Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

usenext ve benzerleri. vs. kiralık serverdan torrent.


tunch

Öne çıkan mesajlar

selam pati dostları (yuh)

rapidsharein son sistem değişikliği sonrası biten üyeliğimi yenilemedim. ancak download ihtiyacım da devam etmekte (hiç kuşkusuz)

son günlerde forumda usenext ve torrentler hakkındaki konularda fikirler beyan ediliyor.

ancak bizim anlıycağımız dilde "usenext vb. nedir / server kiralama yöntemi ne şekilde gerçekleştiriliyor" beneri bir açıklama yok.

bu download yöntemlerini kullanan arkadaşlar , sistemlerin nasıl işlediklerini , server kiralama işlemnin nasıl yapıldığını açıklarlarsa , ben kendim bizzat çok memnun olucak , elbet memnun olucak bir çok pati de mevcuttur.

şimdiden çok teşekkürler , bol downloadlu günler (çok konuştum)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Usenet konusunda bilgilerimi aktarayım, 2 senedir kullanıyorum. Öncelikle bir providerdan account alıyorsunuz. En popülerleri Giganews ve Usenetserver. Ben usenetserver kullanıyorum. 20 bağlantı ve 105 gün dosyaları saklama süresi var, SSL bağlantıda dahil. Accountu aldıktan sonra dosyaları indircek bir program lazım. Ben newsleecher'ı kullanıyorum ve gayet mutluyum. Aylık 3$ yada yıllık 30$ (supersearch özellikli olanı) veya 20$ (supersearchsız). Supersearch'ı ben şahsen kullanmıyorum. Bedava olan programlarda var biraz araştırarak bulabilirsin ama ben denemedim onları. Daha sonra ihtiyacın olan şey bir adet Newzbin hesabı. Newzbin nedir, bir torrent tracker gibi düşünürsen usenet için index servisi, usenet ile ilgili aradığın dosyaları burda kolayca bulabilirsin, zamandan büyük tasarruf. Malesef bu da ücretli, aylık 1£ (1 Pound) olması lazımdı. Ayrıca Newzbin için üye olan birinden davetiye istemeniz lazım. Davetiye sistemine geçtiler artık. Herşey tamam diyelim, programını kurdun, usenet servis sağlayıcısının sana verdiği bilgileri girdin, newzbinden seçtiğin bir dosyayı tıklayıp ekledin ve indirmeye başladın. Usenet bu kadar kısaca. Aklında olması gereken bir kaç bilgi ise, senin servis sağlayıcının vaadettiği retention süresi, yani bilgiyi saklama süresi. Mesela newzbinden bakıyorsun dosya 60 günlük, ama sen biliyorsun senin servis sağlayıcın 50 gün veriyor. Böyle olunca o dosyayı indiremessin, tıklarsın boş dosyaları indirir. Usenette dosyaların %90 parçalar halinde iner, indirdikten sonra extract etmek gerekir. Ayrıca bazen dosya eksik, bozuk, yanlış inmiş olabilir. Bu yüzden genelde dosyaları upload ederken adamlar yanlarında repair dosyalarını da upload ederler. Mesela NFS indirdin, 95. part bozuk çıktı, hemen par2 uzantılı dosyayı açıyorsun, eğer yeterince repair dosyası varsa repair ediyor yoksa başka release buluyorsun. Ama %99 oranında repair oluyor, olmayanlarıda re-upload ediyorlar zaten. Bu repair işlemi nasıl oluyor dersen, Newsleecher alırsan onun içinde entegre repair sistemi var, başka bişi kullanırsan sana tavsiye edeceğim program, QuickPar, google'dan aratıp bulabilirsin. Bende bunu kullanıyorum zaten.
Son olarak usenet ile ilgili, evimde 4mbit var Usenetserver'dan 420-440kbs arası stabil indiriyorum. Dedicated serverım ile 10mbit/sn indirebiliyorum. Usenet server yüksek hız sahiplerinin tam verim alabileceği, benim vazgeçilmez tercihim. :)

Karmaşık yazdıysam kusra bakmayın.
Linkler:
www.usenetserver.com
www.giganews.com
www.newsleecher.com
www.newzbin.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de server kiralamayı sormuşsun onu da anlatayım;
O olaya kısaca seedbox deniyor. Son dönemlerde baya popüler bir olay. Bir servis sağlayacısından VPS veya dedicated server kiralıyorsunuz ve buna torrent vb. programları yükleyip deliler gibi ratio kasıyorsunuz.
VPS makinaları kısaca, dedicated serverların 2/4/6 gibi çoklu kullanıcılara bölünmüş halidir. Şirketten şirkete özellikleri artıp değişmekle beraber, kullanıcılarına belli bir miktarda HDD (10-500gb) ve 100mbit hat veriyorlar. Tek makinada 4 kişi, işlemciyi, rami ve 100mbit hattı paylaşıyorlar. Artık kim ne kadar hattı kullanırsa. :) Fiyatlarda buna göre oluyor tabiki, linux VPS ler aylık 7.90€ gibi bir fiyattan başlıyor, özellikler ve kullanıcı sayısı azaldıkça fiyat artıyor. Tabi burda servis sağlayıcısına güvenebilmek önemli çünkü, ben bir makinada 2 kişi kullandırıyorum der, 4 kişiye verir makinayı ruhunuz duymaz, ama hızda ki farkı görürsünüz. Bu VPS lerde genelde uTorrent-WebUI gibi programlar hazır halde veriliyor, siz sadece girip torrent ekliyorsunuz.
Dedicated serverda ise seçtiğiniz özellikteki makina tamamen sizin kontrolünüzde oluyor. Tek kulllanıcı siz oluyorsunuz. Yani 100mbit hat sadece sizin. Tabi aylık fiyatlarda makinanın özelliklerine göre değişiyor. Şu aralar en popüler olanlar seedhost.eu ve keyweb.de, ikisinide kullandım, şu an keyweb.de kullanıyorum. Seedhost.eu, reseller bir firma, Fransız OVH den alıyor serverlarını, diğer kullanıcılara satıyor. OVH Fransa dışına satış yapmıyor. Seedhost'un dedi.server fiyatları aylık 45€ dan başlıyor, 240€ ya kadar çıkıyor. Makinanıza istediğiniz işletim sistemini yükletebiliyorsunuz, Windows Server 2003 farkı alınmıyor. Bazı modellerin kurulum ücretide var. Seedhostta ben torrent'te 11mbit dL / 11mbit uP değerlerine ulaştım tek dosyada. Hız konusunda mükemmel. Arkadaşımla beraber almıştık yaz sonunda, 2 tane dedi. server. Arkadaşımın makinasını bir gün haber vermeden kapattılar, siparişten 2 hafta sonra, hiç bir şekilde maillerimize cevap alamadık, hesabını Client Area'danda silmişlerdi, parasını Paypal'dan geri alamadı, bende ay sonunda hesabımı yenilemedim. Sonra beraber keyweb.de' ye geçtik, Keyweb'de Türkçe support var, herkonuda hızlıca yardımcı oluyorlar. Hız olarak çok farkları yok, lokasyon olarak Almanya'da serverlar. Aylık ücretleri seedhosttan daha düşük, setup ücretleri daha fazla. Gene istediğiniz işletim sistemini yükletebiliyorsunuz. Windows yüklü makinaya Uzak Masaüstü Bağlantısı kurup kendi Windows'unuzda dolaşır gibi dolaşabiliyorsunuz. FTP server kurup indirdiklerimi evdeki makinama tam kapasite ile indirebiliyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aklında soru olursa çekinmeden sorabilirsin. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok saol , bilgiler gayet güzel olmuş. bunların üstüne kişisel bir soru sorıyım o zaman ben.

- %70 yeni dosyalar %30 eski dosyalar şeklinde download yapıyorum

- sürekli hattımın maksimumunu (sadece 1mbit : ) ) kullanmak istiyorum

- sıra bekleme , yavaş download falan istemiyorum - çok da pahalı olmasın istiyorum.

bunun için , vps mi tavsiye edersin yoksa usenet servisini mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ozaman şöyle bir tablo yapayım sana, sonunda da kendi fikrimi söyleyeyim :)


Dosya türü

-Usenette diziler, filmler, oyunlar çok çabuk eklenir, bu yüzden genelde yeni dosyalarda zorluk çekilmez. Ama eski dosyaları kolay kolay bulamassın. Aklında şöyle bir mantık kur, sadece 100 günüm var, bugün olan 4 ay sonra olmayacak. :) Ama tabi genellikle bazı dosyalar 3 ay içinde tekrar upload ediliyor.
-VPS = torrent, tamamen senin kullandığın trackera bağlı.

İndirme Şekli

-Usenette dosyalar kullanıcılar tarafından serverlara yüklenir, diğer kullanıcılar ise bu serverlardan çekerler. Bu yüzden ne sıra, ne bekleme gibi şeyler yoktur usenette. Dosyayı eklediğiniz anda çekmeye başlar program.
-VPS = Torrent = Fazla yoruma gerek yok sanırım, tamamen tracker ve seedlere bağlı. Popüler dosyalar tıkladığınızda inmeye başlar, bir kaç dakika içinde genelde max. hıza ulaşılır. Popülerliği gitmiş dosyaları indirmek işkence. Gene tracker farkı. :)

Fiyat

-Usenete vereceğin para : Usenetserver için konuşuyorum: 14.95(Usenetserver aylık) + 1.66 (Newsleecher 1 yıllık/12) + 2 (Newzbin aylık) = yaklaşık 19$ aylık vereceksin. Bugünkü kur ile 30TL. Tabiki farklı seçenekler mevcut.
-VPS = VPS olarak alırsan en ucuz aylık 7.95€ keyweb'de var, 30GB hdd, 512 ramli, Linux kurulu makinalar. En ucuz Windows yüklü VPS ise aylık 24.95€ burda. Dedicated server olarak bakarsan, Keyweb'de en ucuzu 39€ + kurulum ücreti var. Seedhostta 45€, kurulum ücreti yok.

