Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gundam'a Nereden Başlasam?

Dev

Öne çıkan mesajlar

Elimde sturmun gönderdiği gundamlar var. Hatta yazayım neler var;

G Gundam
Gundam Wing
Gundam X
Turn A Gundam

başlayayım mı bunlardan biriyle, değer mi vakit harcamaya, seriler arası bağlantı var mı, alakasız bir yerde bitip sinir mi ediyor. Inform me please.
Sosyal ağlarda paylaş

720p menclave sublı Gundam 00 dan başla

G-Gundam = Kendi ile dalga geçiyor. Gundam serisindeki tek uçuk yapım. "muahaha SHINING FINGER FUCK YEAH" diye izleyebileceksen izle yoksa çabuk bayar

Gundam Wing = zayıf yapım, karakterler kötü

Gundam X = karakterler kötü, çocuklar, absürd olaylar (ev yapımı bomba ile gundam hijackleme lol), gerzek konu

Turn A Gundam = Çok farklı bir yapım. Kesinlikle ilk seri olmamalı
Sosyal ağlarda paylaş

gundam 00 ilk olarak izle zaten onun kadar güzelini bulamıycaksın

ilk dizinin 3leme filmleri (mobile suit gundam)
08th ms team
0083

Ana hikayenin anlatıldığı takvimdeki minimum sıkılma ile izlenilebilecek olanlar bunlar. minimum diyorum çünkü bütün gundam animeleri öyle yada böyle bayıyor

UC takviminde geriye kalanlar ya çok eski nuhnebiden kalma yada çok acı bayık animeler

bunların dışında izlemek istersen kafana göre takıl ama turn a yı erken izleme
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Dev'in UC veya 00 izlediğini zannediyordum , okuyunca şok oldum.

ilk izlemeni önerdiklerim

Gundam 00 (A.D.)

UC'den de:

MS IGLOO
Gundam Movie Trilogy I-II-III
08th MS Team
Gundam 0080
Gundam 0083

sırasıyla izle.

Sana bu hafta bir UC + 00 seti yollayayım, oradan başla sen. Önceden yolladıklarımı ise izleyecek UC serisi kalmadığında izle.

Her fırsatta söylüyorum ama dalga geçiyorlar: UC Gundam gibi anime olmaz, olamaz. Bir başlasan zaten tiryakisi olacaksın. Değerini bil yani. Örneğin 0080 finalinde aldığım hissiyatı bana hiçbir anime vermedi, vermeyecek.
Sosyal ağlarda paylaş

Minovski GN particle olarak geri dönüyor zaten sevgili Viktorcum ayrıca grafik whore olmaya gerek yok çünkü UC serilerinden tiskinmek için çok daha sağlam bir sebep var; Tomino'nun hayatı boyunca adam gibi bir karakter yapamaması

Ayrıca Newtype dediğin şey adamın normalde gundame koysa onu real robottan super robota çevirecek mantık dışı şeyleri supernatural gen mutastonu vs gibi aptal bir mantığa oturup yedirmesidir.

Newtype denen embessilliğe en yakın 00 da supersoldierlar var. Onlar da hayvani ileri teknolojide genleri oynanarak savaşa optimum şekilde hazırlanmış labaratuar bebekleri. Ki onlar bile veteran pilotlar karşısında ezildiler.

00 ile UC derinliği karşılaştırması yapmıyalım lütfen. UC kitap olsa okunur ama Tomino dizileri anime olarak izlenmiyor. 00 genel olarak mevcut bütün tomino dizilerinden kat kat daha güzel
Sosyal ağlarda paylaş

@Kaede
Tomino'nun karakter yaratımı konusunda ne derece başarısız olduğunu sabaha dek tartışırım: Amuro'nun herşeyiyle kusursuz bir insan yerine insan ilişkilerinde başarısız bir insan olarak resmedilmesi bile Gundam'ın bir seri olarak başarısını gösterir.

Newtype kavramını embesillik olarak görene elbette benim diyecek birşeyim yok. Newtype'lık 3 kuşak uzayda yaşamış kişilerin sonraki nesilerrinde ortaya çıkan bir özellik, bir yetenek değil.

Sormak isterim, Gundam'ın o beğenmediğiniz ilk serisi bir de Leiji Matsumoto'nun ilk dönem çalışmaları olmasa bugun her tür animede bir drama anlayışı olacak mıydı?
Sosyal ağlarda paylaş

İstediğin gibi düşün, istediğin kadar tartış. MAHQ forumlarından dışarı çıkıp gundam circlejerk dışında başka işle uğraşan adamların yorumlarına bak, onlar da aynı kanıda.

Tomino'nun 20 seride yaptigi yüzlerce karakterden adam gibi olanlarını toplasan bir elin parmaklarını geçmez ki onlar da ya side karakterdir (ie fazla sahne zamanları yoktur) yada 5 dizide ancak adam edilmişlerdir. Tomino'nun kendi söylediği birşey bu. "İnsanlardan nefret ediyorum bu yüzden genelde kötü karakter yapıp mümkün olduğunca seri sonunda öldürmeye çalışıyorum"

Newtype kavramı embesilliğin önde gidenidir. Uzayda yaşıya yaşıya insanlarda oluşan saykik ötesi bir yetenek. Reflexlerini keskinleştirirsin, görüşüne girer girmez kaçarsın onu anlarız ama arkandan daha görüş alanına girmeden LAZERDEN KAÇARSAN bu aptallıktır. Sırf 15 yaşında çocuk robotu kullanmasını 15 saniyede öğrenicek diye bir hikaye mekaniği koyarsan, saçmalarsın.

Gundamsiz harlocksuz gayet de güzel drama girerdi animeye. Elma düşmese yerçekimi olmıycakmıydı ?
Sosyal ağlarda paylaş

Kaede said:
İstediğin gibi düşün, istediğin kadar tartış. MAHQ forumlarından dışarı çıkıp gundam circlejerk dışında başka işle uğraşan adamların yorumlarına bak, onlar da aynı kanıda.

"Bu forumda benden daha fazla anime bilen yok" (!) diyen birisine 2001 sonu gibi anime biriktirmeye başlamış biri olarak baştan haksız olduğumun farkındayım ama şunu söylemem lazım: MAHQ forumunda da üyeliğim var J Hero forumunda da... Ha, "MAHQ forumundan şurdan burdan dışarı bak herkes öyle düşünüyor" argümanı pek de sağlam görünmüyor onu peşinen söyleyeyim zira sen bile şu an Gundam serilerinin 3/1'ini izlememiş durumdasın. Önce bunu kabul et. Ki burada neredeyse 20 seriden oluşan ve 30 yıldır devam eden bir saga'dan bahsediyoruz.

said:

Tomino'nun 20 seride yaptigi yüzlerce karakterden adam gibi olanlarını toplasan bir elin parmaklarını geçmez ki onlar da ya side karakterdir (ie fazla sahne zamanları yoktur) yada 5 dizide ancak adam edilmişlerdir. Tomino'nun kendi söylediği birşey bu. "İnsanlardan nefret ediyorum bu yüzden genelde kötü karakter yapıp mümkün olduğunca seri sonunda öldürmeye çalışıyorum"

Belki bunu kabul etmeyeceksin ama Yoshiyuki Tomino'yu anlamadan saldırıyorsun. Kariyerini büyük ölçüde Mecha serileri yöneterek kurmuş halen yaşayan 3 büyük yönetmen var: Y. Tomino, S. Kawamori ve R. Takahashi... Bu isimlerin yanına asla bir 4. daha eklenemez. Hayatının belli dönemlerinde farklı nedenlerle bunalımlı dönemler yaşadığını ben de biliyorum. Ama tutup da Tomino'yu tümden silmeye çalışmak saçmalığın dik alası. Bandai'ya tepki olarak geniş kitleye yönelik değil tamamen kendi için yaptığı seriler yapabilen birisinden bahsediyoruz. Tomino'yu "ne yapsam izlerler" diyen, tribüne oynayan yapımların yönetmeni olmakla filan itham etmek herhalde yapılabilecek en son şey olabilir.

Sormak isterim, babasıyla sorunlar yaşayan, insan ilişkilerinde başarısız, robotu kullanmakta başta isteksiz çocuk figürü Hideki Anno'nun mu icadıdır, yoksa Gundam 0079'dan mı araklanmıştır? Aynı şekilde EVA'daki tek elle roket durdurma sahnesinden son kısımda kıyamet oluşturma kısmına dek EVA'nın Ideon'dan 1 gram rip off yapmadığını iddia edebiliyor musun?

Zamanı için karşılaştır, zamanının en fazla yenilik barındıranıdır o Gundam. Şu an eser veren birçok mangaka ve yönetmen o kuşakta Gundam'ı takip etmiş insanlardı. İsim vermem gerekirse GONZO'nun kurucularından Hiroshi Osaka yada Naruto'nun mangakası Masashi Kishimoto anime/manga sektörüne girmeyi ilk Gundam'ı izlediklerinde karar verdiklerini kendileri söylemişti, isteyene kaynak da verebilirim. Zamanındaki örneklerden bu kadar ayrıksı animeyi sırf eski diye paspas etmeyi anlayamıyorum.

Anlamak isteyenler / belli bir tarihten öncesini tümden çöp saymayanlar için söylüyorum: LEIJI MATSUMOTO VE TOMINO SAYESİNDE 80LERİN BAŞINDA ANİME TÜRÜNDE DRAMA VE BİLİMKURGU ANLAMINDA BİR KIRILMA NOKTASI OLUŞTURULMUŞTUR, BUGÜN İYİ KÖTÜ BİR DRAMA ANLAYIŞI VARSA BU İKİ İSMİN ESERİ OLDUĞU ASLA İNKAR EDİLEMEZ!

said:

Newtype kavramı embesilliğin önde gidenidir. Uzayda yaşıya yaşıya insanlarda oluşan saykik ötesi bir yetenek. Reflexlerini keskinleştirirsin, görüşüne girer girmez kaçarsın onu anlarız ama arkandan daha görüş alanına girmeden LAZERDEN KAÇARSAN bu aptallıktır. Sırf 15 yaşında çocuk robotu kullanmasını 15 saniyede öğrenicek diye bir hikaye mekaniği koyarsan, saçmalarsın.

Newtype'lığın ne olup olmadığından , izin verin, sizden daha bilgim olsun. Newtype'lığı neden "alternatif evrenin bir öğesi" olarak görmüyor da "saçmalık" olarak tanımlama gereği duyuyorsunuz?

Anlayamadığınız şu: Tamam Gundam'da bazı gerçeküstü öğeler var fakat tüm o rasengan'lar, shinigami'ler, Geass'ler ne oluyor? Camille Bidan gelmiş geçmiş most powerful Newtype'dı ama Hamaan'a melee combat mesafesinden tek vuruş yapamadı bile. Anavel Gato bir NT değildi ama Kou grableyip onla birlikte solar raye birlikte girmek dışında birşey yapamadı. Seabook Arno bir noktadan sonra after image'ler bile oluşturabiliyordu ama standart MS kullanan (creditslerde belki 10. karakter olarak geçen) Zabine'yi kaç kere karşısına çıktıysa faça bile atamadı. Char ve Amuro Four'un pressure'undan etkilendiklerinden yanına yaklaşamadılar bile.

Gundam 08th MS Team'de çöl kumları bile aksama zarar verebiliyordu. 0083'de serideki ilk ace pilot savaşta değil savaş dönüşü mekanik arıza geçirip dönüş yolunda arıza yüzünden mevta oldu. 0080'de hiçbir kısımda NT faktörü yoktu. Bunlar ne peki?

Anlatmak istediğim şu: Bir karakterin NT olup olmaması o karakteri UC'de kim karşısına çıkarsa çıksın indirebilen bir TANRI yapmıyordu.

Aynı şekilde tek serideki herhangi bir fiziksel kullanım tüm UClerdeki yorumlarda kullanılmıyordu.

said:

Gundamsiz harlocksuz gayet de güzel drama girerdi animeye. Elma düşmese yerçekimi olmıycakmıydı ?

Bunu söyleyebilene lafım yok.
ANİME TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK KIRILMA NOKTASI demişim hala anlatamamışım
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece benim düşüncem değil. Odaları gundam merchandize ile dolu olan insanlar da bunu söylüyor. Git biraz gez bak.

Baştan itibaren söylediğim, savunduğum ve sonuna kadar savunacağım şudur; Tomino'nun karakterlerinin 95%i çok kötüdür. Bu kadar.

Newtype da dediğim aynen geçerli ve devam ediyor. Tamamiyle plothole ları doldurmak için kullanılmış, hikayeyi berbat eden bir mekanik.

Tomino yada Matsumoto sadece space opera yapan iki isimdi. Kawamori Gundam ile büyüyen bir hayrandı. Elbette türe kazandırdıkları var ama gidip bu adamlar animeye dramayı getirdi dersen millet bitarafı ile güler sana üzgünüm.

Ayrıca tl;dr. Yazdıklarına cevap istiyorsan narutoda rasengan var o yüzden newtype saçma değil gibi şeyleri yazılarına koymamaya çalış. Sırf 3 sayfalık yazı yazdın diye cevap veriyorum yoksa msn de gerekli cevapları verdim sana :)
Sosyal ağlarda paylaş

baskalarinin dusunceleri beni ilgilendirmiyor

elfen lied ada guzel diyen adamlar var ama bence kotu

zaten olay o
"bence"

newtype kavramini gayet mantikli bulurum mantiksiz olsa gelen gecen araklamazdi yillardir ki gundam newtypelarin ustune kuruluda degildir

gundamin 5 olayi vardir

real robot
savas ve ondan etkilenen hayatlar ve dogan trajediler
siyah ve beyaz in arasinda kalan grileri insanalrin gozune sokmasi
dunyanin cogalan insan nufusunu tasiyamiyacak durumda oldugunu ve asil problemin bu oldugunu goze sokmak
parasiz olduklari icin uzaya surulen insanlarin zamanla uzaya uyum saglamasi ve yavas yavas evrim gecirmeleri ki buda newtype lik iste

butun bu saydiklarimi 79 yilinda anlatmis bir anime

79
ortada arakliyicak yapimlari gectim real robot daha dogmamis

sonra sen gidiyorsun 25 senelik birikimin somuruldugu yeni yapimla kiyasliyorsun

dune 2 yi starcraft 2 ile kiyasliyip boktan grafikli derinligi yok bunun demek gibi

eye of the beholder i baldurs gate 2 ile kiyasliyip boktan oyun demek gibi

final fanatasy 1 i final fantasy 7 ile kiyasliyip bunda hikaye yok abi demek gibi

kendini dedenle kiyasliyip ben ondan iyiyim demek gibi

olay tamamen bu
Sosyal ağlarda paylaş

Uzaktan yakından alakası yok.
Kimsenin hikayesini veya vermek istediği mesajları saçma veya yanlış bulduğunu sanmıyorum. Beğenilmeyen nokta bu değil.

Beğenilmeyen nokta sunumu ve en başından beri dediğim tomino'nun karakterlerinin 95%inin kötü olması.

Cosette belki iyi birşey anlatmak istiyordu ama sunumu berbattı. Ki franchise a kötü diyen yok, sıkıcı olanları var dendi. Scapped Princess belki güzel bir animeydi ama karakterleri berbattı.

Sen newtypeı beğenmişsindir ama gidip te herkes beğendi o yüzden araklandı demek komik kaçmış. Newtype orjinal birşeymi sence ? Bilimkurguda "esper güçleri olan insanlığın bir sonraki evrimi hali" hiç mi yok ? Hepsini geçtim neymiş bu newtype mantığını çalan diğer animeler ?

Verdiğin örnekleri anlıyamadım. Gundam serilerini kendi arasında karşılaştırsam benim gözümde en güzeli 00 dır dedim. Bunda anlaşılmayacak yada garip bulucak şey ne ? Sürekli ileriye giden veya gelişen bir franchize değil. Arada çıkan çok kötü yapımları da var. Benim yıllar boyu eksik gördüğüm bütün yönlerini toplarlayıp bana görsel bir şölen sunan bir dizi var. Elbette sevicem. Yaptığın örneklendirme baştan yanlış. Sorun Eye of the Beholder vs Baldur's Gate değil. Sorun Might and Magic 1 vs Might and Magic 7.

Ama sen sırf "bu adam meyve bıçağını keşfetti. o olmasaydı yıllardır meyve yiyemezdik" diyip hürmet edersen o zaman sana güle güle der şapkamı giyer ve giderim.
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyu saptıranlara elimden geldiğince cvp vermemeye çalışıcam:

Değerli dostum @Dev, sen şimdi:

-Gundam 00 (25 bölüm) 'den başla, zaten seeder bol

Seversen:

-MS IGLOO (6 oav)
-Gundam 0079 (3 film)
-08th MS Team (12 bölüm)
-Gundam 0080 (6 bölüm)
-Gundam 0083 (13 bölüm)

şeklinde git, (ben sana ücretsiz yollarım bunları) baştakileri sevmesen bile elinden geldiğince en azından bu kısmı bitirmeye bak. 0083'ı bitirdiğinde hala sevmediysen bırakırsın en azından başkaları gibi (*) körlemesine linç etmez, sevip sevmemek için haklı nedenlerin olur.

Yok eğer militer değil shounen izleyicisi olduğundan U.C'ye ısınamazsan Gundam SEED (50 bölüm) deneyebilirsin. Ama Gundam'la gerçek anlamda alakası olmuş, UC'nin tadına varmış kimsenin %100 seveceğini sanmam. Müzikleri filan OLAĞANÜSTÜ GÜZEL zaten lafım yok.

Elimden geldiğince boş zaman buldukça bölümleri çevirip FTP'ye atıp forumuma koyuyorum. Zaten bunu yapmamın tek sebebi yıllar yılı körlemesine argümanlarla ( "Voltron güzeldi bu ne lan!" ) Gundam'a saldırılmasını bir nebze azaltmak.

Sana da tavsiyem, elinden geldiğince izlemeye çalışmandır zira ne kadar çok izlersen neden bahsetmeye çalıştığımı daha iyi anlayabilirsin. Saygılarımla...

* : 1-2 Gundam serisi izleyip de bana kör argümanlarla gelenleri değil, 18 seriden 37 DVD Gundam külliyatı izleyip öyle değerlendirme yapan arkadaşlar varsa onları istisna tutuyorum. Onlara saygım her yerde her zaman sonsuz...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...