Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yabancı Dilde Eğitimin Sakıncaları

regulus

Öne çıkan mesajlar

"Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ, çok kuvvelidir. Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duyguların gelişmesinde başlıca etkendir. Ülkesini, bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini ve yabancı boyunduruğundan kurtarmalıdır."

"Ulusalcılığın çok belli niteliklerinden biri dildir. Türk ulusundanım diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz ..."

"Türk milletinin milli dili ve milli benliği, bütün hayatına hakim ve esas kalacaktır..."

Olayi bende anlatabilirdim bir e bir olsun diye kopyaladim.
Sosyal ağlarda paylaş

Prof. Dr. Oktay Sinanoglu ise konusmasinda; "Dil demek, kimlik demektir. Yabanci dille egitim ulusal sorundur. Türkiyenin gelecegi Türkçenin kurtulusuna baglidir. Bu amaçla kültürel kurtulus savasi vermek zorundayiz"dedi.

Sinanoglu sik sik alkislarla kesilen konusmasini söyle sürdürdü: "Ingilizcenin dünya dili oldugu söylentisi büyük bir yalandir. Egitim dili Türkçe olmayan bir okul Türk okulu sayilmaz. Ulusal dil ulusal devletin temelidir. Bilim evrenseldir, ancak onun dili ve yaratma yöntemleri ulusal olmak zorundadir. Milli olmadan evrensel olunamaz. Yabanci dille egitim kafa çalistirmamaya ve ezbercilige yöneltir. Batinin memuru yapar. Görüs degil bilimsel bir saptamadir bu. Yabanci dille egitim ABD dayatmasiyla geldi.Milli Egitimin yönetimini ele aldilar. Yeni bir kurtulus savasi baslatmaliyiz." ADD Sisli sube üyesi Cihan Tutluoglu da konusmasinda yabanci dille egitim yapan okullarda kendisinin yasayarak elde ettigi izlenimlerle yabanci dilde egitimin, gençleri kendi ulusal degerlerine yabanci, düsünemeyen, tartisamayan, ezberci bir nesil yaratimina götürdügünü belirtti.

[Bu mesaj Recall06 tarafından 18 February 2004 23:46 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Raid3r, 18 February 2004 23:44 tarihinde demiş ki:
abi türkçe 101 fln çok kasmana gerek yok. yani çıkıp orda bişiler gevelesen tam alırsın bence :)

doğru söylüyorsun da iş tam puan almak olsa dert etmem
çıkacam konuşacam karşı taraf diyecek söz bulamayacak kazanacam bunu istiyorum ben nıahah[signature][hline]Aynı pencereden dışarı bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru,diğeri ise gökteki yıldızları görür. Frederick Langbridge
Sosyal ağlarda paylaş

Herhalde bizim kadar cabuk ve sIk istakozun kabuk degistirmesi gibi dil degistiren bir millet olmamistir. Neredeyse 1 nesil icinde Osmanlica'dan Fransizca'ya, Farnsizca'dan Ozturkce'ye oradan da ANGOLAMANCA(tarzanca=250 kelimelik Ingilizce) diye tabir edecegim yeni garip bir dile gectik yani Ingilizce'ye... Bu sonuncusu inanilmaz bir hizla gerceklesti. Aslinda pek de sasilacak bir hizla degil. Kendiliginden safiyanece olmus birsey de degil. Gayet ustaca tasarlanmis, uygukamaya gecirilmis bir tasarinin sonucu bu. Ama is henuz tam bitmedi. Devami var.

Muamma gibi konusur oldum aciklayayim... Karga Sekmez Yokusu'nun tepesinden asagilara, simdi bataklik olmus eski celtik ovalarina bir bakalim. Her mertebede egitim duzeyimiz ne hallere dusurulmustur hele bir goz atalim...

2. Dunya Savasi'ndan sonra bilim, teknik, egitim, basin yayin ustunlugu 2 dev ulkede kalmis; dogu kesimini(bloku) Rusca, bati kesimini de Ingilizce kaplamaya baslamisti. Ataturk doneminde yukselise gecen Turkce'nin malesef 2. Dunya Savasi'ndan sonra ve ozellikle de 1950'lerden sonra ingilizce boyundurugu altina girmeye baslamasi da cok gec olmadi elbette. ABD tarafinda dunya uzerinde oyle bir izlenim yaratildi ki; sanki artik dunyanin dili ingilizce olacak ve baska dillere luzum kalmayacakti. Bu soylem ne hikmetse en cok(nedense) Turkiye'de yanki buldu ve Turkiye'de basariya ulasti... Turkiye uzerinde oynanan bu oyun ilk meyvesini ne gariptir ki 1953 yilinda (Ataturk'un tam tersi bir amac icin actigi) TED'in Ankara Yenisehir Lisesi'nin egitim dilinin Ingilizce yapilmasiyla verdi. Adi da Ankara Koleji olarak degistirildi... Bu Turk Milli Egitimi'ne Ingiliz ve Amerikan gizli Teskilatlari'nin el atmasi ve Turk okullarinda egitim dilinin ingilizce yapilmasi yani derslerin Turk Haca'lar (simdi onlar da kalmadiya) tarafindan Turk ogrencilerine Ingilizce olarak anlatilmasinin zorunlu kilinmasi hainligi ve garabeti ile meydana gelmistir. Sonra Turkce Kale'mizde acilan bu Ingilizce deliginden kova gibi su girdi. Anadolu Liseleri aldi basini yurudu. Millet'e yabanci dil ogrenmenin yolu buymus gibi yutturuldu. Arkasindan ODTU geldi. Zaten yapi olarak(bir kisim ogrencileri haric ki gercekten cok degerli kisiler var) toptan Amerikanci. O zamanlar bahane gerekiyordu. Dediler ki: Efendim buraya Orta Dogu'dan yabanci ogrenciler gelecek. Yani biz birkac ogrenci icin kendi dilimizi feda edecegiz. Halbuki her ulkede yabanci ogrencilere o ulkenin dilini ogrenme sarti kosulur. Tabi denilen sadece kademeli fetihte kullanilan gecici bir bahane, bir alistirma idi. Nitekim en sinsi ve en tehlikeli somurgelesme oyunu son surat ve hizlanarak devam etmistir. Zaten sonra pespese helen Bozacici(Bosphorus), Bilkent, Koc vs icin bahaneye artik gerek duyulmuyor bile. Cunku kamuoyu artik yeterince uyusturulmustur. Simdilerde bu durum anaokullarina kadar indirilmis durumda. Yani tarihte somurgeci ulkelerin somurgelerine uyguladigi olayi(Roma Keltlere, Ingiltere Iskocya'ya Iralanda'ya, G. Afrika'ya Hindistan'a vs, Fransa Cezayir'e, Tunus'a Senegal'e Turkiye kendisine uggulamaktadir. DUNYA UZERINDE KENDI DILINI BIRAKIP DA YABANCI DILLE DERSLERI VERMEK SEKLINDEKI YABANCI DIL OGRETME YONTEMI(!!!!!!!!!!!!!!) BIRKAC SOMURGE HARIC HICBIR AKLI BASINDA ULKEDE YOKTUR. Oyleyse diyoruz: Ya biz dunyanin en akilli milletiyiz de boyle dehset bir yabanci dil ogrenme yontemi kesfettik ya da resmen somurge olmadigimiza gore de dunyanin en aldatilmis milletiyiz. Hukum sizin...

Oysa ki Ataturk 1924'te diyordu ki: MILLI EGITIMIN NE DEMEK OLDUGUNU BILMEKTE HICBIR TEREDDUT KALMAMALIDIR. BIR DE MILLI EGITIM ESAS OLDUKTAN SONRA ONUN LISANINI, USULUNU, VASITALARINI DA MILLI YAPMAK ZARURETI MUNAKASA EDILEMEZ... Buna karsin Atarurk Balosu ile yabanci dille gitim yapacak olan okul acma akimi da Turkiye'de olusmustur. Dunyanin hicbir yerinde boyle bir sacmalik daha dogrusu milletine boyle bir ihanet daha gorulmemektedir. Goruluyor ki Turkiye'de Turk ogrencisi kendi ulkesinde yabanci ogrenci durumuna dusurulmustur(Oz vataninda Parya)... Bunun yaninda yabanci dille egitim yapan okullarin kitaplari da Ingiltere'den Abd'den gelmektedir. Tanesi 30 40 dolardan bunun onlara nasil bir pazar olusturdugunu ve kendi elimizle onlara neler verdigimizi de varin siz dusunun.

Sonucta oyle gorunuyor ki, tarih boyu bekamizin temek sarti olan MILLI EGITIM'in yerini, tarihten bizi hizla silecek bir MIILI ERITIM almis...

--

Bu yazida benim arsivden hatirlamiyorum nerden almistim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...