Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuranı Kerim merakı

irenikus

Öne çıkan mesajlar

Kuran'da bazi ayetlerin basinda Mukattaa Harfleri adi verilen gizemli bazi harfler var. Bunlarin bir matematiksel duzen olusturdugunu ve icerikten bir harf dahi degistiginde bu harlferle olusan duzene uymadigini anlatan ve kanitlayan uzun bir yazi okumustum. Bulursam paylasirim tekrar. Yani mukattaa harfleriyle Kuran'in nushasinin orjinal olup olmadigi kontrol edilebiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

bulunan en eski kur'an nüshaları : 7. yy a ait.
3 adet aynı döneme ait nüsha bulunmuştur. bunlarda birisi İran'da, birisi Mısır'da, diğeri de Suriye'de. üçünün de metinleri nerdeyse tıpatıp aynıdır. o yüzden Kur'an değiştirilmemiş kabul edilir. Hz.Osman döneminde(hz.osmandı galiba)derlendiği söylenen Kur'an nüshaları ise bulunamamıştır.

Wikipedia'ya birkez daha baktım, orada konuyla ilgili bir makale var ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sana%27a_manuscripts ) ve Yemen'de bulunan Kuran'ın en eskisi olduğu belirtiliyor. Yapılan karbon testleri sonucu 7.yy'ın ikinci yarısına ait olduğu belirlenmiş. Ben ya tarihi yanlış hatırlamışım ya da bu makale yeni, eklenmiş çünkü bu Kuran bulunana kadar eldeki en eski parça gerçekten 9yy'a aitmiş. Bu arada makalede ne oldukları yazmıyor fakat küçük de olsa bugünkü Kuran'dan fakrlılıkları varmış
Sosyal ağlarda paylaş

Yukarıda yazıldı mı bilmiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam Kur'an'ı üç şekilde bulabilirsiniz. Meali, tefsiri bi de bişi daha vardı. Biri çok ayrıntılı yorumlanmışı, biri tam çevirisi, biri de yine yorumlanmışı ama çok pıncıklanmadan yorumlanmışı. Sana tam çevirisini öneririz ki diğer türler yorum barındırdığından ki herkesin evinde olan türler bunlardır, tam çevirisi yorumu en azından sana bırakacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında tasavvuf da okuyabilirsin, ama kuran okumakdan çok daha fazla zamanını alacaktır. ama dine daha bi güzel ısınacağını düşünüyorum tasavvuf okursan.

bi okuyayım bakayım diye random bir sayfa açmıştım kuranda, tevbe suresiydi sanırım. "nerede bir kafir görürseniz kafasını kesin" cümlesini görünce direk kapattım kitabı. öyle yobaz birisinin de çevirisi değildi, ki öyle bir çevirinin bizim evde barınacağını sanmıyorum.

tabi seninki sadece kuran merakıysa başka, fakat eğer iç huzur peşindeysen, diğer dinlerin de kitaplarına, hiç değilse felsefelerine, bunun dışında felsefe kitaplarına da bakınman daha bi yararına olacaktır. sadece tek bişiye bakma yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Yorumlanmis bisey degil tam ceviri okumani oneriyorum ben, ben oyle yaptim.
Zira tanri hepimize beyin vermis, bunun Kur'an'i yorumlamak icin yeterli bir anahtar oldugunu dusunuyorum. Baskalarinin dinlerine inaniyor cunku insanlar artik Islam diye, bu yorumlar bilmemneler falan sagolsun. Tanriyla arana kimse giremez Islam'a gore, onunla aranda da sadece kur'an var.
Sosyal ağlarda paylaş

Baslik acan adam tam yorungelik bi adam onceki basliklarinda Ataturk hakkinda gerginlik amacli bi baslik acmisti oda yalan yanlis..Simdide sadece gerginlik amacli kuran konusuna girmis..ki en basit google arastirmasiyla bu kitabin orjinalliginin sonuna kadar korundugunu ogrenebilirdi..dont feed the troll diycem olmuycak..kill with fire-acid diyorum..
Sosyal ağlarda paylaş

Earenwen said:

bi okuyayım bakayım diye random bir sayfa açmıştım kuranda, tevbe suresiydi sanırım. "nerede bir kafir görürseniz kafasını kesin" cümlesini görünce direk kapattım kitabı. öyle yobaz birisinin de çevirisi değildi, ki öyle bir çevirinin bizim evde barınacağını sanmıyorum.

Tabii ki Kuran boyle bir sey bu gorundugu anlamda soylemiyor :) yanlis anlasilma olmasin aradan kesilip alininca bambaska bir sekilde gozukuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

valla surenin başından okuduğum zaman gayet de o anlama geliyordu, artık mealci mi saçmalamış, peygamber mi bilmiyorum.

fakat "kafasını kesmek" eyleminin mecaz anlamını düşünebiliriz, veya işte ilk anlamı değil de başka anlamlar çıkartabiliriz. da biz o anlamı çıkartana kadar olan olmuş oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Earenwen said:

Hangi sure oldugunu soylersen bende bakmak isterim evdeki Kuran'dan.
Sosyal ağlarda paylaş

Haram aylar (süre tanınmış dört ay) sıyrılıp-bitince (çıkınca) müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, onları tutuklayın, kuşatın ve onların bütün geçit yerlerini kesip-tutun. Eğer tevbe edip namaz kılarlarsa ve zekatı verirlerse yollarını açıverin. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.

Tevbe demis ya iste.
Sosyal ağlarda paylaş

Slat said:
Ne alakası var?

Kuran'ın değiştirildiğini anlamak çok zor değil aslında. Bu yüzden Kuran'ı okurken dikkatli olup kolpa kısımları ayıklamak gerek..

Eğer okurken "Allah yazdırmış bunları kesin doğrudur" modundan çıkamazsanız, Orjinal ve sonradan eklenme parçaları ayırt edemezsiniz..

Kuran'ın değiştirilmediğini idda edenlerin tek savı "Kuran'da 'Kuran değiştirilemez' yazar" oluyor.. Kuran'ı değiştirmeye çalışanlara yıldırım mı çarpıyor ne oluyor?

Tarih boyunca din hep şahsi menfaat için kullanılmış.. Arap hükümdarlar da dinin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmışlar.. Yaptıkları bu zulümlerin Kuran'da yeri olmadığı için zaman zaman Kuran'da ufak editler yapmaları çok doğal..

O yüzden "Kuran değiştirilemez bık bık" diyenlere kulakları tıkayıp, her bilgiyi tamamen mantık süzgecinden geçirmek lazım okurken..

Yaşar Nuri Öztürk'ü tavsiye ederim

Kur'an-ı Kerim senin anladığın anlamda bir kitaptan daha ziyade bir Allah kelamıdır .beşeri bir kitaptan farklı olduğuna inanmak zaten müslümanı müslüman yapar ,iman etmiş yapar.

bir müslümanın dini tamdır ,Kuranın hiç bir ayetini inkar ederim gibi bir lüksü de yoktur .müslümanlar için işin boyutu bu .nanan için bu ölçü yeterlidir , dinin hayata yansımasını zaten hayatında hisseder,gerekliliklerini görür ve uygular .

İslam'ın sana göresi ona göresi yoktur .
İslam İslamdır .

sen cehaletini zaten fazlasıyla Kuranı Kerime hakaretler yağdırarak gösteriyorsun ben zaten Yaşar Nuriden de ekstra başka birini okuyacağını düşünmem , sebebi de ;

1-sen başka bir şeyi hayatta dinlemezsin.keza o da dinlemez.

2- işinize geldiği gibi dini yorumladığı için hoşunuza gidiyor ,ama ilk etapta birbirinizi de direk satarsınız .

önyargılıyım , çünkü sen de önyargılı yaklaşıyorsun.değiştirilebildiğine inanmanı ifade ederken değiştirilmiş demen yerine kolpa demeyi tercih edecek kadar saygısızsın.

senin elinde Kuranın değiştiğine dair bir belgen var mı ? yok . bi de başımıza bilimci kesilirsiniz .

anlamıyorum insanlar evinize zorla girip Kuran okuyun , okumak zorundasınız falan mı diyorlar ? nurcular falan mı dadandı evinize yani .

son olarak da bilmiyorum Yaşar Hocadan takip edebildin mi de ben seni bilgilendireyim .

"Onu o (peygamber) uydurdu" mu diyorlar? De ki; "Haydi siz de onun gibi bir sûre getirin ve Allah'dan başka, çağırabileceğiniz kim varsa onu da yardıma çağırın. Eğer sözünüzde sadık iseniz (bunu yapın). (YUNUS/38)

Ey Muhammed! De ki: "Yemin olsun, eğer insanlar ve cinler bu Kur'ân'ın benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine yardımcı olsalar bile, yine onun bir benzerini meydana getiremeyeceklerdir." (İSRA/88)
Sosyal ağlarda paylaş

balon said:

İslam'ın sana göresi ona göresi yoktur .
İslam İslamdır .

Varmış ki İslam bir sürü mezhep ve tarikatlara bölünmüş durumda.

Ayrıca bir metnin orjinali bilinmiyorken kopyalarının orjinaline sadık oldup olmadığı bilemeyiz. Kopyalarının birbirleri ile olan benzerliğine bakılarak kendi aralarındaki tutarlılık hakkında bir hükme varılabilir sadece. Kaldı ki bilinen en eski Kuran ile şimdikiler arasındaki bazı farklılıklar tespit edilmiş. Bunun dışında bir savın kendi kendisini övmesi ya da kral ilan etmesi onu güçlendirmez.
Sosyal ağlarda paylaş

o zaman islam mı değişmiş olmuş ? yoksa islamın itikadi konularda yorumları mı farklı farklı , atıp tutmadan bunları ayırt edelim.

itikadi konularda peygamberin durumuna göre farklı yorumlamalar olmuş açık olmayan konularda.

islamın özü , mantığı açık kuran da.
itikadi konular ulema tarafından yorumlanmış ibadetin şekli şemali konusunda farklılara düşülmüş.

istediğine de uy .Kuranı Kerim, İslamın temel mevzularını net bir şekilde açıklar .

o konularda da ,yani imani esaslarda da sana göre bana göresi yoktur .zaten olmaya başladığı an o dinde dejenarasyon başlar , bu kadar batıl gelenek görenek islama insanlar tarafında atfedildiği halde , esas ve temel unsurlarında kurallarının net olmasından dolayı bu din zaten benimseniyor ve ayakta .

edit:
said:
Kaldı ki bilinen en eski Kuran ile şimdikiler arasındaki bazı farklılıklar tespit edilmiş

nelermiş onlar =) ?
Sosyal ağlarda paylaş

Herkese göre net bir şekilde açıklanıyor zaten ama ne hikmetse herkes farklı anlıyor, hala ufak konular üzerinden tartışmalar çıkıyor, sana göre net bir şakilde "a" olan başkasına göre net bir şekilde "b".

balon said:

nelermiş onlar =) ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Sana%27a_manuscripts
Burada Kuran'ı bulan ve çevirisini yapan ekip ufak ama dikkat çekici değişiklikler olduğunu farketmiş, ne oldukları bu makalede yok, başka sitelerde bu adamların daha detaylı açıklamaları vardır belki.

Bu da Kuran'ın nasıl oluşturulduğu, yazmaya üşendim direk alıntılıyorum;
"In the early decades of the Arab conquests many members of Muhammad's coterie were killed, and with them died valuable knowledge of the Koranic revelations. Muslims at the edges of the empire began arguing over what was Koranic scripture and what was not. An army general returning from Azerbaijan expressed his fears about sectarian controversy to the Caliph 'Uthman (644-656)—the third Islamic ruler to succeed Muhammad—and is said to have entreated him to "overtake this people before they differ over the Koran the way the Jews and Christians differ over their Scripture." 'Uthman convened an editorial committee of sorts that carefully gathered the various pieces of scripture that had been memorized or written down by Muhammad's companions. The result was a standard written version of the Koran. 'Uthman ordered all incomplete and "imperfect" collections of the Koranic scripture destroyed, and the new version was quickly distributed to the major centers of the rapidly burgeoning empire. "

Burada da atlanan bazı şeyler var, Halife Osman zamanında İslam'ın uygulanışı özellikle Mısır ve Suriye'de farklılıklar göstermeye başlamış, Muhammed'in sözü olduğu iddia edilen yazıtlar türemiş bunun üzerine böyle bir harekete girişmiş Osman var Kuran'ı derlemiş. Muhammed'in Ali'deki yazıtlarına yer verilmediğini fakat ali'nin kendileriinkini tutmasına izin verildiği de atlanmış.
Sosyal ağlarda paylaş

Earenwen said:
kuran'ın değişitip değiştirilmediğini bilemeyiz, mesela kendi görüşüne göre meal yapanlar da kuran'ı değiştirmiş oluyor. taş mı kesiliyorlar? yoo

o yüzden islam diyor ki, allah size mantık verdi, akıl verdi.

neden "islam diyor ki" dedim, çünkü müslüman değilim, sanırım.
anlamıyosun değiştirme diye bişey yok sadece Kur'an hakkında kendi kişisel yorumlarını ve anladıkları şeyleri yazıyolar bu yüzden Kur'an-ı Kerimin tefsiri veya meali deniyo Kur'an ı kerim denmiyo

Hı aklıma geldi Kuranda namaz kılmayında yazıyo:Dokumuştum
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...