Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Farkı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Osmanlılardan çok Romalılara saygı duyarım.
Isa çıkmasa, hristiyanlık çıkmasa belki bugün pek kuvvetli olmasada global bir şekilde Roma imparatorluğu altında yaşıyor olurduk...

Bilemiyecem.Oldum olası Roma fanatiğiyimdir.

S.P.Q.R!
Senatus Populusque Romanus!
Mekanları elysium olsun hepsinin hehe...[hline]He shall appear to thee and thou shall know him.He is no son of God, he is the son of the earth...
Mesaj tarihi:
Unity bir şey sorabilir miyim?

Sen Türk olmaktan memnun musun?

Ciddi anlamda...[hline]"Oh My God! Aliens!! Don't eat me! I have a wife and children!! EAT THEM!!!"

-Bomba şahsiyet Homer
Mesaj tarihi:
said:
Bıshop, 07 January 2004 20:49 tarihinde demiş ki:
tamamen objektif bakmıyorsun.
kardeş katlinin faydalarını göremiyorsun.kardeşkatli kalktıgında o bütün padişah cocukları sarayda 4 duvar arasında yaşamak zorunda kaldılar. dış dünyayı tanıyamadılar cünkü osmanlı elindeki büyük topraklarda vali , tönetici olamadılar.

kardes katlinin faydasini goremem evet. gormem de.

avrupada yasaklandi, fransada ornegin buyuk kardes kral olurken kucuk kardes orleans duku olurdu, kralin yerine vekalet ederdi gerekince, gayet saglam yetki ve sayginliga sahipti, ayni sey ingilterede de vardi, buyugu kral olur kucugu york duku olurdu. gayet de citir citir isliyordu sistem.[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Mesaj tarihi:
said:
Xecutioner, 07 January 2004 21:36 tarihinde demiş ki:
Unity bir şey sorabilir miyim?

Sen Türk olmaktan memnun musun?

simdi, ataturk ilkeleri cercevesinde bildigimiz turkluk kavrami - ki en basitinden soyunuz nereden topicinden gorebildigime gore kimse baska bir turkluk iddiasinda bulunabilecek durumda degil bu ulkede - acisindan turk olmaktan pek de memnun degilim.

neden dersen, bu ulkede cok sikinti cekiyoruz. bir afrika ya da eski komunist ulkesinde oldugu kadar degil sukurler olsun da, medeniyetin hala oturmadigi bir gercek.

ornegin cevirmede durdururlar alkol kontrolunde, senden once zilzurna sarhos bir herif ufler cihaza, adam ickiyi neredeyse kusar agzindan, sonra sana gelir sira. e alkollu cikacaksin neredeyse artika herif dokmus gibi aletin icine alkolu. 'filtre...' dersin, komiser sana 'kes kes cok konusma' der. alkollu cikarsin, cezayi yersin. maksat ceza yazmak. iste burasi senin ulken ama olaya bak. bundan baska bir suru sey siralayabilirim. boyle olaylar oldugunda nefret ediyorum turk oldugumdan.

fakat,

nasil oluyorsa turk insaninda bi lafazanlik, bi zibidilik faktoru var. turk insaninin agzi iyi laf yapar. yani skindirik oteldeki bir ahci bile sabahin 3 unde misafir israilliler yogurt isteyince 'sor bakiyim ulkelerinde yogurt var miymis. colde yasamiyo mu bunlar ? orda ne yapiyolarmis ?' gibi laflarla seni yerde debelendirir gulmekten. bir de akillari zibidilige cok iyi calisir. hep boyle absurd absurd komik isler. turkiyede yapilan kadar etkili komedi cok az ulkede yapilir.ornegin sourtimese bir bakalim milletin kafasinin ne cok acaip seylere calisip takildigini goruruz. ya da bu forumlara bak bu kadar akli calisan adam var. iste boyle durumlarda ya da soyle oturup denize bakarak bir cay icmek gibi durumlarda ve etrafta aileleri gordugumde de turk olduguma seviniyorum.

hayattaki hersey gibi herseyin artilari ve eksileri var.[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Mesaj tarihi:
said:
unity100, 07 January 2004 21:45 tarihinde demiş ki:
said:
Bıshop, 07 January 2004 20:49 tarihinde demiş ki:
tamamen objektif bakmıyorsun.
kardeş katlinin faydalarını göremiyorsun.kardeşkatli kalktıgında o bütün padişah cocukları sarayda 4 duvar arasında yaşamak zorunda kaldılar. dış dünyayı tanıyamadılar cünkü osmanlı elindeki büyük topraklarda vali , tönetici olamadılar.

kardes katlinin faydasini goremem evet. gormem de.

avrupada yasaklandi, fransada ornegin buyuk kardes kral olurken kucuk kardes orleans duku olurdu, kralin yerine vekalet ederdi gerekince, gayet saglam yetki ve sayginliga sahipti, ayni sey ingilterede de vardi, buyugu kral olur kucugu york duku olurdu. gayet de citir citir isliyordu sistem.[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.

bak osmanlıda kardeşkatli kalkmış dimi ? ee kalkmışta bi sistem gelmişmi bi düzen oturmuş sistem tıkırtıkır işlemişmi ? hayır
demekki kardeşkatline rakip bir sistem yokken kaldırılmış yani hazırlıksız.
sonuç zaten ortada üstte anlattım.ben bu yüzden kardeş katlini savunuyorum (kendi zaman cercevesinde)[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
eski topic lere bakınca immune to terlik shield'im oldugunu örendim.
Mesaj tarihi:
said:
Bıshop, 07 January 2004 23:14 tarihinde demiş ki:
bak osmanlıda kardeşkatli kalkmış dimi ? ee kalkmışta bi sistem gelmişmi bi düzen oturmuş sistem tıkırtıkır işlemişmi ? hayır
sonuç zaten ortada üstte anlattım.ben bu yüzden kardeş katlini savunuyorum (kendi zaman cercevesinde)[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net

avrupada nasi isledi madem ki daha fazla hizipcilik meslek olan bir ortamda ?[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Mesaj tarihi:
Yani ne diyebilirmki
Bilmem kaçıncı Ahmet ata binmeyi bilmiyormuş kardeş katli olmayınca böyle olmuş. ne yani dünyada ata binmeyi bilen herkesin kardeşi tarafından öldürülme korkusu mu var dı? Ahmet ata binmeyi bilmiyorduysa öğrenseymiş kalkıp ona at binmeyimi öğreteceğiz yoksa " Ahmet kalk ata binmeyi öğren yoksa kardeşin seni öldürecek" diye korkutacakmıyız?
öldürülme korkusu olmayınca dört duvar arasında durmuşlar dünyayı öğrenememişler. Dünyayı gezen ve öğrenen insanların hepsi kardeşlerinden korktukları içinmi gidip gezmişler. Ahmet kalk gez dünyayı öğren yoksa Abin seni boğduracak Ahmettt.

Osmanlı hanedanı öyle yada böyle 600 yıl kadar 3 kıta üzerinde hüküm sürmüşlerdir. Bu sırada tahtta hanedan yönetimde devşirmeler ordunun belkemiğinde yeniçeriler vardır. Başlangıçta düzgün kurulan ve osmanlı hanedanına hizmet eden bu yapılar zaman içinde çeşitli ayrıcalıklar elde ederek kast sistemine dönüşmüş ve bu hantal yapı zaman içinde kendi üzerine çökerek imparatorluk batmıştır.
Mesela yeniçeri ocağı, başlangıçta padişahın en önemli dayanak noktası olmuştur. Yönetimde türkmenlere yer vermeyen Osmanlı hanedanı türkmen aşiretlerinin baskısını ve isyanlarını hatta ayrılıp başka devlet kurma çıkışlarını yeniçeri ocağının yardımıyla bastırabilmiştir. Fakat zaman içinde yeniçeriler çeşitli imtiyazlar elde etmiş, evlenme ve aie kurmuşlar ticaretle uğraşmaya başlamışlardır. Bir nevi kast sistemi oluşmuş ve bu imtiyazlarını padişahların değişimlerinde etkili olmaya sadrazam kelleleri istemeye kadar hatta hatta genç bir padişahı görevden azledip at üstüne alıp baldırlarını mıncıklama ve yedikuleye hapsedip (tecavüz iddialarıda var) öldürmeye kadar vardırmışlardır.
Sonuç olarak 100 yıl kadar önce tak sepeti koluna herkes kendi yoluna misali Osmanlı tası tarağı toplayı kapağı başka bir yere atmış, Türklerde kendi kaderlerini ellerine alıp kulluk ve tebaalığı bırakıp kendilerine yeni bir gelecek sağlayan devletlerini kurmuşlardır.İmdiii Osmanlı osmanlı ama Osmanlı yönetimi Rumlardan Ermenilerden hırvatlardan şunlardan bunlardan devşirmelerden ve halkıda tebaasıyal reayasıyla gene karışık kavim ve milletlerden oluşuyordu. Osmanlı hanedanı Türklerden çok daha çok vergi alabildikleri ve devşirme yeniçeri toplayabildikleri bu gayrı müslim insanlara önem veriyordu. İmdi,
Osmanlıdan ayrılan bütün bu milletlerin içinden herhangi biri kalkıp diyormu ki; Osmanlı gayet iyiydi biz Osmanlıdan memnunduk Osmanlı şöyle yakışıklıydı böyle karagözlüydü süperdi??? varmı böyle bir şey diyen? Yok
Yoksa o halde yeniçerini yanına sipahi diye her yıl savaşa çağrılan, 3 te 1 aşarı alınan, Yedi düvele dağıtılıp daha tamamı bir araya gelememiş olan, gerektiğinde Celali deyip kırılan kızılbaş deyip kovalanan ve dahi savaş meydanında kırılan, zorunlu iskan deyip arap çöllerine şuraya buraya iskan edilen, saraylarda bir kısmına itrak-i bi Türk vs hakaret meinleri yazılan Türkler neden Osmanlıyı övme gereği duyuyor? fethettikleri milletlere adaletliydiysiler fethettikleri milletler aha çevremizde buyursun övsünler ama bence Türklere zararı olmuş faydası olmamış bir hanedandır. ne türk diline katkıları olmuştur ne Türklük bilincine nede başka birşeye. Taktık sepeti koluna haydi herkes yoluna
Mesaj tarihi:
said:
paristr, 08 January 2004 09:34 tarihinde demiş ki:
Yani ne diyebilirmki
Bilmem kaçıncı Ahmet ata binmeyi bilmiyormuş kardeş katli olmayınca böyle olmuş. ne yani dünyada ata binmeyi bilen herkesin kardeşi tarafından öldürülme korkusu mu var dı? Ahmet ata binmeyi bilmiyorduysa öğrenseymiş kalkıp ona at binmeyimi öğreteceğiz yoksa " Ahmet kalk ata binmeyi öğren yoksa kardeşin seni öldürecek" diye korkutacakmıyız?
öldürülme korkusu olmayınca dört duvar arasında durmuşlar dünyayı öğrenememişler. Dünyayı gezen ve öğrenen insanların hepsi kardeşlerinden korktukları içinmi gidip gezmişler. Ahmet kalk gez dünyayı öğren yoksa Abin seni boğduracak Ahmettt.

sen benim ne demek istedimi gayet iyi anlıyorsun.konuyu böle d.şak olanı yapmanın komik olan bi yanı yok[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
Mesaj tarihi:
said:
unity100, 08 January 2004 01:43 tarihinde demiş ki:
said:
Bıshop, 07 January 2004 23:14 tarihinde demiş ki:
www.fallenbishop.cjb.net

avrupada nasi isledi madem ki daha fazla hizipcilik meslek olan bir ortamda ?[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.

Bak yukardada söylemişsin fransada kralın kardeşi duklük yapar işlerle uraşırdı diye.
işte osmanlıda bu yok.osmanlıda sadrazamların bogdurma korkusu altında 4 duvar arasında yaşıyordu kardeşler.

bi sadrazam yanına gelip "abin öldü hadi sen başa geçiceksin" dediginde adamlar korkularından "yok benim abim ölmemiştir haşaa padişahımdır" deyip aglıyorlardı . bu kadar korkak yetişen birinden pahişah olurmu ? olursa ne olur gördük karışıklıklar ardı arkası kesilmeyen çeri isyanları.adamlar ordularına söz geciremiyorlardı.sonucundada devlet için ocak defil ocak için devlet anlayışı cıktı.[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
Mesaj tarihi:
said:
Bıshop, 08 January 2004 16:26 tarihinde demiş ki:

Bak yukardada söylemişsin fransada kralın kardeşi duklük yapar işlerle uraşırdı diye.
işte osmanlıda bu yok.osmanlıda sadrazamların bogdurma korkusu altında 4 duvar arasında yaşıyordu kardeşler.

bi sadrazam yanına gelip "abin öldü hadi sen başa geçiceksin" dediginde adamlar korkularından "yok benim abim ölmemiştir haşaa padişahımdır" deyip aglıyorlardı . bu kadar korkak yetişen birinden pahişah olurmu ? olursa ne olur gördük karışıklıklar ardı arkası kesilmeyen çeri isyanları.adamlar ordularına söz geciremiyorlardı.sonucundada devlet için ocak defil ocak için devlet anlayışı cıktı.[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net

haaa bak iste burada demek ki yine ayni ulema kavramina donuyoruz. vaktiyle paristrnin dedigi gibi efektif bir egitilmis burokrasi olmak uzere yetisen devsirmelerin artik elit bir sinif haline gelip ulkeyi tam etki altina alip kafalarina geleni yapmalari.[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Mesaj tarihi:
yani şimdi sen kardeş katlinin devleti bir arada tutmak için gerekli bir karar olduğunu mu söylemek istiyorsun?saltanat olmasaydı buna gerek olur mu acaba?sonra bırakın herşeyi bir kenara bu etik açıdan uygun muydu ki?böyle bir şeyi onaylayabilen bir devlet nasıl bir temel üzerine kurulmuş olur acaba?[hline]Ne kaldı ki elimizde ümide dair.İsmini anmaktan başka........
Mesaj tarihi:
said:
barasar, 09 January 2004 01:59 tarihinde demiş ki:
yani şimdi sen kardeş katlinin devleti bir arada tutmak için gerekli bir karar olduğunu mu söylemek istiyorsun?saltanat olmasaydı buna gerek olur mu acaba?sonra bırakın herşeyi bir kenara bu etik açıdan uygun muydu ki?böyle bir şeyi onaylayabilen bir devlet nasıl bir temel üzerine kurulmuş olur acaba?[hline]Ne kaldı ki elimizde ümide dair.İsmini anmaktan başka........

ohoo saltanata kadar gidersen sen..
eldeki olayları tartışıyorum ben. osmanlıda aynı önceki türk devletleri boyları gibi secilen han lar kaanlar olmadıgı için fatih böyle bi karar aldı.bunu yaparkende "devletin devamlılıgını saglamak" adına yaptı[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net

[Bu mesaj Bıshop tarafından 09 January 2004 02:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
demek istediğimde bu zaten.daha önce kaç devletin böyle yönetildiği önemli mi?
yani yanlışsa yanlıştır.saltanat doğru bir şey mi?[hline]Ne kaldı ki elimizde ümide dair.İsmini anmaktan başka........
Mesaj tarihi:
Kardeş katlinden önce ve sonra değişen çok şey var.
Ayrıca bunlara etken olarak sancak beyliği ve kafes sistemininde etkisi var.

Birinde gidip öğreniyorsun diğerinde sarayda ne zaman öldürecekler beni diye bekliyip aklını kaçırıyorsun.

Lakin sonra dakka başı padişah değişmeye başlıyor.[hline]He shall appear to thee and thou shall know him.He is no son of God, he is the son of the earth.
Facito aliquid operis, ut semper te Diabolus inveniat occupatum.
Mesaj tarihi:
barasar o cagda farklı bi yönetim yok ki varmı ?
sen otur o zaman gelmiş geçmiş bütün yönetim şekillerini eleştir.konu o degil

said:
Alexi_Septimus, 09 January 2004 02:22 tarihinde demiş ki:
Kardeş katlinden önce ve sonra değişen çok şey var.
Ayrıca bunlara etken olarak sancak beyliği ve kafes sistemininde etkisi var.

Birinde gidip öğreniyorsun diğerinde sarayda ne zaman öldürecekler beni diye bekliyip aklını kaçırıyorsun.

Lakin sonra dakka başı padişah değişmeye başlıyor.[hline]He shall appear to thee and thou shall know him.He is no son of God, he is the son of the earth.
Facito aliquid operis, ut semper te Diabolus inveniat occupatum.

+1 kafes olayı işte anlatmak istedigim.[hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
Mesaj tarihi:
nasi yok catir catir farkli bir yonetim var. 17. yy ortasindan itibaren osmanlida bogmaca oyunu baslarken 1661 den itibaren ingiltere kesintisiz parlementer monarsi ile yonetildi. zaten ingilterenin diger ulkelerin onune gecmesindeki en buyuk etken budur. somurgecilik diye dusunulur fakat, somurgecilik denen seyi yapmak, hele hele somurgecilik yarisinda diger buyuk devletlere ustun gelip payini almak icin guc gerekir. bu guc de havadan gelmez. alin portekiz. ise erken basladi, hindistana brezilyaya yerlesti, ama 17. yy da baskalari gelip elinden aldilar somurgelerini. neden ? portekizde dini bagnazlik ve soylu ayrimciliginin doruklarinda demode bir yonetim, hollanda ve ingilterede ise cogulcu meclis ya da baska organlarla idare yapan yonetimler vardi. bu toplumun insiyatif almasi, tesebbuslerde bulunmasi ulkede fikir ve hareket serbestisi sayesinde kisi haklarinin, ekonominin, teknolojinin gelismesine yol acarak bu ulkeleri digerlerinin onune gecirdi. ornegin felemenk. yani hollanda. 1560bilmemkacta isyan ettiler ispanyollara, ispanyol topragi idiler, adamlar 17. yy da super guc idi, ispanyayi buldugu yerde tokatliyordu.

iste yukaridaki orneklerden anlasilabilecegi gibi demek ki o donemde daha etkili yonetimler varmis, bogmaca olmazmis.[hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
  • Yeni Oluştur...