Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnternet bireyi gerçek yaşamdan koparıyor


Xaero

Öne çıkan mesajlar

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, günümüzde çok fazla yaygınlaşan internetin, bireyi gerçek yaşamdan koparıp hayali dünyaya götürdüğünü söyledi. A.A muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Doğan, son günlerde yaygınlaşan internetin dikkat edilmezse çocuklar ve gençler açısından önemli psikolojik sorunlar doğurabileceğini iddia ederek, ''İnternet genel olarak bireyi gerçek yaşamdan koparıp, onu hayali dünyaya götürmektedir. Bunun sonucunda insan ilişkilerinin bozulması, çeşitli sosyal uyumsuzlukların yaşanılması kaçınılmazdır'' dedi.

Televizyon, radyo ve internet gibi kitle iletişim araçlarının günümüzde günlük yaşamın ayrılmaz parçası olduğunu belirten Doğan, ''Ancak doğru kullanıldığında kişinin toplumsallaşmasında büyük öneme sahip olan bu kitle iletişim araçları, doğru kullanılmadığında bireyin davranışlarında, özellikle çocukların gelişmesinde önemli sorunlara yol açabilir'' diye konuştu.

BAZI TV PROGRAMLARI AİLE İÇİ ÇATIŞMAYA YOL AÇIYOR
Toplumda en çok dikkat edilen ve yasaklanmaya çalışılan konunun cinsellik olduğunu kaydeden Doğan, buna rağmen günümüzde kitle iletişim araçlarıyla ilgili en önemli tehlikenin şiddet olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Çocuklar televizyonlarda her gün yüzlerce insanın öldüğünü ve yaralandığını izlemektedir. Kavga sahneleri ve gerçekte olmayacak sahneler sıkça televizyonlarda ekranlara gelmektedir. Bunların ardından gerçekle karşılaşan çocuklar, herşeyin televizyonlardaki gibi olacağını düşündüklerinden şaşırıp kalmaktadırlar. Ayrıca televizyonlardaki şiddet sahneleri çocuklarda bunun doğal olduğu izlenimi uyandırmakta, günlük yaşamlarında onları şiddete özendirmektedir. Ailelerin, eğitimcilerin ve program yapımcılarının ençok dikkat etmesi gereken konu budur. Bunun yanında aile ilişkileri kültürel değerlere ters biçimde verilebilmekte, gerçek aile ilişkileri bozulmaktadır.''

Prof. Dr. Doğan, televizyonlarda toplumun tümünün yaşamına uymayan ilişkilerin, sanki çok olağanmış gibi ortaya konduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Gençler ve çocuklar bu ilişkilere özenmekte ve aile içi çatışmalar yaşanmaktadır. Bu tür yaşam örnekleri gençlerde ve çocuklarda en yüce değerin çalışmadan para elde etmek olduğu inancını yaratmakta, toplumun değerlerine karşı çıkmanın iyi bir şey olduğu düşüncesini yerleştirmektedir. Gerçek yaşamda bu tür bir yaşama ulaşamayacağını gören çocuk ve genç, sonuçta isyankar ve saldırgan davranışlara yönelebilir.''

Gerek televizyonun, gerekse internetin bağımlılık yaptığını dile getiren Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Her bağımlılık yapan nesne gibi, bunlar da bireyin sorumluluklarını yerine getirmesini önlemekte, diğer doğal etkinliklere zaman bırakmamaktadır. Bu etkileri en aza indirmek için, çocuklara ve gençlere televizyon ve internet için zaman sınırı koymak,onlarla daha çok zaman geçirmek, mümkünse ailece sosyal etkinliklerde bulunmak yararlı olur.''

Kaynak: E-Kolay[hline]Asla kimsenin umudunu kırma; belkide sahip olduğu tek şey o'dur.
XÆ®ø ƒâ®ß®Ìgh™[/b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok doğru demi$.Gerçektende internetin fazlası insanları sosyal hayattan koparıyor.Kendimden biliyorum "Ultima Online" oynadığım zamanlar sosyal ya$antım yok denilecek kadar azdı.Çünkü bütün zamanımı o oyuna ayırıyordum.Yemeğimi bile oyun oynarken yiyordum.

+1 yani...[hline]Jabba
ICQ:66198646
[i]Sıfatlat ve ünvanlar gelip geçici şeylerdir!..[/b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi +1'de benden.
Hayatıma girdiğinden beri, sosyal yaşantıyı, gezmezi-tozmayı bırak, Öss'ye bile doru dürüst çalışamaz oldum. Bir türlü kısıtlayamıyos işte. Bide bu paticik çıktı başımıza uğraşıp duruos işte euh :-P[hline]günde bir öğün :P >>Join tHe war!
icq no: 97135892
send me a mail to : [email protected]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sly-One, 11 Mart 2003 19:41 tarihinde demiş ki:
bi arkadaşımın da dedii gibi
bilgisayar oynamak için ewde durmuorum
ewde durduum için bilgisayar oynuorum...[hline][i]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar

o arkadaşın süper söylemiş
ben 2 sene evde durdum durduğum için bilgisayara kilitlendim
bilgisayara kilitlenincede yapacak bişeyler buluyosun
ama evden ayrıldım şimdi okuldayım hiçde aramıyorum neti
artık zaten yapıcak bişeyde bulamıyorum
girip bi icq açıp biraz paticik dolanıp çıkıyorum[hline]hey meen kamon... vatizdı metır vit yu? ar yu engiri:? a vaçça layk tu now_ vatiz yor şekil? ortam mısın allah mısın? ters misin terso musun?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

her güzel şey bağımlılık yapar (sakın bağımlılık yapan şey güzeldir falan diye algılamayın)
bir de şunu ekleyeyim.. sağda solda gezinip sosyalim diye geçinen tiplerden 10 kat daha sosyalim nette. çoğunuzun tabiriyle dışardaki hayatta ki (neden öyle denir bilmem, anlam da veremem) davranışlarımda da olumlu katkıları olduğuna inanıyorum. aksi idda edilse de insanlarla iletişim kurma yeteneğim net sayesinde daha da gelişti. babam yaşında adamlarla normalde edemediğim sohbetleri etme fırsatı buldum. firmalarla yaptığım görüşmelerle iş ilişkilerine daha çok yakınlaştım. şimdi sayılmaz bütün faydaları, bunlar sosyallik ile ilgili bir kaçı. günde en az 2 saatimi veririm bilg e.. gayet de memnunum.[hline]bu adamın her söylediğine katılıyorum -bLaQ
Join my army!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Önce sosyallik nedir onu tanimlamamiz lazim. Sosyallik disariya çikip dolaşmak midir? Yoksa sosyallik belli arkadaş ortamlarina girmekmidir? Eger birinciyi ele aliyorsak internete girmek adami asosyal yapar evet. Ama ikinci kavrami sosyallik olarak degerlendiriyorsak o zaman aksine sosyalleştirir.[hline]

Dongi dongi dongi dongi dabidaba

Querquobad Quane [SnowLords]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İrade farklı bi şey (ben öyle biliyorum.). Auto-control'dü onun gerçeği (yaklaşık 2 aydır o kelimeyi arıyodum, saolasın...)

Nete girmek istemeyim girmemek iradeye bağlı bi şey; burda girmemek için uğraşmak tartışılmıyor ki. Nete girmek herhangi bir şekilde asosyalliğe sebep oluyor mu vs. bunu tartışıyoruz ki dediğim gibi -1. Kişi bilgisayarın kendisini kötü etkilediğini anlarsa, zihni onu bilgisayardan uzaklaştırır (tabi durum o kadar vahimse...) Bunun bi öncesi işte asosyallik vs. diye gazetelerde yazıyo, yalan onlar... Başka bir arkadaşımın dediği gibi kişinin "sosyal" kelimesine yüklediği anlam önemli; 20 saat bilgisayarın karşısında kalıp ben sosyalim diyen de çıkabilir - ki haklıdır - bilgisayar karşısında 2 saatten az oturup diğer insanlara "çok asosyalsiniz" diyen de çıkabilir. Peki şimdi sorarım, madem biz bilgisayar karşısında oturaraktan asosyal oluyoruz, peki nete hiç bağlanmayıpta asosyal olanlara ne demeli? Eh tabi onlara konu hiç gelmez, çünkü amaç bilgisayara saldırmak, çünkü en popüler o, çünkü zekaları anca onu suçlamaya yetiyo, tööbe tööbe.

Ayrıca sanane kardeşim asosyalsem, benim seçimim; kimseyle oturup "ben senden daha sosyalim" kavgası yapmam yani...

- sen asosyalsin.
- hyr asıl sen asosyalsin
- HYR sen daha asosyalsin...

tööbe tööbe. TÖÖBE TÖÖBE, gavur gavur şeyler söylemeyin...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, günümüzde çok fazla yaygınlaşan internetin, bireyi gerçek yaşamdan koparıp hayali dünyaya götürdüğünü söyledi"
hadi canım :P gerçek yaşamdan kopariomush yalannnnnnn :P gercek yasamdan koparsa ne iyi olurdu :P ama nerdeeeeeeee bide bölüm başkanıymış hich bisi bilmeden otuo bunlarda :P
net sux :)[hline]".. And The Tides Of Darkness Swept Over The World.."

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...