Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Anime ve manga türleri ile bazı tanımlar


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Hafif encyclopedia tarzında konular ve çokça adı geçen şeyleri kısaca tanımlayalım istedim. Aklımıza gelenleri yazalım virüs yazıldıkça günceller herhalde.
Ben hafif ANN'den kopya çektim çokça karıştırdığım ve yanlış olabilecek şeyleri yazmayaım diye.

Bishōjo: (Güzel Kız) ; Güzel kızları konu alan neredeyse tüm animeler Bishojo olarak değerlendirir. Sailormoon buna örnek olarak gösterilebilir. Bunun dışında animenin tamamıda Bisojo olablir yada içerisinde 1-2 tane güzel kız* olabilir.

Bishōnen: (Güzel Erkek/oğlan) ; Erkek karakterlerin efemine(kadınsı) olduğu anime türüdür. Erkeklerin cinsel homoseksüel ilişkileri yoktur sadece çizimleri daha zarif*, daha kadınsıdır.

Bukatsu: Tam bir tür olmayıp, okul içerikli animelerde okula ilişkin kulüp aktiviteleridir. Tenis kulübü, Gazete kolu gibi örnekler verebiliriz.

Dōjinshi: Profesyonel olmayan, çizerin kendi çıkardığı manga türlerin tamamına denir. Bunlar bir manganın fan-service yapmı da olabilir, herşeyi ile çizerin kendisine ait apayrı bir mangada olabilir. Kısacası amatör işi gibi görünsede bunların bazıları profesyonel çizerler tarafından da yapılmış çeşitli sebeplerden dolayı yayımlanmamış yada büyük şirketler çerçevesinde yayımlanması tercih edilmemiş yapımlar olabilir. japonyada pek çok büyük manga çizeri işe bu şekilde başlamıştır.

Ecchi: Hentai'nin daha az içeriklisidir. Yani hentai hardcore dersek ecchi ancak reddot olabilir. Genellikle ağır romantik ve hafif cinsel animelerdir. Love Hina buna en büyük örneklerdendir.

Hentai:
Ağır cinsel içerikli animelerdir kısacası pek çok girdisi çıktısı vardır. Fazla ayrıntısına inmeyelim.

Seinen: (Genç, genç erkek) ; Genellikle lise ve üzeri dönemlerini yaşayan erkeklere yönelik yapımlardır. Shounen gibidir ancak shounen'e göre daha gerçekçidir, ayrıntısı ve karakter gelişimleri daha gözle görülürdür. Cinsel içeriği de biraz daha fazladır.

Shōjo: (Kız çocuğu, Küçük hanım, bakire, hizmetçi, küçük kız) ; Tam anlamı bakire olsa da romantik içeriği ve kız-kız, kız-erkek ilişliklerini ele almış kızları hedefleyen türdür. Hoş artık bu ayrım yapılmamaktadır. Shōjo'nun en önemli noktalarından birisi anlatımıdır. Görselliğe ve hikaye anlatımı manga ve animeleri için ayırt edicidir. Shōnen ile çok karıştırılır ancak ilişkilerdeki detaylar ve kızlara yönelikliğine burada dikkat etmemiz gerekir.

Shōnen: (Erkek, ergin) ; Tam olarak erkek çocuklarının seveceği dövüş ve ona yakın konuları kapsar. Güçlü savaşçılar, dövüş sanatları ve süper güçler en ayırt edici özellikleridir. Kenshin buna en büyük örnektir diyebilirim. Bunun dışında sadece vurdulu kırdılı konuları ele almaz. Savaş ve kavga dışında spor animelerin de çoğu shonendir. İşin özü çabalama ve mücadeledir.

Shōnen-ai: Erkeklerin erkeklerle romantik ilişkilerini konu alan türdür demekle geçiştireceğim. Bishonunen'in(aynı cinslerin karşılıklı ilişkileri) erkeklisidir. Fazla cinsel içeriğe girmez.

Shoujo-ai:
Shōnen-ai'ın kızlı versiyonudur. Yine hafif cinsel içeriğe sahiptir.

Yaoi: Shōnen-ai'in cinsel içeriğinin bolca bulunanıdır. Erkek-erkek romantik ve cinsel ilişkilerini konu alır. Hedef kitle kızlardır. Ağır bir görsel içeriğe sahiptir.

Yuri: Yaoi'nin kızlı versiyonudur. Kız-kız/kadın romantik ve cinsel ilişkilerini ağır bir görsellikle süsleyenidir.
Mesaj tarihi:
Seinen yetişkin temaları içeren diye çevrilmesi daha doğru olur. Genelde birçok kişi tam bilmeden sadece kanlı canlı örnekleri seinen'e örnek gösterse de aslında bu yanlıştır: Günlük yaşam/iş dünyası (Salaryman Kintaro gibi) , cyberpunk/fütüristik bilimkurgu (Ghost in the Shell gibi) yada yetişkinlere yönelik diyalog ağırlıklı, olgun anlatımlı roman uyarlamaları (Legend of Galactic Heroes gibi) da seinen türü içinde önemli yer tutar. Bayanlara yönelik karşılığı Josei'dir.

Yazılanlar içinde Mecha'nın olmayışı beni şaşırttı onu da ben yazayım: Kabaca "robot savaşları" olarak çevrilebilir. Kunio Okawara'nın ve Yoshiyuki Tomino'nun katkıları ile 1990'ların ortalarına dek 2 ayrı türde ayrılarak değişmiştir: Bunlar ortalama 18-20 metrelik birimlerin, çoğu teknik kullanımın bir açıklamasının olduğu, robotların belli sınırlara sahip olduğu, gattai (birleşme) sisteminin tür içinde sayıca çok sık kullanılmadığı Real Robot türü ; konudan düşmanlara dek alabildiğine fantastik, robotların bir boy ve güç sınırının olmadığı, herhangi bir özellik açıklama çabası olmayan, sayıca birçoğunun ağır şekilde gattai'ye dayalı olduğu Super Robot türü... Real Robot türü en başta Gundam (G Gundam ve Turn A Gundam türe dahil mi tartışılır gerçi) ile başlamış, ardından Macross, Votoms, Patlabor gibi serilerle çok daha fazlasına kaynak olmuştur. Super Robot türü ise 70'lerdeki Mazinger Z ve Yuusha Reideen'den itibaren birçok seriye (özellikle 90'ların başına dek, özel kanallar öncesi dönemi hatırlayın) furya şeklinde kaynaklık etmiştir.

-----------------------

Sentai gerçek manada Anime türleri içinde olmasa da Shojo'lara kaynaklık etmesi yüzünden bu başlıklar altında ayrı bir yerde sayılabilir. Sentai'lerde konu özel güçlere sahip bir yada (çoğu zaman) birden fazla karakterin doğaüstü yada güç olarak üstün düşmanlara karşı savaşıdır. Dönüşümler genellikle "Henshin!" şeklinde bir şifre kelimeyle birlikte başlayıp tetiklenir. (Bubblegum Crisis, Sailormoon, Magic Knight Rayearth gibi pek çok seride sentai alt türünün yansımaları görülebilir. : Kamen Rider, Uchuu Keiji Gavan, Ultraman gibi birçok seri dolaylı yoldan benzer anlatımlar benimseyen Anime'lere kaynaklık etmiş dizilerdir)
×
×
  • Yeni Oluştur...