Thalion Mesaj tarihi: Kasım 7, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 7, 2003 Tam olarak ne öğrenmek istiyorsun ? Yani anlatmaya kalkarsan 50 sayfa yazı çıkar.. Takıldığın bir yer varsa onları söyle ona göre yardımcı olalım.. Yoksa burda zone'lardan gireriz, alan adları, domain yapıları, active directory ayarlamaları, reverse zone'lar, ip adresleme vs. alır başımızı gideriz.. Tabii dha diğer DNS'ler ile haberleşme, replikasyon hede hödö'leri, vs. bunlardan hiç bahsetmiyorum.. Mail server varsa girmen gereken MX kayıtlarından, diğer özel kayıtlardan, network'ünde bulunan diğer makinalar için girmen gereken child domain isimlerinden, web server üzerinde bulunan sanal domain'lerden vs. Amma velakin en kısa haliyle default olarak kurarsın, domain'ini eklersin kendi çalışır.. Çok fazla birşey yapmana gerek kalmaz.. ama sorunda hemen hemen hiç detay vermediğin için de birşey diyemem.. DNS server ile ilgili konular microsoft eğitimlerindeki en zor konulardan birisidir, sınavlarda da insanları en fazla üzen konulardan birisi o nedenle forumlarda anlatılabilecek birşey olduğunu sanmıyorum.. Ha eğer Linux makina üzerinde DNS server kuracaksan da yapman gereken de Bind 9 kurmak.. Config dosyası etc'nin altında bulunan named.conf bunu ayarlar ve rcnamed ( suse ) servisini çalıştırırsın DNS'in çalışır.. ama tabiiki daha detaylı bilgi için biraz okuman gerekli..[hline] IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician,MCSE, MCSA, MCDBA, CCNA, hede hödö... SuSE Fan... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Kasım 8, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 8, 2003 Bunun yerine illa kendi NS sunucunu kurmana gerek yok. Cunku bir hayli kulfetli olacaktir senin icin NS konfigure etmeyi ogrenmesi. Onun yerine www.zoneedit.com adresine kayit ol. Cok daha rahat olacaktir senin icin.. Sonuc olarak o DNS sunucusunun belirli surelerde,belirli islem yapmasi icin de minik bir bandwith gerekecektir. Ben bile bazi islemlerde zoneedit.com `u kullaniyorum - ki yonettigim 2 adet DNS sunucusu var. - Evet usengecim.[hline]There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.. Ethernass Sys. Adm., Sys. Security Prv., Ethernass Rsp. www.ekohost.net Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Kasım 9, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 9, 2003 Harika! Ogrenme istegine saygi duyuyorum ve acikcasi ogrenmek icin ogrenmek isteyen arkadaslarin oldugunu bilmek icimi bir hayli ferahlatti. http://www.linux.org.tr/belgeler/dns_nasil/dns-nasil.html ile baslayabilecegini zannediyorum. Aklina takilan her turlu soruyu seve seve cevaplandirabilirim.[hline]There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.. Ethernass Sys. Adm., Sys. Security Prv., Ethernass Rsp. www.ekohost.net Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thalion Mesaj tarihi: Kasım 10, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2003 xp üzerinde DNS olmaz.. profesyonel anlamda.. Yani öğrenebilmek için server ürünlerini kullanman gerekiyor. Linux üzerinde kuruyorsan herhangi bir linux dağıtımı olabilir fakat MS üzerinde çalışacaksan win2000 veya 2003 öneririm.. XP veya 2000 pro üzerinde yapamazsın.. Kullanabileceğin ufak bir takım yazılımlar var, net üzerindeki bir DNS server ile etkileşimli olarak makinan üzerinde deişen ip adresini sürekli olarak server'a bildiren fakat benim bilgim dahilinde olan gerçek anlamda XP üzerinde çalışan pro bir DNS server yok..[hline] MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA icq : 566413 msn : [email protected] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thalion Mesaj tarihi: Kasım 10, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2003 Ayrıca, amatörce sadece öğrenmek için DNS server kurmak için gerekli olan altyapı konusunda sıkıntı çekebilirsin.. Sonuçta kurmuş olduğun DNS server üzerinde açacağın kayıtların internet üzerinde erişilebilir olması için up level bir DNS sunucusunda kaydının olması lazım.. Bunun olabilmesi için de sabit bir ip adresinin olması lazım.. Hosting hizmeti veya kendi leased line'ı üzerinden web access veren firmalar genelde DNS server'ları üzerinde tuttukları kayıtları bir üst'lerinde bulunan ISP'nin DNS server'ına replike ederler bu şekilde etkin hale gelir DNS kayırları.. Fakat senin ip adresin sürekli olarak sabit olmayacağından bu sıkıntı yaratacaktır. DNS serverlar çalışma mantığı açısından sabit ip adresine gereksinim duyarlar. Zaten DNS kayıtlarının tüm dünya üzerinde aktif hale gelmesinin 48 saat sürdüğü bir ortamda ip adresinin belirli aralıklarla değişmesi yayınlamayı düşündüğün domain için sıkıntı yaratacaktır. Kablo modem kullandığını varsayıyorum, Kablo network'ü içerisinde ip adresin uzun süre sabit kalsa bile mantıken sabit bir ip değildir. Kablo internet firmaları kendi bünyelerinde DNS serverlar bulundururlar fakat network'leri içerisinde bulunan bir kullanıcının bu DNS üzerine kayıt yapmasına izin vermezler. Nitekim KabloNet hosting için değildir. Yanlış hatırlamıyorsam sözleşmeniz üzerinde bu belirtilmiştir ( hız vs. gibi konulardan bahsetmiyorum uygulama ve hukuksal yaklaşımdan bahsediyorum ) Kısacası test , veya öğrenme amaçlı olarak internete açık kuracağın bir DNS server pek bir işe yaramaz. Yanlız küçük bir network ( 2-3 makina ) veya bir makina üzerinde Virtual Machineware ile kurulmuş olan 2-3 makinadan oluşan bir test platformu oluşturarak DNS server kurabilir ve bunun üzerinde testlerini yapabilirsin.. Daha detaylı bilgi isetersen özelden ulaşabilirsin.. [hline] MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA icq : 566413 msn : [email protected] [Bu mesaj Thalion tarafından 10 November 2003 17:20 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thalion Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Ben SuSe öneririm, başkaları muhtemelen başka şeyler önerecektir ama ben kendimi SuSe de daha rahat hissediyorum.. SuSE 8.2 şu anda dl edilebilir durumda, 9.0 versiyonu çıktı bir süre beklersen ftp'lerine gelir.. SuSE 9.0 için şu anda windows'tan Linux'a geçiş için en iyi Linux distro'su deniliyor..[hline] MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA icq : 566413 msn : [email protected] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thalion Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Suse 5 cd içerisinde tüm server'lar yazılımlar vs. var, slackware ( en azından bendeki ) 1 cd.. bildiğim kadarıyla baya zor bir dağıtım.. Suse çok dhaa user friendly.. kullanımı kolay, çabuk öğreniyorsun, documentation'ı iyi vs. vs.[hline] MS / Linux System Admin, Backbone Administrator, VoIP Technician, NooBie C# Developer , ex pisikopat MCSE,MCSA,MCDBA,CCNA icq : 566413 msn : [email protected] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Slackware traditional linux olarak bilinir. Yani geleneksel.. Cunku cikarilmis ilk dagitim Slackware.. Iclerinde BSD sistemine en yakin linux Slackware. Daha cok dosya editlereyek configure edilen Slackware, ozellikle program derleme kisminda basinizi hic agritmayacak bir dagitimdir.. Daha cok `otomatize` lafindan nefret eden bir dagitim oldugundan dolayi, favori Linux dagitimimdir.. Ilk ogrenen icin ilk aylarda biraz zor gelse de, ogrendikten sonra baska bir Linux dagitimi kullanmak istemeyeceginize eminim. Genel olarak bazi dagitimlarin kendilerine gore ozel paketleri vardir.. Slackware her turlu paketi rahatlikla sorunsuz sekilde kullanabilir, fakat en cok generic paketlerin kurulmasini, derlenmesini sever.. En son kendisine ozgu Debian apt-get turevi bir kac uygulamasi ile de `otomatize delisi` arkadaslara program kurmada cok yardimci olacaktir. Su ana kadar onlarca kisiyi Slackwareci yaptim, elbetteki bazilari o andaki kullandiklarindan vazgecmemislerdi.. Gunun birinde Slackware `e gectiklerinde Slackware hakkindaki yorumlarini keske bir yere kaydetseydim, eminim daha etkileyici bir yazi olurdu Slackware lehine :) Slackware kullanin... Eger inanilmaz usengecseniz Debiandan vazgecmeyin.[hline]There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.. Ethernass Sys. Adm., Sys. Security Prv., Ethernass Rsp. www.ekohost.net Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar