Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Işık ve Düşünce Hızı

SpiderS_DangeR

Öne çıkan mesajlar

Bleda said:
Zheld said:
düşünce yavaş
miyelin kılıflı 12 metre miyelinsiz 5 metre hız alıyor saniyede

miyelini ile miyelinsiz arasında en az 20 kat fark var die
biliyorum, 120 metre/saniye olmasın o :D

pardon benim hatam 0 koymamışım
miyelinli sinir fibrilleri saniyede 15-100 metre
miyelinsiz sinir fibrilleri saniyede 0.5-2 metre
bir miktar miyelin içeren küçük çaplı sinir fibrillerinin iletim hızı da saniyede 3-14 metredir
yani böyle öğretmişlerdi
Sosyal ağlarda paylaş

Bana göre düşünce hızı ışık hızının oldukça üstünde bir rakamdır... Sadece biz çıplak düşünerek aradaki farkı anlayamayız, çünkü ışık hızı bizim düşünme reflekslerimize göre çok hızlıdır, düşüncenin oluş hızına göre değil.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
göre düşünce hızı ışık hızının oldukça üstünde bir rakamdır

rakamdır derken?

said:
Sadece biz çıplak düşünerek

çıplak gözle marsa bakmak gibi bir aksiyon mu bu? yoksa bir çeşit fentezi mi?

said:
çünkü ışık hızı bizim düşünme reflekslerimize göre çok hızlıdır, düşüncenin oluş hızına göre değil.

"her şeyi çözdüm artık düşünme refleksi hızıyla, düşüncenin oluş hızı arasındaki ince çizgiyi bile çiziyorum" diyosun?

Felsefe bilimdir dediysek, desteksiz sallayın da demedik afedersin.

edit: Ha ben bi çeşit Ramanujan'ım kanıt yapmaya gerek duymuyorum direk doğru sonuçları sunuyorum size diyosan eyvallah.
Sosyal ağlarda paylaş

ben bunu bi siteden almıştım onu yazmayı unutmuşum :)

katıldığım genel nokta {"her şeyi çözdüm artık düşünme refleksi hızıyla, düşüncenin oluş hızı arasındaki ince çizgiyi bile çiziyorum" diyosun?} bu zaten

*şunu da yazayım dedim*
..
düşünce ışıktan yavaşsa
erken gidilmelidir
..

yılmaz erdoğan
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
soru?

her birimiz elektrikle calisiyorsak,
bir işlemdeki elektrigin atladigi nöron sayisi ve tepki verme süreleri de herkese göre degisiyorsa ,(herkesin ayni aslinda denecek kadar ufak bir zaman birimi bu fark sanirim?)

herkes zamani gayet farkli yaşıyor diyebilirmiyiz?
ben saat 10 oldugunu saate baktigimda senden (nanosaniye farki ile) sonra görüp algilayabiliyorsam.. bunun testini refleks disinda birsekilde ölcebilirmiyiz vede?

belki hepimizin 'normal' diye adlandirdigi sey, herkesin nanosaniyelerle bile olsa farkli algilasada bu fark dikkate alinamayacak kadar ufak oldugundan ortak bir kümeye verilen isim olabirmiydi ki?
Sosyal ağlarda paylaş

Dediğine benzer bir durum newton mekaniğini kullanmamızdan ötürü ortaya çıkan farka da kendini gösteriyor:

misal biz dinamikte newton mekaniğini kullanıyoruz ama tüm hızlar için doğru olan relativistik mekanik var. Ben misal newton mekaniği ile yaptığım hesapla burdan okula 3600 saniyede gidiyosam, relativistik mekanikle hesap yaparsam 3599.99999999999999999999 saniyede (rakamı salladım ama farkın küçüklüğü abartısız, belki daha bile küçüktür). Şimdi nasıl bi insan 0.000000001 mm mesafedeki iki noktayı ayırt edemiyorsa, bu iki zaman arasındaki farkı da ayırt edemez. Ayırt edecek bir ölçüm aleti var mı? O kadar hassas bir alet olduğunu sanmıyorum ama kitaplardan birince ölçüm hassasiyetleri ile ilgili bilgi vardı ona bakarım.

Senin dediğin fark ölçülen ve tecrübe edilen ölçümler arasındaki farka denk geliyor.

Bir de konu göreceli olunca (einstein göreceliliği değil) genelde "THE measuring reference" diye bir kavram olmayabilir, onu senin belirlemen gerekir. Misal ki sen yolda gördüğün bir arabaya 100km/s le gidiyor diyorsun ama o dünyaya göre hızı, fakat dünya zaten hareket eden birşey? O zaman arabanın "gerçek" hızını neye göre almamız lazım? Aynı şekilde potansiyel enerji, bir şeyin "gerçek" potansiyel enerjisi nereye göre alınan potansiyel enerjisidir? Bu tür durumlarda kendine bir referans noktası belirleyip hayatına devam etmek en güzelidir d:
Sosyal ağlarda paylaş

dün kitap aldım hatta rafta gördüm olasılıksız diye bi kitap ama önce matematik çalışıyım istedim biraz.yani fazla şey bilmiyorum bu konuda ama şu geldi aklıma,düşüncelerimiz hormonlarla ve türlü metabolik olaylarla ilintili.yineliyorum tam olarak bilmediğimden kesin konuşamıyorum ama madde ışık hızının belirli bir miktar üzerine çıktığında(2.8 olabilir yanlış hatırlıyor ya da sallıyor olabilirim) enerjiye dönüşüyorsa ışık hızının üstüne düşünmemiz imkansızlaşıyor gibi şeyler düşündüm belki ışık hızından hızlı düşündüm
Sosyal ağlarda paylaş

varsınolsun said:
ama madde ışık hızının belirli bir miktar üzerine çıktığında(2.8 olabilir yanlış hatırlıyor ya da sallıyor olabilirim) enerjiye dönüşüyorsa ışık hızının üstüne düşünmemiz imkansızlaşıyor gibi şeyler düşündüm belki ışık hızından hızlı düşündüm

Henüz madde ışık hızının üstüne çıkamıyor d: hatta elimizdeki formülleri değiştirmeden olaya bakarsak çıkması da imkansız gözüküyor. Işık hızından hızlı bir maddenin olabilmesi için ya da bulunması durumunda bilinen relativite mekaniği formüllerinin üzerine ek yapılması gerekir. Ama aynen newton mekaniği nasıl düşük hızlarda çalışıyorsa, relativistik mekanik formülleri de ışık hızına çok yakın hızlar için hala doğru sonuç veriyor ve eğer yenilenecek kurallar relativistik mekanik kurallarına göre çok karmaşık ise bu hızlar için yine relativistik mekanik kuralları uygulanacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...