Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kablonet modem + switch ile internet dağıtma

Kyatlu

Öne çıkan mesajlar

Selamlar. Standart lan kurulumu gibi görünen fakat bitürlü beceremediğim bir ağ kurma durumu için yardımlarınızı bekliyorum.

Bir adet vista sp1 yüklü notebook ve bir adet xp sp3 yüklü masaüstüne webstar marka kablonet modemden (1 usb ve 1 ethernet çıkışlı) interneti dağıtmak amacındayım. Bu dağıtımın xp yüklü masaüstüne modemi usb ile bağlayıp notebook ile de kablolu lan kurarak gerçekleşemeyeceği harcadığım 2 günün sonunda tamamen kavramış bulunuyorum :P. Makinalar arasında lan sorunsuz kuruluyor ve dosya ve yazıcı paylaşımı yapılabiliyor fakat notebook nete bağlanamamakta.

Bunun üzerine modemden network switch ile neti dağıtma çabasına girdim ancak bu şekilde bağlantı yapınca da iki makina arasında lan bağlantısı varken masaüstü de nete bağlanamaz oldu. Ancak lan kablosunu çekince masaüstü tekrar nete girebiliyor.

Acaba nerede yanlış yapıyorum? Kullandığım bütün kablolar cross, yoksa düz kablo kullanmam gereken yerler mi var? Neyi nereye bağlayıp ağ ayarlarını nasıl yapmam gerekli acaba lütfen bir el atın.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi bir tane modem var ortam da, usb den bir bilgisayara ethernet den bir bilgisayara bağladın olmadı diyorsun yanlış anlamıyorsam.

Sonra switch geldi ortama, Cross 'olmayan' kablolar kullanarak switch in bir portuna modem den gelen kablo yu diğer iki port dan da bilgisayara kablo cektin, modem den dhcp yi active ettin. Böle oldu dimi? :) olmadıysa bi böyle olsun :)

P.S: çoğu yeni eth ve switch ler cross veya düz bağlantı arasında negotiate edip orta yolu bulabiliyor ama sen yinede düzgün çakılmış kablo kullan. Direk bağlantı için cross kullanmalısını iki bilgisayarının arasında.
Sosyal ağlarda paylaş

durumun cross veya yanlis cakilmis kabloyla alakasi yok. ztn notebook anakartlarinda auto cross vardir(mdx hede hodo).

problem surdan kaynaklaniyor; kablonet merkez router dan senin cikisin icin tek public ip tahsis eder kendi havuzundan, buda haliyle tek makine icin gecerlidir, aradaki modemde herhangi bi routing ozellgii olmadigi icin tek gorevi gelen sinyali rj45 veya usb olarak cikarmaktir.

bu istedigin seyi 3 yolla yapabilirsin;
1. uydunet servisinden 2 adet statik ip alirsin. (+4 lira aylik)
makinelere bu verilen ip leri sirayla statik olarak verirsin. ekstra bi donanim gerekmez.
2. modemden aldigin ip direk bi bilgisayara atanir, ikinci bilgisayar diger bilgisayar ip sini aldiktan sonra network e dahil edilir. kurulan yerel agdan net paylastirilir. kimi zaman problem yasarsan tekrar ayni islemi yapman gerekir. bazen sac yoldurur. ekstra bi donanim gerekmez.
3. kablosuz bi access point+router alirsin (en ucuzlari 60-70 lira civarina kadar geriledi) bu cihaz ile uydunet ip sini gateway olarak atayip istedigin kadar bilgisayara(254) yerel olarak ip atayip net ve dosya paylastirabilirsin. en iyi cozum olmakla beraber kulfetlidir.
Sosyal ağlarda paylaş

OBAA diyerek böyle seri şekilde cevap gelmesi karşısındaki hayranlığımı belirteyim öncelikle :D.

Öncelikle @Gladmir, modemi usbden bir bilgisayara bağlıyorum evet, ayrıca bu sırada iki bilgisayar da (masaüstü ve notebook) kendi aralarında ethernet lan ile bağlılar. Yani modemden bi makinaya usb bi makinaya ethernet çekiyor değilim :).

Makinaları aynı çalışma grubuna ayarlıyorum, elle ip ve ağ geçidi de vererek lan üzerinden birbirlerini görmelerini sağlıyorum (hatta unreal tournament ile de denedim, landan oyun da oynanabiliyor :)). Ancak birinin xp birinin vista olmasından dolayı (sanırım) notebook, modemin bağlı olduğu masaüstü üzerinden internete bağlanamıyor. "Ev veya küçük işyeri ağı kur" denedim, xp cd si ile vistada ağ kurmayı denedim fayda etmedi, bu şekilde iki makinayı da nete çıkarabilsem tam süper olacak ama malesef beceremedim :(.

