Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Viva Che - İlk Ateş

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
"Erhan Başkurt'un çizdiği dört ciltlik eseri ilk gören Che'nin oğlu oldu

Çizgilerle Guevara
ANKARA (AA) - Küba Devrimi'nin kahramanı Ernesto ''Che'' Guevara 'nın hayatı, ilk kez çizgi romana aktarıldı. Çizgi romana imza atan Türk sanatçı Erhan Başkurt 'un ''Viva Che'' adlı dört ciltlik eserinin renkli kopyasını ilk gören, Che'nin oğlu Camilo oldu.

Eseri yayımlayan İlkbiz Yayınevi yetkililerinden alınan bilgiye göre 3 bin fotoğrafı tarayan Başkurt'un dört ciltlik yapıtının ''İlk Ateş'' adlı ilk cildi, dün sabah kitabevlerinin raflarındaki yerini aldı. Küba'da ilköğretim çağındaki öğrencilere ''ders kitabı'' olarak okutulması gündemde olan yapıt, Guevara'nın hayatına ilişkin ilk çizgi roman niteliğini taşıyor.

Bir döneme damgasını vuran Küba Devrimi'nin önde gelen ismi Ernesto Che Guevara 'nın giysilerinden kullandığı eşyalara, su kaynattığı kazanlardan dönemin yokluğu içinde kahve içtiği fincanlara kadar her şeyi çizgi roman karelerine taşıyan eser, kaliteli bir baskıyla okur karşısına çıktı.

Eserin yaratıcısı Erhan Başkurt, çizgi romanı hazırlamadan önce Küba Büyükelçiliği yetkilileriyle temasa geçti. Küba Büyükelçiliği Kültür Ataşesi ile görüşen ve ataşeye sorduğu ''Neden böyle bir çalışma bugüne kadar yapılmadı, yoksa Küba Hükümeti mi yasakladı'' sorusuna, ''Hayır, yasak değil'' yanıtını alan Başkurt, hemen harekete geçti.

Böyle bir kitabın başarılması halinde en büyük desteği verecekleri yönünde de büyükelçilik yetkililerinden söz alan Başkurt, kitabın bir kopyasını da Türkiye'yi ziyaret eden Che'nin oğlu Camilo'ya gösterdi. Camilo Guevara, böylece kitabın renkli kopyasını ilk gören kişi oldu."

Akşam gazetesi de Küba'da ders kitabı olarak ilköğretimde okutulacağını yazmış, ama bildiğim kadarıyla yok öyle birşey, belki sadece bir düşüncedir.

Link verebilemiyorum zira Cumhuriyet üyelik sistemiyle çalışıyor, c/p uzmanlığımı konuşturdum onun yerine.

Kitabın basılmış halini henüz görmedim, ama taslakları ilginç ve keyifliydi. Epeyce ciddi bir araştırmanın sonucu olduğunu da biliyorum ama okumadım son halini henüz, alan okuyan varsa yorum yapsın lütfen.

Bu bir ilk bu alanda, ve metinler Che'nin notlarından ve yazılarından çıkarılıp hazırlandı. Hikaye daha eğlenceli olsun diye eğilip büküleceğine, mümkün olduğu kadar gerçeğe sadık kalmaya çalışılmış. Keyifli birşey olacağına inanıyorum, 4 kitaplık bir serinin ilk kitabı bu, ve gerçekten bir ilk. =]

Hadi bakalım.
  • Yeni Oluştur...