Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Rüyalar, potansiyel cahillikler ve açıklamaları


LiquiD

Öne çıkan mesajlar

Okulda Türk Dili isimli dersimizde 5 dakikalık sunum hadisemiz vardı. Amaç anlatım gücümüzü geliştirmek. Benim seçtiğim konu da bu idi. Ancak ben anlatım günümde gidemedim okula o yüzden yazılı verdim ödevi. Bu vesile ile, çeşitli bilgileri derlemişken buraya da aktarayim dedim.

ahan da:


Rüyalar:

Rüyalar, uykunun beşinci ve son evresinde meydana gelen tek kişilik film şölenleridir. Uykunun bu beşinci ve son evresi Rem(rapid eye movement-hızlı göz hareketi) olarak adlandırılır. Rem evresi, gecede birkaç defa tekrarlanır ve Rem süresince rüyalar görülür. Rem olduğunda vücut -gözler dışında- geçici felç geçirir. Bunun sayesinde rüyada verilen fiziksel tepkiler gerçek yaşamda verilmemiş olur.

Bilimsel araştırmalar bir rüyanın en fazla 12 saniye sürdüğünü göstermektedir. Rüyamızda 1 saniye içerisinde gangster olup arabaya biner, polisten kaçar, yakalanır ve vurulabiliriz. Bu beynimizin kurgulama ve çalışma hızına açık bir kanıttır.

Rüyalar normalde renklidir ancak siyah-beyaz olarak da görülebilir. Rüyada renkleri farkedenler, genelde gerçek yaşamda renklerin, tonlamaların ve vurguların daha fazla farkında olanlardır. Bununla birlikte doğuştan kör bir insan rüyalarında sadece sesler duyabileceği gibi, sonradan kör olan bir insan, kör olmasının üzerinden 3 sene geçtikten sonra salt seslerden oluşan rüyalar yaşamaya başlar.

Rüya görmemek veya engelli insanlar için de konuşmak gerekirse, rüya yaşamamak gibi bir şey söz konusu değildir. Zira rüyalar gün içinde elde edilen bilgilerin kısa zamanlı bellekten uzun zamanlı belleğe atılmasında önemli bir aracıdır. Bununla beraber, rüya esnasında beyin vücudun reaksiyonlarını ölçerek, kişinin daha ne kadar uykuya ihtiyaç duyup duymadığını anlar.

Rüya görmediğini iddia eden insanlar büyük ihtimalle rüyalarını hatırlamakta güçlük çeken kimselerdir. Zira rüyaları hatırlamak güç bir iştir. Çoğu zaman gece boyunca gördüğümüz envai çeşit rüyadan sadece bir iki tanesini hatırlarız. Rüya, uykudan uyanana kadar geçen uyanma evresi beş dakikadan az ise hayal meyal, bir dakika kadar ise bayağı hatırlanır. Rüya ortasında uyanılır ise, görülen rüyanın hemen hepsi o an için net bir şekilde hatırlanır. Çoğu kişinin sadece kabuslarını hatırlamasının ve güzel rüyalar görmediğini iddia etmesinin sebebi de budur. Zira kabus esnasında vücudun içine girdiği stres ve verdiği reaksiyonlar güçlü bir şekilde beyni uyarır ve akabinde uyanılır.

Sık sık rüya ortasında uyanmak bir rahatsızlık belirtisidir. Zira bu kronikleşirse, halk arasında karabasan olarak adlandırılan hadise periyodik olarak kişiyi ziyaret eder. Vücut, rüyanın ortasında uyandığında, uyanma evresinin üç aşamasında kopukluk meydana gelir ve birinci aşamadan direk üçüncü aşamaya atlanır. Bu yüzden kişi Rem evresinde girdiği geçici felç durumundan bir süre çıkmamak sureti ile gerçek yaşama dönmüş olur. Halk arasında karabasan olarak adlandırılan hadisenin bilimsel açıklaması budur. Bunun yaşanmasının başlıca sebebi strestir. Uyurgezerliği de karabasan hadisesinin zıttı bir rahatsızlık olarak görebiliriz. Zira uyurgezerlik gibi bir rahatsızlık yaşayan kimse, Rem evresinde geçici felç geçirmediği için rüyada yaptıklarını gerçek yaşamda bilinçsiz bir şekilde yapmaya çalışır.

Rüyada olduğunun bilincinde olmak zordur. Ancak bundan daha zoru, hem bilincinde olup, hem de rüyayı yönetebilmektir. Bu tarz hadiselere lucid dreaming(açık rüya) adı verilir. Bunu herkes yaşamı süresince periyodik olarak en az bir iki defa yaşar. Bu periyodik eylemin, periyot aralarını kısaltmak, sıklaştırmak için çeşitli yöntemler vardır. En etkili yöntem, uykuya dalmadan önce, yatar pozisyondayken kişinin kendi kendine telkinlerde bulunması ve rüya esnasında bilincini açık tutmaya çalışmasıdır. Uykuya dalmadan önce yanımıza koyacağımız bir objeye odaklanarak bunu sağlayabiliriz. Mesela yanımıza koyacağımız bir kol saatine yeteri kadar odaklanır ve bu objeyi rüyada göreceğimizi yeteri kadar beynimize telkin yoluyla bildirirsek, bu obje rüyamıza girebilir. Bu esnada da hafıza devreye girer ve rüyaya dalmadan önce yaptığımız bu işlemi hatırlayarak, rüyada olduğumuzu kavrarız. Bundan sonrası rüyayı yönetmekle ilgilidir ki bunu tam anlamıyla yapabilmek imkansıza yakındır. Zira ne kadar yönetirsek yönetelim, rüyadaki birçok ayrıntı bilinçaltımızın emirleri doğrultusunda biçimlenir. Misal olarak rüyamızda güzel bir elma ağacı yaratmayı dileyerek bunu başarabiliriz ancak bilinçaltımız bu elma ağacındaki elmaları küçük birer canavara dönüştürerek olayı bir kabusa dönüştürebilir. Bu olayın en büyük sebebi, bilinçaltının, bilincin hep bir adım önünde olmasıdır. Nitekim bu yüzden hayvani doğamızın en büyük getirisi olan içgüdüsel reaksiyonlarımız işlevsellik kazanmış olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Çok güzel bir yazı bombaci
tebrik ediyorum baya hosuma gitti okurken

Ben rüya görürken rüya hele hele güzelse sabah sınava gitmem için çalan saatin sesine sinir oluyorum ve bugüne kadar gördügüm kabus taş çatlasa 2-3 ü geçmemiştir

Genelde olağanüstü seyler ile sürekli birşeyler elde etmeye kasarken kimi zaman elde ederken kimi zamanda cok yaklastıgımda kaybederken serüvenden serüvene sürüklendigim rüyalar görüyorum

Mesela küçükken sürekli biryerlere giderdim rüyamda ve bişeyi açınca içinden binlerce rengarenk misket çıkardı hepsi benim oldu diye sevinip oynardım ve pat bi uyanırdım o gaz ile ama ortada 1 tane misket yok
Rüyayı görürken anlamazdım ama rüyanın sonları+uyanma faslı civarında anlardım rüya oldugunu ve sinir olurdum :P

Sonra yatmadan önce şu rüyayı görücem diye plan yapıp kafamda senaryo yaptıgımda ilk gördügüm rüya o oluyor genelde ama cok kısa oluyor dierlerine göre

Birde gördüügm rüyalardan kimisini periyodik olarka her hafta 3 kere görüyordum
Geçen sene mesela bu tip rüyalardan birisinin konusu sürekli uçuyorum , ama öyle kuş gibi falan degil
Mesela birkere zıplıyorum havaya ve zıpladıgımda konsantrasyonu tamamlar isem ve havadayken çeşitli haraketleri düzgünce yapar isem bazen yerden 100-200 metre yükselip baya bi yol kat ediyordum sorna yere inip tekrar zıplıyordum falan, ve bu rüyayı nerdeyse tamami ile kontrol ediyordum ki acaip zevkli birşeydi, herşey gerçek gibiydi ve olağanüstü bir gücüm var ve kontrol bende. Tek sorun mesela bu rüyaya bişi eklenirse atıyorum bi yarışma falan sonucta kesin ben kazanıcam olayının kontrolü olmuyordu ki ucma eylemimi sonuna kadar kontrol etsemde yarısmayı her şart benim için uygun olsada kazanamadıgım oluyordu falan

Nedense bu aralar az rüya görür oldum
Ama şunu söliyim rüya konusu çok hoş ve oldukça dikakt çeken birşey
Yazın çok hoşuma gitti tekrar teşekkürler[signature][hline]Grandmaster Hamburger
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lucid dream olayı astral projeksiyon yapılırkende kullanılan bir yontem ama uzerınızde negatıf enerjı olmaması gerek o gun icinde sıkıntılı bısey yasadıysanız bu bılıncaltınıza yansıyor ve ruya algılama oranı dusuyor[signature][hline]|apache the taksimetre|
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Lucid Dreaming bir kaç kere kasıp yaptığım birşey.
Ilk seferlerde olmamıştı.Ama yılmadım devam ettim falan.Sonunda oldu.Ama kalktığımda çok yorgundum.Bilemiyorum neden 2 ve 3. cü kez yaptığımdada çok yorgun uyandım.O yüzden gereksiz bence yapmak.Yani denenmeli ama hobileri arasında Lucid Dreaming olan birini görmedim ben hiç =).[signature][hline]He shall appear to thee and thou shall know him.He is no son of God, he is the son of the earth.
Facito aliquid operis, ut semper te Diabolus inveniat occupatum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada, ben yazıda rüyada olduğunuzu nasıl anlayacağınızı anlattım. yönetme konusunda, kendi mantığım çerçevesinde bir teknik geliştirdim; o da şöyle:

