Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mutlak değerin türevi ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Derivative i demek dimi turev, yani slope larinin degerlerini veren function.
x in turevi 1 dir
Eger mantikla bakarsak |x| v harfi seklinde bi graphtir
bu yuzden slope u 0 a kadar soldan gelirken -1 saga giderken 1 dir
yani anla burdan :)
Continuous function olmuyo o ayri mesele :)[hline]Var var var.
-A Khajiiti Saying
Mesaj tarihi:
ya V şeklinde onu anladım da hatta türevini de biliyorum 1 ve -1 olarak değişiyo x e göre
ama soruda f(x)= |x|sinx şeklinde vermiş
f'(x) i formul şeklinde bulamaz mıyız ?
ha soruda bu fonksiyonun x=0 da differentiable olup olmadığını soruyo ve f'(0) ı istiyo
soruyu yaptım kafamda zaten ama işlem olarak nasıl yazacağımı bulamadım[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
  • Admin
Mesaj tarihi:
bişi yok be daha başı bu :p
x in türevini al sonra x e böl
ordan cıkan sonucu da x in mutlak degeri ile çarp yane - se cıkar dısarı + olsun + sa direk cıkar falan
başka raconu varsa onlarıda uygula servise hazır hale gelir[hline]Grandmaster Hamburger
Kafes kuşlar içindir aslanlar kafeste dur(a)mazlar
Mesaj tarihi:
yardımcı olmaya çalışan arkadaşlar sağolun ama sanırım istediğim şeyi anlatamadım ya da anlattım siz de yanıtladınız anlattınız ama ben anlamadım
neyse soruyu boş bırakıyorum
babacum kolay olsa da başına gelmesin[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Mesaj tarihi:
said:
DynamicK, 02 November 2003 13:10 tarihinde demiş ki:
bişi yok be daha başı bu :p
x in türevini al sonra x e böl
ordan cıkan sonucu da x in mutlak degeri ile çarp yane - se cıkar dısarı + olsun + sa direk cıkar falan
başka raconu varsa onlarıda uygula servise hazır hale gelir[hline]Grandmaster Hamburger
Kafes kuşlar içindir aslanlar kafeste dur(a)mazlar

en azından bunları yazablirim :P[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Mesaj tarihi:
ya anladığım kdrıyla
f'(x) = (1/x)*|x| e eşit
zaten bi kaç sayı ile deneyince direk çıkıyo[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Mesaj tarihi:
ya tamam tamam ahllettim
türevin fonksiyonunu arçalı fonkiyon olarak yazdım
x < 0 ve x >= 0 olursa gibi[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Mesaj tarihi:
ahah volfied, valla çok güzel anlatmissin ingilizce olaraktan. :)
da millet bir sey anlamadi herhalde.
bu arada volfi, sen bunlarin türkçe'lerini ögrenebilecegim bir yer biliyor musun?
öle kitaptan kasmak istemiyorum sadece function fonksiyon gibi direk çeviren[hline]Nukem_Verite, 07 September 2003 21:38 tarihinde demiş ki: (bana)
hayatında basket izlememiş adamlarla tartıştığım şeye bak ya[/b]
Mesaj tarihi:
eeueh artık pek bir önemi kalmadı gibi ödevi teslim ettim :)
inşallah finallerde böyle sokmazlar :hmm:[hline]If only I could breathe to see the sun of May...
Mesaj tarihi:
Ufak bir detay:

lxl 0'da türevlenemez; ondan x>0 ve x<0 olarak ayırman gerekirdi x>=0 ve x<0 olarak degil.[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

Don't look for trouble, it'll come to you
Mesaj tarihi:
ya 4. sınıf inşaat mühendisliği okuyorum daha birinci sınıf matematiğini geçemedim bişey ANLAMIYORUM!!!!
ya biri bana burada kurs versin sapıttım kaldım yaa
Mesaj tarihi:
said:
fizban, 03 November 2003 21:11 tarihinde demiş ki:
peki |x| 0 da türevlenemeyeceğinden x is differentiable on R diyemez miyim ? diyemem heralde. ehem patladım

biri bana f(x)=x*|x| in ikinci türevinin hangi aralıklarda tanımlı olduğunu şaapabilir mi bi zahmet kaçla kalacağımı göriyim :)[hline]kendimi kendimden çıkarsam sıfır kalmaz.

Hayır diyemezsin :-P

f(x)=x*lxl'in parabole benzemesi lazım sadece sol tarafı yukarıda degil asagı dogru, ve grafikte acayiplikler olmaması gerek... O zaman birinci dereceden R uzerinden turevlenebilir. Product rule ile ugrasırsan turevinin f'(x)=2*lxl oldugunu gorursun. Birinci dereceden turev mutlak degerli oldugu icin bir daha turevini almak istersen 0'ınkini alamazsın. Ondan dolayı, 0 dısındaki butun R sayılar icin ikinci dereceden turevlenebilir. Hehe, calculus kitapları gibi konusmaya basladım, bulasıcı galiba :-P

Product rule nedir diye merak eden arkadaslara:

f(x)= g(x)*h(x) ise,
f'(x)= g'(x)*h(x)+h'(x)*g(x)[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

[Bu mesaj Saendul tarafından 03 November 2003 21:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Hepsi dogru da f''(x)=2 olmaz ki :)

f'(x)=2*x^2/lxl bulmussun, 2*lxl ile aynı sey. 2lxl 'in bir daha turevini alırsan f''(x)=2*lxl/x olarak bulursun f''(x)=2 degil. Senin birinci dereceden turevi'ini ancak divison rule ile turevleyebilirsin ama division rule icin kasmaya degmez, sahsen cok karmasık oldugu icin nefret ediyorum kendisinden. Tabii sen ugrasmak istiyorsan o zaman baska :) Yuzup yuzup kuyruguna gelmissin, bayagı bir sey biliyorsun ufak detaylar sadece...

Sıfır'da ikinci dereceden turev tanımsız oldugu icin sıfır inflection point'tir.[hline]Uuma ma' ten' rashwe, ta tuluva a' lle

[Bu mesaj Saendul tarafından 03 November 2003 22:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
butun sorulara aciklik getirelim

1) f(x) = |x|sin(x)

f'(x) = sign(x)(cos(x) + sin(x))

differentiable on R-{0}

2) f(x) = x|x|

f'(x) = |x| + x |x|/x = 2|x|

differentiable on R

f''(x) = 2sign(x)

differentiable on R-{0}

bi fonksiyonun bi noktada turevli olmasi icin o noktaya sagdan ve de soldan yaklasan limitlerin degerlerinin ayni olmasi gerekir.
  • Yeni Oluştur...