funq Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 said: Hacim merkezli küp, yüzey merkezli küp ve hegzagonal paket kafes sistemleri icin kayma düzlemleri sayısını belirleyiniz. nası bu ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 funq said: said: Hacim merkezli küp, yüzey merkezli küp ve hegzagonal paket kafes sistemleri icin kayma düzlemleri sayısını belirleyiniz. nası bu ya Sonra eğitim türkçe olsun diyolar hacim merkezli, yüzey merkezli ne demek, paket kafes ne demek sdf. Hangi ders bu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 malzeme bilimi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 hmm o zaman yoksa atomik yapılardan mı bahsediyorlar, sadece köşelerinde atom olan ve hem köşelerinde hem merkezinde atom olan sistemler falan. öyle bir cevirmişler ki türkçeye ilk gördüğüm de cebirdeki kaydırma simetri grupları ile ilgili birşey sandım vallahi cebir'in kimyada malzeme biliminde uygulaması olmasına şaşmamalı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 ingilizcesini bilirim diyorsan şöyle sorayım o zaman bcc, fcc ve hcp kafeslerin kayma düzlem sayısı :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Slip_(materials_science) edit: sonuna parantez ekle, forumun formatlaması parantezi dışarda bırakmış :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 bu kısımlara hakimim, bunlar notlarımda da yazıyor. kayma düzlemi sayısı nasıl bulunur ona hakim değilim :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 [110] veya (110) ikisinden biri düzlemi ifade ediyordu kafes yapısındaki noktalara göre değişcek 1 0 filan bu yapılara ait kafesleri çiz, köşelere ortalara atomları koy ordan çıkartabildiğin kadar düzlem çıkar sayıyı bul bir de kayma kuvveti filan da vardı galiba ama bunla alaksı yok sanki malzeme 1 kitabında yazması laızm bunlar ya da 2 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 bu? http://www.teknolojikarastirmalar.com/e-egitim/malzeme/kristal_yapinin_etkisi.htm amaaaan bırak yahu! kaymasını engelle sen iyisi mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 e orda anlattığı slip, kayma düzlemleri değil mi? said: Slip in FCC (face centered cubic) crystals occurs along the close packed plane. Specifically, the slip plane is of type {111}, and the direction is of type <110>. In the diagram, the specific plane and direction are (111) and [-110], respectively. Given the permutations of the slip plane types and direction types, FCC crystals have 12 slip systems Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 {111} yapınca düzlem belirtiyo, ama hangi kafeste neye göre kombinasyonlarda kayma düzlemleri oluşuyor onu şey edemiyorum :( kayma sistemi, kayma düzlemi x kayma doğrultusu deniyomuş ama ihtiyacım olan o değil said: hmk için, kayma düzlemi 110 ve -1-10 olmak üzere iki tane. 4 tane de kayma doğrultusu var desek sonuç 8 olur. mesela bunu nasıl tespit etti bunu yazan kişi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 anaaa koca forum çaresiz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 aç bir malzeme kitabını oku arkadaşım temel bir konudur bu muhtemelen. bu dersi alıyorsan muhtemelen bu senin bölüm dersindir, git kütüphaneye bir kaç kitabı aç araştır yoksa ne işin var üniversitede senin bölümünle ilgili herşeyi birileri sana anlatacaksa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Ardeth said: funq said: said: Hacim merkezli küp, yüzey merkezli küp ve hegzagonal paket kafes sistemleri icin kayma düzlemleri sayısını belirleyiniz. nası bu ya Sonra eğitim türkçe olsun diyolar hacim merkezli, yüzey merkezli ne demek, paket kafes ne demek sdf. Hangi ders bu? ders malzeme bilimi de takıldıgım şey bu turkce terimleri neden elestirdigin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 İlk öncelikle Türkçesi yanlış çünkü, hacim bir obje olarak kullanılmaz, ya da hacim bir obje değildir. İkinci olarak bahsettiği şeyi çağrıştırmıyor açıkçası. İngilizcesi daha doğru "body centered cube" ortasında bir cisim olan bir küpten bahsettiğini açıkça belirtiyor. Terimlerin türkçe karşılığının bulunmasının oldukça istekli bir taraftarıyım ama bunu kötü bir şekilde yapacaklarsa yarardan çok zararları olur, bilim yanlış anlaşılmaya izin verilecek bir alan değil günlük dil gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 kayma duzlemi ne ya ? Baglantı noktaları mı atomların birbiri ile oluşturdugu. 