Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

penasız elektro çalma şorusu.

Fly

Öne çıkan mesajlar

başlıkta yazıyor, azcık detay :

burada sormuştum flamenko çalıyorum, geçiş yapacağım vs diye. penasız gitar çalmaya alışkınım yani, "hiç enstrüman çalmadıysan penasız uğraşma" derseniz diye söylüyorum.

amacım marjinal olmak veya zoru/kolayı seçmiş olmak değil , sadece ~1 yıldır iyi kötü parmaklarımla çalabildiğim bir tekniği oturtmuş durumdayım, sil baştan pena tekniği öğrenmeye isteğim de yok (okul yoğunluğu diyeyim, öbür başlıkta da yazmıştım) , flamenko ile birlikte rock ezgileri de duymak istiyorum diyeyim hatta.

istediğim şey penayla ve penasızın karşılaştırıp farklarını öğrenmek. penayla mesela shredding yapıyorsunuz, penasız (başparmağı kastetmiyorum bu arada, i m a x parmaklarını da kullanarak) bunu taklit etmen imkansız/daha zor/mümkün gibi
Sosyal ağlarda paylaş

imkansıza yakın. çıkar yaparsın şimdi kapak olur. ondan yakın diyorum. penasız elektro gitar arpejlerde kullanışlı. eğer tel atlanıyosa. atlanmıyosa penayı tercih ederim yine. amma velakin ritm çok zor. palm mutelarda parmak falan kullanman imkansız gibi. yapsan bile aldığın ses hoş olmuyor. elektro öğrenmek istiyorum diyorsan pena öğrenmelisin bence. alışması kolay olacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.youtube.com/watch?v=RYkz30RL_GU&feature=related

(tabi adam koskoca paco de lucia , yanına bile yaklaşamam da sadece fikir vermesi açısından)

bunu örnek verebilirim.

penayla da sorunum nasıl çalayım (bilek,parmak hede hödö) bilemiyorum , herkes farklı çalıyor.

parmakları oynatıp çalmak en kolayı şu anda bana , dediler shredding yapacak duruma geldiğin zaman zorlanırsın , parmakların yorulur

bileğini çevirerek çal dediler, flamenkoda sık sık oynatılıyordu, ona da alışmaya başladım , nası yani falan yaptılar.

videoları izliyorum, bileği kendi ekseninde çevirmek yerine aşağı-yukarı hareket ettiren bolca kişi gördüm , iyice çorba oldu.

ondan yani. işin doğrusu nedir ?
Sosyal ağlarda paylaş

Hybrid picking denilen bir teknik var. Bu teknik özünde şöyle birşey: P ve İ parmakları ile pena tutulurken M, A ve X parmakları da penasız çalar gitarı. Yani mesela basit bir arpej yaparken normalde P-İ-M-A-M-İ yapılırken burada P ve İ penayı tuttuğu için şu şekilde olur bu olay Pİ(Pena)-M-A-X-A-M. Bu hybrid picking'in en basit hali diyelim.

Bu olayın çok değişik boyutları var. Bunları youtube da hybrid picking yazarak aratıp bulabilirsin. Tavsiyem Eric Johnson ve Brett Garsed. Özellikle Brett Garsed hybrid picking ile legato yani hammer on olayını birleştirerek baya uçuk kaçık işler yapabiliyor tavsiye ederim mutlaka izle. Bu tekniğe geçiş sebebi de sana yakın (yani yakın diyebiliriz). Pena ile shred yapamadığını veya hiçbir zaman o kadar hızlı yapamayacağını farkedip (artık yalan da olabilir bu) sağ elin diğer parmaklarını da devreye katarak bir nevi yük dağılımı uygulamış oluyor. Sadece penanın yaptığı işi pena+3 parmağa dağıtıyor gibi düşünebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Fly said:
parmakları oynatıp çalmak en kolayı şu anda bana , dediler shredding yapacak duruma geldiğin zaman zorlanırsın , parmakların yorulur

bileğini çevirerek çal dediler, flamenkoda sık sık oynatılıyordu, ona da alışmaya başladım , nası yani falan yaptılar.

videoları izliyorum, bileği kendi ekseninde çevirmek yerine aşağı-yukarı hareket ettiren bolca kişi gördüm , iyice çorba oldu.

ondan yani. işin doğrusu nedir ?

o zaman buradan devam edeyim.

bilek olayında kafam karıştı işte , çevireyim mi aşağı yukarı oynatayım mı ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...