Şimdi kendi yorumum ise, eğer seedbox alınacak ise, dedicated server şeklinde alınmalı. Yoksa benim fikrimce pek bir anlamı olmuyor. Şöyle ki, mesela 30gb hdd, pek fazla bir alan değil, zaten bağlantı kısıtlı, size ne kadar düşer belli değil, bir garantiside yok yani, seedhostta limit var mesela, 5-6 active torrents per user gibi. Ama yinede ratio için uğraşılıyorsa pek verim alınacağını zannetmiyorum. Bir de bu VPS hesaplarına indirdiklerini kendi bilgisayarına indirmek için FTP, vb. kuruluyormu bilemiyorum. Kendi bilgisayarına indiremedikten sonrada sırf ratio için aylık bu kadar para vermek bana pek mantıklı gelmiyor. (Bitmetv gibi bir trackera üye iseniz o ayrı, gerçi oralara üye olanlarda zaten VPS değil, dedicated tercih ediyorlar :)
Sonuç olarak aylık 30TL pek yüksek bir miktar değil, ki biraz daha düşürebilirsiniz bu miktarı tercihinize göre, normal kullanıcılar için, ben ne sıra beklemek, ne ratio kasmak, ne de hız dalgalanmaları yaşamak istemiyorum diyenler için Usenet en güzel çözüm.
Birde kendimden örnek vereyim, benim usenet ile tanışmam HD filmler ve diziler yüzünden oldu. Ozamanlar yeni yeni popülerleşen HD filmler ve dizi ripleri, Torrentte kaliteli trackerlarda düzgün bir hızda iniyordu, ama bende davetiye yoktu, eşekte zaten kaynaklar 0 dı, HD dosyalarda, sonra useneti keşfettim, birazda tesadüftü, bütün istediklerimi buldum orda, bir daha da vazgeçemedim, 3 tane external HDD almak zorunda kaldım. :)

Umarım yardımcı olabilmişimdir karar vermende. :) (bugünde yazasım varmış demekki yazdım da yazdım :D)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tunch said:
çok saol , bilgiler gayet güzel olmuş. bunların üstüne kişisel bir soru sorıyım o zaman ben.

- %70 yeni dosyalar %30 eski dosyalar şeklinde download yapıyorum

- sürekli hattımın maksimumunu (sadece 1mbit : ) ) kullanmak istiyorum

- sıra bekleme , yavaş download falan istemiyorum - çok da pahalı olmasın istiyorum.

bunun için , vps mi tavsiye edersin yoksa usenet servisini mi?


Bence senin tek kuruş para harcamana gerek yok,uygun FreeLeech sistemine sahip bir Torrent Tracker'ı bulursan, hiçbir şey harcamadan yukarıdaki bütün olayları yaparsın,zaten 1mbit hızda max'a ulaşmak çok kolay.Bende de 1mbit var 3-4aydır 90kb ile indirmedim,hep 105-110kb.

En iyi Torrent Tracker konusuna yazdığımın aynısı

Özellikle Tv.Torrents.Ro öenriyorum, en iyi Tv trackerlardan, üye alımını bilmiyorum,gir siteye bak bi.Bide bu site Free Torrentleri ile tam düşük upload hızı olan benim gibi 1k kullanıcıları için yapılmış.Dediğim gibi 1 numaradır.Prison Break'ın en yeni bölümünde şuan 640x480 532, HD'sinde 407 seeder var.

HD-Bits.Ro var buda film için olan ihtiyacını karşılayacaktır.Tabii ki adından anlayacağın gibi Hi-Def.Burda da free torrentler var örneğin sorabilirsin nasıl inidiricem ben bu filmi 8gb Bluray diye,sadece ul'si yazılır ratio bile kasarsın.TvT'nin film versiyonu gibi.

Daha bir ordu üye olduğum yer var ama en çok kullandıklarım bu 2'si

Bide BitSoup var oda çok güzel ama büyük boyutlu dosyalarda ratio derdin olabilir (Malum TR'deyiz),ben burayı sadece program için falan kullanıyorum ama herşey mevcut burda.



Yani internetin yüksek olsa (10mbit vb.) ancak ul hızın düşük olsa anlarım seedbox gibi bir olaya girmeyi ama 1mbit adam için bence bunlar çok büyük işler.Doğru tracker,hiç para harcamadan çözüm.Ama evet bu işte harcadığın tek para external HDD parası.Onu da yurtdışında getirterek çöz bence 2-3 katı fiyat farkı var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet bu dediklerin güzel siteler , ama çevremde bana bu sitelere davetiye göndericek (üye olmamı sağlıycak) kimse tanımıyorum , tanımadığım insanlardan da davetiye dilenmek garip geliyor.

freeleech sitelerden davetiye gönderebilecek olan var mı ? (sormaktan zarar gelmez herhalde) :)

ayrıca usenetserver üyeliği almak üzereyim , usenet serverlarındaki dosyaları , üye olmadan görebileceğim bir yer var mı?

neler olduğunu görmeden , birazcık tırsıyorum açıkçası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...