Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gelecek..

viole

Öne çıkan mesajlar

Kendilerini “gelecek bilimci” olarak tanıtan ikilinin önümüzdeki 50 yıl içerisinde nelerin insanların hayatına gireceği, nelerin varlığını yitireceği hakkında yaptıkları yorumda, 2049 yılında gelecek bilimcilerin de ortadan kaybolacağını tahmin ediyorlar.

Ross Dawson tarafından hazırlanan Yokoluş Çizelgesi, 1950 yılından başlayarak 2050 yılına kadar yok olabilecek şeylerin listeliyor. Bu listeden esinlenerek “hayatımıza girmesi muhtemel şeyler” listesini hazırlayan Richard Watson, olabilecekler hakkında bir öngörüde bulunuyor.

ahanda

2010
* Hayatımızdan çıkacaklar: Mektup yazmak - Normah sıcaklıklardaki hava düşüncesi - Kişisel gizlilik - Kül tablaları - Sütçüler
* Hayatımıza girecekler: Yalan makineleri - Giyilebilir bilgisayarlar - Uyku makineleri

2015
* Hayatımızdan çıkacaklar: Kaybolmak - Teşekkür mesajları - Karasal telefonlar
* Hayatımıza girecekler: Ay üzerinde kurulacak yerleşim yerleri - Tek kullanımlık cep telefonları - Akıllı kozmetik ürünleri - Yalnızca uyumak için tasarlanmış oteller

2020
* Hayatımızdan çıkacaklar: Postaneler - Ücretsiz otomobil park alanları - 1. dünya savaşından kurtulanlar - Sekreterler - DVD - Rusya’daki demokrasi - Telefon rehberleri - Normal emeklilik düşüncesi - Özgür Tayvan
* Hayatımıza girecekler: Robotlar tarafından yapılan ameliyatlar - Yapay gözler

2025
* Hayatımızdan çıkacaklar: Doğru yazım ve imla - Yollarda ücretsiz olarak otomobil kullanmak - Masaüstü bilgisayarlar - Haftasonu izinleri - Maldivler - Paris Hilton
* Hayatımıza girecekler: Hidrojen yakıtı istasyonları - Ülke dışında yerleştirilmiş hapishaneler - Hafıza silme - Duyusal İnternet

2030
* Hayatımızdan çıkacaklar: Reality Showlar - Ticari birlikler - Miras vergisi - Normal bir öğle yemeği yemek - Kozmetik endüstrisi sayesine estetik ameliyata ihtiyaç duymamak
* Hayatımıza girecekler: Robot çocuk bakıcıları - Sanal tatiller - Uzaya kurulacak bir merdiven - Yapak hafıza güçlendiriciler - Otomatik şöförlü arabalar - Sanal bakteri

2035
* Hayatımızdan çıkacaklar: Kendi kendine oyun oynayan çocuklar - Bozuk para - Petrol - Microsoft - Orta sınıf - Düşük fiyatlı yolculuk - Bangladeş
* Hayatımıza girecekler: Kendi kendini tamir eden yollar - Gene göre ayarlanmış diyet - 3 boyutlu yazıcılar - Sanal gerçeklik pencereleri

2040
* Hayatımızdan çıkacaklar: Banknot ve cüzdanlar - Petrol ürünleriyle çalışan motorlar - Bağımlılık ve sağırlık - Milli para - Ücretsiz halk alanları - “Özür dilerim” deme fikri - Avrupa Birliği
* Hayatımıza girecekler: Uzayda kurulacak fabrikalar - Evrensel para birimi - Video oynatabilen duvar kağıtları - Yalnızca hapishane olarak kullanılan ülkeler.

2045
* Hayatımızdan çıkacaklar: Monopoller - Kravat - İngiliz monarşisi - Doğal doğum
* Hayatımıza girecekler: Çevreyi kirletmeye göre ayarlanan vergiler - Görünmezlik pelerini - Mars’taki ilk insan

2050
* Hayatımızdan çıkacaklar: Tek parça halindeki Belçika - Körlük - Google - İkinci dünya savaşından sağ kalanlar
* Hayatımıza girecekler: Hastalıklarla mücadele edecek küçük robotlar - Beyin nakli - Küresel nüfus hüviyeti - Hafıza yükleme - Seçimler ve vergileri - Işınlanmak

Daha sonrasında
* Hayatımızdan çıkacaklar: Çirkinlik - Birleşik devletler - Ölüm (İstenmediği sürece)
* Yapay beyin - Göktaşlarında madencilik - Stress seviyesini ölçen ve gösteren elbiseler.

Sosyal ağlarda paylaş

sene 80 leri biz mars'ta şurdda burda kurulacak yerleim masallarıyla uyutularak geçirdik.

hatta o senelerde bi de cousteua ya da türkçe yazmak gerekirse kusto diye adamın okyanus dibinde kurulacak şehirler masallarıyla geçirmiş bir nesliz.

bütün bu yalanlara daha önce tanık olmuş birisi olarak, oturun oturduğunuz yerde diyorum, bu yavşaklar hep boş hayallere sevk(zerk?) ediyor insanları
Sosyal ağlarda paylaş

abi nasıl bilim adamı bunlar anlamadım ben. bi nasa'ya açsınlar telefonu sorsunlar bakalım şimdi başlasak hazırlıklara; "2015 Ay üzerinde kurulacak yerleşim yerleri" gibi bi olay mümkün olur muymuş?

nasa'da 2020'de belki aya astronot göndericek. o da belki..

ötekileri okumadım zati. bu kadarı yetti bana. dedikleri 2015 ise constellation programı.. ay ile ilgili araştırmalara başlanıcak (belki.. bunların hepsi belki. çünkü deli gibi maliyet hepsi)

du bi baktım da.. 2015'e 3boyutlu yazıcıları alsınlar onlar..
http://www.zcorp.com/
http://www.dimensionprinting.com/

2035'e ay yüzeyinde deneysel yaşam alanları falan desinler.

lan bi think tank falan mı kursak bu gibi olayları öngörmek için. bunlara para sağlayan varsa bize hayda hayda sağlar..

adamların internetten haberi yok yahu :D lan bi ara bi 3d yazıcı teknolojisi neymiş, maaliyeti kaça düşmüş..
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa ayni seyleri dusundum okurken, giderse NASA gider gerisi nincakaplumbaalar, su an ISSi bitiremedi adamlar, o bitmeden aya yol yok ki mevcut ekonomik kriz yuzunden yakin zamanda zaten olamaz. lan madem boyle bisey yapicaksin, bare arastir, dunyadan haberi yok hiyarlarin, vasifsizlar.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
lan madem boyle bisey yapicaksin, bare arastir, dunyadan haberi yok hiyarlarin, vasifsizlar.

zuahaha. lan kafam bozuk ben de sövdüm arkadaşlara biraz. ama iyi araştırmamışlar orası kesin. adam duymuş orion'u tamam demiş 2015'te gidiyorlar. ama orion bütçe kesintisi ile ertelendikçe erteleniyor. 2005ten beri çalışıyorlar orion üzerinde daha başlamadılar ama 0_o! maliyet yüksek olunca öle oluyor...
Sosyal ağlarda paylaş

burtonesk said:
sekreterler hayatımızdan çıksın istemiyorum=/

günümüzde onlara yönetici asistanı deniyor. bir şirkete giren sekretetin kariyer planı yapmasından daha kötü olan nedir diye sorsan, yönetici asistanına sekreter diyenerin gelecekten haber vermesi derim.

lan adam günü ıskalamış, ne geleceği
Sosyal ağlarda paylaş

aya yerlesim yeri fikri sacma degil. zaten uzaya turist yollamak icin uzun suredir bi yaris var.

nasa'nin challenger i vardi hatirlarsiniz havada patlayan, orada ilkokul ogretmeni vardi ilk sivil olacakti uzaydaki, patlayina nasa elini cekti bu isten, cok para, imaj yitirdi..

o yuzden nasadan uzun sure beklenmez bu adimlar, simdi ticari sirketler kasiyo, hatta bi ara yaris vardi 10 milyon dolarlik bi yaris, uzaya cikip dunya yorumgesinde tur atip mi ne gelecek bi uzay araci yapana verilecekti. iste quake in yapimcisi john carmack in bi grubu vardi, virgin galactic in bi grubu falan. virgin galactic yapti gonderdi uzaya ucak gibi bi alet.

yani su an alet edevat yapildi teknoloji hazir, 2008 de ticari ucuslara baslicaklardi ne oldu bilmiyorum.. onun disinda bill gates falan 10 milyar dolarini ayirmisti uzay turizi icin, herkesin beklentisi 2010 dan sonra 10-20 bin dolar verenin uzaya cikabilmesi, sonrasinda ay var bu isin.. cok uzak degil yani simdiden para biriktirin.
Sosyal ağlarda paylaş

o diilde
tek bir iyi şey goremedım ben?
Ha ben bişi diim mi

benim gibi adamlar cogalırsa teknoloji daha ileriye gitmez
gitmemeli en azından.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
aya yerlesim yeri fikri sacma degil.

zaten saçma olan o değil, zamanı. 2015'e nasa'nın böle bi planı yok. uzaya mekik yollamak bile bugünden yarına yapılabilecek bişi değilken 2015'te aya yerleşmek sıkış oluyor.

dedikleri proje orion ay aracı projesi. ama orion sadece aya inecek yeni gemi (apollo projesi gibi düşünün) aracın hayata geçmesi 2014 idi ekonomik zorluklar yüzünden en erken 2015'e dediler, tarihi ileriye aldılar. ama 2015'te öncelikle ISS'e gidecekdi. oradan hazırlıklar yapılacak ve 2-3sene sonra 2kişilik ekip aya inecek ve onların seferleri ile çok daha sonra aya deneysel yerleşik hayat için gidilecek.

hani onun için diyorum 2015'e 3d printerları 2035'e ayda ilk deneysel yerleşik hayatı alsınlar diye. bu ikisi de çok basic, internette her türlü bilgi bulunan, tarihleri verilmiş açık konular. hata yapmaları inanılmaz
Sosyal ağlarda paylaş

yok benim anlatmak istedigim focusunuz yanlis. nasa ilgilenmiyoki bu tip seylerle artik..

ticari firmalar yatirim yapiyor. nasanin teknolojisi ile uzaya cikmak milyon dolarlar gerekiyo cunku. o teknolojide v2 fuzeleri biliyosunuz, ikinci Dunya savasinda caldiklari teknoloji. O teknolojiyi bi turlu gelistiremediler, ticari firmalarin amaci bu yani. yeni teknolojiler uretmek. Ki iste dedigim gibi virgin galactic uretti. DAha 4-5 tane var dedigim gibi boyle firma calisiyolar halen.

2015 te aya gidilmis olur ticari firmalar tarafindan, kucuk boyutlu yerlesim yeri yapma fikride o yuzden sacma gelmiyo..
Sosyal ağlarda paylaş

oha! nası ilgilenmiyor abi. senin uzay programlarının maliyetinden haberin yok sanırım apollo yaklaşık 180milyar$'a mal olmuş bi proje ki bill gates'in feriştahı gelse aya maya bi yere gidemez kendi başına.

aya gidecek NASA yapımı araçları ve tarihlerini de yazayım da tam olsun (çünkü bunların dışında uzay istasyonuna bile gidebilecek araç yapımı yok.. soyuz, mekik nasa'nın yeni geliştirdiği mekik projesi var bir de)

>>orion (uzay aracı, adamları taşıyacak) 2015 ay yörüngesi, mümkünse ay inişi.
2019insanlı ay inişi

>>altair (yaşam alanı da barındıran istasyonumsu)
2019yörünge 2022insansız iniş.

ha bu da soğuk savaş döneminden beri yapılan gazlamaların sonucu başlatılmıştır. projenin başlama tarihi 2004.

2015'e özel şirketler yörüngeye çıksın anca. virgin'in ki dahil olmak üzere 2015'te bitecek projeler arasında tam yörüngeye çıkabilecek projeler bile ciddi zor. aya falan yavaş gitsinler.

ticari ay uçuşları 2080'den falan önce olmaz. aya nasa ile giderseniz de 2astronot +1kişi (siz) götürürler ki buna da 100mil $ falan para isterler.

edit2: ha bi de ARES gibi bi roket kullanmadan aya gidiş bi de geri dönüş biraz sıkar. şöle koyayım ARES nedir, boyutundan olayın hayvanlığını anlarsınız zati.

işte böle bişi şart aya gitmek için. virgin gibi zamazingolarla anca yörünge civarında kısa süre dolaşır dönersiniz.

Sosyal ağlarda paylaş

abi challenger faciasindan sonra biraktilar bunlari. nasa isin science olayina dondu yine onu demeye calisiyorum. apollo tamamen farkli bi proje. isin ticari yonu yok. NASA sivil goturuyum diye kasmiyo o zamanda amaci kalmiyo.

olaya biraz vizyoner gozluklerinizle bakmalisiniz. 50 yil once uzaya cikilmamisti. 10 yil once sivil yoktu. 3-4 yil once sivil olmak icin 5-10 milyon dolar veriyodun. simdi 200 bin dolar. Nasa nin su ana kadar yapamadiklarini yapti bu ticari firmalar. Zaten simdi bu firmalarla ortak calisiyo o yuzden Nasa, proje falan veriyo. Nasa nin fokusu farkli bi sirketlerin fokusu farkli.

Virginin proje tamamlandi sayilir. FAA den lisanslar falan alindi. Test ucuslari yapiyolar sadece su an. Bunun disinda dedigim gibi halen diger sirketlerde var yatirim yapan.

Neyse konu o degil de, siz bi devlet kurumu ve amaclari ile, ticari firmalarin amaclarini karsitiriyosunuz, vizyonlar hedefler farkli.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...