Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[Overclock & Ekran kartı] Hadi arkadaşlar bi el atın =)

Bloodless

Öne çıkan mesajlar

Şuan ki donanımım;

Asus Maximus Formula X38/ICH9
Intel E6750 C2D 2.66 ghz 1333 MHZ
Kingston 2x1 gb 800 MHZ
Asus EAX1550 Silent Avivo 512 MB 128 Bit
Samsung 250 GB 7200 RPM HDD
Asus Vento Siyah-Gümüş 350 Watt Kasa

Şimdi gelelim yardım konusuna.
Okul zamanı izmirde olduğum için ve birazda uçmasın fiyat die 6 ay evvel topladığım bilgisayara dandirik bir ekran kartı takmıştım. Düşük FPS oyun oynamaktan sıkıldım. Ve yeni bir ekran kartı alacağım. Anakart Crossfire destekli olduğu için aklımda 1-2 soru var.

1- SLI'a göre yeni bir teknoloji olan Crossfire farklı ekran kartlarında master/slave ilişkisi çerçevesinde kullanılabiliyor. Fakat ne kadar farklı kartlar? yani 3870 ile 3850 yapmaya kalksak nasıl değerler elde ederiz? bellek hızı, bellek miktarı vs?

2- Crossfire 2x3870 mi? yoksa tek 3870x2 mi daha iyidir? (tabiiki işlemci ve bellek hızları iyi olan modelleri arasında)

3- Anakart yüzünden overclock dürtülerim arttı. fakat malesef pek bilgim yok overclock olayı ile ilgili. sadece extreme tweaker yardımı ile e6800 gibi 3 ghz olarak kullanıyorum. CPU, RAM gibi elemanların voltaj ve zamanlama değerlerini neye göre ayarlayacağız? benim anakarta uygun verileri nette pek bulamadım. Biliyorsanız overclock hakkında detaylı bir TUTO bekliyorum aslında forumda sticky olarak yer alabilir. =) millete yardımcı olurdu. Bildiğiniz Overclock ile ilgili siteler varsa adreslerini verir misiniz?

4- Overclock işine girişeceğim için güzel soğutma sistemide kurmak istiyorum. İşlemci, HDD, kasa için soğutmalarda bana en iyi derecede yardımcı olabilecek parçalar lazım. Önerileriniz nelerdir? Kullanıpta tatmin olduğunuz ürünler varsa marka ve modelleri nelerdir? ek olarak Su sğutma ile normal sğotma arasındaki fark ne kadar büyük? örnek olarak sıcaklık değerlerini yazabilirsek memnun olurum

5- Tüm bu elemanlar için 350 Watt yetmeyecektir. Özellikle crossfire olursa. Önermişken birde Power supply önerebilir misiniz? En az kaç wattlık bir PS gerekir?

6- 800 MHZ lik ramler yerine 1 adet 2gblik 1066 taksam ne kadar performans farkı sağlar?
Sosyal ağlarda paylaş

yanitlardan once $iddetle belirtmem gereken bir nokta var:

maximus a kurdugun sisteme cakiyim.

yanitlar:

1- SLI'a göre yeni bir teknoloji olan Crossfire farklı ekran kartlarında master/slave ilişkisi çerçevesinde kullanılabiliyor. Fakat ne kadar farklı kartlar? yani 3870 ile 3850 yapmaya kalksak nasıl değerler elde ederiz? bellek hızı, bellek miktarı vs?

Sli a gore daha yeni, ama sli daha etkin bir sistem. Boyle bir cf denemesi husrana ugratabilir, tek bir kartla alacagin performansi bile du$urebilir.

2- Crossfire 2x3870 mi? yoksa tek 3870x2 mi daha iyidir? (tabiiki işlemci ve bellek hızları iyi olan modelleri arasında)

2 opsiyon da cok yakin degerler sunuyorlar birbirlerine. 3870x2 biraz daha ucuz ve biraz daha fazla guc tuketiyor.

3- Anakart yüzünden overclock dürtülerim arttı. fakat malesef pek bilgim yok overclock olayı ile ilgili. sadece extreme tweaker yardımı ile e6800 gibi 3 ghz olarak kullanıyorum. CPU, RAM gibi elemanların voltaj ve zamanlama değerlerini neye göre ayarlayacağız? benim anakarta uygun verileri nette pek bulamadım. Biliyorsanız overclock hakkında detaylı bir TUTO bekliyorum aslında forumda sticky olarak yer alabilir. =) millete yardımcı olurdu. Bildiğiniz Overclock ile ilgili siteler varsa adreslerini verir misiniz?

Overclock hakkinda basic tutorial olur.Cunku her bile$enin içerdigi devreler, rezistanslar farkli dayaniklilik seviyesine sahiptir. Yani kendi makinanin extreme ini kendin bulacaksin. Deneme yanilma. Ki zaten 3ghz yapmi$sin, undan sonra nb ye voltaj ramlere max voltaj falan giriyor devreye..

4- Overclock işine girişeceğim için güzel soğutma sistemide kurmak istiyorum. İşlemci, HDD, kasa için soğutmalarda bana en iyi derecede yardımcı olabilecek parçalar lazım. Önerileriniz nelerdir? Kullanıpta tatmin olduğunuz ürünler varsa marka ve modelleri nelerdir? ek olarak Su sğutma ile normal sğotma arasındaki fark ne kadar büyük? örnek olarak sıcaklık değerlerini yazabilirsek memnun olurum

Inan ki cok ekstrem sogutmaya para harcamak mantiksiz. Yani su sogutmaya gecmek tercih meselesi ama kasa icine zilyon tane faln takmanin bir anlami yok. Zaten stacker in falan da yoksa takamazsin o kadar fan. Onemli olan hdd leri sogutmak. Benim gibi kasa ici 4 hdd kullaniyorsan ve kasan thermmaltake ise, iceage hdd sogutucusu-rack i alabilirsin, 120 lik fanla birlikte geliyor. Islemci icin zerotherm NV 120. Eger islemcini de e8xxx e dondurursen, hiçbir sicaklik derdin kalmaz,4 ghz oc de 50c i gecmiyor yukte.

5- Tüm bu elemanlar için 350 Watt yetmeyecektir. Özellikle crossfire olursa. Önermişken birde Power supply önerebilir misiniz? En az kaç wattlık bir PS gerekir?

Walla ps de tercih meselesi, ne kadar extreme i$ yapacagina bagli. CF yapacam illa ben diyorsan, 500 luk de kurtarmayabilir. 600-750w bir supply alabilirsin.

6- 800 MHZ lik ramler yerine 1 adet 2gblik 1066 taksam ne kadar performans farkı sağlar?
hiç. 800 lukleri 1066 ya OC lemeye cali$abilirsin. Kaliteli 2x 1 gb ram alip yoluna devam edebilirsin.

son notlar:

2 adet 38xx serisi kart almak cok mantiksiz. Zira 1 adet 4850 ile bu cf yi her turlu tokatlarsin. Dersen ki ben 2 adet 4850 ile cf yaparim. o zaman ucabilirsin buyuk bir ihtimal, ama yine patlayabilirsin oyunlarda 3 serisinde oldugu gibi. Ama daha test sonuclari tam belli degil. Piyasaya cikti uzak doguda. 1-2 haftaya gelir buraya da.

Öneriler:

1-Buyuk geni$ bir kasa al
2-Duzgun PS al
3-38xx kart alma
4-Vatana millete hayirli bir evlat ol.
Sosyal ağlarda paylaş

İşlemci için E8400 düşünüyorum. ama Q9300'de mantıklı geliyor. işlemci için ne düşüyorsunuz bu sisteme?

CF'dan vazgeçtim biraz daha araştırdıktan sonra. onun yerine 4870x2'i bekleyeceğim fiyatlar 400 civarı gelecek vs diyorlar ama hadi hayırlısı.

PS olayına gelince sanırım 550 watt yetecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

maximus a kurdugun sisteme cakiyim.

Bende yazicaktim ama sonra fazla kibar olur diye yazmadim. =P

Islemci sorusunua gelince, quad core a hic gerek yok. e8400 gayet isini gorecektir, hatta e8200 de gorecektir.

4850 hakkaten 38xx leri teker teker cifter cifter yiyen bi kart olmus. 205 dolar gibi bi fiyata siparis edebilirsin. Hatta nvidia aynen misilleme olarak 9800gtx+ gibi sallamasyon bi versiyon daha turetivermis rekabet adina. 1-2 hafta icinde 200-250 dolar civarinda guncel modellerden ne alsan uzulmezsin kisaca. Ki ekran kartin yok degil, bekle.

sli icin nforce cipsetli anakart arayip cebellesmeye hic gerek yok. xfire hem mimari hemde performans yuzdesi acisindan sli a gore onde gozuksede oyun optimizasyonu ve muhtemel nvidia cakalliklari yuzunden oyunlarda istenilen performansi vermiyor. Oynadigin oyunlar acilirken ATI logosu gormuyorsan xfire ise yaramiyor kisacasi.

500w yeter, 550w artar bile.

Sogutma meselesine gelirsek, su sogutma dandik olunca en az hava sogutma kadar gurultulu olabilen bi cozum. Performanslarida mid-high end hava sogutmalara fark atmiyor eger 500 dolar vermiyorsan. Ustelik kasa v.b. gibi ekstra harcamalarda cikartacak olmasi cabasi. nv120 guzel cozum olabilir, daha uygun cozumlerden ocz vendetta ve scythe ninja is gorur gayet ekstrem o.c yapmadigini dusunursek, zira 45nm ler hakkaten isinmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

bunlar çakmayla değil parayla oluyor gençler :) bütcem kısıtlıydı anakarta bastım parayı gerisini yazın güncellemeyi planladım biraz saygı!

ota b*ka çakılmaz hem...

hayırlısı bir kaç soğutma elemanı inceledim exa'da gayet hava emişleri kuvvetli 4870'te çıkınca ona göre birşeyler düşünürüz artıq
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...