Kharon Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Merhabalar; Bir suredir aklimdaydi, notebooklardaki kisir upgrade ve rahatlik faktoru ve de mevcut bilgisayarimi apg+p4 tabanli oldugu icin olu yatirim olarak gormem beni yeni system kurmaya itti. Aslinda kafamdaki sistemi oturttum sayilir, fakat yinede gozumden kacirdigim veya yanlis bildigim parcalar olabilir diye dusunuyorum. Oncelikle islemci olarak am2 64 x2 5200+ dusunuyorum, neden 5200 denirse, seride L2 tampon bellek olarak 512 den 1mb kullanilmaya bu modelde baslaniyor fakat anakart konusunda oldukca sikintiliyim. Onceden am2 socketlerin phenom destekleyecegi soz verilmesine karsin amd nin bunu basaramamasi (veya cok az kartta basarabilmesi) ileriye donuk bi amd tabanli anakart almayi oldukca zorlastiriyor. Bildigim kadariyla simdilik sadece asus tum am2 boardlarinda phenom destekliyor ki, buda benim fiyatini dusundugumde istemedigim bi ek kulfet. Ekran kartinda nvidia dan ziyade ati istemem, ve de sonradan crossfire genislemesine imkan verecek bi anakart hedefledigim ozellikler arasinda.(buda ayri bi sorun, sonra gelicem) Mesela ornek olarak MSI - K9A2 crossfire dusundum, fakat fiyati intel anakartlarla kapisiyor. Hani merak ediyorum kimse cikicak mi anakarta cf ozelligi icin ekstradan verecegin 30 dolara git alacagin ekran kartindan 30-40 dolar daha bisey koyup daha iyi bisey al diye. Birde nedir yani bariz overclock icin anakart yapmissin, icine onboard display adapter fln koyuyorsun, anlamadim birsey valla. Uzun lafin kisasi, anakart tavsiyesi istiyorum, kullanici yorumu bile is gorur ki, tam da ihtiyacim olan sey. Ikinci sikinti once bahsettigim crossfire hadisesi. Fiyat/performans konusunda en mantikli secim bana 256mb lik hd3850 gibi geldi.(30 dolar fazlasina 512mb si var, cf? ) Onceki problematik le dusundugumde oldukca ilginc bi tablo ortaya cikiyor, hangi anakartla hangi ekran kartini almaliyim? Birde, biliniyor ki crossfire, sli dan farkli olarak mimarisi dolayisiyla farkli kartlarla cf kullanmaya izin veriyor. Fakat bu ne derece esnek bi teknoloji? Yani hadi diyelim ki cf destekli bi anakarta parayi bayilip 256 hd3850 aldim, sonradan 512mb lik hd3870 alsam primer kart olarak, bunlar kardes kardes calisacak mi? Buna farki yerlerde cok farkli seyler soyleniyor, kimi yer birincil kart 16x, ikinci kart 4x olarak calisir diyor, kimi yer 8x 8x diyor, kimisisi 8x 8x calisir ama kartlarin bus hizlari dusuk olan kartin hizinda calisir diyor. Nedir isin asli biri aydinlatirsa cok sevinirim. Ucuncu olarak, ben bu premium kasa/psu isini anlamadim. Adam mis gibi kasa yapmis, fakat icine standart 300 veya 350 watt psu koyuyor. (aopen mesela), birazcik daha psu lu kasa bakildiginda hem watt in hem fiyatin uctugu goruluyor(500watt 200+ $ wtf). Ben istiyorum ki, kafama gore bi fsp(boylemiydi?) veya tagan, coolermaster bisey sessiz ucuz yollu 400watt(yeter saniyorum?) psu alayim, sonrasinda da is goren saglam bi atx alsam bana yeter diyorum ama boyle bi kombo bulamadim. Kim ne kullaniyor, ne onerilir soruyorum. Ram hadisesine gelirsek, simdi markadan bagimsiz olarak 1gb ve 800mhz olmasina ragmen cok cok farkli fiyatlarla piyasada yerini almis. Saniyorum farkli parametreler cevresinde olan etkenler, mesela saniyorum latency vardi( 2-2-5-12 tarzinda yazilan?? yanlismiyim?) bu acidan secimim ne olmali, goruyorum secenekler oldukca cesitlenmis son zamanlarda twinmos, ocz, corsair, kingston, bigboy(samsung uretiyor sanirim?) oldukca cesitli ramlerle raflarda, ucuz yollu olarak ne almaliyim? (yaziya baslamadan sistemi kafamda oturttum demistim sanirim,alenen yalan soylemisim, pesinen ozur diliyorum yazi bitmeden) Artik yaziyi toparlayacak olursam -ki cok uzadi farkindayim- yukaridaki bilgiler ve sorunsallar isiginda kendi capimda verdigim cevaplara gore kurdugum sistem soyle: Eziyet sistemi mark-I AMD-ATHLON 64 X2 5200+ AM2 129USD 129 USD + KDV MSI-K9N ULTRA-2F 80USD 80 USD + KDV KINGSTON-1 GB DDR2 800 29USD 29 USD + KDV SAPPHIRE-HD 3850 196USD 196 USD + KDV SAMSUNG320GB SATA2 16MBNCQ 89USD 89 USD + KDV NEC-AD-7173 BLACK 35USD 35 USD + KDV AOPEN-H600B28 95USD 95 USD + KDV TOPLAM : 653 USD + KDV KDV DAHİL TOPLAM : 770,54 USD fiyat olarak yine bu civarda kdv dahil 800 dolar civarinda bisey dusunuyorum, monitorle birlikte bana kdv dahil 1000$ dan fazlaya patlamamali.(250$ civari 19-20" bi lcd alicam ki bu segmentde baktigim kadariyla soyle aman aman bi monitor gormedim, hayirlisi) degerli cevaplariniz icin herkese simdiden tesekkurler, p.s. UrZa vardi bi ara, bu islerden anlayan, nerde o? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar