Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mikroekonomi yardım

Syn

Öne çıkan mesajlar

pazartesi finali var da, bazı konular kafamı karıştırdı, buradan cevaplandırırsanız sevinirim =)

bu arada dersi ingilizce aldığım için ingilizce-türkçe karışık olacak biraz kusura bakmayın =)

şimdi perfect competitionın olduğu bir piyasa var, free entry&exit, bir sürü firm var ama kaç tane olduğunu bilmiyoruz. burada bir ikilemde kaldım, tek bir firmanın supply curve'u bulurken P=MC'den mi yararlanıyoruz yoksa AC=MC'den mi, farklı kaynaklar kullanıyorum kafam karıştı. yardım ederseniz sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

pönçük pönçük yazarlarsa böyle oluyor işte =), bir de kafamı karıştıran birşey var. sorunun bir kısmını yazayım anlarsın =)

5 firma var hepsinin cost functionı; c(y)=2.5y^2+10y+90 for all y[büyükeşit]0 ; c(y)=90 even if y=90 demiş, market demand = 100-P demiş. şimdi MC'yi burdan 5y+10 bulmuş e tamam ama yanına da yazmış ki y=10 olduğunda MC'un neden 35 olduğunu bilmeniz lazım, yani MC'un buradaki tanımını bilmeniz lazım demiş. bu tanım nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

tam rekabetin olduğu piyasalarda piyasa dengesini bulurken kısa dönem uzun dönem farkı var. P=MC=ATC uzun dönem, P=MC kısa dönem. bu ayrım daha bi açık olur sanırım hehe. genelde bu tür sorularda kısa dönem ve uzun dönem diye belirtilir zaten.

diğer soruda da MC tanımına göre yola çıkarsan bile öyle bir olay çıkmıyor. (yani extra bir mal ürettiğin zaman TC deki değişiklik) muhtemelen 5 demeye çalışmışlardır dfg.

ha bir de hangi kitaptan bunlar?
Sosyal ağlarda paylaş

• 11 ay sonra ...
Ya yarın finalim var. Şimdi perfect competition bir sürü firma var, bir sürü satıcı bir sürü alıcı var, giriş çıkış serbest, fiyatı da belirleyemiyor firmalar? monopolistic competition da da bir kaç firma var aynı şeyi üreten ama aynı değil çok benziyor gibi gösterip o ürünü alan insanlardan monopoly mi kuruyorlar anlamadım kafam karıştı gece gece :D
Sosyal ağlarda paylaş

naptın sen yaa
tam rekabet --- çok satıcı, çok alıcı.
Firmaların fiyat belirleme şansları yok, çünkü zaten adamlar P=MC'de üretip, satıyor bu piyasada ayakta kalabilmek için

monopol --- tek satıcı, çok alıcı var
Monopol tek satıcı olduğundan piyasayı elinde bulunduruyor istediği yerden fiyatı ayarlıyor çünkü alıcının eli mahkum burdan almaya. da takıldığın yeri tam anlayamadım uzun konu bunlar ana noktadan pek tutulmaz :S

bu arada artık herşey için çok geç sanırım :)
Sosyal ağlarda paylaş

hehe evet geç oldu ama sanırım yanlış okumuşsun,monopol demiyor tekelci rekabet piyasası diyor burada arkadaşın dediği doğru oluyor...

az sayıda firma,çok alıcı, neredeyse benzer ürünler reklam vs yöntemlerle farklılaştırılıyor. Tekel piyasası gibi grafiği,ama ortalama maliyetler daha yüksek (reklam giderleri)
Sosyal ağlarda paylaş

mikro ekonomide sorulabilecek konular şunlardır en fazla:
-baurol(yanlış yazmış olabilirim
-cournot
-veblen eğrisi
-farksızlık
-rezervli fiyat
-ölçek ekonomisi
-kısa dönem arz eğrisi(tam rekabet piyasasında)
-genişleme eğrisi
-modern/klasik piyasa farklılıkları
-talebin gelir esnekliği.

bunlara üstün körü bak. genelde veblen eğrisi ve kısa dönem arz eğrisi tercih edilir soru tiplerinde. inatla üç yıl üst üste aldım ordan biliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...