Sly-One Mesaj tarihi: Aralık 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 6, 2008 Spidee said: Elini atıp kırmızı topu çektikten sonra, kırmızı topu çektiğimiz torba hala orada duracak mı peki? Yani zaten onun içinde kırmızı olmadığını biliyoruz artık, o yüzden eğer o torbayı eliyorsak 1/81 * 1/81 olur olay. Ama torbayı kenara koymuyorsak dediğin oluyor evet. Mal mı bi torbadan kırmızı çekip 2. yi de aynısından çekecek. Herhangi 2 torba diyo. 2 torba elimizde yani, zaten hepsinde kırmızı çıkma olasılığı aynı olduğu için o noktada olasılık katmamıza gerek yok. Dediğin doğru yani, 1/81^2 sonucu da bi üstte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saykoleo Mesaj tarihi: Aralık 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 6, 2008 Adam her torbada 1 kırmızı olduğunu biliyorsa şöyle olur ya olay: P(problem) = P((2 içinde kırmızı torba olan torba bulmak) kesişim (bu torbalardan kırmızı çekmek)) = P(2 içinde kırmızı torba olan torba bulmak).P(ilkinde kırmızı olduğu bilinirken oradan kırmızı çekmek).P(ikincide kırmızı olduğu bilinirken oradan kırmızı çekmek) Bunların hepsi ayrık olasılıklar olduğu için çarpabiliyoruz. Ama P(2 içinde kırmızı torba olan torba bulmak) = 1 çünkü tüm torbalarda var Ayrıca bilinirken operasyonlarında bilinme kısmının da olasılığı 1 çünkü kırmızı gelmesi zorunlu. Bu durumda olay P(Kırmızı olan torbadan kırmızı çekmek)^2 oluyo olay o da =1/81*1/81 oluyor. Böyle olması lazım sonuçta ya :) Ha adam her torbada tek kırmızı olduğunu bilmiyo vs vsyse durum tamamen değişir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
jacabo Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Sly-One said: 0,00015241579027587258039932937052279. cevap bu , bişey degılmez her 2 torbadada 81 de 1 ihtimal 2 si beraber 1/81^2 ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
L'amante Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Ben de bir olasılık sorusu soracağım... "İçinde Can'ın da bulunduğu 6 kişilik bir sınıfta öğretmen her öğrencinin 2'şer soru yazarak numarasız bir zarfın içine koymasını istiyor. Sonra kura ile bir öğrenci seçip bu sorulardan rasgele 3'ünü seçtiği öğrenciye soruyor. İlk seçilenin Can olup, Can'a sorulacak sorulardan sadece üçünün Can'ın yazdığı soru olma olasılığı nedir?" (soruda her öğrencinin 2 soru yazdığı söyleniyor ama Can'a sorulacak sorulardan 3'ünün de Can'ın yazdığı soru olma ihtimalini soruyor, burada çelişki var bence ama sorunun doğru olduğu iddia ediliyor, bir şey mi kaçırıyorum acaba?) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Sadece 3u ne demek ya. Hem anlatim hem mantik hatasi var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
L'amante Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2008 Evet ben de öyle dedim çocuklar sorunca ama çok tecrübeli dersane öğretmenimiz benim itirazımı dinlemeden ve soruyu okumadan mekanik bir çözüm yaptı ben de çocuklara açıklama yapamadım tabii bu durumda... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 25, 2008 L'amante said: Ben de bir olasılık sorusu soracağım... "İçinde Can'ın da bulunduğu 6 kişilik bir sınıfta öğretmen her öğrencinin 2'şer soru yazarak numarasız bir zarfın içine koymasını istiyor. Sonra kura ile bir öğrenci seçip bu sorulardan rasgele 3'ünü seçtiği öğrenciye soruyor. İlk seçilenin Can olup, Can'a sorulacak sorulardan sadece üçünün Can'ın yazdığı soru olma olasılığı nedir?" İlk cevap: 0. Soruyu düzeltip verebileceğim cevap: Mesela sadece üçüncünün demeye çalıştıysa soru ve ilk seçilenin can olması kesin değilse, (1/6)*(10/12)*(9/11)*(2/10). Alternatif cevap: içinde Can olan hiç bir sorudan hayır gelmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
L'amante Mesaj tarihi: Aralık 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 25, 2008 Teşekkür ediyorum, "sadece üçüncü" demek daha anlamlı olacak bu durumda... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar