtimalim var" der ona göre ölemini alır vs uygulamada işler daha farklı oluyor ha ben hep karma bir şekilde ysklaşıyorum duruma ne tam sosyal ne tam matematiksel.. ikisinin ortası yoksa matematiği es geçen biri olsam "sosyoloji psikolohji abanın" derslere gibi aptalca bir önermeyle gelirdim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 ha kaldı ki ben önümüzdeki sene uzmanlaşmak istediğim konuda münihde bir yıl araştırma yapmak istiyorum orada seve seve ekonometrik modellerle boğuşmam gerekecek eyvallah ama istatsitikden daha öte bir matematiğe iktisatçının kendi bünyesinde ezbere bilmesine gerek yok.. sen verilerini çıkart bırak ekonometrist "abi bak burada böyle böyle bir şeyler var şu değerler şöyle şöyle olaiblir" diye beyin fırtınası yaşansın bu arada ilk mesajda "matematik lazım değil" dermişim gibi olmuş ama ikinci mesajda beklirtmişim bu kadar ağır ekonometrinin bilnmesine gerek olamdığını.. giriş seviyesinde bilsin yeter.. o da ekonmetrist kalkıp sana durumu izah ederken bön bön bakma diye yalan mı kardeşim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 WoT çi olduk çıktık bu arada özür gençler ama bu konuda matematiğin ağırlığı tartışması dünyanın sonuna kadar bitmeyecek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2009 Bobacum said: yani bir şirket en azından yılalra göre kar larını oturup bir tabloda çıkarsa "iyi seneye bu kadar kâr elde ederim" diyemez anca "seneye bu kadar kâr elde etme ihtimalim var" der ona göre ölemini alır Ihtimal hesaplamasi istatistige girer. Zaten ekonomide kesin denilen birsey yoktur ama teorilerle ve onermelerle gercege bir nebze de uysa uyan bir model gelistirirsin. Mesela neoklasik okul der ki butun ekonomik birimler rasyonel bir sekilde davranirlar. Bu onermeni yaparsin ve buna gore model oturtursun. Kusura bakmayin ama iktisatci olacaksiniz matematige hakim olmak zorundasiniz. Siz ne kadar kacsaniz da anlamaniz gereken sayisal teorili bir paper cikar karsiniza. Ha dersen ki pasam ben Uluslararasi Iktisat'ciyim, oyle super hedeflerim yok. Herseye hakim olmak ve iktisadi tam kavramak istemiyorum. Sallayim basimi alayim maasimi. Basarilar o zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 peki Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar