Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Her ışığın hızı aynı mı?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdi bi' de ben bir kızdan elektrik alamıyorum sorun nerdedir ? çok hızlı mı hareket ediyorum yerime sığmaz zibidi miyim .. ışıksal iletişim kurabilir miyim ? Benim ışığım ona ulaşır mı ,yoksa bana birkaç milyon ışık yılı uzakta mı ? :P
Mesaj tarihi:
hemen 2 dk de yaristirdim abi xenon gecti fark kodu bide
ama doping fln war diolar :-p
hayret bise zhauhah igrenc evet[hline]Daverc gonna be niubboComing Soon
Mesaj tarihi:
Işığın hızı aynı değil arkadaşım. Değişik dalga boylarında ışıklar var. Bir dalganın hızına V diyecek olursak; V dalga boyuyla frekansının çarpımına eşit oluyordu.
Mesaj tarihi:
said:
Wispy, 30 November 2003 11:39 tarihinde demiş ki:
Işığın hızı aynı değil arkadaşım. Değişik dalga boylarında ışıklar var. Bir dalganın hızına V diyecek olursak; V dalga boyuyla frekansının çarpımına eşit oluyordu.


doğru ve gayet mantıklı[hline]Kontrolsüz Güç, Güç Değildir...
Mesaj tarihi:
maviyle kırmızı ısıgın,farklı bir mekana gecerken kırılmadaki farklılıklarının,hızlarından kaynaklandıgını hatırlar gibiyim liseden:)[hline]Unutmayın hikayeler ikiye ayrılır;gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler...
Mesaj tarihi:
Lisede öğretilen ışın optiği aslında doğru değil. Işığın dalga halinde ilerlediği bulunduğundan beri o kuram çürütüldü ama lisede hala eksik eksik "bilgiler" öğretiliyor.
Mesaj tarihi:
Isısk dalgo boyu degıstıkce hızıda degısır.
DAlgo boyu ıse elektro magnatıc alanlardan tut kutle cekm gucune kadar ota boka degısır.[hline]Cuce iste bildigin cuce
Mesaj tarihi:
said:
fizban, 30 November 2003 15:01 tarihinde demiş ki:
aynı ortamda aynı madde için ışığın hızı aynıdır.

wispy nin söylediği o c = lamda * nü = frekans * dalgaboyu dur. c sabit ışık hızını gösterir [boşlukta 2,9997925 * 10^8], lamda dalgaboyu nu, nü ise frekansı.

bir ışığın frekansı arttıkça azalan hızı değil, dalga boyudur.[hline]yalnızlık ömür boyu..


olay budur .. bunu kimyada gördük ;hiç sevmem bu arada .. ama adam kimyacı bilir bişiyler ... ;)[hline]Novice Civil Engineer
Mesaj tarihi:
Bi dakka nasıl ışık dalgalı mı gidiyo ?[hline]Askinos, 06 July 2003 20:19 tarihinde demiş ki:
Kendini deleni Allah'ta deler gibi bir atasözü çıkarabiliriz burdan
Mesaj tarihi:
Dalga boyu ile ışığın hızı değişiyormuş ha. Bunu da ilk defa duyuyorum. :)

Einstein'in özel görelelik (gorelilik de olabilir) kuramı:
Işığın hızı aynı ortam içinde herkes için aynıdır. İsterseniz taklalar atın, isterseniz ışık hızına çok yakın hareket ediyor, isterseniz düzgün duruyor olun.

Yine Einstein'in kanıtladığı ışığın foton/dalga hareketi:
Işık hem foton hem de dalga hareketi yapar; bütün ışık ışınlarının hızı aynıdır.

Fizban doğru demiş :)

Dalga boyu sadece frekans ile ilgilidir frekans da enerji ile, elektromanyetik spektrum olarak adlandırdığımız o renk cümbüşü de enerji ile ilgidir. Bir radyo dalgasını ultraviyoleden ayıran tek şey, ultraviyole'nin daha yüksek bir frekansa, daha az dalga boyuna ve bu sayede daha yüksek enerjiye sahip olmasıdır.

Silthanas tam tersi, kırmızı ışığın dalga boyu daha büyüktür, enerjisi de daha azdır.[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

Don't look for trouble, it'll come to you
Mesaj tarihi:
isik hizi hep aynidir, yani c = lambda * f denkleminde sabit olan sey isigin hizidir, dalga boyu ve frekans isigin hizini sabit tutacak sekilde degisirler. Arti olarak isik dedigimiz sey herhangi bir elektromanyetik dalgadir, yani ille de gozunuzle gordugunuz 360-790 nm araligi deildir.

Ayrica lisede isik once cizgi sonra da wavefront'u cizgi olarak hareket eden bir dalga olarak ogretiliyor ki bu da cok dogru, cunku isigin tam modelini anlamak icin lisedeki bir adamin ne matematik bilgisi ne de mantiksal kapasitesi yeterlidir. Ki zaten lise fizigindeki amac herseyi tam dogru olarak gostermek degil fiziksel fenomenler hakkinda on bilgi vermek ve herkesin genel ve yuzeysel bi anlayisa sahip olmasini saglamaktir. O yuzden lisede ogretilen seyleri yanlis falan olarak gorup kucumseyenler hata yapiyolar bence.
Mesaj tarihi:
Edi +1 de lise konusuna katılmıyorum. Ben adam gibi fizigimi gormek istiyorum kardesim. Örnek: derste yeteri kadar türev ogrenmedik diye kırılma'da snell's law gibi esası ogrenilince cok basit kanıtlanan bir teoremin yanlıs metodlarla kanıtlanması bana cok sacma geliyor. Lise 3'te SHM (Simple Harmonic Motion) başlı başına bir şaka zaten, tamamen calc tabanı üzerine oturtulmuş fizik. Allahtan konuyu biliyorum da (bize bu sene bir yaz kampında göstermişlerdi de) anlayabiliyorum. Hoca'nın açıklamalarının çoğu sadece durumu geçiştirmek için, işin kötüsü hoca da kabul ediyor bu konunun işlenmesi için matematik bilgimizin yeterli olmadıgını.

Matematikte sacma sapan seylerle aylarca uğraşmak yerine calc konuları biraz daha erkenden bitse, bu sayede de en azından birkaç şeyi daha adam gibi öğrensek bence çok çok iyi olur.

Buradaki konu quantum ile ilgili ve quantum hakkındaki bilgim çok sınırlı, zaten uni konusu. Tabii ki lisede quantum görülmesini talep etmiyorum, bence nispeten mantıklı anlatılan konulardan biri. Sorunlar ozellikle calc kullanan fizikte cıkıyor.

Türkçe karakterleri çok hızlı yazdığım için bolca kullanamadım, umarım yazım anlaşılır olmuştur :)[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

Don't look for trouble, it'll come to you
Mesaj tarihi:
Lazer toplu halde gönderir ışığı fakat hızı diğerleriyle aynıdır.
kırmızı ışık beyaz ışık farketmez arkadaşlarında dediği gibi fark eden ışıgın dalga boyudur.

Fizik yasalarına göre ışığın hızı saniyede üç yüz bin kilometredir; ama bunun ötesinde sezginin, hayalin, düşüncenin de bir ışık hızı vardır. O ışık hızı salisesizdir, saniyesizdir.

Ben çoğu kez alıp başımı bir garip yıldıza giderim. Oraya varışım salisesizdir ve hemendir. Milyarlarca ışık hızı ötesindeki bir kara deliğin bulutunun üstüne saniyesiz, salisesiz gider otururum.

Demek istediğim şu: Yaratılanda ''insanda'' düşünce ve hayal ölçüsünde bir ışık hızı yoktur. Evren mesafesizdir ve evrenin yakınlığı, ortalığı, uzaklığı yoktur. Zaten evren uzaklık ve yakınlık duygusundan yoksundur. Her oluş bir başka oluşun kölesi görür kendini. Ayrılığı ve mesafeyi kabule etmez.

Biz de bu kanılar içinde tanrıları çoktan açan trilyonlarca ışık yılı ötesinde var olan, milyarlarca yıl sonra belki de var olacak bir hücre yaratacak , amipleri çoğaltacak, oksijenle kucaklaşacak dünyalara var veya yok olan ruh yapımızla ''merhaba''diyeceğiz ve konukları olacağız o dünyaların.
Alıntıdır.[hline]i love this game!
Yatay kuvvetlerin,düşey bileşimi...


[Bu mesaj Fistan tarafından 02 December 2003 10:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Işık hızı dalga boyuna bağlıdır. Her ışığın hızı aynı olamaz.

Microdalga da bir ışıktır ama hızı bizim gördüğümüz ışıktan farklıdır.

Bu arada cep telefonları da microdalga ile yani ışıkla çalışır..[hline]
Mesaj tarihi:
benim bildiğim her ışığın hızı aynıdır. Ama ortamdan ortama değişir.[hline]Ejderha Gibi Uçarım,
Elf Gibi Sokarım(ok bakımından)...

DiaBoLiC, 15 September 2003 21:43 tarihinde demiş ki:
bu cinlerin toplu organizasyonları var bu fotoğrafın internete çıkmasına izin verilir mi???
Mesaj tarihi:
Awacs, nereden duydun bunu?
Butun elektromanyetik ışımalar (mikrodalga, ışık) aynı ortamda aynı hızda hareket eder. Bu kadar, bunun daha başka bir açıklaması yok...[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

Don't look for trouble, it'll come to you
×
  • Yeni Oluştur...