Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kızılderililerden alıntılar


Apache

Öne çıkan mesajlar

said:
İKİ SİMGE

Yaşlı kızıldereli reisi kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı ve oniki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı.

Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri kurt köpeğiydi bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için bir köpeğin yeterli olduğunu düşünüyor, dedesinin ikinci köpeğe neden ihtiyacı olduğunu ve renklerinin neden illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. O merakla, sordu dedesine: Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı.

- "Onlar" dedi, "benim için iki simgedir evlat."

- "Neyin simgesi" diye sordu çocuk.

- "İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları.

Çocuk, sözün burasında; 'mücadele varsa, kazananı da olmalı' diye düşündü ve her çocuğa has, bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi:

- "Peki" dedi. "Sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?"

Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa.

- "Hangisi mi evlat? Ben, hangisini daha iyi beslersem!"


said:
*ARKAMDA yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Yanımda yürü, böylece ikimiz eşit oluruz.

(Ute Kabilesi)



*Ölüler güç ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaşayanlara ilave eder.

(Hopi Kabilesi)



*Düşmanımı cesur ve kuvvetli yap! Eğer onu yenersem utanç duymayayım.

(Apache Kabilesi)



*Şeytan hakkında konuşmayın. Gençlerin kalbinde merak uyandırır.

(Siyu Kabilesi)



*Bir kere al şunu demek, iki kere ben vereceğim demekten iyidir.

(Kabilesi bilinmiyor)



*Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.

(Siyu Kabilesi)



*Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce daima kendi makoseninin içine bak

(Sauk Kabilesi)



*Bir düşman çok, yüz dost azdır.

(Hopi Kabilesi)



*Kehanet, muhtemel bir olayı kesin bir bakış ile görmekten başka şey değildir. Hava ya bulutlu olacaktır, ya da güneş açacaktır.

(Cherokee Kabilesi)



*Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü!

(Cheyenne Kabilesi)



*Doğum yapan herşey dişidir. Kadınların ezelden beri bildiği kainatın dengelerini erkekler de anlamaya başladıkları zaman, dünya daha iyi bir dünya olmak üzere değişmeye başlamış olacaktır.

(Mohawk Kabilesi)


said:
Bunları biliyormusunuz

Ten renkleri bakır rengne benzedigi için yerlilere kızılderili denmiştir

Davul gibi vurmalı calgılarla ,flüt gibi üflemeli çalgılar ,yerlilerin yaşamlarında çok önemli bir ritüel anlam tasır

Kafa derisi yüzme olayını ilk baslatan ingiliz ve fransız kolonici tüccarlardır.Bir kızılderilinin kafa derisini getirene ödül vermişler, sag olarak getirilen her kızılderili kadın,erkek ,çocuk için de para ödemişlerdir

Kızılderili halklar sonradan beyazlar gibi yaşamaya çalısan yerlileri elmaya benzetirdi. Dısı kırmızı ,içi beyaz oldugu için

Burt Reynolds ,Cher, Ava Gardner,Vali Kilmer,Loretta Lynn ,Tina Turner , Tori Amos,James Earl Jones , Chuck Norris ,Johnny Deep ,Dennis Weaver ,Johny Cash ,Steven Segal gibi tanınmıs sanatcıların kızılderili kanı tasıdıgı söylenir

Marlon Brando 1972 yılında cevirilen Baba filmindeki rolü nedeniyle en iyi oyuncu Oscar ödülünü kazandıgı tören gecesi Kızılderililere yüzyıllardır yapılan haksızlıkları ve halen onlara karsı devam etmekte olan politikaları protesto amacıyla ödülü reddetmiştir

Kızılderililer ormandan gecerken ormanda yaşayan diger canlıları rahatsız etmek istemedikleri için tek sıra halinde yürürlerdi

Kaynak :Kartallar yüksek topraklarda ucuyordu


said:
Bir gün New York'ta bir grup iş arkadaşı yemek molasında dışarıya çıkarlar. Gruptan biri kızılderilidir yolda yürürken insan kalabalığı, siren sesleri, yolda çalışma yapan işçilerin, araçlarının çıkardığı gürültü ve araçların korna sesleri arasında ilerlerken

Kızılderili kulağına cırcır böceği sesinin geldiğini söyler ve aranmaya başlar arkadaşları bu gürültüde arasında bu sesi duyamayacağını, kendisinin öyle zannettiğini söyleyip yollarına devam ederler.

Aralarından bir tanesi inanmasada onunla birlikte aramaya devam eder.

Kızılderili caddenin karşısına doğru yürür, arkadaşı da arkasından takip eder ve o binaların arasında bir kaç tutam yeşilliğin arasında gerçekten bir cırcır böceği bulurlar.

Arkadaşı Kızılderiliye "Senin insanüstü güçlerin var! Bu sesi nasıl duydun ?" diye sorar.

Kızılderili ise bu sesi duymak için insanüstü güçlere sahip olmaya gerek olmadığını söyleyerek arkadaşına kendisini izlemesini söyler.

Kaldırıma geçerler ve Kızılderili cebinden çıkardığı bozuk parayı kaldırımda yuvarlayarak atar. Bir çok insan bozuk para sesinin ceplerinden düşen bir paramı diye sesin geldiği yöne doğru bakar Kızılderili arkadaşına dönerek; "Gördün mü? Önemli olan nelere değer verdiğin ve neleri önemsediğine bağlıdır.

Herşeyi ona göre duyar, görür ve hissedersin..." der.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

alıntı yapılan kitap bende var 'kartallar yüksekten uçuyordu'
ilgiliyseniz bu tip çok güzel bilgiler var. kızılderili fanı ftw.

6-7 ay önce son mohikan diye tanıdığımız abi (kendisi siyu aslında) kızılderililerin özgürlüğünü ilan etti. kimse sallamadı kendisini ama aslında öyle bir hakları

garbıca ciddi yazmak suya işeyerek nikini yazmaya benziyor ayrıca :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...