Şimdi ortama switch gelince, modemden switche ethernet çekiyorum, switchden de bi notebooka bi de masaüstüne ethernet çekiyorum. Bu şekilde iki makine gene birbirini görüyor, ancak bu sefer internete masaüstünden de giremiyorum. Dhcp neyim ellemedim. Ellesem ne olur? Hatta nasıl ellerim :P.

@KHaRoN, yazlık mekanda geçici bi durum olduğu için ikinci ip alma seçeneği uymaz malesef.

İki günümü harcayıp uğraştığım şey bu ağ üzerinden net paylaştırma şeysi. Eğer vista ve xp makinelerde olabilebilme imkanı olan bişeyse lütfen biraz daha açarmısın. Yukarda açıkladım neler yaptığımı, belki farklı bişeyler yapılarak dağıtılabilir mi?

Bağlantının kablolu olmasını istiyorum bi de. Acaba switch almakla hata mı ettim router mı alsaydım? Router alsam olur mu hatta nasıl olur :)?
Sosyal ağlarda paylaş

simdi yildiz olarak bagladiginda (modem , noteb, desktop switch e) bilgisayarlarlar elle statik ip veriyorsun birbirlerini gorsunler diye, fakat bu yuzden herhangi bi makine modemden alinacak olan public ip ye erisemiyor. agi kurupda nete cikamaman bu yuzden.

makinelerden oncelikli gordugune otomatik ip aldirt, o muhtemelen nete baglanicak, diger makinede direkt olarak switch ustunde oldugu icin agdan gorebilirse direkt olarak net olan makineden dosya paylasir gibi net paylasirsin.

router meselesine gelince, kablosuz olmasini istemiyorsan routerin kablosuz ozelligini kapatirsin. kablolu gateway router yok gibi bisey piyasada ev kullanicisi icin, su anda tum urunler buna yonelik.

ayrica baska yol da sormussun, elinde saydigin makinelerle standart donanimla bi onceki mesajimdaki teknikleri kullanabilirsin sadece. ayrica firewire varsa iki makinede de oda cok hizli ve guzel bi cozum ama genelde desktop makinelerde olmaz.

router alirim diyorsan da kotu olmaz hep kullanirsin sonucta ama bundan sonra ne kadar ihtiyacin olacagini da dusun.

mesela desktop bilgisayara pci ethernet karti alip o makine ustunden router gibi davranmasi saglamak gibi ucuz ve gecici cozumler de uretilebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Herkese ilgileri için teşekkürler, bilgisayarlı ortamdan uzaklaşacağım az sonra, akşama bu yazılanlara göre uğraşılarıma devam ederim :). Aldığım sonuçları yazarım bu akşam ya da yarın sabah.

Şimdilik son bi gayret ile modemi usb ile masaüstüne, masaüstünü ve notebooku da switche bağlama denemem gene makinaların birbirini görmesi ancak hiçbirinin nete çıkamaması ile sonuçlandı. Ethernet kablosunu çıkartınca modemin bağlı olduğu masaüstü nete çıkabilir hale geliyor tekrar. Belirtmek istedim :).
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar. Çok uğraştım, çok kastım, tam bütün umutların kaybolduğu bir anda "ulan bi de böyle deneyelim" diyerekten başardım. Mutluyum, kıvançlıyım (:D. şu anda nete diğer bilgisayar üzerinden bağlanan makineden yazıyorum :).

Öncelikle neti xp yüklü masaüstüne bağlayıp vista yüklü notebook a bu neti paylaştımak imkansız sonucuna vardım, router kullanmadan en azından. Notebookta da eğer xp olsaydı yapılabilirdi. Hatta yapmıştım zamanında, şahitlerim var :P.

Mutlu sona modemi usb ile notebooka bağlayıp, notebooku da masaüstüne cross kablo ile ethernet lan olarak bağlayarak yoluyla ulaştım.

Aynı dertten muzadarip insanlar için ufak bi yol gösterimi yapmayı görev bilirim :). Onca şey denediğim için yaptığım ayarların bazıları gereksiz olarak kalmış olabilir, gene de belki bağlantının olması için gerekli de olabilir o yüzden yaptıklarımın hepsini yazacağım.

- xp yüklü makinada denetim masası -> ağ bağlantılarında ethernet kartın bağlantısının özelliklerine girilir. Açılan pencerede "microsoft ağları için istemci" seçilerek yükle denilir. Açılan pencerede "iletişim kuralı" seçilerek "NWLink IPX/SPX/NetBIOS....." ve "TCP/IP sürüm 6" seçilerek yüklenir.

- Modem vista yüklü notebooka usb ile takılarak tanıtılır, nete girdiği onaylanır.

- Cross lan kablosu (rj45 ?) bir ucu masaüstüne bir ucu notebooka takılır.

- xp için denetim masası -> ağ bağlantıları gidilerek ilgili yerel ağ bağlantısı (notebooka bağlanılan) seçilir, özelliklerine girilerek ekrandaki "İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)" seçilerek özelliklerine girilir, otomatik ip alma ve otomatik dns alma seçilir.

- Vistada ağ paylaşım merkezinde ağ bulma, dosya paylaşımı, ortak klasör paylaşımı, yazıcı paylaşımı açık, parola korumalı paylaşım ve medya paylaşımı kapalı olarak ayarlanır.

- Vistada ağ paylaşım merkezi açılır, soldan ağ bağlantılarını yönet denilir. Masaüstüne bağlantıyı yapan yerel ağ bağlantısı özelliklerine girilerek "İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)" seçilerek özelliklerine girilir. Varsayılan ağ geçidi olarak modeminizin arayüzüne girdiğiniz ip yazılır ki benim webstar modemde bu 192.168.100.1
Ip adresi olarak modem ipsinin ilk iki hanesi aynı oalcak şekile bi numara verilir (ör: 192.168.0.10). Alt ağ maskesini kendi veriyo zaten. Dnsler boş bırakılırsa farkeder mi bilmiyorum şu anda bozulacak bağlantı diye değiştirmeye korkuyorum :). Ben şahsen telekomun 195.175.39.39 ve 40 ını verdim dns adresi olarak.

Biraz yemek tarifi gibi oldu farkındayım :P.

Gerekli yerlerde restartları atınız, herşey ayarlandıktan sonra iki makineye de bi restart atınız. Ben bu anlattığım şekilde bu paylaşımı yaptım, switchi de boşuna almış oldum biraz ama belki lazım olur sonra :P. Umarım atladığım bi yer olmamıştır. Şu anda vistada ağ bağlantılarına baktığımda bağlantıların üzerlerinde çarpı işaretleri var, lan bağlantısı özelliklerinde de varsayılan ağ geçidinde bişey yazmıyo :). ama bağlantı tamamdır iki makine de nette. Lan olarak da iki makine dosya ve yazıcı paylaşımı yapabiliyor, unreal tournament oynanbiliyor landan :). whatismyip.com dan baktığımda iki makine de aynı ipyi veriyor :).

Edit: Tabi bütün bu sırada firewall ve eğer net bağlantılarına müdahale ediyorsa anti virüs programları komple kapalı olmalı, yoksa nete diğer makine üzerinden bağlanan makine ip alamaz. Bağlantı ayarlarları, net paylaşımı vs. yapıldıktan sonra firewall/anti virüs programlarının özelliklerine göre onlara da gerekli ayarlar yapılmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
slm arkadaşlar eve kablo net internet aldık tek lan çıkışlı modem verdiler evde iki tane bilgisayar var. kipadan 1 giriş 2 çıkışlı aparat aldım 5 tl ye. girişi modeme takıyorum iki çıkışdan birini laptoba diğerini masaüstüne takınca sınırlı baglantı veya baglantı yok dıyor bır kabloyu cıkarınca dıger bılgısayara ınternet gelıyor acaba sıkıntı ne ne yapmalıyım aparat damı sorun var
Sosyal ağlarda paylaş

asdf diyip gecicektim ama cok vahim bir durum.

$imdi internet telefon degildir, boyle paralel baglanti yapamassin.

onun icin ya bir router alacaksin ki en dogrusu budur ya da switch alip 2 adet ip isteyeceksin uydunetten( ki daha once de bahsedildigi gibi aylik +4 tl).

ya da 2 adet alet yorabilir bunyeyi diye bu modemini verecek 4 portlu router-uydunet modem alacaksin. ama muhtemelen kampanya ile bu modemi sana kaskalladiklari icin, illa ki router alacaksin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...