Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"bilimsel" matematiksel işlem göstermece sorusu ve bonus olarak sonuç itiraz sorusu.

Fly

Öne çıkan mesajlar

şöyle bir olay oldu :

matematik sınavı yapmışlardı 5 soru vardı çözümlerimin biri bariz biri kısmen yanlış , gerisi yöntem + sonuç doğruydu.

minimum 30-50 arası bir şey beklerken adam 2+2=4 seviyesindeki şeyleri de bana göstermen lazım demiş, ordan sonra tüm soru iptal. tam soru hatırlamıyorum da çok benziyor şuna birisi :

un serisi var (n doğal sayı ve 0 dan büyük) 'de tanımlı n/n^2 ' e eşit, ben bunun alçalan (deniyor sanırım türkçe) olduğunu göstermek için "1 , 2 verip karşılaştırınca evet azalıyormuş , o zaman bir de un+1 ve un i kıyaslayalım o da doğruysa doğrudur" diyip bitirmem lazım soruyu. ilan edilen çözümler falan da böyle.

ama 1 ve 2 verdiğimde işlem yapmadım , direk u1 = 1 , u2 = 1/2 oluyormuş dedim. adam orda basmış sıfırı.

dedim artık a=-1 ' in mutlak değeri için yanına Max(-a,a) falan mı yazacaktım diye, hee evet diyor adam.

dersin hocası da salak muamelesi yapıyor sen kalacan falan diye , diyorum hata şurda diye adam hala devam ediyor, sinirimi bozuyor. sonra da fransızlara niye kılsın diyorlar : veya 11 yıldır bana hep böyle tipler geliyor.

ilk sormak istediğim her yerde böyle mi ? tamam lisede tolerans falan vardı, daha ciddi bir iş yapıyoruz artık ama bu derece komik bir nedenden de ilk sınavda yapılır mı böyle bir şey ? başka ünilerde nasıl ?

bonusa gelince : itiraz dilekçesi verdiğimizde okulumuz mu yoksa bağımsız bir komisyon (??) mu inceler sınavı ?
Sosyal ağlarda paylaş

Induction'da sen neyi kanitladigini yazmazsan kirarlar tabii ki. Orda yapmaya calistigin ilk sistem icin teorinin dogru oldugunu kanitlamaktir. Eger teoriyi yazmazsan bir anlami yok. Sonraki adim da induction adimi ki burda senin de dedigin gibi n icin dogruysa, n+1 icin de dogru oldugunu gostermeye calisiyosun; teoriyi yazmazsan kirarlar, alismak lazim.

Ozellikle kanitlama konusunda senin icin "apacik ortada" olan seyler pek de oyle olmuyo. Her seyi catir catir yazman gerekli. Biz soyle bi anlasma yapmistik hocayla, daha onceden kanitladigimiz seyleri, bi daha yazmak yerine referans veriyoduk. Kitabin su sayfasina dayanarak u1=1 gibisinden.

Ha bir de her yerde boyle degil. Bazi yerlerde hocalarin umurlarinda bile olmuyo. Fark? Senin icin ne kadar farkeder bilmiyorum ama, sahsen ben onlari matematik gormus saymiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Fly, kulağına küpe olsun diye yazıyorum bunu, Fransız sistemi hakikaten böyle. Her aşamayı belirtmek zorundasın. Arada ufak birşey bile atlarsan "nerden bilcem lan bunun böyle olduğunu" diye çıkışabiliyorlar. Karşında hoca değil, zırcahil varmış gibi cevap vermeni ister Fransız hocalar.
Sosyal ağlarda paylaş

Matematik bölümündeysen eğer o sorudan 0 alman gayette normal. Gerçi başka bölümdede soru söledğin şekildeyse ispatlayarak çözmen gerekir bu soruyu.
Zaten o sorunun soruluş amacıda test çözer gibi çözmek değil. İspat ederek çözmek.Bu tarz sorularda önce
n=1 için doğrudur dersin.
sonra n=k kabul edelim dersin ve verilen açılım neyse onu yazarsın.
sonrada n=k+1 içinde doğru ise yaptığın şeyin doğru olduğunu söyleyebilirsin.

1+2+...+n=(n*n+1)/2 yi ispat edelim mesela
Her n>1 için n elamanıdır N olacak şekilde
n=1 için 1=(1*2)/2 doğrudur
n=k için 1+2+...+k=(k*k+1)/2 doğru kabul edelim........(1)
n=k+1 için 1+2+...+k+(k+1)=(k+1*k+2)/2 ......(2)
(2) ifadesinde her iki taraftanda k+1 çıkaralım
1+2+...+k+(k+1)-(k+1)=(k+1*k+2)/2-(k+1)
1+2+...+k=(k+1)*(k+2)/2-2(k+1)/2
1+2+...+k=[(k+1)*(k+2)-2(k+1)]/2
1+2+...+k=[(k+1)*(k+2-2)]/2
1+2+...+k=(k*k+1)/2 elde edilir. (1) ifadesinde doğru olduğunu kabul ettiğimizden n=k+1 de doğrudur.
O halde 1+2+...+n=n*n+1 dir.
Der sorudan tam puan alırsın.
Sosyal ağlarda paylaş

bu iş boyledir
saks bi durum ama
hakli yani, karsinda zircahil varmis gibi anlatman lazim

biz de derste ispatladigimiz theoremler için "daha once derste yapmistik, şu theoremden" gibi bişeler yazip tamamindan kurtuluyoruz. ama ek derste yaptiklarini kabul etmiyor falan

boyle manyak işler peşinde koşuyoruz
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten soruda anlaşılır senden onun ispat edip etmemen istendiği.
Mesela bir teoremi ispat ederken başka bir teoremde kullanılan ifadeden yararlanıyorsan. Yararlandığın teoremi açıklamana gerek yok. Sadece şu şu teoreminden dolayı diye belirtirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Noldu QED lere tey tey

Fransizlar harbidne acimasizlar bu tur konularda, arastirmamda basimdaki eleman fransiz, herseyi son detayina kadar istiyor. Ama hakli adam da, kagit cikarmak istiyorsan hic birseyi atlamamalisin diyor.

Ha ne kagidi basit bi kanit sorusu bu dersen, riglous un dedigi gibi, Induction in herseyi base caseler ve inductive step e bagli, eger onlari tam yapmassan zaten yanlis yapacak baska bir sey yok proofta :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...