Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çorum yöresinden kelimeler(diğer arkadaşlarda bakabilirler tabiki)

St_Dreamer

Öne çıkan mesajlar

Çorum masalları üzerine bitirme tezi yapıyorum. Masallarda geçen anlamlarını bilmediğim ve bulamadığım kelimeler var. Yardımcı olursanız sevinirim dostlar. Atıftada bulunurum sizin için(paticik, 2009: eğitim):P
Kelimeyi verdikten sonra daha iyi anlamanıoz için geçtiği yeri de kısaca verecem.

Gök köpük kesilmek: ...öyle bir yere gelmişim ki yorgunluktan gök köpük kesilmişim...

Baal: ..."Al bakalım gözümü" diyor. Oradan gözünü çıkartıyor sağ cebine koyuyor bunun.
"Sol gözünüde oydurursan bir sefer daha karnını doyururum"
"Oy baalım!" diyor onu da sol cebine koyuyor...

Höykü:...Tam bu esnada köyün en çirkin kızı pınara, suya gelmiş. Höykülerini doldurmak için eğildiğinde bakmış ki...

Hayırı ve Dahan: Bir karı koca varmış. Onların hiç çocukları olmamış. Yaşlı bir kadına gidip danışmışlar:
"Yavrum be hayırı ot vereyim sana, bir dahan mercimek doldur, oku üfür ...

Dağarcık: ...dev eğilip de eliyle uzatırken hemence bileğinden tutuyor çocuğu dağarcığına koyuyor götürüyor. Azıcık ilerleyince dağarcığını yere koyuyor...

çalgı: ...Pıtırcık kızlarla birlikte ormana çalgı kesmeye gidiyor...

Gaskıc: ...bu kızlardan birinin gaskıcı aşağı düşüyor. Aşağıya almaya iniyor...

İnak: ..."Benim" diyor "inağım aşağı düştü indim buraya. Acep buranın ev sahibi gelir belki diye buraya gizlendim" diyor.

gurıs: ...burada gurıs üzüm çuvalı vardır...

şak: ...bir gün ben bunları nasıl öldüreyim diyor. Yani biri ölürse ikisi de bir elmanın şakı ya ikisi bir ölecekmiş...

yal: ...Şahberen(çocuğun atı) diyor ki:
"Ben sana lazım olursam şu yalımdan iki kıl al, o kılları birbirine sürersen ben sana gelirim"...

alıç:...babaları kızları ormana odun kesmeye diye götürüyor ağaca bir kabak bağlıyor kızlara diyor ki:
"siz gidin ben odun keserken alıç toplayın...

Şimdilik bu kadar daha denk gelirsem yazarım
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...