Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ortodoks ve Katolik ayrımı, doğuşu, sebepleri ve kopuş noktası

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Araştırdığım konuyu üsttede belirttim, katolik ve ortodoks ayrımı. Şu anda araştırmaya başlama evresindeyim ve birtek kulaktan dolma bi iki bilgim var. 1051 de karşılıklı aforoz ve arius kişisi. Bu konuda bilgi ve link lazım aslında bana. Özellikle can alıcı noktaları, üstünde durulması gereken kısımları belirtirseniz sevinirim, onun dışında linklere ulaşmak pek zor değil zaten. Hem böylece bu konuda açılmış olur paticik forumlarında.[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Diaboli virtus in umbust est
Mesaj tarihi:
Hristiyanlık Avrupaya ulaştıktan sonra Roma imp. yıkılması ile Katolik ve Ortadosk olarak ayrıldı.

II.Haçlı seferinin (2. diye hatırlıyorum) amacından sapıp katoliklerin bu günki istanbulu yamalaması ve ortadosklara kötü davranması sonucu ikisi arasında bi ucurum oluştu.olay böle başladı.Bundan sonra dogu ortadosk batı katılik oldu.
Katolikler gün geçtikce yobazlaşıp skolastik düşüncede bogulurken ortadokslar son derece ılımandılar.

Bi ara aralarındaki nefret o kdar büyüktiki ortadoks lar osmanlı işgali altında ilen "Katolik cune si (o taktıkları şey işte) görmektense Türk sarıgı görmeyi tercig ederiz" demeye kadar gitti.

link için gogle.com tabiki.
ben bildiklerimi ilettim.[signature][hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
eski topic lere bakınca immune to terlik shield'im oldugunu örendim.
Mesaj tarihi:
Ayrıca haçlı seferi sonunda yağmalanan Constantinopledaki patriğin tahtına bir fahişenin oturtulması da büyük bir etkendir..Her ne kadar Katolik veye ortyodoks olmasam da bir hristiyan olarak bu olaya karşı büyük kinim vardır ve gerçekten katolikleri de sevmem,çok kıl olurlar genellikle...[signature][hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Neyin varsa bilmiş senin!
Mesaj tarihi:
HA bi de o laf şöyledir "Constantinopoliste catholic külahı görmektense türk sarığı görmeyi tercih ederim"[signature][hline]Günümüzün dünyasında
Hepsi aynı hepsi ala
İsa Musa Muhammed Buda
Neyin varsa bilmiş senin!
Mesaj tarihi:
İlgilenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca arius dan haberi olan varmı? baya bi metin çekdim de daha inceleyemedim hepsini

Ayrıca;
said:
unity100, 13 January 2004 12:30 tarihinde demiş ki:
google.com dencekleri der

arama sonunda ya türkçe misyoner siteleri(beleş incil vs.) yada ingilizce katolik siteleri çıkıyor. Sonuçta adam gibi birşey bulamadım. Daha okuyamadım(sınav haftası) fakat pek birşey çıkacağını zannetmiyorum. O yüzden üzerinde durulması gereken yerleri özellikle istemiştim. Ayrıca sağlam linkleriniz varsa reca olunur :)[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Mesaj tarihi:
said:
Khirsah, 13 January 2004 17:32 tarihinde demiş ki:
HA bi de o laf şöyledir "Constantinopoliste catholic külahı görmektense türk sarığı görmeyi tercih ederim"

eyvallah[signature][hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
Mesaj tarihi:
said:
MonTezaus, 13 January 2004 17:59 tarihinde demiş ki:
İlgilenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca arius dan haberi olan varmı? baya bi metin çekdim de daha inceleyemedim hepsini

Ayrıca;
said:
unity100, 13 January 2004 12:30 tarihinde demiş ki:
google.com dencekleri der

arama sonunda ya türkçe misyoner siteleri(beleş incil vs.) yada ingilizce katolik siteleri çıkıyor. Sonuçta adam gibi birşey bulamadım. Daha okuyamadım(sınav haftası) fakat pek birşey çıkacağını zannetmiyorum. O yüzden üzerinde durulması gereken yerleri özellikle istemiştim. Ayrıca sağlam linkleriniz varsa reca olunur :)

http://www.christianitytoday.com/history/features/early.html

bu ipi tut, atlaya atlaya linklerden istedigini bulursun[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Mesaj tarihi:
Araştırmam sonucu yazdığım projeyi yayınlayayım dedim de, hatalar olması olası. Ayrıca bi iki şeyi unuttum, ki sonradan farkettim. Genede buraya yazma gereği duydum.
---
Katolik ve Ortodoks Ayrımının Sebepleri

Eski Roma içinde bir çok farklı dil, din ve kültürden toplumu barındıran bir yapıydı. Fakat M.S. 312 de imparator Constantine’in Hıristiyanlığı kabulü, ve 313 yılında imzalanan Milano fermanıyla, o zamana kadar yasak olan Hıristiyanlık serbest bırıkılışıyla birlikte, Hıristiyanlık oldukça öne çıktı. Bir süre sonra ise kilise desteği otoriteyi sağlamak için gerekli bir öğe ve bir anlamda da kendini meşrulaştırmanın yolu haline geldi ve kilise gitgide önem kazandı.

