Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

istatistik sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
okan üniv de okuyan bir arkadaşımın ödevi varmış, yardım ediyim dedim de, unuttuğum ve hocanın yaklaşımından emin olamadığım noktalar var sormam gerekiyor.

şöyle bir tablo vermiş

gelir (ytl) -- frekans
10-15 bin 0.20
15-25 bin 0.18

gidiyor böyle..

histogram grafiğini çizin diyor e ok diyorsun

ortalama değeri hesaplayın diyor, burada normal dağılım varsayımı yapıp her bir kütlenin ortalamasının o range'in ortalama değeri olduğunu varsayabilirim. böylece ortalama değer hepsinin ortalama değerlerinin frekanslarıyla çarpımlarına eşit oluyor.

standart sapmayı hesaplayın diyor, yine (ortalama değer-bi önceki bulduum ortalama)*frekans bölü 99 un kökü

bir de ortanca değeri hesaplayın diyor (median heralde bu). bunu hesaplarken napcam ben be yahu ?
Mesaj tarihi:
istatistik bilgilerimden hatırladığım kadarıynan medyanı istiyor evet. medyanıda bütün grupları tek tek sayarsan (n+1)/2. değer. ha bu gruplar olduğu için bulduğun grubun ortalaması medyandır misal. ancak grupşar şeklinde değilse sonu kaçıncı değerse o değer medyandır.
Mesaj tarihi:
yok onu biliyorum da =)

sonuçta frekanslar olarak verilmiş şöyle ki,

20% 10-15 bin
18% 15-20 bin
14% 20-25 bin

bu durumda %50 20-25 bin aralığına düşüyor. ama aralık elde edebiliyorum değer değil.
Mesaj tarihi:
şöyle bi formülü var onun:
Medyan = L + (N/2 - Nm)*h/fm

N: gözlem sayısı
L: medyan sınıfın alt sınıf sınırı
h: sınıf genişliği
fm: medyanın sınıf frekansı
Nm: medyan sınıfından önceki sınıfların frekansları toplamı

medyan sınıf ise kendisi ve önceki sınıfların elemanlarının toplamı N/2 yi içeren ilk sınıf. yani 100 gözlem yapılmışsa 50. gözlem hangi sınıfa düşüyorsa o.
Mesaj tarihi:
önemli olan böyle bi soru karşına çıkarsa formülü bilip bilmemen değil sonuçta, kimse ileride kitap açamazsın demicek :) zaten o yüzden uyuzum notların kapalı olduğu sınavlara.
Mesaj tarihi:
yahu bunlar çok kolay şeyler. burada sadece bi formül kullandık bişey yok ki =) regression falan görürsün o derste muhtemelen, bundan çok daha karmaşıktır.
Mesaj tarihi:
biz istatistik birde gördük regression gerçi unutmuşum şimdi makale okurken tekrar öğrendim faydalı birşeymiş ama experimental değerlerden yararlanma gereği beni bozuyor. gönül isterki calculated değerler birebir tutsun experimentalları insan beyin o kadar süper anlasın herşeyi

edit: bir de duruma göre süper bilgisayar gerekebilir
Mesaj tarihi:
zar zor CB aldım bu dönem

çok formul var çok şey var kümülatifse sınav böle bu neydi o neydi unutuosun. Şu an fizbanın yazdıı şeylere baktım direk unutmuşum ki bu dönem aldım daha yeni dersi.

SPSS varken gerek yok =)
Mesaj tarihi:
kertenkel said:
regression
statistics 1'de olmaz
2'de olur ancak

kimyacılar için istatistiksel yöntemler'de kesin olur =D
mühendis adamım. tek istatistik aldım. onda da vardı gayet =) anova falan dahil herbişe vardı hem de.

@matama;
para almıyorum ehue, ufacık ödev zaten bir arkadaşımın ne parası alacam.
  • Yeni Oluştur...