Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

millman teoremiyle ilgili ufak bir soru.

Fly

Öne çıkan mesajlar

kafama takılan bir şey var :

http://i191.photobucket.com/albums/z59/Felacet/djnghkdsnfhjgbbf.jpg

VA 'yı bu teoremden bulurken, kompleks gösterim (mi deniyor ?) ile :

Ve/R + 0.jCώ + hede
VA = -------------------
1/R + jCώ + 1/jLώ

'deki hede yerine Vs/jL1ώ gelmeli diyorum, başkaları diyor orada L2 var ama ikisini de toplaman gerek veya onu at şöyle yap falan fıstık. kafam karıştı.

Vs toprak ile A arasında olan gerilime denk değil mi sonuçta ? o halde ben bunu :

Ve gerilimi , R direnci
C kondansatörü
Vs gerilimi , L1 bobini

şeklinde üç kolmuş gibi kabul edemez miyim ?
veya niye edemem, doğrusu nedir ?

yardımlara muhtacım, tşkler.
Sosyal ağlarda paylaş

teoremi hiç bilmiyorm, toprak olayını da bilmiyorum ama formulden anladığım,

V= i / (1/R) ===> V= (V/R) / (1/R)

yani, akımmların toplamının, o koldaki "toplam (1/R)" ye bölümü,

e şimdi L1, L2 kolundaki "akımı" bulmak için, L1 ve L2 yi seri bağlı şekilde düşünmen gerekmez mi?

yani,

---^^^^---^^^^--- bu seri bağlı ise

|

|---^^^^--- bu da seri bağlı değil midir?

o halde "koldaki akım için" L2 yi de hesaba koyman gerekir

bu yazdığın formul doğruysa ,sen yazmadıysan eğer, formul zaten 3 kol için yapılmış,

3 kolmuş gibi kabul edeyim derken, (a+b)/(c+d) ile [(a/c)+(b/d)] birbirine eşit midir? bunu mu soruyosun? yoksa 2 kol yapmam gerekir diye mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Ehehe elektronik master öğrenciyim ama millman teoremi diye bişey hatırlamıyorum. Her neyse, sorunun cevabı şöyle bulunabilir:

Ie : toplam akım
Ze: toplam empedans

L= L1+L2,
Ie = Ve/Ze,

Ze = R + ( 1/jwC // jwL ), A//B = (AB)/(A+B)

Va = Ie* (1/jwC // jwL )
= Ve* (1/jwC // jwL ) / ( R + (1/jwC // jwL))
= Ve* (L/C)/(1/jwC + jwL) / [R + (L/C)/(1/jwC + jwL)]

Pay ve paydayı (1/jwC + jwL) ile çarparsak,

= Ve* (L/C) / (R/jwC + jwLR + L/C)
= Ve /(R/jwL + jwRC + 1)

Daha düzgün bir formatta istiyorsan,

= Ve* (jwL)/(-w^2*RLC + jwL + R)

Bunlardan basit nasıl yazarsın bilemiyorum.

Tam olarak sormak istediğin soruyu anlamadım bu arada, Vs, L1 ile L2 arası mı bu arada? L1 = L2 mi? Biraz daha açıklayabilirsen sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

yok anladım ben :)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Theoreme_de_Millman diye geçiyor bizde, sanırım ingilizcesi de Millman's Theorem miş yazıyı yazarken gördüm ; türkçeye motamot çevirdim, tutmamış olabilir belki :p

L1 ve L2 farklı bobinler, Vs de L2 nin uçları arasındaki gerilim.

-toprak-|-l2-|-l1- gibi veya.

soru aslında filtre sorusu, Ve sinüsodiyal bir gerilim , Vs de filtreleme sonucu elde ettiğimiz hede , oradan yola çıkarak gain falan grafiği çizmek gerekiyor ; filtreye özgü bir şey mi var yoksa ?

veya Vs gerilimini görünce oradaki bobini yoksayıp bir gerilim kaynağıymış gibi kabul etmemiz gerekiyor da o yüzden Vs ve L1 'den oluşan bir kol gibi mi alıyoruz ?

gerçi sınavda çıkmadı :p ama olsun
Sosyal ağlarda paylaş

Anlayabildiğim kadarıyla öyle çok özel bir durum yok soruda ama, ben olsam L1 ve L2yi boşverip önce Va'yı bulup oradan,

Vs = Va*L2/(L1+L2) olarak bulurdum

Teorem iyiymiş de bana sorarsan eğer özellikle sınavda falan sormayacaklarsa en temiz yol kafanı öyle teoremlerle karıştırmadan basitçe empedansları yaza yaza analizden gitmek.

Yukarıda zaten Va'yı filtre olarak kullanabileceğin biçimde yazdım, bandpass filtre olarak çıkıyor. Merkez frekansını falan hesaplamaya üşendim şimdi :) Bi hata yaptıysam da mümkündür dün gece quantum çalışırken yazdım çünkü, schrödinger sana laflar da hazırladım Ardeth hop bak sana diyorum :P

Ve* (L2/(L1+L2))* (jwL)/(-w^2*RLC + jwL + R)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...