Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

oliş

eregorn2

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
goldenlar hakkinda bilgiyi pati pet icerisindeki Dostlarimizi Taniyalim adli konuda bulabilirsin. daha onceden alanda goldenler icin acilmis bir cok konuda var, onlarada goz atabilirsin. ayrica kopeklere sekerli seyler yedirmemen gerektigi dogru. kor oluyorlar. yanlis hatirlamiyorsam sebebi insulin salgilayamadiklarindandi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
internetten arastirirken buldugum su bilgiyi paylasayim:

Evde beslediğimiz kedi, köpek gibi hayvanlar, çikolata ve şeker, kek, kurabiye,
çikolata cipsi, kakao tozu, kakao çekirdeğinin kabuğu gibi kakaolu ürünlere çok
sık maruz kalırlar. Ancak köpekler bu gibi kakaolu ürünlere oldukça duyarlı
olduklarından sık sık zehirlenebilmekte, hatta bazen ölüme kadar varabilen vahim
sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

Türkiye’de Ramazan ya da Kurban Bayramı gibi evde çikolata ve ürünlerinin en
fazla bulunduğu zamanlarda bu tipten zehirlenme vakalarına daha fazla
rastlanmaktadır. Birçok köpek için kakaolu ürünler çekici gelmekte ve onları
yemekten zevk almaktadırlar. Köpekler doğaları gereği ayrım yapmadan bunları
yediklerinden, kedilerden daha çok etkilenirler.

Neden Çikolata Köpekler İçin Zehirli?
Bilindiği gibi çikolata kakaodan yapılan tatlı bir yiyecek. Kakao ya da Hintbademi
Ağacı 10-15 m. boyunda ve vatanı Amerika ve Batı Afrika olan kaviflor (çiçeklerin
yaşlı dal ve gövdelerden çıkması olayı) bir bitki, meyveleri kavun şeklinde, küçük
bir salatalık büyüklüğünde, ucu sivri, tazeyken limon sarısı-kırmızı renkte,
kuruduktan sonra daha koyu olan ve açılmayan kapsüllerdir. Meyveleri çok
tohumludur. Beyaz ya da açık mor renkteki ve badem şeklindeki tohumları kakao
tanelerini teşkil eder. Meyveler içerisinden çıkarılan kakao tohumları ya hemen ya
da bir süre fermentasyona bırakıldıktan sonra kurutulur. Fermentasyon sonucu
acı lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir.50 meyveden yaklaşık 1
kg tohum elde edilir. Taneler kavrulur, kızılımsı kahverengi un haline getirilir ve
yağı çıkarılır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek çok ince
toz haline getirilir ki bu toz, kakao tozunu teşkil eder. Bunun bileşiminde kafein ve
teobromin gibi metil ksantinler bulunur. Ancak çikolata yapımında kullanılırken
kakao yağı çıkarılmaz. Bu şekliyle yaklaşık yüzde 40 karbonhidrat ve yüzde 18
protein içeren bol kalorili bir besindir. Asıl zehirli kısmı ise içerdiği teobromin’den
ileri gelir.

Etkisini Nasıl Gösteriyor?
Bu tipten zehirlenmelerde merkezi sinir sistemi uyarısı, işeme ve kalp atımının
hızlanması (taşikardi) metil ksantinlerin hücre içi adenozin reseptörlerini
engellemesiyle ortaya çıkar. Bunlar ayrıca hücre içindeki kalsiyum yoğunluğunu
da yükselterek kalp ve iskelet kasının kasılabilirliğini artırırlar. Bunun yanı sıra
hücre içindeki siklik adenozin monofosfat (cAMP) yoğunluğunu da artırdığından
adrenalin ve noradrenalinin salıverilmesi de dolaylı olarak hızlanır.

Duyarlılık ve Klinik Belirtiler Nelerdir?
Teobromin ve kafeinin her birinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg’dır. Ama ağır
zehirlenmeler ve yaşamı tehdit eden klinik belirtiler bu dozların altında da
görülebilir. Amerika Birleşik Devletleri Hayvan Zehir Kontrol Merkezinin (APCC)
verilerine göre, 20 mg/kg teobromin alanlarda orta dereceli klinik belirtiler, 40-50
mg/kg teobromin alanlarda ağır belirtiler ve 60 mg/kg teobromin alan köpeklerde
de felçler görülmektedir. Metilksantinler plasentayı geçerek anne karnındaki
yavruyu da etkiler. Ayrıca süte de geçtiklerinden henüz süt emen yavrular da
bundan etkilenirler... said:
Sosyal ağlarda paylaş

tamam bu sorunu hallettiimize göre başka soruma geçmek istiyorum... oğlumla oyun oynarken arada azıtıo ve koluma yada bacağıma doğru hamle yapıo. ve ısırıo... ısırma çok sert olmasada, oyun amaçlıda olsakendi gücünü bilmio ve zamanla sertleşio... canım yandıı zaman kızıyorum ama o oyun zannedio.. ne yapmalıyım?
Sosyal ağlarda paylaş

Golden'lara kızma konusunda çok istikrarlı olmalısın aslında kızdığını anlıyorlar fakat sonra bi köşe pısıp ACAYİP şirin ve masum bir şekilde sana bakıyorlar eğer en ufak bir "gel" veya sevme girişimde bulunursan o seni kızdıran hareket artık onlara göre kızdıran olmaktan çıkıyor o yüzden hayvan yanlış bişi yaptığında onla ilgilenme bakma hatta mümkünse başka odada dur bi süre çünkü gerçekten o bakışa ve şirinliğe dayanamıyorsun sen dayanamadıkca onlarda azıtıyor
Sosyal ağlarda paylaş

eregorn2 said:
yok ama ben dondurma falan yerkene çok istekli bakıo... bu zamana kadar bi tek kiraz yedirdim... başka heç bi şekerli türü şey yemedi...

Sen benimkini görüceksin, öyle yanıma oturup bekliyor. Ki otur komutunu bile sadece elimde birşey varsa uygular. Sakın kanma, ben de bilmiyordum şeker konusunu, eşşek gibi dankek vermiştim. Öğrendim,o gün bugündür erik veriyorum :P
Sosyal ağlarda paylaş

"3 yaşına kadar verildiği halde bir şey olmadı" sağlam argüman değil. benim bildiğim hayatları boyunca alabilecekleri bir şeker miktarı var, bunu senelere yayıp çoooook kırk yılda bir bir minicik parça şekerli ürün vermektense 3 senede kullanmak akıl karı değil. benim köpeciğim bir gün masanın üstünde bulduğu koca bir kalıp çikolatayı yediğinde mesela, arada bir kaçamak hayatı tamamen sona ermişti, ödümüz de kopmuştu bir şey olacak diye.
uzun lafın kısası: şeker ve şekerli ürünler verme, çok sevse de sağlığı için çok zararlı olduğunu bil.

oyun oynarken istemeden sertleştiğinde sert tavır koyman lazım. sert derken bağırıp çağırmayı kastetmiyorum ama oynamayı kesinlikle kesmelisin, canının yandığını ve o hareketinden hoşlanmadığını ancak öyle anlar. önce bağırıp sonra "gel olişim canım benim agucubucu" yaparsan seni ısırınca onu sevdiğini öğrenir.
uzun lafın kısası, canını acıtırsa sesini ciddileştirip yapma anlamına gelen öbeğini söyle (benimki sert bir hayır idi mesela. bunu da sabit tutarsan hayvancaaz daha rahat anlar ne zaman durması gerektiğini) ve oynamayı bırak.

öğrenci evinde köpek pek aklıma yatmadı benim. köpekler çok hassas hayvanlar, kedi gibi değiller, kendi başlarının çaresine bakmayı hiç bilmezler. o yüzden saldım çayıra, mevlam kayıra usulü pek bakılmaz köpek dediğin. ama dersen ki öğrenci evi ama her gün iki kere dışarı çıkarırım, vizelerim olsa da yeterli ilgiyi sevgiyi gösteririm, oyun da oynarım, harçlıklarımdan mamasını bakımını ayırırım, anca o zaman olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...