Fistan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 aed ile bec de 3/x=2/y değil mi arkadaş aeb ile bec yi karsılastırıken 4/2=x/3 yapıp x'i 6 bulmadın mı? koy yerine 3/6=2/y y 4 işte.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Simdi farkettim fistan aptallıgımı kusra bakma. yanlız AED BEC benzerliginde AE / BE = AD / BC 2 / 4 (öbür benzerlikten bulduk) = y / 6 buradan 1/2 = y/6 y = 3 çıkar.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 fistan bi üstteki mesajımı okursan be yi nerden buldugumu görürsün.
Fistan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 bence kolay bi soru sormus hoca size önce 2 üçgeni benzerlikten x i bul onu da diğer benzerlikte kullan y yi bul kap puanı demiş ben inşaat mühendisiyim öss de geometriyi full yaptım.şimdi böyle bi soru sorunca yapamama gibi bişeyi kaldıramıyorum taam mı? benim cevabım 4.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Fistan yanlış filan degil. (yada ispatlada ögrenelim) Bu arada mantıken y 4 e esit olamaz. BE nin degerini bulamadıgımızı varsayalım. Ginede benzerlikteki oranlardan BE > ED diyebiliriz, 2 br uzunluktaki kenar ortak, üçgenlerde benzer. 4 > y olmak durumunda @forgiver: ilk sayfadaki benzerliklerdenen x i çok rahat bulabilirsin.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Doğrusallar. Doğrusal olmasalar zatne bu soruyu (en azından lise bilgileriyle) çözemeyiz.
fede Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 önce açıortaydan ortadaki çapımısı 3kök2 art kök2 olur. ordan açıortay teoreminden x=6 ve benzerlikten y eşittir 2kök2.
Bleda Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 4 > y olması gerektiginden elimizde geçerli sonuç olarak 3 ve 2kök2 kaldı. Fede yaptıgın yöntemi işlemleriyle biraz açarsan belki anlarız hangisi dogru. ps: Fistan yediremedi kaçtı :D
fede Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 BAD üçgeni ve BEC üçgeni arasında benzerlik var. ABD = DBC = alfa (aynı yayı görüyor) BDA = ACB = beta (aynı yayı görüyor) DAB = CEB = teta açıortay teoreminden 4/2 = x/3 >> x=6 aynı teoremden >> karekök[(4.6)-(2.3)] = 3kök2 = BE alfanın karşıları >> 3 ve y betanın karşıları >> 4 ve 3kök2 oranlarsak ordan da y = 2kök2
Spidee Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Ben de başka bir yolla yaptım, ama 2kök2 Y evet. AD yayı = DC yayı ise B noktasından çıkan ve aynı uzunluktaki yayları gören açılar da eşittir. İç Açıortay Teoremi'ni ABC üçgeni içerisinde uygulayıp X=6 bulmuş herkes zaten. ADE üçgeni ile BDA üçgenlerinin benzer olduğunu da herkes bulmuş. Oradan giderek ADE üçgenindeki D açısının karşısındaki kenar 2 ve BDA üçgenindeki D açısının karşısındaki kenar 4 ise 1/2 oran var bu üçgenler arasında. O zaman BDA üçgeninde B açısının karşısında 2y varsa (Oranlarken problem çıkarmasın diye y yerine 2y dedim), ADE üçgenindeki A açısının karşısında y vardır. ED=y o zaman. Gene benzerlikten ADE üçgenindeki E açısının karşısındaki kenar 2y ise, BDA üçgenindeki A açısının karşısındaki kenar, yani BD doğru parçası 4y'dir. ED=y ise BE=3y o zaman. Haydin şimdi oranlayalım. EC/ED=BE/AE 'den 3/y=3y/2 bulup, içler dışlar çarpımı yaptık. 3ykare=6, ykare=2, y=kök2 bulduk. Bizim orijinal Y'ye 2y demiştik, 2 ile çarpalım, 2kök2.
Masakari Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 x i buldum gerısını sız yapın artık asda
Spidee Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 O açıların 90 olduğunu kanıtlar mısın bana?
Masakari Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 BED cap oldugu ıcın capı goren cevre acı 90 derece
Spidee Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 BED'nin çap olduğunu kanıtlar mısın bana?
Masakari Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bleda said: Bu hafiften çözümlü. Bu arada Osso yeni farkettimde senin yaptıgın yanlıs. Altta gösterdigin üçgenlerin 1 er kenarı ortak, kalan diger kenarlarıda sırasıyla 2-3 olduguna ve acısal olarakta bir benzerlikleri olmadıgına göre üçüncü kenarlarının eşit olması zor. Öte yandan birbirine eşit olan kirişlerin yaptıkları yaylar birbirine eşit olduguna göre (yani birbirine eşit 2 yayın başlangıç ve sonlanma noktalarına çizilen kirişler)de birbirine eşittir die düşünürsek o iki kenara eşitte diyebiliriz. @Masakari: Bu arada BD çap, çap olmasınada, benzerlikten yapınca ED nin EB den küçük oldugunu buluyorsun, EB ED den küçük ve AE = 2 oldugu için bana mantıken 7 olamaz gibi gelior. cap ıste
Spidee Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Bleda çap olduğunu varsaymış, değil çap.
Asteroth Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Cevap 4 efendim, götten sallama tekniğiyle ben bunu buldum.
Spidee Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2008 Ayrıca senin dediğin gibi AD=DC ve AB=BC olsaydı AE=EC olması gerekiyordu, ki bir süredir 2=3 olmadığını dair şüphelere sahibim.
Öne çıkan mesajlar