Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Writer Montaj

BlaCk

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar LG 52x32x52 bi Cd-Writer aldım. fakat bunu montaj etmek konusunda hiç bişey bilmiyorum. Daha dogrusu kasanın içine parça montaj etmekten anlamam.
Bi kaç aradaşım anlattılar kabaca data kablosuna falan baglama olayı varmış.

Bide Arkasındaki Pinlermi ne belirli bi kombinasyonu varmış.

Nası baglıyıcam ne yapıcam tam olarak yardımcı olursanız çok sevinirim.

Yoksa sen hiç ugrasma cagır bi arkadasını o halletsinmi diyosunuz?[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
Kırıldığı için daha da güçlü
- Marit
-------------------------
Son= Başlangıçtır!

Sosyal ağlarda paylaş

hehe kapaca kasayı acarsın abi ön panel de kucuk kapakçıklar vardır cıkartırsın onu .. yarısına kadar sok sonra kablo olayı var birincisi ucu beyaz olanı tak arkasına elektrik verir alete sonra bide geniş siyah kablo var onu sok gitsin aç pc yi bakalım :)[hline]DARK AGE OF CAMELOT | Kay | Daelan | Highlander Armsman | 0
Sosyal ağlarda paylaş

ek olarak kablo verirler zaten aynısında
zaten makinanın içinde cd roma baglanan bi kablo vardır o cıkışlıdır bazıları !!! bi giriş anakarta bi risi cdrom biriside boş durur sende onu cdrw takarsın bide dedigim gibi beyaz uclu olan elektrik veren bi kablo var onu takıcan[hline]DARK AGE OF CAMELOT | Kay | Daelan | Highlander Armsman | 0
Sosyal ağlarda paylaş

ses bağlantısı 4lüdür, ama iki kablo vardır içinde yine de büyük ihtimal odur ...

ancak writer'ın arkasına bakınca şunlar vardır sırayla (sağdan sola) :

elektrik hedehödösü (4lü, ki zaten bunun bir tek girişi vardır.)

ide hedehödösü (40lı, eskiden beridir bir tek düzgün girişi vardır, bunu da yanlış takmak zordur kanırtmadan :) )

pin hedehödösü (modele göre değişiklik gösterir ama master,
slave ve cable select bağlantılarının nasıl yapılacağı bu girişin hemen dibinde aletin altını çevirince kabartı olarak gösterilmiştir, olması üstüne bakınız, daha olmadı kitapçık)

ses hedehödösü (4lüdür, yanlış takma ihtimali düşüktür, ethernet yada telefon (rj tipi) jackına benzemektedir günümüz ses kabloları, tık edecek olan yeri üste gelecek şekilde takılır, diğer ucu ses kartına yada anakarttaki ilgili yere takılır, cdden audiocd dinlenmeyecekse fuzulidir)

ve modele göre ıvır zıvır diğer giriş çıkışlar ki konumuz dışıdır bunlar ...

pin hedehödösü'nü biraz açarsak temel olarak şöle açıklayabiliriz, anakarta bir göz atılırsa görülecektir ki, ide kabloları çıkar bunlar (eğer satan adam cimri değilse) 2 tanedir, anakartın üzerinde primary ve secondary olarak geçer; dikkat edilmesi gereken nokta benzer yapıdaki floppy ile karıştırmamaktır.

hdd ve varsa ikinci hdd primary ye, cd-* de secondary olarak bağlanmalıdır. ancak burda unutulmaması gereken nokta, eskiden beri slave bağlanan her türlü zımbırtıya windowsun üvey evlat muamelesi yapmasıdır.

yani master bağlı bir cd-rom bir cdyi kopyalamak için 22 dakika verirken, slave olan 122 dakika falan verir ve kastıkça da kasar.

bu sebepten kelli, işletim sistemi olan hdd primary master; cd-writer (yoksa cd-rom) secondary master bağlanmalı, sonra cd yandı, ana yarıda takıldı kaldı denmemelidi, bazı şanslı arkadaşlar hariç herkes aynı kanıda olacaktır sanırım bu noktada ...

bir diğer nokta ise bağlantıdır, jumper'ın (ki bu nesne iki pin arasında bağlantı yapmaya yarar ve genelde yeşil, mavi, siyah gibi güzide tonlardadır.) aksi belirtilmedikçe aşağıdaki gibi bağlanmasıdır :

(- boşluk , | jumper için kullanılmıştır)

master :

M S C
X X X
| - -
X X X

slave :

M S C
X X X
- | -
X X X

cable select (ihtiyaç olmadıkça kullanılmaz ama yazalım) :

M S C
X X X
- - |
X X X

aha işte budur .. afiyetle yiyiniz ...

not : M S C sıralaması, belirttiğim üzere aletin üzerinden okunacaktır.

[Bu mesaj neterrorist tarafından 24 December 2003 14:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

neterrorist çok saol. Fakat MSC olayı nedir anlıyamadım tam.

Printerdan çıkarıp öyle okuyarak takmayı denicem birazdan senin bu yazıyı :-)[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
- Marit
Son= Başlangıçtır!

[Bu mesaj BlaCk_DmC tarafından 24 December 2003 14:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

MasterSlaveCable

Şimdi ben biraz daha genişleteyim olayı.
Data kablosu nedir anladığına göre, Hard diskten çıkan data kablosunu izle. Anakarta bir yere bağlanır. O kablo üstüne takMAyacaksın writer'ı.
Hard diskin datakablosunun anakarta bağlandığı yerde yanında 2 kablo girişi daha var aynı tip. Biri tamamen aynı boyutta, diğeride zaten disket sürücüye bağlıdır.
Hard disk'in bağlı olduğu genelde Primary IDE kablosudur(Data kablosu dediğimiz şey bu) Sen Writer'ı Secondary IDE kablosuna takıcan. Hard disk'i taktığın kablonun yanındaki kabloya yani. Kablo varsa tabi :D Yoksa kablo bulman lazm IDE.

Bu kablo üstünde en fazla 2 çıkış vardır. Yani bir kabloyu en fazla 2 IDE aygıta bağlayabilirsin. Bunlardan biri Master biri Slave olmak zorunda. Writer'ın master olmasında fayda var. Fabrika çıkış ya cable select'tir jumper ayarı yada master. Eğer secondary ide kablosunda tek başına takıcaksan o zaman senin jumper ayarı yapmana gerek yok. Eğer dvd, cdrom felan varsa o zaman jumper ayarından emin olman lazm. CDROM'un jumper ayarını S(Slave), writer'ı M(Master) yapman lazm.

Şimdi burdan okumayla karışık gelir tabi. Bilen bir arkadaşın varsa gelip yapsın. Daha garanti olur. Ama ona da secondary master olarak takmasını söylemen lazm.

Eğer resimli bir site bulabilirsem link vericem sana ordan görebilirsin.

[hline]This Cat Scratches Free.

[Bu mesaj Catscratch tarafından 24 December 2003 18:54 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Catscratch tarafından 24 December 2003 18:55 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Catscratch tarafından 24 December 2003 18:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Cats çok teşekkür ederim. Güzelbi açıklama yapmışsın
ben az önce bi deneyeyim dedim açtım kasanın içini
İlk bakışta acaip karmaşık geldi data kabloları falan kasanın içi darma dağan olmuş zaten pislik goturuyo :)

Sora baktım HDD e gelen Bıtane var onun Ucu dıgerlerıne gore daha genis ve farklı. Onu takıp ettım Eski CD-Romuma gıden baska bı data kablosu ana karttan çıkan.

Kurcaladım ettim Sonunda HDD nın uzandıgı data kablosundaki Pinlerden birine sokltum Writerı.
Ama HDDyı yanlıs baglamısım sanırm HDdyı gormedı makıne.

Sonra bende beceremem bu işi dedim ve eski haline cevırdım ılk gordugum haline.

Sanırm bi arkaşıma yaptırıcam. Yİnede Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim.[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
- Marit
Son= Başlangıçtır!

Sosyal ağlarda paylaş

HDD ile aynı kabloya bağlamıcaksın işte writer'ı.

HDD'den çıkan geniş kablo(ide kablosu=data kablosu hepsi aynı şey) anakartta bir yere bağlanır. Onun hemen bitişiğinde aynı genişlikte bir kablo daha çıkar yada yeri vardır. Eğer 2. bir ide kablosu yoksa o zaman temin etmen lazm bi yerden.

Cd writer'ın master olmasının nedenlerinden biri bir kabloya takılan Slave (yani ikinci) aygıt Master takılandan daha yavaş çalışır.

http://www.harddriveupgrade.com/add_new_hard_drive_2.shtml
http://www.helpwithpcs.com/upgrading/installing_cd_recorder.htm

Ahanda bu linklerde resimler var ne nedir hakkında.
[hline]This Cat Scratches Free.

[Bu mesaj Catscratch tarafından 24 December 2003 21:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

2. IDE var onu taktım diyelim bu Jumping ayarı hakkında bişey anlamadım.

Tamam taktım diyelim Master olanı
Bide şu kısım ne bak
Cable Select-Mater-Slave olayı oraya ne takmam lazıM?
Ses olayınıda tam anlıyamadım en solldaki boşluga ne takmam lazım kasanın ıcınden sesın gelmesı ıcın.

Bide Writerın yanında bı kablo geldi 3 uçlu biri Jumper sanırım 2 tanesi aynı baş girişli. BUnu Neresine sokucam?[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
- Marit
Son= Başlangıçtır!

[Bu mesaj BlaCk_DmC tarafından 24 December 2003 23:48 tarihinde değiştirilmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

jumper dediğimiz nane aha budur : http://www.tomshardware.com/howto/20020904/images/jumper.jpg

bunu master takman için %95 ihtimalle yere dik gelecek bir şekilde (yani yatay değil) cd-writer'ın ilgili yerine takacaksın ama bunu makinanın içinde takılı iken değilde dışında yapman el-göz koordinasyonu açısından faideli olacaktır, zamanla insan alışıo ama ilk etapta cımbızla bile zor oluo, sonradan 0.5 kalem bile olur :)

ses kablosu giriş yeri ise %95 bunun hemen solundadır, 4 girişi vardır, 3lü ise iki tarafıda o işte bir gariplik var demektir; yok bir tarafı 4 bir tarafı 3 ise, 4lü olan cd-writera 3lü olan ses kartına yada (onboard ise) anakartın ses girişine takılır.

diğer ıvır zıvır kablolara ihtiyaç yoktur.[hline]Ethernass Dünyası Admin
Sosyal ağlarda paylaş

tamam Bende bu verdigin linkdeki gibi bişey yok yani sadece 3 lü bi kablo geldi Writerın yanında Bırı Beyaz benzıo o resımdekıne. Diger 2 ucuda ses girişine tam uyuyor onlarıda on board ses kartına takıyım desem ordan tek çıkış çıkmış ilk cd roma gitmiş[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
- Marit
Son= Başlangıçtır!

Sosyal ağlarda paylaş

ARkadaşlar Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim yardım mesajlarından dolayı.
Az önce arkadaşım gelip taktı bende öğrenmiş oldum.
Birde test yaptık düzgün çalışıyor.

Dediğiniz Gibi Master olarak taktık.[hline]Tek bir Desen, ikiye ayrılmış
- Marit
Son= Başlangıçtır!

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...