Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hayrünnisa Gül, Osmanlı eserlerini Köşk'e istedi

sg-1

Öne çıkan mesajlar

said:
Hayrünnisa Gül Hanım, 1 Nisan günü Dolmabahçe Sarayı’nı gezdi. Dönemin günlük kullanımındaki eşyalarının sergilendiği depo müzeye de uğradı; burada beğendiği bazı objelerin fotoğrafını çektirdi. Bu durum saray görevlilerinin dikkatinden kaçmadı.

Görevliler, Hayrünnisa Gül’ün, fotoğrafını çektirdiği objeleri, restorasyonu yapılacak olan Çankaya Köşkü’ne isteyeceğini öğrendiler. İşte bunun üzerine bakın nasıl ilginç gelişmeler yaşandı.

35 OBJE İSTİYOR

Durum Meclis yönetimine bildirilince, yönetimin de gayri resmi olarak, "Böyle bir girişimde bulunmayın" mesajını Köşk’e ilettiğini öğrendim.

Sonra kısa bir sessizlik dönemi yaşandı.

Ama, bir süre önce Hayrünnisa Hanım, bu mesajı dinlemeyerek fotoğrafını çektirdiği objeleri Meclis’ten istetti. İstenen objelerin sayısı 35.

Bunlar arasında, dönemin padişahları veya diğer saray halkı tarafından kullanılan sehpa, koltuk takımı, yazlıklarda kullanılabilen yatar kalkar tek kişilik koltuk, biblo, soba, avize, halı gibi objeler var.

Bu listemde eksik olabilir; ancak tüm objelerin Osmanlı dönemine ait olduğunu anımsatmaya gerek dahi yok.

Hayrünnisa Hanım’ın talebi için Meclis’te ne işlem yapıldığı şimdilik belirsiz.

Kulağıma gelen, yazı üzerine konunun Köşk’le bir kez de karşılıklı konuşulduğu; objelerle ilgili detaylı bilgiler verilip, lisan-ı üslupla bunların yerinde kalmasının daha uygun olacağının anlatıldığı.

CESUR BİRİ ÇIKMALI

Şunu da belirtmeliyim; tabii ki bu talep TBMM’ye Hayrünnisa Hanım’ın imzası ile yapılmadı; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nce yapıldı.

Bu noktada, Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan gelen Mustafa İsen’in talebi yerinde gördüğünü öğrenmenin şaşırtıcı olduğunu da belirtmeli.

Hayrünnisa Hanım da, İsen de Çankaya Köşkü’nde ne kadar Osmanlı dönemi objesi var baktılar mı bilemiyorum.

Ama, Köşk’ün Cumhuriyet döneminin izlerini taşıdığı ortada.

Bildiğim kadarıyla, bugüne kadar Köşk’e, müzelerden Osmanlı dönemi eseri taşınmadı.

Bu yolla Köşk’e, "Cumhuriyet’in sembolü" vurgusu yapılmak istendi.

Şimdi bu girişimle iki şey yapılmış olacak:

Bir; Köşk’e Osmanlı izleri taşınacak.

İki; yerinde ve halka açık sergilenmesi gereken objeler, ait olmadıkları mekanda ve halka kapalı bir alanda saklanacak.

Meclis’in uyarılarına rağmen Hayrünnisa Hanım’ın bu başvurusunun ne yapılacağını izleyeceğiz; talep geri mi çekilecek, gereği mi yapılacak?

Gereği yapılacak ise konu Meclis Başkanlık Divanı’nda görüşülecek.

Orada muhalefet de var ve itiraz geleceği kesin.

Bence; talebin karşılanma olasılığı da oldukça düşük.

O nedenle, cesur birinin çıkıp Hayrünnisa Hanım’a, "Yapmayın bunu. Meclis’i de Cumhurbaşkanlığı’nı da, eşinizi de sıkıntıya sokar, gereksiz yeni bir tartışma yaratırsınız" demesi şart.

said:
Hayrünnisa Gül'ün depo müzedeki bazı Osmanlı eserlerini Köşk'e istetmesi konusunda iki ayrı görüş var.

Birinci görüş şu: O eserler müze depolarda kimse görmeden bekletiliyor. Oysa Köşk'e geldiğinde özellikle yabancı devlet adamlarına ve konuklara içinde bulunduğumuz kültürün mirası olarak sergilenebilecek. Dünyanın bütün büyük imparatorlukları sonrasında kurulmuş devletler tarihlerindeki önemli eserleri bugün devlet konuk evlerinde bulunduruyorlar. Fransa'da, İngiltere'de, Avusturya'da, Rusya'da bu böyle. Fransız ve Rus başkanları sarayda çalışıyorlar.

Bunun cumhuriyete karşı bir hareket sayılması yanlıştır. Bu, geçmişle bugünün kültür zemininda buluşmasıdır.

İkinci görüş: Bugüne kadar Çankaya Köşkü'ne Osmanlı eserleri özellikle taşınmamıştır. Çünkü Çankaya Köşkü cumhuriyetin sembolüdür. Osmanlı eserleri buraya getirilerek bu sembol zedelenecektir. Ayrıca o eserleri halkın görmesi mümkün olmayacaktır

. Osmanlı eserlerini Çankaya Köşkü'ne getirtmek Mustafa Kemal'in cumhuriyet sembolüne karşı yanlış olur.

Bir yanda Osmanlı'dan kopuşun, çağdaşlığın, cumhuriyetin simgesi Köşk, bir yanda bu milletin kültürüne ait, ama depolarda çürüyen eserler.

Bunun bir orta yolu yok mudur?

Hürriyet anket hazırlamış: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9023080.asp
Sosyal ağlarda paylaş

Depoda durması bahane edilemez , eğer faydalı bir şey yapmak istiyorsa müzelerde sergilensin bunlar.O kültür yabancı devlet adamlarına gösterilmek için kullanılacağına , herkese açık bir şekilde halkına tanıtılmak için kullanılmalı.İlle yabancı temsilcilere göstermek istiyorlarsa onları da müzeye götürürler.
Sosyal ağlarda paylaş

köşke osmanlı eşyası girmesi omggg
italyan, fransız, ingiliz, amerikan, alman ne varsa her yere girmiş te milletin değiştirdiği yönetim şeklinden miras kalan tarihi eserlerden mi endişe duymamız gerekiyor

işin geri kalan kısmı resmi prosedüre bakar, kimse zorla tarihi eser çalamaz, hele köşkte hiç bulunduramaz
gerçi başlarına bişey gelmesin diye saklıyordum denince mahkemeler bişey demiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

arcane said:
Ne depoda durmasından ne de politik mesaj niyetine kullanılmasından yanayım. Anadoluda otuz türlü zanaat, x tane de müze var, onlardan seçsin birşeyler, koysunlar.

+1

derdim osmanlıyla değil,hatta osmanlıya ayrı bir ilgim var.Evde min 20-30 osmanlı tarihi,sultanlar ve padişahlarla ilgili kitabım vardır.Müzeleri ilgiyle gezerim.
Derdim örtülü örtüsüz ampul kafalarla.
Bu memlekette bilmem kaç tane müze dururken,kimse almadı "ben sergi edilmesile uğraşmam" dedi de başı bağlı first lady e mi kaldı onları evinde saklayıp,koruyup gözetip ele göstermek?
yakında sarayda yaşayalım burası bize fazla sade geldi derlerse şaşmam
Sosyal ağlarda paylaş

Radical said:
Elalemin mona lisası zartı zurtu gireceğine osmanlısı girsin daha iyi...

öyle tabii de elalemin mona lisa sı louvre müzesinde saklanıyor.Kralı gelse konutuna ancak röprodiksiyonunu alır.
Kaldı ki,hadi resim al,gravür al,kullanılması mümkün olmayan cam içinde saklanacak tabak al ne bileym..İnsan "sergi şeklinde göstercem" diye açılır-kapanır yatabilen yazlık koltuk neden istesin anlayamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

benım derdım var osmanlıyla sevmiyorum ben osmanlıyı.

tarihi eserin yeri devlet kökü değildir.

osmanlı seri koyuyosa hitit yazıtıda koysun o zaman, yunan sekkeside koysun.

tarihi eserin yeri muzedir, maşallah halleri vakitleri yerinde kendilerinin bağışla bi muze yaptırsın orada sergiliyelim bütün millet görsün eserleri. Tabi derdi sergilemekse.

ayrıca du devlet bu millet yıllarca hiyerarşınin, dini sömürgenin, basiretsiz devlet adamlarının başarısızlıklarını cekti yaşadı. bunun sorumlusuda osmanlı hanedanlığı. Eğer devletin en üst kademesindeki insanın karısı, osmanlı hanedanlığıyla sultanıkla halifelikle özdeşleşmiş eserleri kendi evine koymakla nasıl bir bağ oluşturduğunun farkına varamıyosa, ben ona tokat atarım.
Sosyal ağlarda paylaş

istemesinin bir zararı yok sonuçta o mekan devleti temsil ediyor, 250 ekran plazma tv koyarak ortam yapılmaz o köşkte
önemli olan bu isteğin yasal bir dayanağının olup olmadığı, yani kimse kafasına göre müzeden eşya alamaz, çürüse bile alamaz, sergilenmesi için yer yaptırılır o kadar önemliyse
ama buradaki olay köşkün müze amaçlı kullanımı dğeil yerli-yabancı ziyaretler açısından güzel bir şekilde dekorasyonu
Sosyal ağlarda paylaş

dekorasyon için illa tarihi eser mi gerekiyor ?

ampülleri savunacam diye iyice saçmalamaya başladınız...

arkadaşım, gitsin en güzel en pahalı mobilyaları alsın bilmemkaç trilyona güvenlik önlemi aldıran adam istediği gibi döşeyemiyor mu konutu?

illa osmanlı eseri olacak dmi...ooof of neleri tartışıyoruz 2008 yılında...
Sosyal ağlarda paylaş

osmanli tarihi osmanlida kalir, muzelerde kendine yer bulur.

Osmanli Devletini, Turkiye Cumhuriyeti yikmi$tir. Cankaya bir saray degil, devletin semboludur, bu nedenle osmanli kulturunun orada yeri yoktur. 1-2 parca tarihinden parca koyarsin, abartiya kacmadan, ki vardir da zaten.Ama bu kadinin ne giyini$i ne hayat goru$u mutevazı oldu ki, bu olsun..
Sosyal ağlarda paylaş

bir tarihi eser, en kaliteli mobilyadan daha değerlidir
istanbul, ankara hep osmanlı toprağıydı, ne diye takıyoz lan o zaman burada, çankaya köşkünü bile osmanlı toprağına dikmişiz, lanet olsun emperyalist devletlerin dayattığı sınırlara

tarihsel sembol çılgınlığınız nerelere gitcek bakalım
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...