Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

istatistik sorusu

fizban

Öne çıkan mesajlar

okan üniv de okuyan bir arkadaşımın ödevi varmış, yardım ediyim dedim de, unuttuğum ve hocanın yaklaşımından emin olamadığım noktalar var sormam gerekiyor.

şöyle bir tablo vermiş

gelir (ytl) -- frekans
10-15 bin 0.20
15-25 bin 0.18

gidiyor böyle..

histogram grafiğini çizin diyor e ok diyorsun

ortalama değeri hesaplayın diyor, burada normal dağılım varsayımı yapıp her bir kütlenin ortalamasının o range'in ortalama değeri olduğunu varsayabilirim. böylece ortalama değer hepsinin ortalama değerlerinin frekanslarıyla çarpımlarına eşit oluyor.

standart sapmayı hesaplayın diyor, yine (ortalama değer-bi önceki bulduum ortalama)*frekans bölü 99 un kökü

bir de ortanca değeri hesaplayın diyor (median heralde bu). bunu hesaplarken napcam ben be yahu ?
Sosyal ağlarda paylaş

istatistik bilgilerimden hatırladığım kadarıynan medyanı istiyor evet. medyanıda bütün grupları tek tek sayarsan (n+1)/2. değer. ha bu gruplar olduğu için bulduğun grubun ortalaması medyandır misal. ancak grupşar şeklinde değilse sonu kaçıncı değerse o değer medyandır.
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle bi formülü var onun:
Medyan = L + (N/2 - Nm)*h/fm

N: gözlem sayısı
L: medyan sınıfın alt sınıf sınırı
h: sınıf genişliği
fm: medyanın sınıf frekansı
Nm: medyan sınıfından önceki sınıfların frekansları toplamı

medyan sınıf ise kendisi ve önceki sınıfların elemanlarının toplamı N/2 yi içeren ilk sınıf. yani 100 gözlem yapılmışsa 50. gözlem hangi sınıfa düşüyorsa o.
Sosyal ağlarda paylaş

biz istatistik birde gördük regression gerçi unutmuşum şimdi makale okurken tekrar öğrendim faydalı birşeymiş ama experimental değerlerden yararlanma gereği beni bozuyor. gönül isterki calculated değerler birebir tutsun experimentalları insan beyin o kadar süper anlasın herşeyi

edit: bir de duruma göre süper bilgisayar gerekebilir
Sosyal ağlarda paylaş

kertenkel said:
regression
statistics 1'de olmaz
2'de olur ancak

kimyacılar için istatistiksel yöntemler'de kesin olur =D
mühendis adamım. tek istatistik aldım. onda da vardı gayet =) anova falan dahil herbişe vardı hem de.

@matama;
para almıyorum ehue, ufacık ödev zaten bir arkadaşımın ne parası alacam.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...