Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Alternatif Toplama Bilgisayarlar

Esh

Öne çıkan mesajlar

amd tarafındakı bu gelişmeleri duydumuz iyi oldu yakın bir arkadaşımda bu hafta yeni bir pc toplamayı düşünüyordu onun için hangisi daha mantıklı olur ?

AMD Phenom II 710 X3 (2.6 GHz) 7.5MB (AM3 938Pin)
Gigabyte MA790XT-UD4P/DDR3 S+GL+1394+16*2 938pin
OCZ Platinum XTC 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM CL7
Akasa ZEN Siyah ATX Kasa+520W PSU
Sapphire HD4830 512 MB 256Bit GDDR3 HDMI 16X
613$

Gigabyte EP45-DS3R 1600 FSB/DDR2 S+GL+1394+16X 775
Intel CPU E8400 3.0 GHz 1333MHz 6MB Core2Duo
OCZ Platinum XTC 4 GB (2*2) 1066 MHz DDR2 RAM CL5
Sapphire HD4830 512 MB 256Bit GDDR3 HDMI 16X
Akasa ZEN Siyah ATX Kasa+520W PSU
670$
Sosyal ağlarda paylaş

Gecenlerde yazmis oldugum yeni makine alirken neden amd secmeli anafikirli yazidan yararlanaraktan bi amd set yazicaktim ki benim yaziyi yazdigimdan 4 gun sonra anandtech de Amd toplamali toplattirmali anafikirli bi rehber hazirlamislar, yazmayi dusundugum seyle cogu yonden birebir olmus o acidan goz atilmasini faydali buldum.

yazidan vede turkiye piyasasindan cikartilacak ozet soyle olurdu heralde;

PHNM2 x3 710
780GX am2/am2+ anakart (ramden kurtardik)
2x2 800/1066 kit ram
sana yaptigimiz gibi 2x 4830 =P

Alim cok acele degilse nisan/mayis aylarina dogru gelecek am3 socket phenom 2 x4 ler de beklenebilir belki simdi idare edecek bi islemci alinarak. ama phenom tabanli sistemlerde ddr3 un ddr2 ustune faydasi pek gorulmedi setlerde. Zaten amd islemciye entegre memory controlu uzun zamdnir uyguluyordu, ddr3 sanki corei7 lere yaradi gibi. ddr3 olacak illa, am3 alayim, am3 anakart alayim diye butce zorlamaya gerek yok. onun yerine 2. 4830 gibi yatirimlar daha saglikli sanki.

edit: linki duzelttim.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

P5B board'um var (454345. kere yaziyorum affedin =P) ve 800 mhz ddr2 destekliyor. Oyun oynamak ve evde kullanmak amacli makina toplamaya karar verdim onumuzdeki hafta. Bu durumda 800 mhz ddr2 ram'leri tavsiye eder misiniz ? Saglam bir ekran karti ile uzunca bir sure idare edebilir miyim ?

Bir baska soru, HD4870'e 420-450 lira verilir mi ?

Son olarak board'uma gore saglam bir islemci tavsiyesi istiyorum plz. q6600 takintim var bildiginiz uzre ama oyun icin core2duo diyor herkes.
Sosyal ağlarda paylaş

800mhz ddr2 den baska ne alternatifin var ki? onlari alicaksin elbet =]

4870e 420 verilir , ucuz bile olur. ikinci el tercih sebebidir.
9800gtx+ da ayni kategoride ucuzsa tercih edilebilir bi kart.

q6600 e ise takma, bence hakikaten greksiz. daha once sunucu icin sen mi sormustun animsar gibiyim bu tarz bi soru ben galiba ucuz c2d islemciyle idare edilmesini onermistim. e5200, e2180 ,e4400 e7200 falan. oyun diyorsan e2180 bile hakikaten cogu oyunu hissedilir sekilde kaldirir, goturur.
Sosyal ağlarda paylaş

4870 alıp e2180 ile güzelim karti ziyan etmek saçma olur. O işlemci o ekran kartı altında ezilir, büzülür. Bi tane ikinci el e8400 f/p açısından harika olur ileride upgrade düşünen için.

q6600 takıntın varsa ve yakın zamanda değiştirmem diyorsan git al vid değeri düşük G0 stepping ikinci el bi q6600. Saat hızı ve önbelleği ile oyunlarda toz attırırsın. Overclock potansiyelini de herkes biliyor artık.
Sosyal ağlarda paylaş

Messor said:
4870 alıp e2180 ile güzelim karti ziyan etmek saçma olur. O işlemci o ekran kartı altında ezilir, büzülür. Bi tane ikinci el e8400 f/p açısından harika olur ileride upgrade düşünen için.

Yazdiklarim zaten onceki konu ve sorulara yonelikti. q6600 alacak olsaydi zaten daha once alirdi, ayni fiyatta e8400 yazmiyorum direk haliyle. Nasil araba alicam diyen insana "eheh sen merc c200 avantgarde al" demiyorsak biraz konusmadan once ekip bicmek lazim galiba.
gelecekten gelen edit: ikinci el 8400 ibaresi sonra eklendi.

ayrica futuremark benchmarklari ve milyon tane kullanicinin e2180,2200,4400,4500 testlerini karsilastirirsan ekran kartlari icin %4 den daha fazla darbogaz yaratmadigini gorursun. cozunurluk arttirdigimizda hatta yuk tamamen kart ustunde kaldigi icin mobo disinda teste fark koyan hicbir etken kalmiyor. bazi seyleri kagit ustunde kiyaslarken +-%10 lari fiyatlarinida hesaba katmak lazim.

kaldiki e2180 i "idareten ve ikinci el" olarak oneriyorum, akmaz kokmaz uzmez bi islemci, 4870 le evlendirelim demiyorum.

di said:

Benim board'im max 1066 mhz destekliyor cpu bus olarak ama e8400 1333 mhz. Bu durumda ben bu islemciyi kullanabilecek miyim ? Dahasi kullanmali miyim ?

bios update yapmak zorunda kalicaksin, onun disinda kullananlar biliyorum ama islemci dusuk bus hizinda calisicak. o.c. yapilmadikca fark gosterecek bi deger degil.
Sosyal ağlarda paylaş

e2180 e kötü demedim ki? 4870 e o kadar para boşa gider dedim. Darboğaz %4den bir kaç kat daha fazla. 1mb önbelleği bölüşerek kullanan 2.0ghz 2 çekirdekle q6600ü oyun performansı açısından karşılaştıramayız. Sonuç olarak e2180 işlemciye 4870 almak 4870in oyun farklılıklarına göre %15-25 gibi bir performans kaybına yol açması demek. Uzun süre kafa dinlenmek isteniyorsa ve 4870 alınacaksa q6600 al kafanı dinle. Fiyat boyutu kişiye kalmış. Zira e2180 e 4830 veya 9800gt daha makul olur. Yeni platformların ucuzlaması söz konusu değil çok uzun süre, şirketler kayıpta.
Sosyal ağlarda paylaş

Bende e2180 e kotu dendi demedim =]
elbet bunla q6600 karsilastirmiyoruz, veya q6600 ile e8400 karsilastirmiyoruz. Ortadaki fiyatlar ve de daha once acilmis konunun isiginda gaye ve istek belli. o acidan performanslari kiyaslarken fiyat farklarini da kiyaslamak gerekli bence.

Birde %4 diye kusuratli rakam vereyim salladigim anlasilmasin ekurisinden iddiamda ciddiydim, 8800gt, 4850, 4870, 9600gt sli kurulumlarinda bir cok insan e2180 kullaniyor stok hizlarinda olmasada(lafi gecmisken e8200 ve 8400 den daha yuksek bi yuzdeyle o.c. olabilen tek 65nm lik islemcidir kendisi) forumlara ve test sonuclarina google a yazarak bakabilirsin. Soyledigin %25 lik farki gosteremezsin. cpu dependent islemler harici grafik uygulamarlin hicbirisinde iddia ettigim gibi %5 i oyle 3-4 kat arayla gecemiyor. 2<8 tarzi bi karsilastirmayla yaklasmayalim lutfen.

ki tekrar altini ciziyorum, e2180 orda ornegini verdigim 5 130 lira alti islemciden biriydi(e7200 haric) L2 cache istiyorum, 65nm de cok eski 45 isterim diyorsan e5200 var.
Sosyal ağlarda paylaş

Aciklayabildigime sevindim.

Kaldiki gosterdigin 3dmark testi muazzam derecede cpu dependent sonuclar veren bi test, o puan icerisinde ekran kartinin puani ustune birde cpu puanida ekleniyor.

bottleneck testi icin yuksek cozunurlukte oyun/animasyon frame testi daha dogru sonuc verecektir ki, fark iddia ettigim %5 in bile altinda cikabilir. Testler birde stock saat hizinda calisan islemcilerle yapildigini goze alirsak rahatlikla stok vcore ile o farkda egale edilir. Sonuc = e2180 e6750 ayarinda gayet yeterli bir islemcidir. 3 nesil fark olmadikca islemcinin ekran kartina yaptigi kisitlama %5-10 u gecmez.

edit: kart ne be, islemci.
Sosyal ağlarda paylaş

icine siniyorsa al gitsin ne zamandir istiyordun. e7300 bile bu doviz kurlariyla 270-300 arasi gidiyor.

amd icin soylediklerimdende vazgecmis degilim, iki turlude yanlis bi karar vermezsin bence. Hangisi daha ileriye donuk, daha uzun sure kullanabilecegin bir makine olur oyle dusunup ver kararini.
Sosyal ağlarda paylaş

vid voltage id demek, tum islemciler ayni uretim bandinda yanyana olsalar dahi tipatip ayni olmuyorlar. Seri belli bi hizda caliscak sekilde uretiliyor ama bazilari ayni performansi daha dusuk voltage larla verebiliyor, sonuc daha dusuk tdp, daha serin bi islemci, yuksek overclock potansiyeli.

revizyon ise islemci uretildikten sonra belli bir kac instruction set guncellemesi gecirmis olabiliyor, ust kapagin kalinligina kadar yolu var degisikliklerin.

Overclock enthusiast olmadiktan sonra ben dikkat edilmesine luzum gormuyorum, zaten anakartin o kadar fsb cikartamayacaktir muhtemelen. aftermarket sogutucuda kullanmayi dusunmedigini varsayarak gerenksiz diyorum.

ama aynen sanki 40 yildir islemcileri sadece yakarak kullanmayi hedeflemis bir insan gibi konusup bu islemci hede hodo revizyonu gecirmeden cikmis olan model, seri numarasi bak ahanda kaniti bu, vid de pek yuksekmis 65nm lik islemcide bu kadar yuksek olmasi hic hayra alamet degil seklinde pazarlik kozu olarak kullanilmasi farz. =P
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...