Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Namaz Kıl, Suç İşleme

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Murat Birsel, Star said:
Peşin herkesten özür dilerim; benim minik düşünce dünyamı fersah fersah aşar, haddim de değil bu konularda laf etmek ama kalbim temiz ve de konu ilginç...

TIME Dergisi’nin (Şubat) özel sayısının kapağında dua eden bir kadın resmi var ve ‘İnanç nasıl tedavi eder’ diye yazıyor. Kapaktaki ‘duanın iyileştirici gücü’ teması, ‘The Secret’ (Sır) filminde de bahsi geçen, ‘Washington Deneyi’ni çağrıştırdı.

Washington Deneyi diye bilinen olay, 1993 yılında ABD Başkenti’nde halka haber vermeksizin yapılan ve sekiz hafta boyunca devam eden bir toplu meditasyon sürecinde şehirde suç oranının yüzde 20 oranında düşmesinin bilimsel kabul görüp kayda geçirilmesiydi. (İnternette arama motorunda ‘Washington meditation crime’ yazdığınız anda bütün bilgiye ulaşabilirsiniz.)

Nedir?

Şehirde kimse bilmiyor ama birileri, ‘iyilikler güzellikler üzerimize olsun’ şeklinde huzur çağrısı yapıp, bu enerjiye yoğunlaştığında oranın sakinleri bir anda -sanki- daha iyi insanlar oluyor.

Benim de aklıma düştü ki; bir huzur, iç güzellik, huşu ve iyiliklere dair titreşimler barındıran namaz benzer bir işlev görüyor olabilir diye...

Uzun lafın kısası kendimce dedim ki: Washington Deneyi doğru ise camilerinde namaz kılınan şehirlerdeki suç oranı namaz kılınmayan şehirlere oranla çok daha düşük olmalı! (Püf noktası: Kılanlar kılmayanları da pozitif etkiliyor.)

Bu bir varsayım, test edip doğru mu değil mi, hayatın gerçeklerince teyid ediliyor mu bakmak lazım...

Baktım nitekim!

* * *

Gerçi bu tür bir araştırmayı bilimsel yayın olarak taramak, verileri derlemek, ölçmek bir köşe yazısının konusu olamaz. Harika bir tez konusu olabilir. Filhakika ‘Namaz suçla ters orantılıdır’ varsayımının çok yüksek bir yüzdeyle doğrulanmasını bekleyebileceğimi söylerim...

Örneğin kişi başına düşen cinayet vakası oranı istatistiklerinde ilk yirmi ülke (binde):

Kolombiya (0.61) 2. Güney Afrika (0.49) 3. Jamaika (0.32) 4. Venezuela (0.31) 5. Rusya (0.20) 6. Meksika (0.13) 7. Estonya (0.107) 8. Latvia (0.103) 9. Litvanya (0.102) 10. Belarus (0.098) 11. Ukrayna (0.094) 12. Papua Yeni Gine (0.083) 13. Kırgızistan (0.0802) 14. Tayland (0.800) 15. Moldovya (0.078) 16. Zimbabve (0.074) 17. Seyşel (0.073) 18. Zambia (0.070) 19. Kosta Rika (0.060) 20. Polonya (0.056)

Kırgızistan dışında bu ülkelerin hemen hepsi yüzde yüze yakın oranlarda Hristiyan nüfusa sahip. Nüfusunun yüzde 75’i Müslüman olan (toplam nüfusta Müslüman oranı sıralamasında 38’inci ülke) gelen Kırgızistan tek istisna olarak göze çarpıyor.

Ve dünya genelinde bir ülkede namaz kılınıyorsa toplam suç istatistiklerinin hemen hepsinde Müslüman toplumlarda suça eğilim düşük çıkıyor.

Elalem bu gerçeğin farkında mı?

Elbette! İslam ülkelerinde cinayet oranı neden düşük diye çok ciddi bilimsel çalışmalar yapılıyor. (Meraklısına: Cordova, Ana; ‘An Examinational Causes of Low Murder Rates in Islamic Societies’: American Society of Criminology). Fazla bahsetmeseler, yüksek sesle dile getirmeseler de harıl harıl araştırıyorlar.

Gerçi namaz bağlantısını kuran yok sanki...

Belki bundan sonra birileri Londra, Paris benzeri şehirlerde cami olan bölgedeki suç oranını şehir geneline kıyaslamayı düşünür.

Keşke...

Tahminimce neticesi de dünyayı düşündürür!

buyrun burdan yakın.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
Neyini buradan yakalım ? Namazın meditasyon gibi birşey olduğunu kılan her insan bilir. Huzur hissedersin. Tabiki herkese aynı etkiyi yapmaz ama genel itibarı ile öyle olduğunu düşünüyorum. Araştırmaya değer.

namazını sektirmeyip 50 kere umreye gidip sonunda trilyonu buhar edenleri de biliyoruz.

araştırmaya değer olduğu kesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Sylian said:
E peki japonya ne oluyor? Bilimsel istisna mı?

Alllahsız tosbağalarda suç oranı gerçekten çok düşük.

onların dili yüzünden. çok geniş kelime hazneleri yok. mesela onlarda erteleme üşengeçlikle ilgili sıfatlar fln yok. boşver, salla gitsin, sonra yaparız, ertele.. ee adam mesela üşendi boşver sonra yapalım dicek diyemiyor sike sike yapıyor o yuzden :D yada suç işlicek adama suçun nolduğu öğretilmemiş. zavallı işleyemiyo suç cinayet vs..

PS: imza önemli burda..
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
Neyini buradan yakalım ? Namazın meditasyon gibi birşey olduğunu kılan her insan bilir. Huzur hissedersin.

Religious experience ile religious placebo effect'i iyi ayırmak lazım..

O huzuru hissetmek için namaz kılmaya gerek yok, basit meditasyon teknikleriyle de aynı hissi yaşayabilirsin.. Zihindeki düşünce akışını kesmek, farklı consciousness seviyesine ulaşmak, ana odaklanmak çoğu dinde olan bir teknik..

Çoğu müslüman özünü anlamadığı Arapça şeyleri yatıp kalkıp okuduğu için placebo effect yaşıyor.. Sünniler tarafından o çok küçümsenen Sufiler inanılmaz tecrübeler yaşıyorlar ama çoğu Sünni "bunu yapmazsak cehenemme gideriz oranı buranı ört lol" gibi sığ bir anlayışa sahip olduğu için anca böyle basit meditasyonun bile verebileceği tecrübelerle yetiniyor..

İslam öncesi şaman Türk toplumlarında bunlara çok daha önem veriliyordu, dinsel olarak bile geri gittik lol
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
Horizon said:
Neyini buradan yakalım ? Namazın meditasyon gibi birşey olduğunu kılan her insan bilir. Huzur hissedersin. Tabiki herkese aynı etkiyi yapmaz ama genel itibarı ile öyle olduğunu düşünüyorum. Araştırmaya değer.

namazını sektirmeyip 50 kere umreye gidip sonunda trilyonu buhar edenleri de biliyoruz.

araştırmaya değer olduğu kesin.

Pislik heryerde yer dinde her millette pisliktir , neden onları örnek gösteriyorsun devamlı anlamıyorum. Senin bu mantığınla her millet her din toptan pisliktir. Çünkü içlerinde bu yazdığın tarz örnekler mevcut. Kısaca polemik yapıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

ben namazla iyilik arasında bir bağlantı kurulamayacağını söylüyorum, sen benim söylediğimi söyleyip, ama ne hikmetse bir de beni kötülemeye çalışıyorsun, ilginç.

(senin argümanına göre) suç işlemenin dinle alakası olmadığına göre, iyi insan her dinde/millette iyi olacağına, kötü insan da aynı şekilde kötü olacağına göre, namazla iyilik arasında bağlantı kurulamaz.

baştan desteklediğini ikinci mesajında itiverdin hemen.
Sosyal ağlarda paylaş

Söz konusu din islam olunca karşı görüşler biraz daha fazla oluyor gibime geliyor...

Namaz kılan insan zaten inanmış bir insan olduğundan insan öldürme gibi birşey yapması beklenemez (tabiki istisnalar olabilir). Ama bu diğer dinler için de geçerlidir. Sonuçta insan hristiyan olsa da inanıyorsa kötülük yapmaz. Müslüman toplumlarda daha az suç işlenmesinin sebebi belki de müslüman insan oranının daha fazla olmasındandır. Öbür türlü islam' ın diğer dinlere göre suç oranını azaltmada daha faydalı olduğunu söylemek zor olur.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
ben namazla iyilik arasında bir bağlantı kurulamayacağını söylüyorum, sen benim söylediğimi söyleyip, ama ne hikmetse bir de beni kötülemeye çalışıyorsun, ilginç.

(senin argümanına göre) suç işlemenin dinle alakası olmadığına göre, iyi insan her dinde/millette iyi olacağına, kötü insan da aynı şekilde kötü olacağına göre, namazla iyilik arasında bağlantı kurulamaz.

baştan desteklediğini ikinci mesajında itiverdin hemen.

Ben hiçbiryerde namaz her insanı iyi yapar , her namaz kılan insan iyidir demedim. Senin her mesajında sen şunu dedin ben bunu demedim muhabbetine itiyorsun insanı. Kendin alakasız bir laf atıyorsun ortaya sonra gelsin polemik. Namazın insanlar üzerinde (herkes olmadığını söylemiştim) iyi bir etkisi olduğunu söyledim okadar.

Sadece namaz bir insanı iyi yapmaz. Senin verdiğin örnekle konunun hiçbir alakası yok. Yok namaz kılıp umreye gidip dolandırıyormuş. Bu adam umreye gittiği ve namaz kıldığı için mi dolandırıcı oldu ? Şu tarz konularda istisnaları polemik konusu edip tartışmayı sulandırıyorsun.

Hadi iyi polemikler sana.
Sosyal ağlarda paylaş

ÖEEEHHHH diyorum sana horican, hem bana "şuraya itiyorsun buraya itiyorsun" diye itham ediyorsun, hem de benim "Bu adam umreye gittiği ve namaz kıldığı için mi dolandırıcı oldu?" böyle birşey dediğimi mi ima ediyorsun?
Verdiğim örnek de gayet konuyla alakalıdır, o şahıs gayet de namazında niyazında biri değil miydi, yoksa insanların gözünü boyamak için mi yapıyordu bunu? Aynısını mevcut liderlerimiz için de söyleyebilir miyiz?

Seninle aynı şeyi yazıyoruz aslında, namazın kimseyi iyi yapmayacağını söylüyoruz, ama sen birselin yazısını ve ilk mesajındaki genellemeyi savunmak adına (aha aşağıda, ki sonradan tam tersini söyledin, aha onlar da aşağıda) bana saldırmaya çalışıyorsun.

Horizon said:

said:
Pislik heryerde yer dinde her millette pisliktir

Sadece namaz bir insanı iyi yapmaz

ha bu arada, konuya girip lafı atıp cevap alınca karşındakini polemikçilikle suçlamak da iyiymiş. deneyeyim bunu bi ara.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazıda her namazı kılan iyidir anlamı çıkaramadım. Bazı bölgelerde suç oranları ile karşılaştırma yapmış. Nekadar doğru olduğunu bilemem ama araştırmaya değer görmesi konusunda hem fikirim ben.

Yazıda tüm müslümanlar iyidir , her namaz kılan iyidir suç işlemez anlamı veya söylemi yok. Ben öyle birşey çıkaramadım. Sen çıkarmış olabilirsin. Ben hiçbirşeyi savunmak için sana sataşmıyorum , namazın insana yararlı olabileceğini söylemem üzerine verdiğin örnek alakasız diyorum. Ben namaz kılan iyidir demedim çünkü.

Senin söylediğin yanlış değil ama bana cevaben söylenecek birşey değil. Bahsettiğim bu. Sanki ben aksini söylermişim gibi onu bana cevap olarak yazman konuyu saptırmak okadar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...