Dragonmax Mesaj tarihi: Ocak 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2008 Ortaasya ve Kafkaslar Dış Politika dersimde yaptığım sunumun konusu: Powerpoint Gösterisini buraya koymak istmedim, çok emek verdim çünkü. Ama araştırmamdan kesitleri buraya aktarıcamTİKATİKA’nın kuruluşu -27 ocak 1992 tarihinde Dışişleri Bakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulan TİKA, 28 Mayıs 1999 tarihinde Başbakanlığa bağlanmıştır.TİKA’nın görevleri -Gelişme yolundaki ülkelerin kalkınma hedefleri ve ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim işbirliği ve yardım konularını belirlemek ve bu amaçla gerekli proje ve programları hazırlamak veya özel kuruluşlara hazırlatmak. -Eğitim ve kültür alanlarındaki işbirliği programlarının, yurtdışında, Türk Kültür Merkezleri aracılığıyla yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak.Kalkınma Yardımları Kategorileri -Teknik işbirliği – insan kaynakları gelişimi -Proje program yardımı – yatırım projelerini kapsar -Acil yardımlar – olağan dışı durum ve felaketler -Finans destekleri – hibe, uzun ve düşük faizli krediler -Özel sektör akımları – özel yatırımların desteklenmesi -Sivil toplum kuruluşlarına destekKalkınma Yardımları Sektörleri -Eğitim -Sağlık -Nüfus ve üreme sağlığı -Su temini ve su hijyeni -İşsizlikle mücadele -Barınma -İdari ve sivil alt yapı -Sosyal hizmetler -Ulaştırma -İletişim -Enerji -Bankacılık -Tarım, ormancılık -Hayvancılık ve balıkçılık -Sanayi, madencilik, inşaat -Ticaret ve turizmYardım sağlanan coğrafyaTİKA koordinasyon ofisleriYardım yapılan ülke sayıları 2004: 72 2005: 88 2006: 127Yardım yapılan ülkelerin dağılımı Kırgızistan 33.40 milyon dolar Afganistan 19.86 milyon dolar Sudan 10.37 milyon dolar Lübnan 10.00 milyon dolar Azerbaycan 7.59 milyon dolar Bosna Hersek 6.47 milyon dolar Ukrayna 65.96 milyon dolar Moğolistan 4.83 milyon dolar Kazakistan 4.44 milyon dolar Pakistan 3.62 milyon dolar Tacikistan 2.77 milyon dolar Moldovya 2.25 milyon dolar (listeye alınmayan daha bir çok ülke var)Son dönemde yapılanların bir kısmıAzerbaycan Bakü Türk İlköğretim okulu ve Bakü Türk Anadolu Lisesi Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi’ne donanım desteği Organize sanayi bölgesi çalışması Gence, Guba ve Abreşon Kimya Santrallerinin modernizasyonu projesi Ahıskalı öğrencilere Türkçe Eğitimi Nahçıvan Devlet Üniversityesi Atatürk Kültür Merkezine Internet Merkezi kurulması Dağlık Şirvan bölgesinin sosyo-ekonmik kalkınması pilot projesi Nahçıvnda yağlı tohumlu bitkilerin deneme üretimi Azerbaycan – Türkiye tohum üretme ve araştırma merkezi kurulması Türk filmleri festivaliGürcistan Kasalı köyü yatılı mektep donanımı Aşağı Kartli Devlet Üniversitesinin Donanımı Karacalar, Sadakhlı, Karaçöp ve Mareuli köyleri içme suyu projesi Orman zararlıları ile mücadele Sadahlı Ortaokulunun onarımı ve donanımı Keşalı köyü Azeri okulu tadilatıÖzbekistan Tüberküloz ve Solunum Yolları Hastanesi Çocuk kliniğine ekipman desteği Ekim yaparken tohum kayıplarının önlenmesi projesi Antep fıstığı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi Örnek modern sera yapımı çalışmaları Şofaz hane halkı geliri artırımı projesi Özbek doktorlar için eğitim programı düzenlenmesi Şarkiyat Akademi merkezi Türk Dili ve Kültürü merkezi oluşturulması Dünya dilleri üniversitesine teknik malzeme yardımı Taşkent V. Vahidov hastanesi doktorlarının Türkiye’de stajı Kostrubalı çocuklara insani yardımTürkmenistan Çeşitli okulların tadilatı ve donanım yardımı Türkmen el sanatları merkezinin kurulması Çöl sakinlerine içme suyu sağlanması Yumurtacı hibrit ve ebeveynlerinin Türkmenistanda üretilmesi Antep fıstığı yetitişriciliğinin geliştirilmesi Tohumculuğun geliştirilmesiKırgızistan Polis akademisine bilgisayar laboratuarı kurulması 2 okula teknik donanım yardımı Celal-Abad Atatürk öğrenci yurduna ekipman yardımı 3 üniversiteye bilgisayar laboratuarı kurulması Kırgız-Türk kemik iliği nakli merkezi açılması Kırgız Ulusal Radyo ve Televizyonu (Ktr) merkezinin modernizasyonu Kırgızistan’da orman zararlıları ile mücadele 2 Türk Kültür merkezi açılmasıTacikistan Hisar bölgesi içme ve kullanma suyu temini Fidanlık tesisi kurulması Depremzedelere gıda ve giyecek yardımı Devlet İstatistik Komitesi personeline yardımKazakistan 99 Okula bilgisayar laboratuarı kurulması Kentav Yaygın Meslek Eğitim merkezi’ne (Yamem) bilgisayar sınfı kurulması Kazakistan’daki Türk yatırım ve istihdam portföyünün tespiti anketi Turizm eğitim programı Yabancı diller ve mesleki kariyer üniversitesi kütüphanesine kitap yardımı Milli eğitim standart ve test merkezine ekipman yardımı Ekonomi ve bütçe planlama bakanlığının yeniden yapılanması Avrasya Kobi programı (not: konum ortaasya ve kafkaslar üzerine olduğu için, tikanın elimde bulunan ve incelediğim son 4 yıl raporları içerisinde sadece kafkasya ve ortaasya ülkelerine dair yaptığı çalışmaları değerlendirdim. Diğer ülkeler nezdinde yapılan çalışmaları, sitesinden ve yine aynı sitede yayımlanan yıllık faaliyet raporlarından (her biri 100-300 sayfa) takib edebilirsiniz. Tika web sitesi adresi: http://www.tika.gov.trbu konuda benimle iletişime geçmek, gerekliyse yardım almak isteyen arkadaşlar özel mesaj atabilirler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar