Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Matematik Sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bir şirketin 100 dairelik bir apartmanı var. Eğer firma her daire için 400$ aylık fiyat biçerse bütün daireler satılıyor. Aylıktaki her 20$ artış için 1 müşteri kaybediliyor. Maksimum kar için dairelerin aylığı kaç para olmalıdır?

in english:)
A company owns an apartment building containing 100 units. If company charges 400$ per month, then all units can be rented out, and for every increase of 20 $ per month, the companıy will lose one customer. What rent should be charged to maximize revenue?

Matematik ödevinin içinde fakat bende örnei olmadığı pek bir poq yapamadım:)(Derse pek girmediğim için örnek yok). Aslında kolay bir soru ama beynim çok tıkanık bu aralar. Yapabilenlere şimdiden teşekkürler.Çözümüyle birlikte yazarsanız sevinirim:)
Mesaj tarihi:
said:
fizban, 11 January 2004 19:51 tarihinde demiş ki:
1200. anlatiyim mi ?

iyi olru sabahtan beri bunu düşünüyom[signature][hline]Where is Anatolia?
Hades is Forever Paticik.Com

Mesaj tarihi:
Hmm ben şöyle düşündüm

x: fiyatı kaç sefer 20Ş arttırdığını sayısı

ozaman
(400+20x)(100-x) senin yaptığın arttırma için alcağın fiyat.
normali ise 40000Ş

bu denklemin sonucu
40000 +1600x - 20(x)kare

yani x üzerinden elde edebilceğin kar=y= 1600x - 20(x)kare
çünkü zaten bunlar normal 40000inin üzerine ek.

y=1600x-20(x)kare parabolünün tepe noktasını bulmak kaldı şimdi.Ahem bunu nasıl yapcağını hiç düşünmedim ama :p sanırım bu yol biraz zor oldu ama grafih çizen hesap makinen varsa işe yarar hehe.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 11 January 2004 19:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Ahem demek üşenmemek gerekmiş yada analitik çalışmak hehe[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Mesaj tarihi:
klasik bi arz talep sorusu.
şimdi sen x*y nin optimum dğerini arıyosun.

önce eğriyi çiz.ki burda doğrusal bi durum söz konusu.
eğimi 20 olan bi doğru var elinde.bunun y eksenini kestiği noktada 2400 yani 2400-20x=y. sen x*y yi aradığına göre.

x*y=-20x^2+2400x

ikinci derece denklemlerin max yaptığı noktalarda grafiğe teğet geçen doğrunun eğimi sıfır'dır.yani türevi sıfır'a eşittir.

bu durumda x*y 'nin türevini alırsak

-40x+2400=0 'dan
x=60'ı buluruz.maximum kar sağlanacak nokta 60 evin satılacağı yani fiyatın(2400-20*60=y) 1200 olduğu noktadır.

geçen dönem ekonomi almıştım.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz:
Bir zamanlar fırtınalar estirirdim
Bilmiyorumki kafam çok karışık.?
Mesaj tarihi:
said:
Ardeth, 11 January 2004 19:53 tarihinde demiş ki:
Hmm ben şöyle düşündüm

x: fiyatı kaç sefer 20Ş arttırdığını sayısı

ozaman
(400+20x)(100-x) senin yaptığın arttırma için alcağın fiyat.
normali ise 40000Ş

bu denklemin sonucu
40000 +1600x - 20(x)kare

yani x üzerinden elde edebilceğin kar=y= 1600x - 20(x)kare
çünkü zaten bunlar normal 40000inin üzerine ek.

y=1600x-20(x)kare parabolünün tepe noktasını bulmak kaldı şimdi.Ahem bunu nasıl yapcağını hiç düşünmedim ama :p sanırım bu yol biraz zor oldu ama grafih çizen hesap makinen varsa işe yarar hehe.

Ben devam edeyim fizbancım:
Şimdi y=1600x-20(x)kare nin iki kere türevini alıyorsun
1. türev: y=1600-40x
2. türev: y= -40
1. türevi sıfıra eşitliyorsun x=40 ta y değeri 0 oluyor sonra onu 2.türeve oturtuyorsun. 2. türev in sonucu hep -40 oluyor. f''(x)<0 olduğu içn maximum değeri bulmuş oluyorsun. Sonra 40 ı y=1600x-20(x)kare a oturt bitsin gitsin
Mesaj tarihi:
Çok sağolun umarım bu yapamadığım tek soru olur.
MATH 104 bu arada dersin kodu. Türew almak aklımın ucundan geçiş bile yapmamıştı:). Denklemi çıkardıktan sonra apışıp kaldım öyle:)

[Bu mesaj WinterWolf tarafından 11 January 2004 20:08 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
Wispy, 11 January 2004 20:04 tarihinde demiş ki:

Ben devam edeyim fizbancım:

Karıştırdın o yarım bırakılmış çözüm bana ait hehe :)[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Mesaj tarihi:
abi klasik ekonomi demedimki klasik arz talep dedim.

asıl calculus'de bu kadar kolay sormuyolar.gerçi böle kolay sormaları fark etmezdi çünkü zaten benim calculus 1 im A 'ydı :)
(pislikmiyim neyim?)[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz:
Bir zamanlar fırtınalar estirirdim
Bilmiyorumki kafam çok karışık.?
Mesaj tarihi:
sorun la trigonometri ,geometri,karmaşık sayılar :)[signature][hline]KinGpiN the striked sazan
DynamicK, 11 January 2004 03:15 tarihinde demiş ki:
bidahaki pop stara bende katılıcam
şimdiden calısmalara basladım
2 kapkaç yaptım
6 adam dövdüm
3 lokantada kavga cıkardım
Mesaj tarihi:
türev öğrenmediğim halde çözmeyi başardım...
(100-n) . (400+20n) = kar dedin mi devamı geliyo zaten...[signature][hline]"Enseleri öperim, kulaklara üflerim." Jean Jacques Rousseau
  • Yeni Oluştur...