Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

finans matematiği


Yeto

Öne çıkan mesajlar

ilerde daha çok bankacılık düşünüyorum , mat müh okursam da gene finansa kaymak benim planım. ama şöyle de düşünüyorum bu ülkede master yapmadan doru dzgun maaş vermıolar kımseye. finans matematiği okuduktan sonra illaki gene bi master gerekicek aynı şey mat müh için de geçerli. mat muhten sonra bi finans masteri çakıp hem finansı halletmiş bi adam olup hem de muhendis titleini kullanmak var. hem mat mühten sonra fikir değiştirip IT de yada system analysis de çalışmak da var. ne önerirsiniz?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

matematik kolay değil. matematikte sadece toplama çıkarma ve istatistik öğretmiyorlar. 500 sayfa boyunca sembolden başka hiç birşey olmayan (tek rakam dahi) kitapların olacak, matematik bölümlerinin önemli bir kısmı soyut matematiktir ve o dersler matematiğe kendini vermeden yapılmaz. itü mat. mühendisliği de benzer zorlukta. sana gerekli olan uygulamalı matematik ama öyle bir bölüm olduğunu sanmıyorum. kaldı ki onların aldığı matematik bile finansı ekonomiyi falan oldukça aşıyor, bolca diferansiyel, kompleks fonksiyonlar, vb göreceksin. Finans matematiği alıp, eksik olduğun yerlerde matematik bölümünden ders alarak daha kolay bir hayat geçirebilirsin.

Bence finans matematiği bölümünün sitesine gir, aldıkları derslerde matematik dersi yoğunluğuna bak ve gerçekten finansa uygulamalı matematik mi değil mi görmüş olursun. Tek verdikleri ders istatistik, calculus ve olasılık ise normal bir finans bölümünden farkı olmaz. Özellikle bilgisayar seçmelileri, çok değişkenli calculus ve diferansiyel verilip verilmediğine bak. Hatta siteyi koy buraya biz de bakalım heh.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ha şunu diyeyim, bizim okulda matematik okuyup finans düşünen bir kız var. Ama kendisi oldukça akıllı ve çalışkan bir insan. Yapmayanlar yok değil, ve tabi ki matematik bölümüne girersen finans matematiğine göre çok daha güçlü bir matematiksel yeteneğin olacak. Ama kolay değil işte, ona dikkat etmen lazım. Finansla ilgisi olmayan baya zor ve soyut derslerin bol miktarda olacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Prawler said:
Abi gozunu seveyim UNCC den Quantitative Finance masterini adam gibi bitirmis, ayni zamanda okurken oradaki bankacilik sektorunde staj yapmis birisi nasil ac kalabilir mesela? Bana bunu aciklarmisin?

Bence maasi begenmiyordur =]

"Issiz kalmak/kalmamak" vs. "Dunyada istedigin ise girmek"
Ac kalmazsin tabi. Ama TR'de hicbir zaman ac kalmazsin. Olay isini bilmeye bakiyor. Zaten bu senin icinde yoksa, doktora yapsan da bir sey farketmez.

Anlatmaya calistigim, egitimle is paralel ilerlemiyor. "Oha doktora yaptim kosa kosa istedigim sirkete girerim" cok yanlis bir mantik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Introduction to Programming I-II

Muhtemelen basit bir c dersi ama lazım.


Analytic Geometry and Linear Alg.

Uygulamalı matematik yapacak herhangi bir insanın bilmesi gereken bir ders. Sadece ilk dönem vermelerinden dolayı olması gerekenden daha basit olabileceğine dair şüphe duydum. Ama verilebilir sonuçta önkoşulu yok.


Discrete Math in CS I

Yine bilgisayarda uygulamalı çalışacak bir kişi için faydalı bir ders. Bu dersi veriyor olmaları işin hesaplama ve bilgisayar kısmını ciddiye aldıklarını gösteriyor bence.


Select. Topics in Elem. Math.

Seçmece ders, ufkunu genişletirsin.

Calculus I-II

Standart her işletme bölümünde verilir.


Financial Mathematics I-II

Bölüme özel matematik dersleri faydalıdır.

Linear Algebra (or Math 231)

Hah işte harbici lineer cebir dersi bu, ilk koyduğum demek ki hazırlıkmış buna. Sistem güzel.

Probability and Statistics

Standart.

Data Structures & Algorithms I-II

Bilgisayar mühendisliği/bilimi, 2. sınıf dersi. Program yazacak insanların mantığını kavraması gereken bir ders.

Discrete Structure in CS I-II

Discerete matematik yine yukardaki gibi.

Linear Algebra I-II

Muhtemelen matematikçilere ayrı olarak verilen lineer cebir dersi bu da size de açmışlar. Çok güzel bir uygulama, ben matematik bölümünden lineer cebir aldım memnunum, uygulamalı lineer cebir derslerinde öğrenemeyeceğin çok önemli şeyleri bu derste öğrenirsin. Ama teorik fizik dışında nerde kullanırsın bilmiyorum hehe.

Intermediate Prob. and Statistics

Bir üst seviye istatistik ve olasılık, güzel.

Linear Programming

Linear sistemlerin optimize edilmesi ve çözülmesine yönelik analitik bir programlama dersi muhtemelen. Güzel.

Advanced Probability and Statistics

İleri olasılık ve istatistik dersi. Bu derslerin sana çok faydası olacak. Olasılık ve istatistiğe bu kadar önem vermeleri güzel.

Software Engineering

Kendi programanı yazmanda sana kolaylık sağlayacak yöntemler, bakış açıları vs vs (bu dersi almadım ama muhtemelen böyle birşeydir hehe)

Numerical Methods
Analitik olarak çözülemeyen sistem ve denklemlerin numerik çözülmesi

Life Insurance Math II

Bu da matematik işte :p

Software Project

Yine komple bir program (arayüzlü vs vs software işte) yaratmayı öğreneceğin bir ders.

Stochastic Processes I-II

GG matematik dersi. Zordur ama bunu bilirsen hakkıyla matematiksel finansçı olmuşundur bence.

Database Systems I-II

Çağımızda artık hiçbişey database olmadan olmaz özellikle finans.

Advanced Financial Mathematics

Bölüme özel matematik dersi iyidir.


Görüşüm: Matematiksel finans düşünüyor olsam ve özel okul benim için sorun değilse direk girerdim heh. Bilginin zaten programlama ve matematik bölümleri iyidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Prawler said:
E tabi gecti o devirler. Olay sana bakar.
Ama hala iddialiyim, Quantitative Finance okuyan adam dunyanin her yerinde is bulur kasarsa.

Ha bir de bazilarinin sansi cok yaver gidiyor ya da torpil buluyorlar.

Aynisini bilgisayar, ekonomi, matematik, fizik, kimya vs. vs. Sanirim butun bolumler icin soyleyebilirsin...

Ya burda yazanlarin hepsine tek tek yorum yapmak isterdim ama tekrardan ibaret olur. Yanniz soyle dusun, burda doneme bolunmus bi dersi matematik bolumunde genelde tek donemde goruyosun. Her alanda oldugu gibi, en yogun kullanacagin konu Linear Algebra. Lineer cebir, matrix'ler uzerine bi yigin sey ogreniyosun. Denklemlere ayri bi bakis acisi katiyo genelde. Sorunlara bakis yonun degisiyo. Onun disinda onemli ders olarak Discrete Math var ki bu dersi bence herkesin almasi gerekli. Matematigin ne oldugunu temel olarak goruyosun. Daha aciklayici olmak gerekirse genel hatlariyla matematigin icinde yer alan bolumlere teker teker deginiyosun: mantik, sayi dizileri vs. vs. Yalniz farkli tarafi ayrintisina cok girmeden temel teorilerle gecistirmeleri. Bir de teorileri kanitlamayi ogreniyosun, kismen. Sanirim bu dersin en vurucu noktasi bu. Yani karsina cikan bi teoriyi kanitlamak icin bircok yol var. Bu metodlari gorup alistirma yapiyosun...

Onun disinda Probability and Statistics'te donemin sonuna kadar vardigin maksimum nokta genelde two sample t-test oluyo. Sonra gec kaldigini farkeden prof. iki haftada deli gibi sey gosterdigini sanip final falan yapiyo ama o kismi genelde ezberle gecildigi icin bu dersten alacagin max hipotez uretip bunu kontrol etme, deney yapmadan once gereken degiskenleri bulma falan..

Data Structures & Algorithms dersinde, finans bakimindan ne gosteriyolar bilmiyorum. Ama Data Structures veri saklamak icin kullanilan yontemleri anlatir: array, linked list, queue, stack, heap, BST, AVL, hash. Algorithms ise genelde aram algoritmalarini isler ama tabi bu ikisini bir arada nasi yaparlar, ne ogrenirsin hic bilmiyorum. Normalde ikisi de programlama soz konusu oldugunda en baba dersler. Software Engineering, bir programin olusum dongusunu isler: sorunu bulma, cozum uretme, test vs. vs.


Yanniz butun bu dersleri yukleyip de mesela Game Theory'i koymamak bu ne perhiz ne lahana tursusu dedirtiyo. O kadar ders verip de bunu gostermiyolarsa ben bu bolume fail derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sina'nin dedigi gibi GG ve kilit dersin Stochastic Processes, daha once de dedigim gibi Finans = Stochastic, o da super Prob ve Istatistik temeli gerektiriyor. Finansciysan, olayin continous matematigin dibine vurmak, cok iyi prob theory, statistics ve stochastic bilmek.

Programlamaya egilmeleri guzel, ama algo ve data nin birlikte olmasi biraz goz boyama gibi geldi bana, riglous da direk ona deginmis zaten. Once data structures, sonra da algorithms, hem en baba, hem de mezun olunca tek kullandigin CS dersleridir diyebilirim, bir arada verilmeleri "hadi bunlar da aradan ciksin" kafasinda geldi bana biraz, umarim oyle degildir. Onun haricinde bence Software Engineering dersi coook gereksiz olmus. Ders zaten tirt bi ders, bi de naalaka yani size. Nasil program yapilir falan ogretmiyor cunku onda, big-scale bi proje iste nasil planlanir, requirements tests abik gubik ISO9001ler vs vs aldigm en cirkin dersti.

Linear algebrayi grafik ugrasanlar haric CSciler kullanmaz pek (grafikcilerin de tek olayi linear oluyo). CS = Discrete. Ikisini de almaniz guzel tabi.

Benim begenmedigim nokta Finans derslerinin olmamasi. Bu kadar programlamaya yuklenilecegine, birkac finans (matematigi degil, finans tek basina) koyulabilirdi, boylece pratik bilgin de olurdu. Is hayati asla sadece matematik degil yani, enteresan geldi bana. Herhangi bir econ dersi de olabilirdi, game theory mesela yazildigi gibi, veya macro-micro ekonomi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok teşekkürler , özellikle ardeth o kadar uğraşıp yazmışsın. şimdi kilit soru geliyor size: benim yerimde olsanız matematik muhendisliği okuyup ordan mı finansa geçersiniz yoksa direk finans matematiği mi? mat müh yıldız da finans mat bilgi de burslu. benim kafamı feci kurcalayan şeylerden biri de gideceğim özel uni bilgi olucak , sabancı bilkent fılan olsa koşa koşa. insan profili pek bana uymuyor açıkcası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...