Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bi fikrim var telif hakkı nasıl alırım?

McsPeyn

Öne çıkan mesajlar

Bugün arkadaşım bana bi program yapıcam senin aklına gelen güzel bişi var mı diyordu, ben de daha sonra düşünürken aklıma çok müthiş bi fikir geldi ama sonradan düşündüm o kadar güzel geldi ki arkadaş satarsa kazancın yarısını isterim falan demek geldi içimden hatta abartıp olayı büyük bi firmaya satmayı bile düşündüm.
Aslında düşündüğüm olayı ben de yaparım ama önden programcılık çalış, kas, bug ayıkla falan lise 2 olduğum için fazla da zaman ayıramam.
Diyorum ki ben arkadaşa vereceğime bi firmaya satmak için nasıl işlemler yapmam lazım? Sonuçta firmaya söylersem adamlar da yaparsa hiç bi şekilde hak idda edemem di mi?[signature][hline]Unique|MF (eski) >> CS ---- Wololo (yeni) >> CS ---- Padaone >> Sanane (JK2)
Celeis >> Elan Realms (UO) ---- Celeis Sirion >> Dark Venue (UO)
Webmaster >> www.FAOTO.com
Sosyal ağlarda paylaş

türk patent enstitüsüne başvurman lazım.

ama bunun hakkını alabilmen için öncelikle bunun implementasyonunun yapılması gerekiyordu.en azından algoritmanın yazlılması gerekiyor.daha sonra onlar bunu hollandadaki patent ofisine gönderiyor olması lazım ,yanlış hatırlamıyosam.oradanda Vrije üniversitesindeki uzmanlara.Daha önce böyle bişeyin yapılıp yapılmadığını inceliyorlar.

bildiğim kadarıylam ilk başvuru 100 milyonlaydı.emin değilim ama.kabul edilirse bu uzman paralarının birazını sen ödüyorsun sanırım ve eğer kabul edilirse başvurduğun andan itibaren korunma altına alınıyor,yani senin fikrinin incelenmesi süresi içinde birisi bunu yaparsa, sana para ödemek ve senden know-how'ını almak zorunda.dünyada 180 küsür ofis,1000in üzerinde büro tarafından programının güvenliği sağlanıyor.

bunların hepsini yazılımda orjinal fikirlerin korunması seminerine gelen türk patent enstitüsü yetkililerinden öğrenmiştim.çok acemice bi sunumdu ama işimize yaradı bak.:)

daha fazla bilgi için:
Türk Patent Enstitüsü Ana Sayfası[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz:
Bir zamanlar fırtınalar estirirdim
Galiba tekrar estireceğim.
Sosyal ağlarda paylaş

önce o fikrin daha önce yapılıp yapılmadığını araştırmak zorundasın
mesela ben manyetik tren fikrini 9 yaşımda bulmuştum 3 sene sonra japonlar bulmuştu
bulduğumda yapabilsem patentini alabilirdim[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Nisan 2004 19:24 tarihinde demiş ki:
bak eski bi teknoloji var bu işler için. bi kesekağıdını alıyosun. içine sıçıyosun. (evet) sonra adamın paspasının üstüne koyup yakıyosun ve zile basıp kaçıyosun. adam kapıyı açıp üstüne basarak söndürmeye çalışıyo. herşey çok güzel oluyo.
Sosyal ağlarda paylaş

itü kosgeb'te proje danışmanı olarak görev yapıyorum iki seneye yakın zamandır.

doğru adamı buldun diyebilirim :)
kosgeb kısaca 116 bin € hibe olmak kaydıyla toplam 0 faizle 216 € karşılığı TL destek veriyor. fikrinin gerçekten çok iyi olduğunu düşünüyorsan 63360641 nolu icqdan benimle irtibat kurabilirsin. tüm patentleme vs. konularında da yardımcı olabilirim. ( avrupa patent vekili tanıdığım da var :) )[signature][hline]en ince yerim bileğim..
Sosyal ağlarda paylaş

hah tam buldun adamını:)
Da hakkını aldıkdan sonra anlatsana bizede[signature][hline]horacegoesskiing, 21 Nisan 2004 19:24 tarihinde demiş ki:
bak eski bi teknoloji var bu işler için. bi kesekağıdını alıyosun. içine sıçıyosun. (evet) sonra adamın paspasının üstüne koyup yakıyosun ve zile basıp kaçıyosun. adam kapıyı açıp üstüne basarak söndürmeye çalışıyo. herşey çok güzel oluyo.
Sosyal ağlarda paylaş

ben tek bir şeyden korkuyorum.
insanlar fikirlerini anlattıklarında "e bu zaten var" demek çok kötü oluyor :)

en son bir kaç arkadaşım bir fikir üstüne yoğunlaşmışlar, bana gelip "ya şöyle bir terzi makinesi olsun, bizim 3 boyutlu vücut ölçülerimizi alsın, terzi de ona göre diksin" dediler. "e zaten buna iki sene önce başlamışlardı" dediğimde halleri çok kötüydü :(

umarım bu da öyle olmaz.[signature][hline]en ince yerim bileğim..
Sosyal ağlarda paylaş

ya biz yerel işaretleme patentine başvurmuştuk, baya bir uzun sürüyor. Yaklaşık bir yıl filan sürdü sanırım tam bilmiyorum. Ayrıca eğer kobilere yönelik bir program projen var ise bulunduğun ilin sanayii odasına başvurup, baya güzel bir yardım alabilirsin. Sen sadece sana gereken şeyleri söylüyorsun onlar sana para olarak karşılığını veriyorlar. Ama tabii ilk önce konularında uzman üniversite heyetinin önüne çıkıp projeni anlatman gerekiyor. Onlar kabul edince sanada istediğin parasal yardım yapılıyor. Daha sonrada programını bitirince aha buyrun bakın yaptım diyorsun onlarda eyvallah diyip seni yolluyorlar.[signature][hline]mesela beş

[Bu mesaj Oky tarafından 26 Nisan 2004 22:01 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

216 değil o 216 bin € ayrıca patent ile alakası yok. oky nin bahsettiği kobilere yönelik proje desteği ile ilgili.

patentte konuyu anlatacak kadar sayfayı notere tasdikletirsin, onun parasını ödersin ( 50 sayfadan aşağı olmaz genelde ), bir de bilmemnereye filan kayıt yaparsın ama genelde işlemler çok üzün sürer. fakat işleme başladığın andan itibaren geriye dönük telif hakkına sahip olursun.

öyle bir nick için patent almak uğraşılmayacak kadar kasmıktır.[signature][hline]en ince yerim bileğim..

[Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 26 Nisan 2004 22:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman ben napıyorum?
Arkadaşa anlatıyorum fikri satıştan % alma umuduyla, arkadaş yapıyor, sonra da beğenilirse patentini alıyoruz. Bu arada programı görüp yapmaya çalışanlar olursa da aha biz daha önce yapmıştık diyoruz sıyrılıyoruz di mi?
O zaman arkadaşa sölim ben fikri beğenmezse ya da uğraşmak istemezse patilerime sölerim.
Bi de iyibir.com tarzı siteler vardı onlar napıyor?[signature][hline]Unique|MF (eski) >> CS ---- Wololo (yeni) >> CS ---- Padaone >> Sanane (JK2)
Celeis >> Elan Realms (UO) ---- Celeis Sirion >> Dark Venue (UO)
Webmaster >> www.FAOTO.com
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...