Fly Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 iki sorum olacak, potansiyel--direnç-----' ----inverter |___' __toprak az önceki biraz yanlıştı, düzelttim devre şekildeki gibi, potansiyel dedim devre nerede bittiği önemsiz ve belirsiz olduğu için, farzedin 5v geliyor işte oradan 1)o direnci koymamız gerekiyor mu ? illa ki bir akım mı geçmeli o tel üstünden ki inverter çalışsın ? 2) derste inverter kullanımıyla ilgili bilgi verirken hoca "gerilim kaynağıyla aradaki anahtarı açık tutarsanız havadaki elektromanyetik dalgalar toplaşır, orada normalde gerilim kaybaından çıkan 5 volt aynen değilse de 4-5 arası voltluk bir gerilim olur, inverter yine sıfır verir, o yüzden topraklamanız lazım, arada tel yok öyleyse sıfır girer, inverterdan pozitif çıkar diye bir şey diyemeyiz" şeklinde konuştu. "boşlukta kalan bir kısım varsa orayı çok yüksek bir dirençmiş gibi düşünebilirsiniz" kıvamında bir teknikle başladık döneme, ne kadar doğru bilemiyorum ama mantıksız da değil. pil-dirençten oluşan bir devrede aradaki teli kesip o telin iki ucunun arasına voltmetre koyunca o yüksek direnç gibi sayma olayı sayesinde neredeyse pilinkine eşit bir değer alacağımız şeklinde bir örnekle başlamıştı hatta, yanlış biliyorsam baştan uyarın. buna göre şöyle oldu : toprağa giden açık, invertera giden kapalı olduğunda toprağa gideninki çok yüksek dirençmiş gibi, invertera gideninki de çok küçükmüş gibi kabul edilip yine inverterdan sıfır çıkar, kapalı-açık olanlar tam tersi olunca da aynı mantıkla pozitif çıkmalı dedim iyi güzel. ama ders çıkışında "abi o anahtar açık olunca işte yüksek direnç gibi davranıp neredeyse tüm gerilimi üstüne çekiyor topraklama yapılmayınca" diye duydum, kafam karıştı. hadi "anten gibi olur bir uç, elektromanyetik dalgalar toplanır gerilim öteki tarafa aktarılır" kabul edilir , hoca da sanki bunu demişti ama ee sonrası ? diye sorarsa devamı da lazım. ama o dediğim hayali dirençleri kabul edince enerjinin orada tükenip gitmesi, inverterdan da pozitif çıkması gerekmiyor mu ? sonuçta invertera kalan potansiyel sıfıra yakın olacak bu mantığa göre. yoksa ikinci durumda farklı düşünmem mi gerekiyor ? inverterdan sıfır çıkacağını biliyorum sadece, ama adam geçen dönem ezberle geç şeklinde öğrenmemize kızıp bu böyle bu böyle of hadi gidin kurtuldunuz diye anlattığı için kaçırdım orayı, yardımlara muhtacım. ek olarak iki anahtar da açık olunca nasıl olacak bu iş ? tşkler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Larva Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 Şekli yanlış anlamadıysam inverter ın uçunda anahtar var diğer ucu 5v la 0 arasında hareket ediyor Fly said: ama ders çıkışında "abi o anahtar açık olunca işte yüksek direnç gibi davranıp neredeyse tüm gerilimi üstüne çekiyor topraklama yapılmayınca" diye duydum, kafam karıştı. Şurada neyi kastettiğinden tam emin olamadım ama sanırım anahtar 5V la inv. arasında kapalı toprak açıkta sende 5v la toprak arasında açıkta çok büyük direnç olur o da bütün gerilimi üstüne çeker diyorsun. Dediğin doğru zaten o noktalar arasında gerilimin çoğu yani Fly said: ama o dediğim hayali dirençleri kabul edince enerjinin orada tükenip gitmesi, inverterdan da pozitif çıkması gerekmiyor mu ? sonuçta invertera kalan potansiyel sıfıra yakın olacak bu mantığa göre. Ama burda yanılıyosun niye yanılıyosun tam anlamadım orada eğer illa "hayali direnç" mantığı kullanmak istersen 2 parallel kol var biri 5 v tan inverter a giden kapalı anahtar kolu 0 direnç yani. diğeri 5v la 0 arasında çok büyük direnç. Parallel kollar olduklarından dolayı aynı gerilime sahipler yani üsteki noktalarda yüksek potansiyel var çıkış da 0 oluyor. İlk soruna gelince logic gatelerin çalışması için akıma gerek yok sadece pot olması gerekiyor Zaten Wikiden biraz incelersen CMOS transistörler kullanılıyor inverter girişinde bunların giriş dirençleri sonsuz kabul edilir yukardaki hayali direnç mantığından pot in büyük kısmı (tamamı) invın girişine gelmiş oluyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2009 şeyi karışık yazmışım evet, normalde topraklama olmadığını varsayarsak nasıl olur demek istemiştim. önce bu açık olursa anten gibi olur hede hödö, o yüzden alta da toprak koyuyoruz dedi, sonradan bağladı yani onu. yok toprak-güç arası açık olunca oraya uğramaz zaten direk invertera yönelir, 0 çıkar diye düşünmüştüm. ve de adamın dediğine göre toprakla bağlayıp inverter-güç arasındaki anahtarı açınca toprağa gidecek yükler, anten görevi görme olayı olmayacak, invertera 0 girip 5 çıkacak. "anten gibi davranır" olayını daha bugün duyduğum için anlayamadım nasıl düşünmem gerektiğini. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
