Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Matematik Sorusu

WinterWolf

Öne çıkan mesajlar

Bir şirketin 100 dairelik bir apartmanı var. Eğer firma her daire için 400$ aylık fiyat biçerse bütün daireler satılıyor. Aylıktaki her 20$ artış için 1 müşteri kaybediliyor. Maksimum kar için dairelerin aylığı kaç para olmalıdır?

in english:)
A company owns an apartment building containing 100 units. If company charges 400$ per month, then all units can be rented out, and for every increase of 20 $ per month, the companıy will lose one customer. What rent should be charged to maximize revenue?

Matematik ödevinin içinde fakat bende örnei olmadığı pek bir poq yapamadım:)(Derse pek girmediğim için örnek yok). Aslında kolay bir soru ama beynim çok tıkanık bu aralar. Yapabilenlere şimdiden teşekkürler.Çözümüyle birlikte yazarsanız sevinirim:)
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm ben şöyle düşündüm

x: fiyatı kaç sefer 20Ş arttırdığını sayısı

ozaman
(400+20x)(100-x) senin yaptığın arttırma için alcağın fiyat.
normali ise 40000Ş

bu denklemin sonucu
40000 +1600x - 20(x)kare

yani x üzerinden elde edebilceğin kar=y= 1600x - 20(x)kare
çünkü zaten bunlar normal 40000inin üzerine ek.

y=1600x-20(x)kare parabolünün tepe noktasını bulmak kaldı şimdi.Ahem bunu nasıl yapcağını hiç düşünmedim ama :p sanırım bu yol biraz zor oldu ama grafih çizen hesap makinen varsa işe yarar hehe.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 11 January 2004 19:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

klasik bi arz talep sorusu.
şimdi sen x*y nin optimum dğerini arıyosun.

önce eğriyi çiz.ki burda doğrusal bi durum söz konusu.
eğimi 20 olan bi doğru var elinde.bunun y eksenini kestiği noktada 2400 yani 2400-20x=y. sen x*y yi aradığına göre.

x*y=-20x^2+2400x

ikinci derece denklemlerin max yaptığı noktalarda grafiğe teğet geçen doğrunun eğimi sıfır'dır.yani türevi sıfır'a eşittir.

bu durumda x*y 'nin türevini alırsak

-40x+2400=0 'dan
x=60'ı buluruz.maximum kar sağlanacak nokta 60 evin satılacağı yani fiyatın(2400-20*60=y) 1200 olduğu noktadır.

geçen dönem ekonomi almıştım.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz:
Bir zamanlar fırtınalar estirirdim
Bilmiyorumki kafam çok karışık.?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ardeth, 11 January 2004 19:53 tarihinde demiş ki:
Hmm ben şöyle düşündüm

x: fiyatı kaç sefer 20Ş arttırdığını sayısı

ozaman
(400+20x)(100-x) senin yaptığın arttırma için alcağın fiyat.
normali ise 40000Ş

bu denklemin sonucu
40000 +1600x - 20(x)kare

yani x üzerinden elde edebilceğin kar=y= 1600x - 20(x)kare
çünkü zaten bunlar normal 40000inin üzerine ek.

y=1600x-20(x)kare parabolünün tepe noktasını bulmak kaldı şimdi.Ahem bunu nasıl yapcağını hiç düşünmedim ama :p sanırım bu yol biraz zor oldu ama grafih çizen hesap makinen varsa işe yarar hehe.

Ben devam edeyim fizbancım:
Şimdi y=1600x-20(x)kare nin iki kere türevini alıyorsun
1. türev: y=1600-40x
2. türev: y= -40
1. türevi sıfıra eşitliyorsun x=40 ta y değeri 0 oluyor sonra onu 2.türeve oturtuyorsun. 2. türev in sonucu hep -40 oluyor. f''(x)<0 olduğu içn maximum değeri bulmuş oluyorsun. Sonra 40 ı y=1600x-20(x)kare a oturt bitsin gitsin
Sosyal ağlarda paylaş

Çok sağolun umarım bu yapamadığım tek soru olur.
MATH 104 bu arada dersin kodu. Türew almak aklımın ucundan geçiş bile yapmamıştı:). Denklemi çıkardıktan sonra apışıp kaldım öyle:)

[Bu mesaj WinterWolf tarafından 11 January 2004 20:08 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Wispy, 11 January 2004 20:04 tarihinde demiş ki:

Ben devam edeyim fizbancım:

Karıştırdın o yarım bırakılmış çözüm bana ait hehe :)[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...