Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Poşetteki Dünya...

Prawler

Öne çıkan mesajlar

said:
Bekir COŞKUN
[email protected]

Poşetteki dünya...

BEN naylonu sevmem.

İkiyüzlü ve kaypaktır.

Hangi kalıba dökerseniz onun şeklini alır. Değişir, eğilir, bükülür, yamulur...

Kalem de olur, terlik de...

Ahşabın kokulu damarlarını gösteren samimiyeti, saz ve beşik olacak kadar coşkun sevdası... Taşın tarihi taşıyacak kadar vefası... Toprağın bereketli analığı... Demirin eğilince kırılan keskin kişiliği karşısında naylon, bu çağın kişiliksizliğini anlatır bize.

Arsızdır...

Don da olur, şapka da...

*

Ben naylonu sevmem.

Yaşamın en büyük düşmanıdır naylon kalıntılar. Bir naylon poşet tam bin yıl çözülmeden doğada kalır.

Dünyada yılda 300 milyar naylon poşet üretilir.

Bunun sadece yüzde 1'i toplanabilir, geri kalan yüzde 99'u doğayı sarıp sarmalamak üzere sinsice gizlenir.

Denizlerin dibi, yaşama izin vermeyen birer naylon leğen gibidir.

Karalarda ise nereye kazmayı vursanız, karşınıza naylon çıkar.

Ruanda, Uganda, Güney Afrika, Kenya, Tayvan, Hindistan'da naylon poşet kullanımı kısmen yasaklandı. ABD'de San Francisco'da, Fransa'da, Paris'te alışveriş merkezlerinde yasak. İrlanda'da her naylon poşetin 20 sent vergisi var.

Türkiye'de?..

Çevreci kurumlar, doğayı savunan örgütler, devletin ve naylon poşet üretenlerin kapısına dayanmalı...

Çünkü naylon poşetlerin en çok kullanıldığı, en çok doğaya savrulduğu ülke Türkiye'dir.

Denizlerimizin dibi artık naylonla kaplı.

Kara da toprak bir naylon örtünün altında.

*

Naylon gördüğüm zaman surat asarım.

Gerektiğinde yapma çiçek, gerektiğinde şişme kadın, gerektiğinde leğen olduğunu bilirim. Gerektiğinde sevimli bir oyuncak bebek de olur, gerektiğinde bacak koparan mayın da...

İkiyüzlüdür...

Her kalıba girer...

Ama en çok dünyanın giderek bir naylon torbanın içine girmekte oluşuna canım sıkılır.

Ben naylonu sevmem.

Arkadaşlar,
Çevre kirliliğine birazcık daha duyarlı olmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

Yani en azından bir şeyler yapılmalı.
Okullara çevreyle ilgili dersler konulabilir ya da ne bileyim,halkı bilinçlendirmek için seminerler düzenlenebilir.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

[ Mesaj 23 Eylül 2007, Pazar - 11:19 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

nylon ikinci dünya savaşında amerikalılar tarafından ipekten yapılan paraşüt yerine geçmesi içn bulunuyor çok daha ucuz ve üretimi rahat olduğu için. adı da ordan geliyor zaten
"Now You Lose Old Nippon" (japonlara söylenmiş bir laf, nippon<->japon). Zira çünkü zaten amerikalıların da ipek kaynağı japonlardı ve japonlar dehşet fiyatlara satıyordu bunları.
Sosyal ağlarda paylaş

@ardeth
hattaaa; band of brothers'da , 3. veya 2. bölümde bir ingiliz paraşütü yanında neden sakladığını soran arkadaşına dönüşte o ipekten gelinlik yaptıracağını söylemektedir.

zamanın ötesinden gelen edik: ve, veya yapıldı

[ Mesaj 23 Eylül 2007, Pazar - 15:59 tarihinde, Dev tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

hehe bana organikçi hoca anlatmıştı d: adam her polimerin hikayesini biliyodu valla.

bir de plastiği denizlere atan öküz insanlar plastik olmasa bile atacak başka bir şey de bulur. suç plastikte değil gayet insanlarda.

[ Mesaj 23 Eylül 2007, Pazar - 15:33 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...