belirli bir ışık odağına bakıp gözümüzü kapadığımızda çeşitli çizgilerden, siyah beyaz objeler yaratabiliriz. hepimiz biliyoruzdur sanırım bunu, küçük bir oyundur bu bizim için. ancak buradaki objelerin şekilleri de bir süre sonra kontrolümüzden çıkar. bazen korkunçlaşır, bazen de içinden çıkılmaz bir hal alarak, abuk sabuk şekiller meydana gelir. bana göre(test etmedim, kasmak isteyen varsa öneriyorum) bu tarz bir egzersiz ile, rüyayı yönetmek namına bir gelişim gösterilebilir. zira orada yarattığımız objeler de bilinçaltımızın kontrolünde bir nevi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca astral seyahat ile lucid dreming'i karıştırmamak gerekir.
zira çok farklıdır ikisi.
astral seyahat, ruh ile bedenin ayrılması ve ruhun gerçek dünyada düşünce hızıyla dolaşabilmesidir. bu hadise uzakdoğuda çıkmış; hepinizin tahmin edebileceği gibi.
ancak bunun yapılabildiğine dair en ufak bir bilimsel kanıt yok. bir şehir efsanesi olarak dolaşır astral seyahat maceraları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
ya elalem mi kör benmi anlamadım
adam orda tamamen kontrol etmek tamamen rüyayı yonetmek imkansızdır yazmıs ama bir ölçüde yapabilirsiniz demiş

sizlerde alın bakim okuyun rüyamı yonetiyorum diyenler nasıl sıkıyorlarmış demişsiniz
lol ya

arkadaşlar ben cok sık gördügüm bir rüyamı yazdım ve büyük ölçüde yönetiyoum rüyayı

çatlayın patlayın :)[signature][hline]Grandmaster Hamburger
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lucid dreaming yapıp yorgun uyanmanın sebebini mantık yürüterek açıklamaya çalışırsak alexis, bilincinin açılmasıyla sebebiyle uykudan yeterli randımanı alamamanı gösterebiliriz.

bu arada lucid dreaming için, yani rüyada olduğunuzu anlamak için başka bir yöntem:

normal kalkıyorsunuz(alarm veya belirli bir dış etken yardımıyla olması daha iyi olur. yani rüyanın bölünmesi gerek. hatırlamak gerek.) . mahmurlukla alarmı 5-10 dakika sonrasına kuruyorsunuz. bunu yapıyorsunuz sürekli ve devam eden rüyanızda yavaş yavaş kontrolü ele geçiriyorsunuz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arada kalktığınızda ufak bir kağıda, rüyayla ilgili kilit bir iki kelime yazıyorsunuz. cümle kurmanıza gerek yok, o an için hatırladığınız bir obje veya başka bir şeyi kaydediyorsunuz.
böylelikle bütün gün içinizde bir ukte olarak kalan tam olarak hatırlayamadığınız rüyalara veda etmiş oluyorsunuz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ellerine saglık walla buyuk bir zevkle okudum ve baya bir şey kazandırdı bana bilgi olarak.

bende yazıyı hemen okuduktan sonra bi soru yazıcaktım ki ondanda bahsetmişsin.
bende sana Astral seyehat i soracaktım.İnanılmaz merak ediyorum bu olayı.
Bir tandıgım bunu gerçekleştirdigini idda edior ve ne kdr dogru tartışılır.Ama boyle birşeyi bende gerçekleştirmek isterdim.
İstesigin zaman istedigin yeri gormek muhtesem olmalı.
Ama eminimki bununda her şeyin oldugu gibi kotu bir yanı vardır..

tekrar ellerine saglık.[signature][hline]namı diger:

UnderTaker(BTD)
Loramis
Future_King

icq:98398233
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tanıdığının yaptığı muhtemelen lucid dreaming'dir. çok karıştırılıyor bunlar.

hatta ikisi arasındaki farkı bilip de, yaptığı şeyin astral seyahat olduğunu söylemek de iddia edenler bile var. halbuki onlar kendi beyinlerinde oluşturdukları dünyada geziyorlar, gerçek dünyada değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki duyduguma gore ilk astral seyehati Piri reis yapmış dogrumu?
hatta bu sayede dunyanın ustune çıkıp dunyanın bir haritasını bile yapmış.

dogrumu biliomusun boyle bişi?

astral seyehat ile dunyadışı varlıklarla iletişim kurmak mumkunmudur?


cok sordum galiba ama merakımı baışla.[signature][hline]namı diger:

UnderTaker(BTD)
Loramis
Future_King

icq:98398233
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk başta dediğim gibi, astral seyahat ile ilgili olan hikayelerin hepsi şu vakit ancak birer şehir efsanesi statüsündedir.
herhangi birinin bir kanıtı yoktur. yapılabildiğine dair herhangi bir veri yoktur, ki gayet fantastik bir şeydir.

ayrıca piri reis hikayesini bilmem de, bu olay uzakdoğuda ortaya çıkmıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...