Fakat Hıristiyanlıkta tanrı inancı tek bir şekilde algılanmıyordu ve bunu engellemek için Hıristiyan kilisesinin ilk din kurultayını M.S. 325’te Nikaea’da (İznik) topladı. Burada Arius’un öğretisi yasaklandı, bunun yerine özetlenmiş bir dinsel metin onaylandı. Fakat bunun üzerine bazı huzursuzluklar ortaya çıktı. Bazı kiliseler hoşnutsuzluklarını dile getirdiler. Sonuçta bir karışıklıklık hüküm sürüyordu. İmparator Theodosius dini otoriteyi, siyasi otoriteye katkı sağlaması amacıyla, güçlendirmek için, 381 yılında İstanbul’da toplanan Konsil’e baskı yaparak, Fener Patrikhanesini evrensel patriklik statüsüne kavuşturdu. İmparator’un bu hamlesiyle ülkedeki dini hava ikiye bölündü. Piskoposlar ise Konstantinopolis’teki imparatoru takip edenler ve Roma’daki Papa’yı takip edenler olarak ikiye ayrıldı.

Daha sonraları haçlı seferlerinde haçlıların Konstantinopolis’i de yağmaları sonucu aradaki ilişkiler gerildi. Roma kilisesinin parasız kalması üzerine cennetten arsa satmak gibi yollara başvurmasını saçma bulan Ortodokslar’ın tutumları da buna eklendi. 1054 yılında karşılıklı olarak Patrik ve Papa’nın birbirlerini aforoz etmesiyle sonuçlanan bu süreç, aradaki bağların kopmasına yol açtı. Bundan sonra Ortodokslar Fener Patrikhane’sine, Katolikler ise Roma Kilise’sine bağlı olacaklardı.

Bu olayın sonucunda Doğu Kilisesi, Katolik kilisesinden kopup Ortodoks Kilisesi olarak anılmaya başlandı.
---
Tabii bizansın meşruiyet kazanma çabalarını vs. de eklenmesi lazım. Az-öz yazmak proje değerlendirme(yani noıt verme :) ) aşamasında önemli olduğundan ayrıntıları atladım. Ayrıca arius un ortaya attığı tanrı anlayışına da inanıyor ortodokslar.[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Mesaj tarihi:
said:
Bıshop, 13 January 2004 21:24 tarihinde demiş ki:
said:
HA bi de o laf şöyledir "Constantinopoliste catholic külahı görmektense türk sarığı görmeyi tercih ederim"

eyvallah

Ahah adam kendine yapılmış bi övgü olarak aldı lol[signature][hline]Bir şey biliyorsam; o da hiç bir şey bilmediğimdir.
La'unva Solmai @ Eclipse - SWG.
LONG LIVE REBELLION !

[/b]
Mesaj tarihi:
said:
Deep-Night, 15 January 2004 18:46 tarihinde demiş ki:
said:
Bıshop, 13 January 2004 21:24 tarihinde demiş ki:
said:

eyvallah

Ahah adam kendine yapılmış bi övgü olarak aldı lol

övgü falan olarak almadım üstte okuduysan ben o lafı yanlış yazmışım oda düzeltmiş[signature][hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
Mesaj tarihi:
Dönem ödevimi??
Up :P[signature][hline]700 duelde 70 Kasaba'da 7 Vilayet'de Adı anıldı Tarar Ramazan!!! Emektar UO'cu olympos da dogdu snn de tanındı nebulada büyüdü Arqasda yaşlandı ve şimdi tekrar dogdugu topraklarda Reactor. Grandmaster BeRDuSH
Mesaj tarihi:
Ufak bi proje sadece, ben de hem üzerinde konuşulucak bişeyse forum da tartışırız, hem de köşesinden ben de otlanırım diye yazmıştım. Hayranlık kısmına fazla ümitlenmemiştim aslında da konu da pek öyle tartışılacak bişey gibi durmuyo galiba, kimsenin öyle aham şaham bilgisi vs. yok. Üzerinde yaşadığımız topraklarda yaşanan gelişmeleri nerden bilecez ki zaten, sorun osmanlıyı hunları cevap verelim. Biri konstantinapolis de batının kaderi çizildi derse de ora konstantinopolis diil istanbul bi kere diyelim. Vatanı mı bölcen, ora bizim yunanlılar o emellerinden vazgeçsin, siz de avucunuzu yalayın diyelim neme lazım

Neyse gaza geldim galiba biraz
[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---

[Bu mesaj MonTezaus tarafından 19 January 2004 19:19 tarihinde değiştirilmiştir]
  • Yeni Oluştur...