Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 aslında zamanın 4. boyut sayılması o teoriyle başlamıyor. bir maddenin durumu bir noktaya göre x y ve z koordinatıyla belirlenir. belirlenir iyi güzel de bu madde a anında ordayken b anında orda değildir. biz genelde hep içinde bulunduğumuz zamana özel konuştuğumuz için bu boyutun farkına varmayız ama bir maddenin durumunu belirleyen 4. boyut zamandır. yani t koordinatı. ilk zamanda yolculuk teorileriyle birlikte bu boyutun önemi anlaşılmıştır. daha sonra da evrim geçirmiş ve bu noktaya gelmiştir kendileri.. [Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 08 Nisan 2004 00:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 zamanın farklı işlemesiyle ilgili.. aslında zamanın farklı işlemesi mümkün değildir. burda yapılan en büyük hata zamanı alıp bireyle gezintiye çıkarmaktır. oraya giderse zaman durursa şunu yaparsa gibi birşey olamaz. bizim bahsettiğimiz zaman birey ve koşuldan bağımsızdır. işler. bazılarınız belki dikkat etmişsinizdir. eski oyunları yeni bilgisayarlara yüklediğinizde bazen anormal hızlı çalışırlar. bu da bizim konumuza benzer bir sebeptendir. oyunu yazan arkadaş bir Timer'dan yararlanmaktansa işlemin yapılma hızından yararlanmıştır. yani cpu'yu yorarak oyunu bekletmiştir. bu da bizim yaptığımız hataya çok benziyor. biz de soyut zamanın varlığından bahsedeceğimize zamanın etkilerinden bahsediyoruz. ve bunu zamana bağlıyor ve zamanın göreceli olduğunu söylüyoruz. zaman kesin ve mutlaktır. göreceli olma ihtimali olan (ki ben katiyen göreceli olduğuna katılmıyorum.) zamanın etkisidir.[signature][hline]
The_Delucian Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2004 kımılerıne gore 1 sn 60 salıse kımıne gore 100 ... daha genıs bır aralık larak (100) daha hassas olcumler yapılıyor ama hafıf gorecelı ... keza pluto da gunesın cevresını kac dunya yılında dondugu bellı ... bır fonk yazarken gırılen f(x,y,z,t) parametrelerdır ... boyutlar degıl keza f(x,y,z,t,to,Ksi,epsilon ...) diye de gıden bır parametre dızısının her elmanını boyut olarak degerlendıremezsın ... zaman yoktur boyut hıc degıldır ...[signature][hline]Kucuk insanların büyük gölgeleri oldugu ülkelerde ... Güneş batmak üzeredir ... Vampire Hunter D Godanilyum potanslarını komplex parametric impulsatorler le guclendırelım ...
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 bir saniyeyi 100e ya da 60a bölmek zamanı göreceli yapmaz. bizim zamana verdiğimiz ismi göreceli yapar. sonuçta zaman aynı hızda akar, sen buna istersen mümtaz yılı, istersen kedi gözü, istersen tavşan kulağı, istersen de saniye de. sonuçta bu senin isimlendirmendir ve zamanın akışını etkilemez. zamanın boyut olması konusu ise benim fikrim değil. bence pek mantıklı da değil. ama çoğu bilim adamı tarafından kabul edilen bir görüş. bu bağlamda da bize -en azından bana- pek söz düşmez.[signature][hline]
Misafir Guest Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 yaw bu dialog back to the future filminde de geçiodu. michael j. fox gelecekten gelip profesöre bunu söölüodu. profesör de (christopher lloyd) aynı cevabı veriodu.[signature][hline] YOU TAKE THE BLOOD, I TAKE THE GLORY !!!
sharky Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Stephen Hawking 'e göre yanlış düşünüyorsunuz. Stephen Hawking'in teorilerine göre, zaman her noktada farklı akar. Bunun upuzun bir açıklaması vardı, ben de şimdi tam detayını unuttum, ben açıklarsam insanların ilgisi dağılacağından açıklamamayı uygun görüyorum. Zamanın 4. boyut olması, öyle fiziksel eksenel düzlemlerle gösterilemeyecek bir olay. Örneklemeleri yanlış yapmayalım :) Ha tabii şunu da tekrar ve tekrar hatırlamakta yarar var. Bunların hepsi minor deneysel, major teorik şeyler.[signature][hline]There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.. seviyeli muhabbet icin ozelime gelin bekliyorummm
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 zamanında einstein da matematiksel olarak mümkün olmayan bir formülü soğuk füzyon diye millete kakalamıştı :P hawking de öyle yapıyor olmasın ;)[signature][hline]
McFrenzy Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Böyle topiclere hasret kalmıştık. Her sayfasını zevkle okuyorum şahsen. Acaba bu gibi açıklanamayan veya ilginç enerji, ışık hızı, karadelik, zaman boyutu veya maddenin 5. hali (unuttum adını) gibi konuları içeren siteler bilen varsa yazsın lütfen.[signature][hline]"Gözlerim zamanı akıp giderken izler, bütün canlı varlıkların ölümünü görür. Benim gözlerimde, insan teni çürür solar, ilkbahar ağaçları yapraklarını döker, kayalar ufalanıp toz olur. Sadece uzun ömürlü elfler arasındaki genç kimseler bana normal görünür, yine de onları renk verişlerini kaybetmek üzere olan çiçekler olarak görürüm. Ama sen... " icq:149976315
armra Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 (Google a yaz yeterince çıkar sanırım benim özellikle takıldığım bi yer yok şahsen) a)Verdiğim örnek 4. boyutu gayet iyi açıklıyor sanırsam. b)4. boyut zamandır diyen birine hayır demek bilemiyorum (bencede değil ama) zaten tamamen farazi. Zaman öznel mi ? Maddenin var oluş tarzı mı ? Bence çıkmaz burda ! Ben foton-emd tartışması gibi olacağını sanıyorum .[signature][hline]Show No Mercy
DonCorleone Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 ben şu Stephen Hawking in teorisini biraz anlatayım esasında bu olay teori olmaktan çıkmış sanırım yani insanoğlu geleceğe gerçekten gitti ama cok az bir süre... .0026534162 nano saniye (attım sayıyı tam hatırlamıorum ama baya ufak) nası başarmışlar.. kasmışlar biraz tabi... zamanın farklı yerlerde farklı hızda akıyor olması gerçekten doğrudur.. bunun sebebi oradaki kütle çekim kuvvetinin farklı olmasıdır.. kara deliklerde zamanın 0 olmasıda ordaki kütle çekiminin sonsuz olmasıdır.. basitçe anlatayım mesela kütlesi dünyanınkinden kat kat daha fazla olan bir yerde zaman dünyadakine göre daha yavaş akmaktadır.. ee insanoğlu nası olduda geleceğe gitti diecek olursanız.. atlamışlar bir jet e başlamışlar dünya etrafında dönmeye (hareket halindeki bir cisim durağan haldekinden daha ağırdır..) böylece kütle çekimi hızlarının fazla olmasından dolayı artıor ver zaman yavaşlıor... gerçi bu değer cok küçük ama bunu birtane uçakta bir tane dünyada bulunan cok hassas iki saat arasındaki zaman farkıyla anlıorlar... Başka bir örnek vereyim misal ikiz kardeşlerden biri dünyadan bir uzay mekiğine atlasın ve ışık hızının 100 de biri veya 1000 de biri bir değerde uzayda dolaşmaya başlasın (bu hızlar gerçekte çok uçuk hızlar) ve dünya zamanına göre 30 yıl sonra geri dönsün dünyada kalan kardeş 30 yaş yaşlanmasına rağmen uzayda dönüp duran kardeş (formülle hesaplanır) 1 2 yaş yaşlanmıştır.. kafa karıştırmamışımdır umarım.. merak edenler.. Bir Zaman Makinası Yaratmak adlı kitapta çok daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.. yazarını hatırlamıorum
Sensible Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Zamanda yolculuğun şuanki filmlerdeki hali bana saçma geliyor. Mesela biri zamanda yolculuk yapıyor ama o kişi halen yolculuk yaparkende bir zaman yaşıyor. Yani zaman devamlı oluyor ve durmuyor. Ben zamanda yolculuğun tek yolunun zamanın durdurulmasıyla olabileceğini düşünüyorum.[signature][hline]Kolayoyun Cloxinia UO Shard ----------------------------------------- Crosby,Stills,Nash & Young
DonCorleone Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 ne demek istediğini anlamadım ama filmlerdeki olaylara baktığımızda ordaki yanlışlık... adam geleceğe gittiğinde kendisini görmesidir.. geleceğe giden kişi mesela 30 yıl sonrasına tanıdığı bir insanın karşısına çıktığında "aa sen 30 yıldır nerdeydin yaw üstellik hiç de yaşlanmamışsın" şeklinde bir tepkiyle karşılaşır.. geçmişe dönmek ise çok ayrı ve karmaşık bir olay.. bu konu hakkında pek bir bilgim olmasada.. işin içine paralel evrenler, paradokslar falan girdiğinden bence geçmişe yolculuk imkansızdır..
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 30 yıl sonra bir tanıdığını görürsen ve yaşlanmadıysan muhtemelen seni tanımaz :P bahsettiğin zamanda ufak değişim hikayesiyle ilgili olarak; benim demek istediğim orda yavaş ilerleyen zaman değil, saattir. kusurlu olan insan yapımı olandır. eğer yavaş ilerleyen zamansa adamın tekini koyarlar öyle bir gemiye, 150 sene yaşarsa adam anlarım ki orada yavaş ilerleyen zamandır..[signature][hline]
haydari Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Burada bilimsel konuşmaya çalışanlara hayret ediyom millet fizik kitabından mı okuyo sanki filimden zart zurt duyduğunu yazıo oda geyik zaten[signature][hline]Kütüphanede Unutmuşum!
n0body Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 8, 2004 aynı konu sanane.com da da bayaa tartışılmıştı galiba oradan aklımda kalanları anlatayım... en mantıklısı hatta tek mantıklısı iddiaların.... geçmişe gitmek imkansızdır... bu kesin zaten ya mantıklı geliyomu olmuş bitmiş bir olaya geri dönmek? ama geçmişi görebiliriz.... ama bunu için ışık hızından hızlı gidip geçmişten çıkmış uzaya doğru giden görüntünün önüne geçip oradan bakmak gerekir... bu da einstein a göre ışık hızını geçmek gibi imkansızdır.... gelelim geleceğe gitmeye.... bu geleceğe gitmek öle filmlerdeki gibi bi makineye girip saati ayarlayıp giderek olmasss :) o film ehue ama zamanın bizim için diğer insanlardna daha hızlı geçmesini sağlayabiliris ki bu zaten geleceğe gitmektir... bi kaç kişi de sölemiş zaten bu forumda... ne kadar hızlı olduğumuz zamanın geçiş hızını da değiştirir... dünyanın etrafında bir uzay mekiğinde ışık hızına yakın bi şekilde yıllarca döner ve sora dünyaya geri inersek geleceğe gitmiş sayılırız... çünkü bizim için 1 yıl geçmiş ve biz bir yıl yaşlanmış bile olsak dünya 100 lerce 1000 lerce yıl ileri gitmiş olabilir... hmm bunun mantığının da kanıtı uçaktaki saat ile yerdeki saat arasındaki fark olsun yada dağın tepesindeki ile deniz altındaki saatlerin farkı olsun ( dünyanın farklı yerlerindeki dönüş hızı nedeniyle ) ....... bunlar benim fikrim tabiki... bence en mantıklısı[signature][hline]Yukarıdaki yazıların yarısı yalandır...
Öne çıkan mesajlar