Volfied Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Merhabalar, Cok dert bir konu bu Linux kullanicilari icin. Kucuk laptoplarda genelde ekran karti shared memory li Intel serisi oluyor, GMA lerden herhangi biri. Tabi kucuk ekran laptop olunca buyuk monitor alip onu baglamak mantikli bir hareket oluyor :) Neyse sadede geleyim, bugun Ubuntu forumlarini dolasirken buldum, cok basit bir cozum [hr] xorg.conf dosyasini backuplayip, aciyoruz ilk olarak (su olarak tabi) said: sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak sudo gedit /etc/X11/xorg.conf daha sonra reoslutionlarin yazdigi bolumde cok ufak bir degisiklik yapiyoruz. Ozetle, X e sabit resolution lar vermek yerine, virtual resolution yarat diyoruz: said: Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" # Modes "1024x1074" "1024x768" "720x400" "640x480" "577x2096" "0x256" Virtual 2704 1050 EndSubSection EndSection # ile olan satir eski haliydi, Virtual yeni hali. Benim mesela 1680x1050 22 inch widescreen im var, ve 1024x768 12.1 inch laptop ekranim. Masamin sol tarafinda monitor duruyor, laptopu kullaniyorum dogrudan. Basit matematik ile topladim ve 1680+1024 = 2704, yanyana duracaklarindan da daha buyuk olan da, yani 1050 de height i biraktim. save ettikten sonra X i restart ediyoruz Ctrl + Alt + Backspace ekranimiz bagliysa, buyuk ihtimal buyuk olanini ana ekran, kucuk olanini kopyasi yapicak. konsolu aciyoruz simdi ve su komutu giriyoruz (man xrandr yazarak daha detayli bilgi alabilirsiniz tabi) said: xrandr --output LVDS --pos 1680x0 --auto --output VGA --pos 0x0 --left-of LVDS --auto basitce, --output deyip adini verdikten sonra (verbose ile isimleri ogrenebilirsiniz) pozisyonunu ve otomatik refresh rate gibi ayarlarini yapiyoruz, sonra bir sonraki output u ayarlayip bi oncekinin solunda oldugunu soyluyoruz. bunu bir dosyaya save edip, execute hakki verip /usr/bin e koyarsaniz direk dosyayi cagirabilirsiniz geri donmek icin de said: xrandr --output VGA --off dememiz yeterli. Umarim aciklayici olmustur, oynayarak kendi ayarlarinizi da yapabilirsiniz tabi. Ben de X3100 var ekran karti olarak GMA965 e giriyor yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 iyi olmuş buraya yazman, ellerine sağlık.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 1, 2007 1 yildir ariyodum yani bunu, belki GMA950 ile de oluyordur. Ayni driverlari kullaniyolar. Maksat millet yararlansin :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar