Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

IT uzerine olan guzel kaynak kitaplar nelerdir ...


The_Delucian

Öne çıkan mesajlar

www.turksertifika.com veya www.turkmcse.com
www.bilisimturkiye.com

ikisi de aynı site, aradığın kaynakları oranın forumlarında paylaşım kısmında bulabilirsin..

Ek olarak sormak istediğin spesifik birşey olursa özelden mesaj atarsan cevaplamaya çalışırım...[hline]
IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician, Ex Online Gamer.. Addicted to Paticik.. Love to penguin

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ek olarak, IT ile ilgili piyasadaki kitaplar dökümanlar pekçok bilgiyi içerir fakat gerçek hatatta kullanımı o kitaplardan dökümanlardan bayaa bir farklı.. Gerekli temelleri oluşturamamışsan gerçek bir network'de bayaa bir sıkıntı çekiyorsun..
gerçek anlamda bir network'ün başına geçmeden önce tüm sertifikalarımı almıştım ( MCSE, MCSA, CCNA vs. ) fakat şu anda çalıştığım işyerine girdiğimde gördüm ki alakası yok..
Tamam belli temelleri oluşturmak için faydalı fakat uygulama konusunda çok eksik kalıyorsunuz...

Bu iş en iyi bilen birilerinin yanında gerçek ve ciddi bir ortamda en iyi şekilde öğreniliyor..

Şu anda TR çapında 4-5 pop noktası olan bir ISP'de 2. sistemciyim.. tüm network ve server'lar ile ilgileniyorum. Yaşadığımız problemler, çözüm ürettiğimiz konular veya yaptığımız iyileştirme çalışmalarının hiçbirisi o eğitimlerde yer almıyor.. :

Dökümanlar herzaman için bir başlangıç ama mümkün olduğu kadar sektördeki insanlardan, iş arkadaşlarından veya çevrende bu tarz bir iş yerinde çalışan arkadaşlarından destek alman en iyisi olacaktır.. Uygulama olmadan okunan dökümanların hepsi boşa gidiyor..[hline]
IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician, Ex Online Gamer.. Addicted to Paticik.. Love to penguin

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sorayım o zaman ...
ben eletronık muh olacam (2 hafta ıcınde) ...
mcse mcdba ce ccna dusunuyorum (dusunmekten ote alacam) ...
ama kurslara falan gıtmeyı dusunmuyom el yordamıyla halletmeyı bı sekılde ...
yada duruma bakar neyse ...
sorum sudur kı ?
*sql harıc software bılgısı genel meslekı durumda + saglarmı (C bılıyorum C++ C# Java ogrenmek gıbı) ???
sacma gıbı oldu cumleler dusuk falan anlamıssındır ...[hline]*The Bagımsız Oyun Bagımlısı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Prof olarak çalışmak istiyorsan ne olacağına tam olarak karar vermen gerekli..

Development olarak gideceksen evet programlama bilgisi tabiiki senin için gerekli ama açıkcası, network, sistem admin vs. takılacaksan o kadar da önemli değil..

Genelde iyi şirketlerde IT departmanlarında sistemcileri destekleyen developer(lar) olduğu için o kadar da sorun olmaz. Ama zaten senin işin yazılım geliştirmek değil, sistemi up& running tutmak, yeni teknolojileri adapte etmek, stabil çalıştığından emin olmak veya çalışacağın yere bağlı olarak dump user'lar ile uğraşmak.. Böyle bir ortamda programlama bilgisi hemen hemen hiç işine yaramaz.

Bence yapmak istediğin işe tam olarak karar verip focus olman gerekli.. çünkü yüzeysel olarak baktığın zaman sistem yöneticisi olmak vs. gibi kavramlar o kadar da derin olmayabilir ama çalışacağın şirkete bağlı olarak yapacağın işler çook derinlere inebilir o nedenle de işine odaklanman gerekir..

Bu tarz sertifikaları self training ile almak sana pek birşey kazandırmaz.. Hatta sertifika'yı almak sana hiç birşey katmaz.. O sertifika eğitimlerinde önemli olan sınavı vermek değil, eğitim sırasında sınıfında bulunan arkadaşlar ile bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmak, eğitmeninin tecrübelerinden faydalanmaktır.. Bunun dışında eğitimde anlatılanları kendin okuyarak ezberliyebilirsin ( ezber olayına dikkatini çekiyorum )
Bu önemli bir faktör, kendi başına o dökümanları ve kitapları okurken bazı şeyleri anladığına inanabilirsin fakar sonunda eline pek birşey geçmeyecek çünkü bu işler öyle yürümüyor..

Birisinin anlatmasından ziyade gerçek bir ortamda bunları yaşamak en önemlisi.. Sana sağlam bir temel oluşturması açısından bu eğitimler gerekli.. Okuyarak öğrendiğin şeylerin uygulamaları, gerçek hayta yansımaları kitaplardakinden çoook daha farklı.. Kitaplar sana sadece işin mantığını anlatabilir, ki self training'de bu mantığı bile çoğu zaman kavrayamayacağın yerler olacak...

Benim tavsiyem şu.. MCSE'yi kendin çalış o kadar önemli değil onlar zaten hikaye... Ama cisco konusunda eğitim alman gerekli. Gerçek bir router üzerinde hands-on training yapmadan işin nasıl yapılacağını, nerelerde sorunlar çıkabileceğini vs. bilemezsin.. O nedenle cisco konusunda prof bir eğitim kuruluşundan eğitim alman şart..

MCSE sertifikasını almanın da artık o kadar önemi yok artık piyasada kabul gören bir sertifika değil, insanların MCSE'lere karşı güveni kalmadı.. Son zamanlarda Dump'lara bakarak hiçbirşey bilmeden bu sınavları geçen ve elinde sertifikalar ile işe girip bir halt beceremeyen insanların sayısı çok arttı bu da sertifikasyona olan güveni çok sarstı..

Kendini yetiştirmek bir yere kadar yeterli ama sonrasında mutlaka tecrübe ve el becerisini kazanman lazım, gerçek bir network ortamında çalışman lazım.. Yapabiliyorsan stajyer olarak IT firmalarına girmeye çalış, orada çalışanlardan gerçek sorunlardan ancak seni nelerin beklediğini görebilirsin...

Ha bu arada Sistem yöneticiliği konusunda T-SQL C, C++'dan çok daha gerekli sana.... O nedenle o konuyu es geçme.. T-SQL sorguları MSSQL veya PostgreSQL konularında da kendini geliştirmeye çalış zira hemen hemen her şirketin bir veritabanı vardır ve senin ve bu Db'lerden veri çekmen gereken zamanlar olacaktır..[hline]
IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician, Ex Online Gamer.. Addicted to Paticik.. Love to penguin

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E Thalion 10 sene sonra hangi konumda olacaksın? Yani ortalarda olursan yanında staj yapabilir miyim :)

Birde ben genellikle network programları üzerinde uzmanlaşmak istiyorum. Amerikada eğitim görmeyi planladığım için hayallerimden olan multiplayer games programming işine girişicem. Böyle bir iş için cisco sertifikalarını almak, MC** yapmak gerekli midir? Yoksa .net , c ve soyunu öğrenmek ve bunların network uzantıları hakkında bilgiye sahip olmak yeterli midir?

Hazır bir guru yakalamışken sömürelim :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi dedıgın ...
*brain dump lardan dolayı MC** lere yaklasımlar degıstı ...
dump etsem de fark etmez ama cok da bır + degıl ...

*CCNA ıcın kıtap yetmez router ı ellemen oksaman onunla butunlesmen lazım dıyon ...

***bu ısı yapabılecek tavsıye edılebılecek bır egıtım kurumu vs ... tavsıye edebılırmısın ...
IU de var (bızım unıv) 4 donem 2 yıl ve duvar delmeyle falan baslıyolarmıs vsvs ...

*SQL dıyosun Ok ...

*Tecrube nasıl kazanılırkı ?
bır ıs bır fırma yada ne bılım ne tarz bıseye fıt olalımkı bısı ogrenebılelım ...

*Olmak ıstedıgım sey acıkcası Network muhendısı (CC** ler) ...

*ha bıde ayıp olacak ama ıse gırdıgınde ne kardar aldıgını su an ne kadar aldıgını su an tecrubesız yenı gıren bırılerının ne kadar aldıgını ve bıseyler ogrenmek ugruna alt lımıtımızın ne olması gerektıgını PM lersen sevınırım (cok abes bır soru oldu yanıtlamazsan darılmam) ...

*MCSE MCDBA tarzı populust seylerı bır kenara koyayım bulunsun modundayım ıs basvurularında maalesef IK lerın ıslerını yeterınce ıyı yapamadıgı kannatındeyım gonderılen CV nın IK ı fıt OK lemesı lazım (bır nevı goz boyama)...[hline]*The Bagımsız Oyun Bagımlısı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben ccna için gerekli olan icnd eğitimini yeni bitirdim, 2 gün oldu :)
sınavına yarıyıl tatili civarında girmeyi düşünüyorum da bu işte sonrası için ne tavsiye ediyosunuz ? mesela ccnp programındaki routing eğitimini mutlaka alın diolardı; onun dışında microsoft sertifikalarından herhangi biri somut bir katkı yapabilir mi ? bi de cisco nun design treesi hakkında ne düşünüyosunuz; katılan, alan, o alanda çalışan varsa ve tecrübelerini paylaşırsa süper olur :)[hline]BabacumMostors, 01 Temmuz 2003 00:10 sularında dralnu'nun evinde banyodan çıktıktan sonra demiş ki:
Kaan, abi sizin sabunların hastasıyım !
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi, baştan alalım..

Gördüğüm insanların daha çok networking konularına, cisco konularına eğilimli olduğu..

Networking konusu ile ilgili birşeyler anlatayım fikir vermesi açısından..

Öncelikle Cisco eğitimleri.. Cisco eğitimleri hands-on-training olduğu için size sağladığı faydalar azımsanmayacak ölçüde.. Bugün gerek internet olsun, gerek büyük WAN'lar olsun pekçok konuda işin arkasında nasıl bir teknoloji olduğunu, dünya üzerinde farklı lokasyonlarda bulunan sistemlerin nasıl olup da birbirleri ile haberleşebildiği vs. gibi konularda ciddi bir temel oluşturduğu..

Şimdi networking ile ilgili gelişim sağlamak için aslında işin biraz da yazılım yönünü bilmek gerekiyor, buradaki yazılım programlama anlamında değil, MCSE eğitimleri sırasında gördüğünüz servisler, makinaların haberleşmesi için kullandığınız protokoller vs. kısayası sistem bazında network bileşenleri.

Ben Cisco'dan önce MCSE eğitimlerimi tamamlamıştım o nedenle Cisco sırasında benim için anlatılan bazı kavramlar çok rahat yerine oturmuştu..

Şimdi gelelim işin eğitimler dışında kalan kısmına, ne yapmalısınız, neleri bilmelisiniz...

Network Engineer olarak tabir edilen kişi ister büyük olsun ister küçük olsun herhangi bir network'ü konumuna göre fiziksel veya sistem bazında yönetebilecek, bakımını yapabilecek, sorunlarını giderebilecek kişidir... Router'ları ayarlar, bağlantılarını yapar, hat üzerindeki trafiğin sağlıklı olup olmadığına bakar.. Yerine göre kablolama vs. gibi işlerle uğraşır.

Dizayn işi daha kapsamlı çalışma gerektirir, farklı teknolojileri, yenilikleri, piyasadaki cihazları vs. bilmek gerekir böylece farklı ihtiyaçlara uygun farklı configurasyonları tavsiye edebilir veya sisteminiz içerisinde kullanabilirsiniz.. Sonuçta Router dediğimiz alet tek tip bir alet değil, 1000 tane çeşidi olan, 100 farklı iş yapabilen farklı kartlar ile farklı alanlarda kullanılabilen modüler bir sistem.. Hanki model router'a hangi kart'î takıp nerede kullanacağınız, ne kadar trafiği kaldırabileceği vs. gibi konular üzerine kafa yormanız gereken durumlar olacak...

Şimdi neden tecrübe.. CCNA ve MCSE eğitimi aldım, oradaki konular temel bazı bilgileri verdi tamam eywallah ama mesela şu anda üzerinde çalıştığım konuyu yazayım, o zaman aslında kitaplarda, derslerde verilen bilgilerden ne kadar uzaklaşabileceğinizi anlarsınız..

Çalıştığım ISP yeni bir datacenter yatırımı yapmak istiyor, bu yatırıma paralel olarak da Türkiye'de 5-6 farklı noktada pop noktaları kurmak istiyor.. Benden istenen farklı marka ve modelde bazı cihazların testlerini incelemek ve bizim işimize en çok yarayacak sistemleri bularak şirketler ile kontakt kurup gerekli komponent'lar ile fiyat almam..

Şimdi tamam cisco eğitimi aldım mcse eğitimi aldım ama bu eğitimlerin hiçbirisinde şimdi incelediğim aletlere dair detaylı bir bilgi almadım..

Ericcsson SDH SDM 4 Fiber Santral üzerinde 2x 32 + 1x 63 Mbit port olan 2x ATM 2x Serial Interface'li ...

Pop noktaları için Cisco dışında Linux Based Routing Box, testleri yapılmış ve Cisco'dan daha iyi fiyat/performans veren cihazlar..
Bu cihazlar üzerinde kullanılacak olan kartlar Double Serial , ATM vs. gibi

Bunlar iş hayatında kullanılan fakat eğitimlerde verilmeyen şeyler..

Backup line'ı olan bir ISP'de hatlardan tekinin gitmesi durumunda BGP yapılması sırasında ip anonsları ile ilgili yaşanabilecek sorunlar veya yanlış routing nedeniyle loop'a girebilecek hatlar vs. gibi sorunlar bu eğitimlerde görebileceğiniz şeyler değil. Fakat iş hayatında sıkça rastlayabileceğiniz ( Tabii çalıştığınız yere göre ) sorunlar..

Ben 10 yıl içinde nerede olurum bilmem ama iyi bir yerde olacağım kesin ;) 1 yıl içerisinde bir pop noktasındaki teknik eleman konumundan merkez datacenter'daki 2. teknik adam konumuna çıktığıma göre 10 yılda kim nerelere çıkarım :)

Ayrıca bu iş için Linux'da bilmek gerekebiliyor.. Yeni trend cisco'dan Linux Box'lara doğru kayıyor, çok daha ucuza çok daha performanslı routing çözümleri elde edebiliyorsunu tabii bu Box'ları yönetebilmek için de belirli seviyede Linux bilgisi gerekiyor..
2500 Dolara alabileceğim bir Cisco 2600 yerine 1500 dolara 2x Seri interface'li Linux Box alabiliyorum bunlar hep alternatif teknolojiler şirketinize en iyi şekilde hizmet edebilmek için bilmeniz ve yerine gere uygulamanız gereken şeyler.. Bunlarda sürekli olarak araştırma yaparak elde edilen bilgiler..


Maaş konusunda tecrübesis durumda pek birşey beklemeyin 500-600 alsanız şu günün şartlarında yine iyidir.. Ben ankarada 500'e başlamıştım, 1 yıl içerisinde tecrübeme paralel olarak 2 katından fazla arttı diyebilirim..

Daha yazarım tecrübelerimi neler çalışmanız neler öğrenmeniz gerektiğini vs. de şu anda başım çok kalabalık o nedenle fazla kasamıyorum.. siz aklınıza takılanları sorun ben yanıtlamaya çalışırım fırsat buldukça...[hline]
IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician, Ex Online Gamer.. Addicted to Paticik.. Love to penguin
[/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...