St_Dreamer Mesaj tarihi: Nisan 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2009 Çorum masalları üzerine bitirme tezi yapıyorum. Masallarda geçen anlamlarını bilmediğim ve bulamadığım kelimeler var. Yardımcı olursanız sevinirim dostlar. Atıftada bulunurum sizin için(paticik, 2009: eğitim):P Kelimeyi verdikten sonra daha iyi anlamanıoz için geçtiği yeri de kısaca verecem. Gök köpük kesilmek: ...öyle bir yere gelmişim ki yorgunluktan gök köpük kesilmişim... Baal: ..."Al bakalım gözümü" diyor. Oradan gözünü çıkartıyor sağ cebine koyuyor bunun. "Sol gözünüde oydurursan bir sefer daha karnını doyururum" "Oy baalım!" diyor onu da sol cebine koyuyor... Höykü:...Tam bu esnada köyün en çirkin kızı pınara, suya gelmiş. Höykülerini doldurmak için eğildiğinde bakmış ki... Hayırı ve Dahan: Bir karı koca varmış. Onların hiç çocukları olmamış. Yaşlı bir kadına gidip danışmışlar: "Yavrum be hayırı ot vereyim sana, bir dahan mercimek doldur, oku üfür ... Dağarcık: ...dev eğilip de eliyle uzatırken hemence bileğinden tutuyor çocuğu dağarcığına koyuyor götürüyor. Azıcık ilerleyince dağarcığını yere koyuyor... çalgı: ...Pıtırcık kızlarla birlikte ormana çalgı kesmeye gidiyor... Gaskıc: ...bu kızlardan birinin gaskıcı aşağı düşüyor. Aşağıya almaya iniyor... İnak: ..."Benim" diyor "inağım aşağı düştü indim buraya. Acep buranın ev sahibi gelir belki diye buraya gizlendim" diyor. gurıs: ...burada gurıs üzüm çuvalı vardır... şak: ...bir gün ben bunları nasıl öldüreyim diyor. Yani biri ölürse ikisi de bir elmanın şakı ya ikisi bir ölecekmiş... yal: ...Şahberen(çocuğun atı) diyor ki: "Ben sana lazım olursam şu yalımdan iki kıl al, o kılları birbirine sürersen ben sana gelirim"... alıç:...babaları kızları ormana odun kesmeye diye götürüyor ağaca bir kabak bağlıyor kızlara diyor ki: "siz gidin ben odun keserken alıç toplayın... Şimdilik bu kadar daha denk gelirsem yazarım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar