Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Okunulası kitaplar

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Tarihi hobi olarak gören ve öğrendiği her ayrıntıyla mutluluk gözyaşlarına boğulan bi kişi olarak (?) aşağıdaki yayınları rahatlıkla tavsiye ediyorum herkese, ben daha hepsini alamadım fakat bana bilgisine saygı duyduğum bir kişi tarafından rahatlıkla önerilmiş olması bana da size rahatlıkla önerme lüksünü verir sanırım. Gerçekten de okunması gereken kitaplar.

İlk olarak şu iki kitaba (atlasa) sahip olmanız inanılmaz gerekli bence. Colin McEvedy nin yıllarını verdiği, sabancı yayınlarının yayınladığı "Modern Çağ Tarih Atlası: 1483'ten1815'e Avrupa" ve "Yakın Çağ Tarih Atlası 1815' ten 20002 e Avrupa". Toplam 4 cilt fakat şu ana kadar 2 cildi çevrildi. Şimdi niye gidip de tarih atlası alalım diyebilirsiniz tabii. Kitabın her sağ sayfasında sabit boyut bir harita, sol sayfasında da açıklama bulunmakta. Her türlü tarihi olay, savaş, toprak sınırları, ülkeler olaylarla birlikte teker teker sıralanmış. Kitabı baştan sona şöylece bir çevirerek gerçekten de tarihde dolaşabilirsiniz. Her türlü konuda açıp bakarım ve kendimce yorumlar vs. getiririm. Ayrıca olaylar arasında bağlantı kurmayı da (ki bizim müfredatta yoktur) kazandıran kitaplar bence.

Devletin Silahlanması Ortadoğu'da ve Orta Asya'da Zorunlu Askerlik (1775-1925) var ayrıca bilgi yayınlarının. Arka kapağını aktarayım "Leiden Üniversitesi Turkish Studies Bölüm Başkanı Profesör Erik Jan Zürcher'in editörlüğünü yaptığı bu çalışma, Amsterdam Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü ile Nijmegen Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü'nün birlikte düzenledikleri sempozyumun bildirilerinden oluşuyor.

Yazarların başta Osmanlı Devleti olmak üzere Mısır, Suriye, İran, Rusya ve Balkanlar'da genel ve zorunlu askerlik hizmeti ile askere alma sistemlerinin, 19.yüzyılda farklı biçimler almaya başlayan devlet ve vergi gelirleriyle olan bağlantılarını araştırdıkları makalelerde; savaş yoluyla devlet kurma ve şiddetin devlet tekeline alınmasının yarattığı sonuçlar ele alınıyor. Kitapta ayrıca zorunlu askerlik sisteminin büyük ölçüde dış dünyadan kopuk ilişkiler içinde olan, sanayi devrimini yaşamamış, kendine yeterli tarım toplumu olarak merkezî devlet yapısıyla öne çıkan kimi Ortadoğu ülkelerindeki askerî kurumlaşma süreci de incelenmektedir.

Avrupa ile Ortadoğu ve Orta Asya arasındaki benzerliklerle, farklılıkları karşılaştırmalı yöntemle irdeleyen bu çalışmanın temel niteliği, Oryantalizmin dünyayı "medeniyetlere bölen" indirgemeci yaklaşımının dışında bir bakış açısını benimsemesi ve günümüzde de tartışılan devletin şiddetinin kaynağı ile kurumlaşmış askerî yapıların bağlantılarını tartışmasıdır."
Bu da tarihi ve toplumları anlama, analiz etme açısından önemli bir kitap bence

Bir diğer kitap ise osmanlının batıya açılımını sağlayan olay bence. Abdüllaziz, ki kendisi bakim şu avrupa da neler oluyo bizzat görim diyen bi kişidir, avrupa seyahatiyle osmanlının geleceğinde önemli bir role sahiptir ki bu osmanlıda batı mantığının ve düşünce sisteminin gelişmesine destek veren başlıca olaydır. "Paris, Londra, Viyana; Abdülaziz' in Avrupa Seyahati" Phoenix Yay. Yazar:Nihat Karaer hemen arka kapağı da geçirim
"Osmanlı Devleti 18. yüzyıl başlarından itibaren Batı ülkeleri karşısında zayıflılığının farkına vararak onları daha yakından tanımak arzusunu hissetmeye başlamıştı. 28. Çelebi Mehmet Efendi' nin 1720 sonlarında elçilik görevi ile Fransa' ya gönderilmesi bu düşüncenin ürünü idi. Bu yüzyılın sonlarında Avrupa' da daimi elçiliklerin kurulması, bu temasları daha ileri bir seviyeye ulaştırdı.
2. Mahmut zamanında tahsil için Avrupa' ya öğrenci gönderilmesi, Osmanlı ülkesinde Avrupa Medeniyetini tanıyan bir aydın zümresinin ortaya çıkmasını sağladı. Bu elit zümre eliyle Osmanlı Devleti' inde 19. yüzyılda batılaşma hareketleri hız kazandı. Tanzimat Fermanı ile Osmanlı - Avrupa ilişkileri yeni bir safhaya girdi. İlk defa 1867 yılında Sultan Abdülaziz' in Aveupa seyahati ile bu temaslar doruk noktasına ulaşmıştı."

Ayrıca "Türkiye ve Rusya" (,bilgi yay), "petrol" ve "yaza-çize"(iris yay) adlı kitapları da tavsiye ederim(bana edilmişti :) ) sebeplerini sonra yazarım, şu an biraz fazla uzun oldu galiba zamanım da pek kalmadı. Sizin de önerebileceğiniz bu tür yayınlar varsa paylaşalım, güzelleşelim arkadaşlar :) Birlikten kuvvet doğar dimi ama ;)[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Diaboli virtus in umbust est
Mesaj tarihi:
Madem boyle bir Topic acilmis bende bir katkida bulunayim, Paris1919 adli kitabi tavsiye ederim. 1.dunya savasi sonrasinda ortaya atilan milletler ligi ve Wilson kararlarinin nasil ortaya ciktigini ve Versailles antlasmasinin arka planini anlatan cok basarili bir kitap.[signature][hline]Playing the king in my kingdom!!!
Mesaj tarihi:
Valla Büyük İskender serisini tvsiye ederim hem kurgu olarak hem de tarihsel gerçekleri akatarması bakımından hem de bir biyografi olması bakımından çok güzel bir kitap[signature][hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Neyin varsa bilmiş senin!
Mesaj tarihi:
Bi yerde daha söylemiştim Oktay Sİnanoğlu'nun tüm kitapları Bye Bye Türkçe'den başlarsanız belki daha iyi olur.[signature][hline]Uçurtmalar rüzgar gücü ile değil o güce karşı koydukları için yükselirler.

W. Churchill...
Mesaj tarihi:
İlk düşünüşte aklıma beş tane çok güzel kitap geliyor:
İlki Fernand Braudel'in "II. Felipe Dönemi Akdeniz ve Akdeniz Dünyası" adlı iki ciltlik kalın mı kalın kitabı. Bu kitap için dünyanın en akıcı ve dolu kitabı derlerler. Braudel amcam kitapta 16. yüzyıldaki Akdeniz havzasındaki tüm yaşantıyı her yönü ile kitabında anlatmakta.
Bir diğer kalın kitapta Paul Kennedy'nin "Büyük Güçlerin Yükselişleri ve Çöküşleri" adlı eseri. Yazar bu kitapta 16. yüzyıldan günümüze büyük güçlerin nasıl büyük olduklarını ve nasıl çöktüklerini anlatıyor.
Bir diğer kitap modern ABD stratejilerinin fikir babası sayılan Leh asıllı Zbiegniew Brzezinski'nin "Büyük Satranç Tahtası" adlı eseri. Başkan Carter Dönemi'nde (1977-1981) başkanın ulusal güvenlik danışmanlığını yapmış olan yazarımız kitabında dünyaya hakim olabilmenin yolunun Avrasya jeopolitiği içerisinde yer almaktan geçtiğini belirtiyor.
İtalyan Rönesansının ve siyaset biliminin usta isimlerinden Niccolo Machiavelli'nin "Prens" ya da diğer adıyla "Hükümdar" adlı kitabının adını duymayan kaldı mı bilmiyorum ama mutlaka okunması gereken bir kitap. Yazar siyaset ile ahlakı birbirinden ayırarak hükümdarların görev ve sorumluluklarına değiniyor.
Son kitap ise George Orwell'in "1984" adlı ütopik romanı (gerçi okuyanlar romanın artık hiçte ütopik olmadığını bilirler ama neyse). Yazarımız kitabında 1984 yılında dünyamızı yöneten totaliter sistemlere ve bu sistemlerin insanlar üzerinde uyguladıkları akıl almaz baskılara değinmekte.
Şimdilik bu kadar, daha sonra aklıma geldikçe yeni önerilerde bulunurum.[signature][hline]Şüphenin olduğu yerde özgürlük vardır.
Mesaj tarihi:
Bugün dictionary of World War2 diye bir kitap aldım ingilizce, sanırım türkçesi de yok. İkinci dünya savaşını merak eden kişiler için devamlı el altında bulunması gereken bir kitap bence. Tüm isimlerin neler yaptığı, nasıl yaptığı felan 1000den fazla önemli kişinin biyografileri kariyerleri vs. Baştan sona okunacak bir kitap değil tabi, ansiklopedi havasında fakat çok başarılı bir kitap, gördüğüm kadarıyla objektif, ve önemli detaylarla dolu iyi araştırılmış[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Mesaj tarihi:
çok fazla tarihle ilgilenmem ancak okuduğum kitaplar arasında Çanakkale Mahşeri adlı kitabı tavsiye ederim gerçekçi ve dramatik olarak 1. dünya savaşının en kanlı çarpışmalarını okumak gerçekten eğitici öğretici ve geliştirici olmuştu benim için yazarı mehmet niyazi......(içinde fazlasıyla dinse faktörler buunduğunu söylesem iyi olacak sanırım.)

saygılarımla..
Mesaj tarihi:
Kan çiçekleri diye başka bir kitap daha vardı, çanakkale savaşında ve o yörede gerçekleşen olağanüstü olayları kanıtlarıyla vs. anlatır ve baya etkileyicidir tabi dinsel öğeler bunda da var. Yazarı aklımda değil, kitabı birine verdim de adam geri getirmedi bi daha :) O yüzden ayrıntı da veremiyorum 3-4 sene önce okumuştım ama gerçekten güzel bir kitap[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Mesaj tarihi:
said:
hasansemre, 27 January 2004 13:48 tarihinde demiş ki:
Bi yerde daha söylemiştim Oktay Sİnanoğlu'nun tüm kitapları Bye Bye Türkçe'den başlarsanız belki daha iyi olur.

+1[signature][hline]
  • 2 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...