Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdisindan gelip ehliyet almak

mADmaXimus

Öne çıkan mesajlar

17 yasindayim, Amerikan ehliyetim var ve Turk vatandasiyim
Turkiye'de ehliyet alabilir miyim su anki ehliyetimi gosterip, yoksa yasim nedeniyle vermezler mi?
Veya Turk ehliyetine ihtiyacim var mi, bu ehliyetim gecerli olur mu?
Bir de araba kiralayabilir miyim? Kiralayamazsam babama kiralatacagim arabayi kullanabilir miyim? (Sigortali olarak tabi ki)

Yanitlariniz icin simdiden tesekkurler.
Sosyal ağlarda paylaş

1- oncelıkle turkıye de sartlara uymadıgı halde ehliyet denklıgı alınabılıyor. ornegın su anda ortaokul ve 8 yıllık ılkogretım mezunu olma sartı var ehlıyette. bu nedenle ılkokul mezunu olup yenı ehlıyet alacaklardan bır kısmı yurt dısından (suriye, azerbaycan vs) ehliyet aldıktan sonra burada denklık alıp trafıge cıkıyorlar.

ANCAK 18 yasın altındakıler turkıye de hıc bır sart altında arac kullanamıyor. Bıldıgım kadarıyla buna turkıye vatandası olmayan yabancı ehliyetler de dahil. Amerika ehliyetli olup burda kullanamayan arkadaslarım vardı.

olay soyle:

said:
Türk ve Türk vatandaşı olmayan kişilerin yabancı ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmalarına ve bunların değiştirilmesine ilişkin esaslar aşağıda gösterilmiştir.

A)Türk vatandaşları ile ilgili kanunlar ile ikili ve taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere yabancı kişiler, dış ülkelerden alınmış, cinsi için geçerli sürücü belgeleri ile ülkemizde yabancı ve Türk plakalı araçları sürebilir.Ancak; Turistler ve geçici bir süre için gelenler dışında herhangi bir iş, hizmet veya eğitim amacıyla ülkemizde bulunan yabancıların ise Konsolosluk veya noter tarafından tercüme edilmiş tasdikli sürücü belgesi örneklerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları mecburidir.

B) Yurda dönüşlerinde Türk vatandaşlarının ilgili Kanunlar ile ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere de istekleri halinde yabancıların, dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri, eğitim ve sınav şartı aranmadan karşiliği veya dengi olan sürücü belgeleri ile değiştirilir. Ancak, Türk vatandaşları yurda dönüşlerinde bir yıl içinde sürücü belgelerini değiştirmedikleri takdirde, değiştirinceye kadar araç kullanamazlar. Bu belgeler değiştirilirken; Eğitim ve sınav şartı hariç, sürücü belgesi alacaklar için aranan yaş, öğrenim, sağlık ve Karayolları Trafik Kanununda belirtilen, Türk Ceza Kanunundaki belli suçlardan hükümlü olmama şartları aynen aranır.[/

2- araba kıralarken bır cok sıgorta sırketı kıralayan kısının ehlıyetının 2 yıllık olmasını ıstıyor yoksa kasko gecersız oluyor. cogu yerde bu nedenle aracı vermek ıstemıyor.
ehliyet denklıgını alsanız bıle ehliyet tarihiniz yenı olacak. amerıka ehlıyetınızı gosterıp ıkna etmeyı basarsanız bıle kasko firmasının ne yapacagını bılemedıklerınden kabul etmeyeceklerdır. ayrıca kıralayan kısı dısı bırısı dıreksıyon basında kaza gecırırse gene cogu sırket odeme yapmıyor.

zorunlu trafık sıgortası ıse 8000 ytl ye kadar oduyordu sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...