dasaaa Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 said: dasaa eski evleri bilmem ama bir insaatci olarak yeni evlerde sartnameler cok zor. statiktir, kontrolordur, ruhsattir odalardir falan kurallara cok uyuyorlar. oyle cok zor yeni insaatlarda katakulli neye göre zor kime göre zor.. eskisi gibi rahatça "maldan çalma" olmasa dahi şimdilerde -özellikle bol bol inşaat yapıldığı dönemlerde- beton sıkınıtları baş gösteriyor. saçma sapan numuneler geliyor kontrole. hemen genel örnekler verelim portland kompoze çimento var. CEM II A-M ve CEM II/B-M 1.si %80-94klinker ve %6-20 katkı ve 2.si%65-79klinker ve %21-35katkı şimdi bu şu demek. sen alıyorsun aşure çıkıyor ben alıyorum stülaç çıkıyor. çünkü bu katkı olarak gösterilen 6-20 ve 21-35'in sınıflandırması, ayrılmışı yok! standartlar içerisine giren her şeyi, her oranda koyabilirsin! bana sorsan ben hiç bulaşmam. bi kere her gün gelecek betonun aynı olacağının bile garantisini veremem ben portland kompoze çimento ile. Mesela adam fibro beton döküyor. çok güzel. bravo. ama hesabını yapmadan döküyor. sonuç; 10-15 mm'lik cam elyaf tavkviyeli betondur fibrobeton ve bunların kolon kiriş birleşimlerinde, etriyelerin sıklaştığı yerlerde birikebileceğini hesap etmezsen toplanırlar.. kalan kısıma süzülmüş beton akar. Kaç mpa istiyordun sen? hah ona ulaşamazsın. homojen bi dağılım yapmasını sağlamak için ona göre siparişi vermek lazım. devam edelim. binaların çerçeve halleri için hesap yapıyoruz ve bir deprem yükü uyguluyoruz. bu deprem yükü ile ilgili de sıkınıtılar var ama onu seneye konuşalım :D ayrıca 2000'den sonra yapılan kaç bina var ki istanbulda? 2000öncesi binaların çoğunun (özellikle 80 ve öncesinin düzgün bi projesi bile yok) bu binaların büyük bi kısmı inecek aşağıya. müteahit yolu da çoğuna kapalı. şimdi doğru konuşalım; max TAKS:0,35 ve max KAKS:2,07 falan ise ve oturduğun bina hali hazırda 6-7katlı, <1200m2 ise buna kimse girmez. girerse de (hesaplarını siz yapın) dairenin en iyi ihtimalle 0,67'de biri büyüklüğünde bir ev alırsın. bu 90m2'ye 57m2 ev verilmesi demek. bunun daha da üstüne müteahhit girmez. çünkü kârlı olmaz. e tabii ki belediye de bu sınırlandırmayı mantıklı bir seçim olduğu için yapıyor. bu eski dediğim ve benzeri durumdaki binaların -heleki avrupa yakasında bitişik nizamda olanların acilen elden geçirilmesi gerekiyor. asr, etrenjit gibi kusurlara, iyi yerleştirilmemiş, iyi kürlenmemiş betonlara falan girmiyorum bile. kısaca gelen yönetmelikler kağıt üzerinde şartları iyileştirmiş olsa dahi sahada sıkınıtlara sebep olacak sorunlar mevcut hâlâ. projeler adama döndü, yapı kusurlarına o kadar çok rastlanmıyor (kısa kolonları hâlâ görüyoruz zaman zaman, yumuşak katlar da devam ediyor swh). bi kere şantiyede adam betonu bilecek, tanıyacak..
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 ev alırken dasaa'ya kontrol ettiricem.
dasaaa Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 inşaatına berbaber gidelim.. danışmanlık ücretini sağ cebime çaktırmadan düşürürseniz seviniriz
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 danismanlik ucretleri durum olarak odeniyor paticikte.. sorry =( :P
Öne çıkan mesajlar