allezz Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 Oradaki direncin var olmasının sebebi olarak "akım sınırlama" dışında aklıma bir şey gelmedi. Lojik Devrelerden çok anlamam fakat, inverter kendine gelen sinyale (0,1) göre (0,1) cevabı veren bir kapı, direnç ile inverter arasını açsan bile, hocanın dediği gibi anten etkisi oluşur ve inverter'a yine de sinyal gider. Cevabı sıfır olur. Eğer sözde anten ucunu topraklarsan bu antenlenme sorunu ortadan kalkacaktır. Ben enerjinin topraktan önceki "hayali" dirençte nasıl yok olduğunu anlamadım? Sonuçta inverter'a sinyal ulaştırmak için toprak önceki devre açık, dirençten hemen sonraki kapalı durumda her hangi bir sorun olmayacaktır. Daha doğrusu enerjinin sönümlenme olayını bu devre ile alakasını anlamadım. Bu inverter içeren devrenin tamamı nasıl bir şey onu bilmiyorum. Umarım saçmalamamışımdır. Ayrıca antenlenme olayı elektronik devre switchlerinin küçük olmasından dolayı mıdır?(yani devre açık olsa bile uçlar birbirine yakın) Bu da benim merak ettiğim bir soru. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
allezz Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 0,1 e 1,0 olacaktı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
allezz Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 şimdi aklıma geldi, sayısal devreler dersinde gudik bir lojik devre yapmıştık 2-3 kapı ile, orada kullandığımız 3 button'un herbirinin bir bacağını direnç koyup topraklamıştık. O zaman da saçma gelmişti ama bunu yapmadan o buttonlar çalışmıyordu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 11, 2009 sorun sanırım "antenlenme" olayı yüzünden oluyor, özel durum diyip geçeceğim. ne tipik devre çözümü ne de bilgisayarda yaptığım devre doğrulayabiliyor çünkü bunu. şöyle baştan özet geçeyim : pot |__direnç__________(a)_/ _____inverter_________toprak bu devreden her şekilde 0 v çıkacak çünkü kapalı olursa dirençten düşük akım geçeceği için inverter sayesinde, invertera 5v neredeyse aynen giriyor, açık olursa da anten görevi görüp yine 5v' a yakın bir şeyler iletiyor , çıkış her şekilde 0. bunu dedikten sonra topraklamanız lazım bu yüzden şeklinde konuştu : pot | direnç | |____________(a)_/ _____inverter_________toprak | |____________(b)_/ _____toprak dört durum var : 1)a açık b kapalı : inverterdan 5 çıkıyor. burada "tamamlanmış devre" olduğu için alışıldık şekilde düşünüp pot->direnç->toprak şeklinde gider, invertera doğru gidiş olmadığı için uğramaz zaten diye mi düşünmem gerekiyor ? (açık olduğu için yüksek bir direnç gibi olur, toprağa gidende direnç olmadığı için kısa devre olur, dirençsizden geçer şeklinde) 2)ikisi de kapalı : kesişim noktasının potansiyel sıfır oluyor toprağın önünde bir şey olmadığı için, tüm enerji dirençte harcanıyor bu vesileyle, inverterdan da giriş 0 olduğu için 5 çıkmalı o yüzden ? hatta ilk ikisi için , a' da anten etkisi olacağı vardıysa da sıfır pot olduğu için bir şey olmuyor diyebilir miyiz bu mantıkla ? 3)a kapalı b açık : anten etkisi olmazsa zaten topraksız devrenin aynısı oluyor olursa da ikisi de kapalı olduğundaki durum. 4)ikisi de açık : anten etkisi lol neye göre kime göre anten etkisi diye düşünmem gerekiyor yani ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 up, başta sorduğum sorunun türevi ile geldim bu sefer. hikaye mikaye anlatmadan direk soruya geçeyim : ____ |+ | _________(a) pil transistör____| inverter----direnç---led |- | |___/___|(b) |(c) | |___|____________________________|________________| pil 9v, transistöre giriyor 5v çıkıyor. a teli inverterı besliyor, c de toprak (7408 entegresi miydi neydi unuttum şimdi, onun bir bölümünü kullanıyorum) b giriş , --- lı tel de çıkış. b telinde anathar yok aslında da önemli de değil, ben değdiriyor veya ayırıyorum, aynı kapıya çıkıyor b 'den bir şey gelmezken doğal olarak 5v çıkıyor inverterdan, led yanıyor mutlu mesut. ammavelakin b'yi girişe değdirip hemen çeksem bile rahat bir 15-20 sn led sönük kalıyor, sonradan kendine geliyor. labda insanlar poposuyla malzeme listesini okuduğu için anlatmadı, gidin bulun yaptı, soramadım. başka bir hocaya sorunca oraya 5v verip çektikten sonra belirsizlik bölgesine girer, ne olacağını bilemezsin, topraklaman lazım ki 0v olduğundan emin olasın dedi, gayet mantıklı geldi, yapayım dedim. _______(b) |__/ _ _____|______pilin - ucu (= toprak sayılır bu devrede di mi yanlış bilmiyorum ?) toprak açıkken b'den 5v gelir, led söner ok tamam. toprağı kapatınca b'deki sıfır olur, led ya- yanmıyor işte. sanırım inverterın beslemesine falan da gitmiyor direk toprağa bağlandığı için, ne yapmam gerek ? (ve de neden yanmıyor tam olarak ?) bunu da geçtim, ve/veya kapıları mesela tamamen fiyasko aynı sebepten ötürü, topraklı mopraklı bir şey yapmadıkça zaten arada kapı mapı yok da düz tel varmış gibi davranıyorlar, topraklı giriş olayını yapınca aynı sorun olacak, takıldım kaldım. yardımlara açığım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar