Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Müfredattaki Coğrafya Açığı (ya da ben öyle sanıyorum)

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Bize dersanede şöyle söylendi... yani belki de ben yanlış hatırlıyorum biliyorum... yanlışım varsa affola... Aynı şu cümleleri kullandı hocamız. "Normalde ekvatorun yarısı uzunluğunda olan paralel dairesi 45 derece paralel dairesi olması gerekirken 60 derece paralel dairesinin ekvatorun yarısı uzunluğunda olması dünyanın tam bir yuvarlak olmayın tepesinden basık olmasından kaynaklanmaktadır." Dedi... şimdi bu dünyanın en saçma lafı... müfredatta böyle mi bilmiyorum pek bi araştırmadım açıkcası... Şimdi lafın neden saçma olduğunu açıklayayım.
Dünyanın tam bir küre olduğunu farzedelim ve dünyayı ortasından dikey olarak ikiye bölelim

dünyanın bu kesitini birim çember olarak düşünelim o zaman

karşımıza böyle bir şekil çıkar ki bu bir birim çember zaten... çünkü dünya üzerinde 180 paralel var işte al sana mis gibi birim çember... Ekvator 0 derece kutup 90 derece oooh cillop gibi valla... e o zaman 60 derece paralelinin uzunluğunu hesaplayalım

burda ekvatorun uzunluğuna e, 60 derece paralelinin uzunluğuna a, 45 derece paralelinin uzunluğuna k, 90 derece paralelinin uzunluğuna da d diyelim... şimdilik. o zaman birim çemberde bunların uzunlukları yarılarına düşer yani birim çemberin çapı ekvatordur yani e dir o zaman yarıçap = e/2 dir... şimdi bu bir birim çemberse e/2.cos60=a/2 etmelidir. cos 60 1/2 dir bu yüzden e/4=a/2 çıkar yani eğer ekvatorun 4 de biri a nın yarısı ise ekvatorun yarısı ise a dır... yani Eğer dünya tam bir yuvarlak olsaydı 60 derece paraleli ekvator paralelinin tam yarısı olmak zorunda olurdu. Fekat dünya madem basık o zaman 60 derece paralelinin ekvatorun yarısı olma gibi bi imkanı yoktur. 45 derece paraleline gelince:

45 derece paraleli iseşöyle hesaplanır. e/2.cos45=k/2 -> e kök2/2 o da yaklaşık 0.7 katı eder yani 45 derece paraleli ekvatorun yarısından birhayli daha fazla...
biraz daha ileri gidersek kutup dairesi 90 derece oluyo e/2.cos90 = 0 yani 90 derece paraleli bir noktadan ibarettir diyebiliriz... cos 0 da 1 olduğundan e/2.cos0 = e/2 yani 0 derece paraleli ekvatora eşitmiş :P ne kadar ilginç... işin gerçeğini öğrendim galiba hocam bana yanlış söylemiş dünyanın basıklığı bir küreden yalnızca 1/297 kadarmış o da paralel uzunluklarında 1 kilometre bile farkettirmiyormuş o yüzden ihmal ediliyormuş yani 60 derece paraleli 40076/2 = 20038 km kabul ediliyormuş... 45 dere paraleli de bu arada 28388 km kabul ediliyor... bilginize... bunları da okuldaki coğrafya hocam söyledi 1/297 yi falan kendilerine burdan saygılarımı iletiyorum (aka Dr. Vedat Çalışkan) (aka Doktor Vedat)
Bu arada bu topici açmamda beni gaza getiren (dolaylı yoldan... ) Rewendor'a da sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. O olmadan yapamazdım.
[signature][hline]BOccOB, 25 Nisan 2004 22:26 tarihinde dönem ödevi yapılacak güzel bir program arayan arkadaşımıza demiş ki:
Ben paint le yapıyorum, biraz zor oluyor ama olsun

[Bu mesaj karpuz tarafından 09 Mayıs 2004 21:14 tarihinde değiştirilmiştir]

Mesaj tarihi:
eöh yarın coğrafya sınavım var bilerek yapıyorsun dimi karpuz kafamı karıştırmak için:)[signature][hline]And there's a million of us just like me who react like me, burn, smell, explode like me glow like me, periodical like me and just might be a piece uranium, but they are just isotopes of me!
I'm Chemical. Yes, I'm the pure Chemical
All other isotope Chemicals can't react forever. So won't the pure Chemical please meltdown please meltdown please meltdown...
Mesaj tarihi:
said:
theKingpin, 09 Mayıs 2004 21:50 tarihinde demiş ki:
bunu bana icq dan anlatmıştın eheh :p

böyle resimli daha güzel diimi?[signature][hline]BOccOB, 25 Nisan 2004 22:26 tarihinde dönem ödevi yapılacak güzel bir program arayan arkadaşımıza demiş ki:
Mesaj tarihi:
şu an her türlü paralelin uzunluğunu hesaplayabilirsin... eğer hangi meridyenlerde ve hangi paralellerde olduğunu biliyosan gideceğin yere ne kadar uzaklıkta olduğunu da hesaplayabilirsin... :P ya bir işe yarasın diye yapmadım ki aklıma takıldı oturdum bu böyle olmaz deyü hesapladım[signature][hline]BOccOB, 25 Nisan 2004 22:26 tarihinde dönem ödevi yapılacak güzel bir program arayan arkadaşımıza demiş ki:
Mesaj tarihi:
abi zaten dairenin çevresi 2r pi diimi? e çapları oranı eşittir zaten çevreleri oranı sende bir yanlışlık var[signature][hline]BOccOB, 25 Nisan 2004 22:26 tarihinde dönem ödevi yapılacak güzel bir program arayan arkadaşımıza demiş ki:
Mesaj tarihi:
abi karesini nyei alıyosun? alan hesaplamıyoruz ki benzerliğe göre alan oranlarında kare kullanılır okey tamam da çevre uzunluğu tam yarısıdır deniyo bize... yani zaten çevre 2 pi r
pi r kare değil ki? p r kare olsaydı haklıydın...[signature][hline]BOccOB, 25 Nisan 2004 22:26 tarihinde dönem ödevi yapılacak güzel bir program arayan arkadaşımıza demiş ki:
Mesaj tarihi:
abi zaten adamların söylediğinin yanlış olduğunu göstermek için dünyanın küre olduğunu farzettim sadece... bir okur öyle yorum yaparsan iyi olur[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Mesaj tarihi:
ya karpuz anladık abi öss ye hazırlanıosun matematik olimpiyatlarına katılıosun zeki bi arkadaşımızsın ama okul müfredatıyla ilgili bu kdr ağır konular hesaplamalar böle bi forumda yapılmaz ki. bu konuları www.bilim.org forumlarında fln aç yani

bu msjımı kesin yanlış anlicaksın hakaret olarak algılayacaksın ama alakası yok yani şu konu başlığına kaç kişinin snn bu teorini çürütmek için mantıklı cwp attığına bak ne dediimi daha ii anlarsın :][signature][hline]a.k.a "bay bomba"
Mesaj tarihi:
abi neresi ağır? burdaki herkes lise 2 de trigonometri dersinde Birim Çember görmüyor mu? lise 1 de Coğrafya görmüyor mu? şurda bilmen gereken tek şey 1 birim çember 2 azıcık benzerlik 3 dünyanın şekli ve paralel sayısı ki o da genel kültür... lise 3 e geçmeye bile gerek yok aslında ama...[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Mesaj tarihi:
e orası doğru insanlar anlar ama böle bi forumda insanların ilgisini çekmez böle bi konu anlasalar bile. neyse konunu daha fazla dağıtmiim ama bi düşün dediklerimi bakalım kaç kişi mantıklı cwp yazıcak kaç kişinin ilgisini çekicek bu başlık :][signature][hline]a.k.a "bay bomba"
Mesaj tarihi:
ilgisini çekmeyen okumasın kardeşim... kimsenin burnuna sokmuyorum ki okuyum ulan diye. yazıyorum ilgisi olan okusun... zaten ben rew "senin coğrafyan kıt" dediği için gaza gelip açtım yoksa bu benim 1 ay falan önce keşfettiğim bişi ama madem yazıyorum boşuna yazmıyım paticike yazayım dedim öyle yani[signature][hline]"Mph Rmph !!"
  • Yeni Oluştur...