8* 1/8 + 6* 1/2 + 4* 1/1 = 8 Nerden geldigini şekilsiz anlatmak zor, en az kafamın bastıgı şey anlamam epey sürmüştü heheh Bundan mı bahsediyorsun? Kristal yapıdaki birleşimde kullanılan saçma sapan bir hesap vardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 funq said: said: Hacim merkezli küp, yüzey merkezli küp ve hegzagonal paket kafes sistemleri icin kayma düzlemleri sayısını belirleyiniz. nası bu ya muhtemelen kübik sistem altında incelenen atom grubunun yine kübik sistemin tabanına paralel yüzeyler tarafından kesilen atom grubu sayısı emin olmamakla birlikte sorunun cevabı hmk icin 3 ymk icin 3 hekzagonal icin yine 3 dür ama dedigim gibi yanılıyo olabilirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Ardeth said: İlk öncelikle Türkçesi yanlış çünkü, hacim bir obje olarak kullanılmaz, ya da hacim bir obje değildir. İkinci olarak bahsettiği şeyi çağrıştırmıyor açıkçası. İngilizcesi daha doğru "body centered cube" ortasında bir cisim olan bir küpten bahsettiğini açıkça belirtiyor. Terimlerin türkçe karşılığının bulunmasının oldukça istekli bir taraftarıyım ama bunu kötü bir şekilde yapacaklarsa yarardan çok zararları olur, bilim yanlış anlaşılmaya izin verilecek bir alan değil günlük dil gibi. iyi de zaten bahsedilen bi nesne(senin tanımınla obje) degil, icinde cok buyuk oranda bosluk ve bi kac atom bulunan hayali bi kafes,bunu hacimle ifade edersin en guzel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Ben bazı terimleşmiş kelimeler dışında (elektron, proton vs gibi) yaratılan terimlerde öncelikle dilsel doğruluk ve tutarlılık olmasını beklerim. Sen hacimi bir yerde soyut bir ölçüm birimi olarak kullanıp diğer yer de bir nesne olarak kullanırsan bu tutarsızlık olur kanımca. Bir çubuğa uzun olduğu için "uzunluk" demekten farkı yok. Hacim yerine ortadaki parçanın küçüklüğünün belirtebilecek parçacık gibi kelimeler var. Kaldı ki zaten, bu fazla hacim kısmından emin değilim ben zaten çünkü bunlar kristal değil mi? Misal suya göre 3-4 kat daha sıkışık olması lazım bunların (birim hacme dökersek suyun sıkışıklık oranı 0.38 civarı kristallerin ise 0.7) falan. Yani katı, su, gaz dünyasında bulabileceğin en sıkışık cisimlerden aslında. Hatta genişce bir atomun çekirdeği ile atomun hacmi arasındaki orana bakarsak (%98i boşluk) 0.7 oranı oldukça sıkışık. Burda ingilizcede "body centered cube" denmesinin asıl sebebi diğer kristal formasyonlarına göre ortada bir parçacık olması farkı sebebiyle değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 tekrar bi kitabı acıp baktım da haklısın galiba,hacim merkezli kübik demek bi cok acıdan tam karsılamıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
funq Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Ardeth said: aç bir malzeme kitabını oku arkadaşım temel bir konudur bu muhtemelen. bu dersi alıyorsan muhtemelen bu senin bölüm dersindir, git kütüphaneye bir kaç kitabı aç araştır yoksa ne işin var üniversitede senin bölümünle ilgili herşeyi birileri sana anlatacaksa vaovvv, ben kitaptan bakmayı düşünememiştim, elimdeki iki kitaba ve ders notlarına bakıyım bari bi! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 evt kübün merkezindeki atomu ifade ediyor orda hacim merkezli diyerek birimin kafesin merkezi kastediliyor mesala yüzey merkezli de 6 yüzeyin ortasındaki atom belirtmek isteniyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 abi kayma duzlemi mak muh de mukavemet hesabı yaparken kesme gerilmesinin oldugu duzlem,ordan hareket ederek cevap verdim ben ama dedigim gibi sen bi hocaya sor en iyisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sughnuk Mesaj tarihi: Kasım 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2008 -kafes tipi--kayma düzlemi--kayma yönü--kayma sistemi- ______________________________________________ kym.................6....................2....................12 khm.................8....................3....................24 sph.................2....................3....................6 gece gece naapıosam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar