Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

'Lale Devri 'Resimleri yillar sonra istanbul'da

PiNk

Öne çıkan mesajlar

Lale Devri'nin en önemli tanıklarından Hollandalı ressam Jean Baptiste Vanmour'un eserleri, 300 yıl sonra, 'doğduğu topraklara' misafir geldi...

Patrona Halil İsyanı ile Padişah III. Ahmet, Damat İbrahim Paşa ve şehzadelerinin saray yaşamlarını konu alan eserleriyle tanınan Hollandalı ressam Jean Baptiste Vanmour'un tabloları, yaklaşık 300 yıl sonra İstanbul'a getiriliyor. 'Boğaziçi ressamları' adıyla anılan Avrupa ressamlarının en ünlülerinden olan Vanmour'un 50 eseri, Topkapı Sarayı'nda dört ay sergilenecek. İstanbul'u ve saray hayatını gerçekçi üslubuyla resmettiği eserleriyle tanınan Vanmour, tablolarıyla Batı dünyasına Osmanlı'yı anlattı.

İstanbul'da 30 yıldan fazla kalan, gerçekçi betimlemeleriyle 'Vanmour ekolü'nü yaratan ressamın en ünlü tabloları arasında III. Ahmet'in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan Patrona Halil İsyanı'nı anlattığı resim geliyor.

Tabloların önemli bir bölümü, saray kadınları ile sarayda elçi kabul törenleri ve şehzade düğünleri gibi olayları resmediyor.

Çoğu Amsterdam Rijksmuseum'da bulunan tabloların Türkiye'ye sergi için getirilmesi gündeme gelince, Koçbank tarafından iki yıllık bakım gördü. Tablolar, boya yüzeylerinde oluşmuş yaklaşık 300 yıllık patinajın en ileri yöntemlerle temizlenmesiyle yenilendi. Sergiyi, Koçbank'ın desteğiyle bugünden itibaren 15 Nisan 2004'e kadar Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Koğuşu'nda görmek mümkün.

Vanmour kimdir?
Jean Baptiste Vanmour, 9 Ocak 1671'de İspanya Hollanda'sının Valer kentinde doğdu. Jaques Albert Gerin'de sanat okudu. Okuldan sonra dönemin bürokratlarından Marki De Ferriol'un himayesinde ressam olarak çalışmaya başladı. Ferriol, 1699'da İstanbul'a büyükelçi olarak atanınca, yanında Vanmour'u da getirdi. Yaşamı hakkında oldukça az bilgiye sahip olunan ressam, bir atölye de kurduğu İstanbul'da 1732'de öldü
Sosyal ağlarda paylaş

Bir sey degil sizde ilginc sergi haberleri falan yakalarsaniz netten birbirimizi haberdar edelim gormek isteyenler olabilir ...
Sahsen boyamalari gormustum ben netten ama ayrica istanbulda olup yakindan gormeyide cok isterdim....
Ne sanslisiniz kiskandim walla...
Sosyal ağlarda paylaş

resim sergisi yönünden türkiyenin pasif kaldıını düşünmüyorum açıkçası. gayet süper sergiler oluyo. takip edene...[hline]unity100, 05 December 2003 19:06 tarihinde demiş ki:
dagilin lan ! avrupa birligi, humanistler, greenpeace, spiritualistler, hayvan haklari koruma dernekleri ve hititler adina bu foruma el koyuyorum. hepinizi kogusturacagim
Sosyal ağlarda paylaş

kardeş istanbuldayız ve hergün ayrı bi sergiye gidebilirsin nerdeyse. yani düşün benim haftada iki gün martini ve somon fümeyle karnını doyuran arkadaşlarım var. kokteyl avcıları :)[hline]unity100, 05 December 2003 19:06 tarihinde demiş ki:
dagilin lan ! avrupa birligi, humanistler, greenpeace, spiritualistler, hayvan haklari koruma dernekleri ve hititler adina bu foruma el koyuyorum. hepinizi kogusturacagim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...